Τα παγώνια

Τα παγώνια

Τα παγώνια και η εκτροφή τους

Το μέρος που τρέφονται πρέπει να έχει χλόη πολύ και κήπο. Τα αδύνατα παγώνια πρέπει να είναι χωρισμένα από τα δυνατότερα, γιατί τα δυνατότερα κουράζουν πολύ τα αδύνατα. Τα θηλυκά παγώνια γεννούν όταν γίνουν 3 χρονών. Τα νεώτερα ή δεν βγάζουν καθόλου πουλιά ή τα βγάζουν και δεν τα τρέφουν.

Στα <στρονγ>παγώνια δίνουμε το χειμώνα πριν από την άλλη τροφή 80 δράμια κουκιά καβουρδισμένα στα κάρβουνα. Τους βάζουμε και καθαρό νερό και έτσι γίνονται πιο γόνιμα.

Τα παγώνια

Όταν τα παγώνια γεννούν αυγά, στρώνουμε σε όλο το μέρος που είναι οι φωλιές τους χορτάρι ή άχυρο για να μην σπάζουν τα αυγά καθώς θα πέφτουν, γιατί τα παγώνια γεννούν όρθια.

Τα παγώνια αρχίζουν να κλώθουν τον Ιούνιο. Αν για κάποιο λόγο χάσουν τα παιδιά τους, ξανακλώθουν αμέσως μετά. Γεννούν 2 φορές το χρόνο όχι περισσότερα από 12 αυγά.

Τα παγώνια

Τα παγώνια πρέπει να κλωσούν την ενάτη ημέρα του σεληνιακού μηνός και να τους βάζουμε 9 αυγά, 5 δικά τους και 4 από την κότα. Τη δέκατη ημέρα αφαιρούμε τα κοτίσια και τους βάζουμε άλλα και έτσι στις 30 ημέρες μαζί με τα πουλιά του παγωνιού βγαίνουν και τα κοτόπουλα.

παγώνια

Στα κλωσόπουλα του παγωνιού τις 2 πρώτες ημέρες δεν πρέπει να δίνουμε τροφή. Την τρίτη ημέρα τους δίνουμε κριθαράλευρο ζυμωμένο με κρασί και πίτουρα κοπανισμένα και βρασμένα και κοπανισμένα φύλλα πολύ τρυφερά από πράσο μαζί με τυρί χλωρό. Κριθάρι τους δίνουμε ύστερα από 6 μήνες.

Πηγή: Γεωπονικά-Κασσιανού Βάσσου

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω κοτέτσι

1 σχόλιο:

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα