Zoom στα γαϊδουράγκαθα!

Γαϊδουράγκαθα: φωτογραφίες

Για το σπουδαίο γαϊδουράγκαθα έχει γράψει εδώ και κάποια χρόνια ο Θεόδωρος.
Σήμερα θα σας ξεναγήσω φωτογραφικά στον μικρόκοσμο που φιλοξενούν τα άνθη του περίφημου αυτού φυτού. Αρκεί να σκύψεις λίγο πάνω τους και να παρατηρήσεις τα πλάσματα που έλκονται από τα φοβερά τους λουλούδια.

γαϊδουράγκαθα

Οι φωτογραφίες στα γαιδουράγκαθα τραβήχτηκαν σε υψόμετρο 1500 μέτρων μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη διαδρομή και κοπιαστική δουλειά για τη σήμανση και διάνοιξη των μονοπατιών του χωριού μας. Στο τέλος ενός από αυτά τα μονοπάτια βρίσκεται και η Μεσισσόβρυση. Λίγο πιο κάτω από την ψηλότερη βουνοκορφή των χωριών μας.
Έχω γράψει για το μέρος αυτός στο οδοιπορικό στη Ορεινή Ναυπακτία. Εκατοντάδες γαϊδουράγκαθα ευδοκιμούν εκεί και χαρίζουν το νέκταρ τους σε εκατομμύρια έντομα. Χαρήκαμε που η φύση σε τέτοιο υψόμετρο παραμένει ζωντανή και αμόλυντη. Απολαύσαμε τις εικόνες που μας χάρισε ο τόπος αυτός.

γαϊδουράγκαθα

γαϊδουράγκαθα

γαϊδουράγκαθα

γαϊδουράγκαθα

γαϊδουράγκαθα

γαϊδουράγκαθα

γαϊδουράγκαθα

γαϊδουράγκαθα

γαϊδουράγκαθα

γαϊδουράγκαθα

γαϊδουράγκαθα

γαϊδουράγκαθα

γαϊδουράγκαθα

γαϊδουράγκαθα

γαϊδουράγκαθα

Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής ευχηθήκαμε ο ανθρώπινος "πολιτισμός" να μη φτάσει εδώ πάνω και κυρίως να μη διαταραχτεί ο μικρόκοσμος των γαϊδουράγκαθων.....

γαϊδουράγκαθα

Διαβάστε ακόμη:Γαϊδουράγκαθο: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

11 σχόλια:

  1. γεια χαρα! πολυ ωραιο θεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kαλησπέρα...
    και σε βάζο δείχνουν καταπληκτικά!!! εγώ τα λατρεύω σαν εικόνα και θεωρώ ότι είναι απο τα πιο ωραία φυτά!!! το όνομα τα χαλάει λίγο ε? τα φτερά της μίας πεταλούδας ήταν σαν φύλλα, φοβερό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/7/12, 9:12 π.μ.

      Λεγεται και αγριοαγκιναρα. Ειναι καλυτερα απο την ονομασια γαιδουραγκαθο .

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος3/7/12, 4:30 μ.μ.

    Φιλε ανωνυμε, υπαρχει συγχιση αναμεσα στην αγριαγκιναρα και το γαιδουραγκαθο. Τα δυο φυτα εχουν παρομοιο ανθος ομως ακομη και αυτο διαφερει σημανικα επι της ουσιας - η πρωτη εχει καρπο- και δεν εχουν καμια αλλη σχεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/7/12, 4:23 π.μ.

    παιδια γεια σας.καπου ακουσα πως απο το γαιδουραγκαθο μπορεις να φτιαξεις μαγια για να κανεις τυρι.υπαρχει καποιος που να ξερει τον τροπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω γράψει για τις φυτικές πυτιές στα γαλακτοκομικά, και το γαϊδουράγκαθο και η αγκινάρα και η συκιά πήζουν το γάλα.

    Εκτός από αυτά το γαϊδουράγκαθο περιέχει πολλές ορμόνες και οιστρογόνα απαραίτητα για τις γυναίκες και τα προβλήματά τους, μέχρι και σε παρένθετη μητέρα μπορεί να προκαλέσει γαλακτοφορία μέσα σε 2 εβδομάδες…

    Και φυσικά αφού ενεργοποιεί και θρέφει το συκώτι κάνει το ίδιο και στο μυαλό του ανθρώπου…

    Κάποιοι κύριοι έχουν ξεχάσει ότι η γλουτόζη, η πλήρης τροφή του εγκεφάλου, παρασκευάζεται και μεταφέρεται στο αίμα μας δια μέσω του συκωτιού…
    Θα επανέλθω στο θέμα συκωτιού, συντόμως…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όντως είναι καταπληκτικό φάρμακο για το συκώτι όπως αναφέρει ο Θόδωρος. Οι σπόροι του γαϊδουράγκαθου αλεσμένοι (τους οποίους μπορείτε να βρείτε και σε κάψουλες στο εμπόριο όσοι δεν έχετε τη δυνατότητα να μαζέψετε μόνοι σας) αναζοωγωνεί τα κύτταρα του συκωτιού και αποτοξινώνει τον οργανισμό απο φάρμακα και αλκοόλ.
    Κλινικές έρευνες στην Γερμανία από την δεκαετία του 70 έδειξαν οτι είναι το καλύτερο φάρμακο σε δηλητηρίαση από αλκοόλ, ενώ δίνεται σε καρκινοπαθείς για αποβολή των φαρμάκων της χημειοθεραπείας και για προστασία του συκωτιού.
    Προσωπικά το έχω δοκιμάσει άπειρες φορές μετά από πολύ πιοτό και την επόμενη μέρα είσαι σαν να μην ήπιες σταγόνα άσχετα με το πόσο κακό ήταν το ποτό.
    Επίσης δοκιμασμένο στον πατέρα μου ο οποίος λόγω αιμοκάθαρσης κόλλησε ηπατίτιδα C. Για χρόνια οι νεφρολόγοι του αναρωτιώντουσταν τι έκανε και έζησε τόσο μετά την ηπατίτιδα που άρχισε να καταστρέφει το συκώτι.
    Το μόνο αρνητικό είναι οτι μπορεί να προκαλέσει ελαφριά δυσκιλιότητα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/4/13, 5:30 μ.μ.

    Παιδια μπροβο για αυτα που γραφεται ποιο πανω αλλα αν μπορειτε λιγο ποιο αναλυτιτκα θα με ενδιεφεραι πολυ. Δηλαδη οταν λετε αλεθουμε το σπορο εννοειτε σε γουδι?? και μετα το πινουμε με νερο?? ευχαριστω εκ των προταιρων.. και που ακριβως βοηθαει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για το γαιδουράγκαθο μπορείτε να διαβάσετε για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες εδώ: http://www.ftiaxno.gr/2009/02/silybum-marianum.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επίσης ο μίσχος του τρώγεται σαν αγγουράκι, αφού καθαρίσουμε τα αγκαθάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα