Ρεβίθια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Καλλιέργεια ρεβιθιού

Πως γίνετε η καλλιέργεια ρεβιθιών

Σκοπός καλλιέργειας
Τα ρεβίθια καλλιεργούνται αποκλειστικά για τα σπέρματα τους, που χρησιμοποιούνται για τροφή του ανθρώπου ξερά μαγειρεμένα και σπανιότερα χλωρά.
Μεγάλη χρησιμοποίηση των ρεβιθιών γίνεται για τα στραγάλια, για νοθεία του καφέ και τέλος σε μικρή ποσότητα στην αρτοποιία για προετοιμασία της μαγιάς του εφτάζυμου ψωμιού.

Ποικιλίες ρεβιθιών
Οι αρχαίοι ξεχώριζαν, κατά το Θεόφραστο διάφορες ποικιλίες ρεβιθιών καθώς τούς κριούς, οροβιαίους, μέλανας, πυρούς και λευκούς. Σήμερα σχεδόν αποκλειστικώς καλλιεργούμε στην Ελλάδα τα άσπρα ρεβίθια με σπέρματα άσπρα κιτρινωπά και άσπρα άνθη.

Σε άλλες χώρες όμως καλλιεργούνται και άλλες ποικιλίες όπως:

  1. τα κόκκινα με τριανταφυλλί, προς το κόκκινο άνθη και κόκκινα καστανά σπέρματα. Τα ρεβίθια αυτά είναι πιο πρώιμα
  2. τα μαύρα με σκούρα κόκκινα άνθη και μαύρα σπέρματα.
  3. Τέλος τα ρεβίθια του Μαρόκου, που ανήκουν στο ίδιο βοτανικό είδος με τα δικά μας, μόνο που είναι διπλάσια σχεδόν στο μέγεθος και πολύ οψιμότερα.

Κλίμα
Τα ρεβίθια είναι φυτά μάλλον των θερμών χωρών. Απαιτούν άθροισμα θερμοκρασίας μεγαλύτερων από των φασολιών για να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν. Στα κρύα δεν αντέχουν, απ' εναντίας όμως αντέχουν πολύ στις πολλές ζέστες και στην ξηρασία. Απεναντίας οι περιφέρειες που έχουν ,υγρή ατμόσφαιρα (παραθαλάσσιες, παραλίμνιες κτλ.) είναι όλως διόλου ακατάλληλες για τα ρεβίθια.

Έδαφος
Τα στεγνά βαθειά αμμοχαλικώδη εδάφη είναι τα καταλληλότερα για τα ρεβίθια.. Τα πολύ αργιλώδη, σφιχτά εδάφη, τα τυρφώδη εδάφη, πού νεροκρατάνε είναι πολύ ακατάλληλα για τα ρεβίθια, Δίνουνε καρπό σκληρό και κακόβραστο. Προτιμάνε τις πλαγιές, που στραγγίζουν ευκολότερα, με πλούσια όμως και βαθιά εδάφη.

Ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία
Η χημική σύσταση των ρεβιθιών σε θρεπτικά στοιχεία είναι η ακόλουθη:
Άζωτο 35, 28 στα χίλια κάλιο 9,51 στα χίλια Φωσφορικό οξύ 9,5 στα χίλια ασβέστη 1,39 στα χίλια. Καθώς βλέπουμε τα ρεβίθια δεν είναι απαιτητικά σε θρεπτικά στοιχεία.
Μια πολύ καλή συγκομιδή ρεβίθια ενός στρέμματος δεν παίρνει από το έδαφος περισσότερο από 10,5 χιλ. άζωτο, 2,85 χιλ. κάλιο, 2,82 χιλ. φωσφορικό οξύ και 0,4 χιλ. ασβέστη.

Τα παραδέχονται πολύ εξαντλητικά του εδάφους. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζονται μεγάλα ποσά νερού και γιατί δεν αφομοιώνουν αρκετά ζωηρά το άζωτο της ατμόσφαιρας, όπως τ' άλλα όσπρια, κι' έτσι, απορροφούν από το έδαφος όλο το νιτροποιημένο άζωτο.
Τα ρεβίθια έχουν ανάγκην από αζωτούχα λιπάσματα, διαλυτά. Το οργανικό άζωτο δε φέρνει σπουδαία αποτελέσματα όπως το νιτρικό κυρίως. Τα ρεβίθια επίσης είναι πιο ευαίσθητα στα θειικά άλατα απ' όλα τ' άλλα όσπρια, γι' αυτό πρέπει να τ' αποφεύγουμε το θειικό Κάλι. Αν δεν έχουμε χλωριούχο προτιμότερο να μη βάζουμε 30 χιλιόγρ. νίτρο 15-0-0 αρκούν. Αν το έδαφος είναι πολύ φτωχό σε ποτάσα προσθέτουμε και 10 χιλιογρ. χλωριούχο κάλι ή 30-40 χιλιόγρ. του 4-12-3.

Καλλιέργεια ρεβιθιού

Το έδαφος προετοιμάζεται όπως για όλα τα ανοιξιάτικα όσπρια. Συνήθως σπέρνεται το Μάρτιο και μόνο όταν ένα μέρος έχει πολύ γλυκό χειμώνα μπορεί να σπαρθεί και το φθινόπωρο.
Σπέρνεται στα πεταχτά ή σε γραμμές με απόσταση 60-75 εκατοστών. 10 ως 12 οκ. σπόρος στο στρέμμα αρκεί.Κατά τα τέλη του Απρίλη και το Μάη σκαλίζουμε μία ή δύο φορές.

Συγκομιδή
Η συγκομιδή γίνεται μόλις πάρουνε τα σπέρματα το τελικό τους μέγεθος, όσον είναι πράσινα όμως ακόμα. Αν ξεραθούν στο χωράφι και τα χτυπήσει ο ήλιος γίνονται κακόβραστα.
Το μάζεμα γίνεται με ξερίζωμα των φυτών. Δένονται δεμάτια και μεταφέρονται να ξεραθούν στον ίσκιο. Άμα ξεραθούν κοπανίζονται.

Τα όσπρια-Ν.Η. Αναγνωστόπουλου/Παράρτημα «Γεωργικού δελτίου» Μαρτίου 1939

Διαβάστε ακόμη:Εποχή σποράς οσπρίων

10 σχόλια:

  1. Πολύ σημαντικά πράγματα διαβάζω εν πολλοίς άγνωστα. Συγχαρητήρια γαι την προσπάθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ
    ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ
    ΙΣΩΣ ΕΝΑ ΠΙΝΑΚΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΥ ΣΠΟΡΟΥΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΠΕΡΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥΣ η ΚΑΙ ΟΨΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/4/12, 8:52 π.μ.

    Επειδη για πρωτη φορα θα καλλιεργησω οσπρια (ρεβυθια-φασολια) ξερα, γνωριζει κανεις αν ειναι απαραιτητη η απεντομωση τους πριν την αποθηκευση τους; Και αν ναι, πως την κανουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/4/23, 8:54 π.μ.

      με βιολογική σκόνη στην φιλαξει

      Διαγραφή
  4. sax διάβασε εδώ
    http://www.ftiaxno.gr/2010/03/blog-post_10.html

    η απεντόμωση πρέπει να γίνεται, ένας άλλος απλός τρόπος είναι αναλόγως τη ποσότητα σε μεγάλες σακούλες στη κατάψυξη για 3 μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διάβασε και τα σχόλια που έχω γράψει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος6/4/12, 10:58 π.μ.

    Σ ευχαριστω Θοδωρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σας. Αυτό τον καιρό μπορώ να βάλω ρεβίθια η πέρασε ο καιρός?
    Άκουσα απο γεωπόνο οτι πολλοί αγρότες φετος σπέρνουν ρεβίθια γιατι εχουν μεγάλη ζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος8/5/12, 11:36 π.μ.

    ΞΕΝΟΦΩΝ ΛΑΡΙΣΑ, μπορεις αλλα ειναι καλυτερα μετα τις μεγαλες ζεστες. Για επαγγελματικη καλλιεργεια θα τα βαλεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος4/10/12, 12:31 π.μ.

    Καλησπέρα σας.
    Γνωρίζετε να μου πείτε σας παρακαλώ αν μπορώ να χρησιμοποιήσω ως σπόρο, αγορασμένα βιολογικά ρεβυθια σε συσκευασία και όχι χύμα? Αν όχι, σπόρο που μπορώ να βρώ?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Αλέξανδρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα