Βότανα για το δέρμα

Βότανα για το δέρμα

Βότανα για τις παθήσεις του δέρματος

Όσοι υποφέρουν από δερματικά, ξέρουν πόσο επίμονες είναι μερικές φορές αυτές οι παθήσεις. Προ πάντων τα εκζέματα. Συνήθως δε θεραπεύονται με φάρμακα. Υπάρχουν όμως πλήθος φυτών, τα οποία, όπως μαρτυρεί η πείρα του λαού, έχουν θαυματουργές ιαματικές ιδιότητες.

  1. Βράζουμε φύλλα καρυδιάς, καθώς και λίγο απ' το φλοιό του δέντρου και με το αφέψημα πλένουμε την ερεθισμένη περιοχή.
  2. Βράζουμε τα πράσινα φλούδια των καρυδιών και κάνουμε τοπικές πλύσεις στα εκζέματα.
  3. Βράζουμε φύλλα δεντρομολόχας και πλένουμε την ερεθισμένη περιοχή.
  4. Βράζουμε 100 γρ τριφύλλι σε τρία ποτήρια νερό και πλένουμε την ερεθισμένη περιοχή. Είναι εξαίρετο για τις επίμονες λειχήνες. Αν χρησιμοποιήσουμε ξερό τριφύλλι, πρέπει να Βάλουμε λιγότερη ποσότητα.
  5. Δροσιστικό για τους δερματικούς ερεθισμούς είναι το κριθαρόζουμο. Βράζουμε καλά το κριθάρι, μέχρι να σκάσει και με το ζουμί του κάνουμε τοπικές πλύσεις.
  6. Επιθέματα από φέτες αγγουριού ανακουφίζουν τους ερεθισμούς και τη φαγούρα του δέρματος. Πρέπει να τις ανανεώνουμε συχνά.
  7. Βράζουμε για πέντε λεπτά 50 γρ από άνθη μποράντσας σε τρία ποτήρια νερό και κάνουμε τοπικές πλύσεις. Είναι εξαίρετο για τον έρπη και για διάφορα εξανθήματα.
  8. Απολυμαίνουμε φρέσκα φύλλα λάχανου με μια ελαφριά διάλυση Λιζόλ και κάνουμε τοπικά επιθέματα σε σπυριά, σε φλεγμονές, σε καλόγερους και σε κάθε δερματικό ερεθισμό. Τα αλλάζουμε τρεις-τέσσερις φορές την ημέρα.
  9. Βράζουμε φύλλα λειχηνόχορτου και πλένουμε με το αφέψημα τις λειχήνες.
  10. Βράζουμε 15 γρ φλομόχορτου σ' ένα ποτήρι γάλα και πλένουμε την ερεθισμένη περιοχή. Είναι καλό για τα δερματικά έλκη και τα σπυριά.
  11. Βράζουμε 6 γρ από τη ρίζα της ακόνιζας με ενάμισι ποτήρι νερό, ώσπου να μείνει το ένα ποτήρι και πίνουμε ένα φλιτζάνι αφέψημα τη μέρα, όχι εντελώς γεμάτο. Είναι καλό για τις λειχήνες, τα εκζέματα και σχεδόν όλες τις δερματικές παθήσεις.
  12. Βράζουμε ρίζες φραουλιάς και πίνουμε δυο ποτήρια του κρασιού τη μέρα.
  13. Θα ζητήσουμε απ' το φαρμακείο θειάφι(άνθος θείου). Ρίχνουμε λίγο-λίγο μέλι, όσο χρειάζεται για να γίνει πολτός και τα δουλεύουμε καλά. Απ' τον πολτό αυτό, θα τρώμε ένα κουταλάκι του γλυκού το πρωί, νηστικοί κι ένα το βράδυ, προτού κοιμηθούμε. Αν ο οργανισμός μας αντέχει, μπορούμε να παίρνουμε το βράδυ δύο κουταλάκια του γλυκού, αντί για ένα. Είναι αποτελεσματικό για όλες τις δερματικές παθήσεις, ακόμα και για μερικά επίμονα εκζέματα. Επιπλέον μας βοηθά να διατηρήσουμε δέρμα καθαρό και νεανικό, επειδή είναι ελαφρύ καθαρτικό για τον οργανισμό κι ειδικά για τα έντερα.
  14. Για την ψώρα, αλλά και τα σπυριά μπορούμε να φτιάξουμε την εξής αλοιφή με θειάφι(άνθος θείου που θα ζητήσουμε στο φαρμακείο): ρίχνουμε σ' ένα κατσαρολάκι 15 γρ θειάφι, 30 γρ αγνό κερί και 155 γρ πράσινο σαπούνι. Βάζουμε το κατσαρολάκι μέσα σε μεγαλύτερη κατσαρόλα με νερό και την βάζουμε στη φωτιά να βράσει(το λεγόμενο "μπεν-μα-ρί'). Με τους υδρατμούς, θα διαλυθεί το μείγμα στο μικρό κατσαρολάκι. Το δουλεύουμε συνεχώς, μέχρι να γίνει αλοιφή. Βάζουμε την αλοιφή αυτή πάνω στην ερεθισμένη περιοχή.
  15. Σε τρία ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 20 γρ άνθη και φύλλα άγριου ραδικιού, τα αφήνουμε για ένα τέταρτο και τα σουρώνουμε. Πίνουμε τρία φλιτζάνια του τσαγιού κάθε μέρα. Είναι περίφημο για εξανθήματα, σπυριά, λειχήνες, ερεθισμούς του δέρματος.
  16. Σ' ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 2 γρ από το άνθος του πανσέ. Το αφήνουμε δέκα λεπτά και μετά το σουρώνουμε.Πίνουμε το μισό το πρωί και το μισό το βράδυ. Είναι καλό για διάφορες δερματικές παθήσεις, εκζέματα, λειχήνες, σπυριά και διάφορα εξανθήματα. Για τις ίδιες παθήσεις, βράζουμε 10 γρ πανσέ σ' ενάμισι ποτήρι νερό και κάνουμε τοπικές πλύσεις.

Προφυλάξεις: Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα ή φυσικά σκευάσματα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας με δική σας πρωτοβουλία.
Οι φυσικές θεραπείες και δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον απαραιτήτως ιατρό σας για οποιοδήποτε θέμα υγείας και πριν την χρήση οποιουδήποτε βότανου ή θεραπείας.
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την συνταγή ειδικού ιατρού.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Η ιστοσελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη για την χρήση των πληροφοριών.Διαβάστε τους όρους χρήσης.

Διαβάστε ακόμη:Μαλλιά τριχόπτωση αλωπεκίαση

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/5/18, 10:55 μ.μ.

    Εγω θα σας πω πώς να απαλλαγείτε απο εκζέματα ατοπικη δερματιτιδα μέσα σε 3-4 επαλήψεις Δεν ξερω αν κανει για ψωριαση και αιμοραιδες αλλα ισως να κανει και εκει .
    Πα΄ρτε απο τον κρεοπώλη σας ΛΑΡΔΙ 1 κιλο ειναι καλα .Καντε το λαδι λιωνοντας το περιπου 4 ωρεσ στην πιο χαμηλη φωτια στην κουζινα ας Δεν το μαγειρευουμε το λιωνουμε.
    Αυτο ειναι Βαλτε παντου σωμα σχισιματα δερματιτιδες ..θα δειτε κατι σαν θαυμα .Στο προσωπο βραδυ με λιγο αμυγδαλελαιο κανει θαυματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/5/18, 11:33 μ.μ.

    και οι μύκητες των ποδιών φεύγουν ξεχασα να σας πω αναμεσα στα δαχτυλα σε 10 μερες περιπου Το πρωι πλενουμε τα ποδια μας γιατι....πιανουν οσμη τα παπούτσια.
    Ισως κανει για πολλα αλλα αλλά αυτα εχω δοκιμασει Τυχαια το ανακαλυψα οταν ειπα να φτιαξω λαδάκι για το προσωπο και οτι περίσσευε το έτριβα στα χερια μου που ετρεχαν αιμα απο τα σχισίματα στο εκζεμα και εκλαιγα απο πόνο και θεραπευτηκα .Καλυτερα βραδυ να βαζετε οχι ηλιο
    Ευχαριστω τον Θεό γιαυτο το καλό που έγινε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα