Γιατί η Ελλάδα; Και γιατί τα Ελληνικά;

Γιατί η Ελλάδα

Γιατί οι Έλληνες...

Ο Pedro Olalla González de la Vega (Οβιέδο, Ισπανία 1966) είναι συγγραφέας, ελληνιστής, καθηγητής φιλόλογος, μεταφραστής, φωτογράφος και κινηματογραφιστής, και σε αυτούς τους τομείς συνεργάζεται τακτικά με εκδοτικούς οίκους, πανεπιστήμια και πολιτιστικούς φορείς από διάφορες χώρες του κόσμου. Εδώ και είκοσι οκτώ χρόνια, διατηρεί μια έντονη σχέση με την Ελλάδα και το 1994 μετοίκησε στην Αθήνα με σκοπό να ασχοληθεί με την έρευνα, τη δημιουργία και τη διδασκαλία. Η κύρια απασχόλησή του είναι η συγγραφή: 27 πρωτότυπα έργα λογοτεχνικού και πολιτιστικού περιεχομένου (βιβλία, σενάρια, οπτικοακουστικό υλικό) σε διάφορες γλώσσες, καθώς και μια μακρά σειρά από δημοσιογραφικά άρθρα και μεταφράσεις Ελλήνων και Ισπανών συγγραφέων.

Γιατί η Ελλάδα

Δίδαξε νέα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Οβιέδο και, στην Ελλάδα πλέον, διατέλεσε για χρόνια διευθυντής του Πολιτιστικού Δελτίου της Ισπανικής Πρεσβείας, αρχισυντάκτης του δίγλωσσου μηνιαίου περιοδικού "El Sol de Atenas" και καθηγητής στο «Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1994 έως σήμερα, εργάζεται ως καθηγητής στο Instituto Cervantes της Αθήνας και στη Βουλή των Ελλήνων. Ως φωτογράφος έχει πραγματοποιήσει εκδόσεις, οπτικοακουστικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ και περισσότερες από σαράντα ατομικές εκθέσεις σε διάφορες χώρες. Ως λεξικογράφος, είναι συγγραφέας του «Νέου Ελληνο-Ισπανικού Λεξικού» (εκδ. Texto), για το οποίο δούλεψε για χρόνια με υποτροφία του Ιδρύματος «Α. Γ. Λεβέντη». Ως ερευνητής και φωτογράφος, έχει συνεργαστεί με εξειδικευμένους εκδοτικούς οίκους όπως National Geographic, Thames & Hudson, Altaïr, Planeta, Road Editions, κ.α. καθώς και με διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και εταιρείες παραγωγής.

Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύει τακτικά σε ξένες εφημερίδες άρθρα για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Για τη δουλειά του στο χώρο της μελέτης και της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού, αναγορεύτηκε Πρεσβευτής του Ελληνισμού από το ελληνικό κράτος, Associate Member του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard University, Επίτιμος Δημότης Κλείτορος Αρκαδίας και υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής από πλήθος φορέων και ΜΜΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγαίου, Θράκης, College Year in Athens, Onassis Foundation New York, Fulbright Foundation, Universidad Autónoma de México, Διεθνές Πανεπιστήμιο Menéndez Pelayo, Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σουηδία, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου κ.α.) Επίσης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διευθυντής της International Society for Arcadia και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Α. Σ. Ωνάσης.

Διαβάστε ακόμη:Ευχαριστούμε Ελλάδα

2 σχόλια:

 1. Κοιτάζοντας το βίντεο του Ισπανού καθηγητή, από τη μια ένιωσα περήφανη για τους προγόνους μου,για την καταγωγή μου για το ότι με λίγα λόγια είμαι Ελληνίδα κι από την άλλη αναρωτήθηκα αν είμαι γνήσια απόγονος αυτών των ανθρώπων όπως του Περικλή που δίδαξαν σε όλους τους λαούς την δημοκρατία , την ελευθερία και την ισονομία και επιτρέπω,όπως και εκατομμύρια Ελλήνων,να με κυβερνούν άτομα όπως ο ΑΔΩΝΗΣ και οι υπόλοιποι όμοιοι του που μόνο το όνομα νομίζω πως έχουν ελληνικό και αυτό ακόμα το ντροπιάζουν. Να μας κυβερνούν άτομα όπως η Μέρκελ γνήσια απόγονος του μανιακού Χίτλερ που ήθελε να εξολοθρέψει κάθε ίχνος από το ελληνικό ελεύθερο πνεύμα και να σπείρει τον φόβο και τον πανικό εκτελώντας χιλιάδες Έλληνες σαν τα μυρμήγκια. Μήπως θα έπρεπε τελικά να νιώθω ντροπή??? Μήπως κοιτάζοντας ο καθένας μας στον καθρέφτη δεν βλέπει ούτε καν το είδωλό του? Μήπως έχουμε όλοι έχουμε ξεχάσει από που προήλθαμε, ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας? Μήπως δεν μας διδάσκουν με τον σωστό τρόπο την ιστορία μας γιατί δεν θέλουν και δεν τους ενδιαφέρει να την μάθουμε και πιο πολύ τους ενδιαφέρει να την ξεχάσουμε όσο πιο εύκολα γίνεται?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αισθάνομαι περήφανη που προσωπικότητες σαν τον Ισπανό καθηγητή προβάλουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της σε όλον τον κόσμο!
  Δεν ξέρω κατά πόσον είμαι όμαιμη με τους αρχαίους μου προγόνους (η Αρβελέρ δεν το δέχεται αυτό), πιστεύω όμως πως ΚΑΤΙ έχω απ' αυτούς!!!!!
  Και καμαρώνω γι' αυτό το "κάτι"!!!!
  Σε φιλώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα