Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Ημερολόγιο εκτροφής κουνελιών

"Μετά από την κατασκευή της μεγάλης κλούβας ήρθε η ώρα της αλήθειας. Θα προσπαθήσω να μάθω πολλά για τα κουνέλια. Έχοντας ήδη μελετήσει αρκετά πιστεύω πως μπορώ να τολμήσω την άφιξη των πρώτων. Ψάχνω να αγοράσω. Κάτι έχω βρει, θα δούμε... Θα καταγράφω και θα μεταδίδω την καταγραφή για να αποφευχθούν τα τυχόν λάθη μου και να μάθουν οι επίδοξοι ερασιτέχνες από την όποια επιτυχία μου"

07/06/2011
Κατέφθασαν το μεσημεράκι 2 θηλυκές κούκλες σε άσπρο - μαύρο κι ένας κατάμαυρος επιβήτορας, ο οποίος αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ, άρχισε να φλερτάρει άγρια τις νεαρές. Φυσικά και δεν του "έκατσαν", εξαναγκάζοντάς τον σε ξέφρενα κυνηγητά με μικρά διαλείμματα για νερό και τριφύλλι. Πάντως εγκλιματίστηκαν πολύ γρήγορα και εύκολα. Η αρχική μου εκτίμηση ήταν για ένα ζευγάρι, αλλά οι γνώστες αφού εκτίμησαν το μεγάλο μέγεθος της κλούβας, μου συνέστησαν δύο θηλυκά κι ένα αρσενικό.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου
Η πρώτη ερωμένη.....

Ο "κουνελάς" είναι ο αγαπητός κυρ Βαγγέλης, ευαισθητοποιημένος με ότι είναι βιολογικό. Τα κουνέλια του είναι σχετικά μικρόσωμα, αφορούν Ελληνική ράτσα και είναι πεντακάθαρα και υγιέστατα. Ο κυρ Βαγγέλης μένει στην Αχαγιά και τα τηλέφωνα για όποιους επιθυμούν να προμηθευτούν κουνέλια είναι : 26930 61288 και 6936410101. Τα κάνει και delivery, πράγμα που συμφέρει, γιατί θα τον στριμώξετε για διάφορες κουνελοσυμβουλές. Περιττό να σας αναφέρω πως ξετρελλάθηκε με την κλούβα.......

Η τιμή των κουνελιών είναι 20 € έκαστο. Σύνολο 60 €.

10/06/2011

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου
Η άλλη ροκανίζοντας το φρούτο της

Συνελήφθη η πιο μικρόσωμη κουνέλα να ερωτοτροπεί σφόδρα με τον δον ζουάν. Οι επαφές είναι πολύ μικρής διάρκειας και επαναλαμβάνονται αρκετές φορές. Αργά το απόγευμα το αρσενικό ήταν τόσο αποκαμωμένο που σχεδόν κοιμόταν όρθιο!
Η άλλη θηλυκιά όταν την πλησιάζει τρέχει και ξεφεύγει.
Δύο μέρες μετά 12/6/2011 τα πράγματα έδειχναν πως είναι πιθανό να συνευρέθηκαν ερωτικά και το άλλο ντουέτο. Εκτός κι αν αποφάσισαν να μείνουν απλά φίλοι, πράγμα που δε νομίζω :)

15/06/2011
Τα πράγματα έχουν ηρεμήσει σε ότι αφορά το κομμάτι του σέξ, τα τρία κουνέλια συνυπάρχουν αρμονικά, χωρίς εξάρσεις. Λατρεύουν το φρέσκο αγγούρι, και ροκανάνε τα ακατέργαστα κομμάτια ξύλων που τους έχω βάλει, προκειμένου να εξασκούν τις δεξιότητές τους.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου
Στιγμές χαλάρωσης

Καταναλώνουν αρκετή ποσότητα ξερού τριφυλλιού και αρκετό νερό. Υπολογίζω πως πίνουν γύρω στο 1lt ημερησίως, άρα οι 3 ποτίστρες x 1.5 lt η κάθε μια είναι ικανοποιητικές. Για την ξηρά τροφή είναι τοποθετημένες 3 ταίστρες με κριθάρι και βρώμη, από τις οποίες καταναλώνουν μικροποσότητες.

26/06/2011
Τοποθέτησα τα χωρίσματα. Οι δύο κουνέλες στο αριστερό και δεξί μέρος με τα σπιτάκια και ο κούνελος στη μέση. Και τα τρία κουνέλια έχουν από μία ποτίστρα και μία ταίστρα. Αν έχουν πάει όλα καλά, σε λίγες μέρες θα έχουμε γεννητούρια!

1/07/2011
Χμμμ! Γεννητούρια είπα? Χτες διαπίστωσα πως η μια κουνέλα είναι τελικά κούνελος!! Φάνηκαν όλα τα προσόντα του κατά τη διάρκεια ούρησης! Ρε πλάκα έχουμε! Αυτό με έβαλε σε σκέψεις, πως αφού όταν ήρθαν στο κτήμα τα κουνέλια, ξεχώριζε πολύ καλά ο μαύρος πως είναι αρσενικός, άρα τα 2 άσπρα ήταν πολύ μικρής ηλικίας και πιθανότατα να μην έχει συλλάβει ούτε η original θηλυκιά. Δεν πειράζει. Θα περιμένω 1-2 βδομάδες και θα επαναλάβουμε τις προσπάθειες.

23/08/2011
Μετά από αρκετό καιρό ξαναγράφω. Όταν αποφασίσαμε να σφάξουμε τα δύο άσπρα κι αφού δεν είχαμε δει κάποιο αποτέλεσμα, καθαρίζοντας το θυληκό είδαμε 8 έμβρυα. Κόντευε δηλαδή να γεννήσει. Απαγοήτευση πλήρης. Παρήγγειλα δύο νέες κουνέλες από άλλο παραγωγό. Είναι πιο μεγαλόσωμες από τις προηγούμενες. Έχουν φοβερή όρεξη κι όταν δείχνουν να ενοχλούνται χτυπούν δυνατά τα πόδια τους στην κλούβα.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

17/10/2011
Αφού είχαμε σιγουρευτεί για την ερωτική συνεύρεση των κουνελιών, τα χωρίσαμε και περιμέναμε. Ένα απόγευμα η μια κουνέλα είχε στρώσει το σπιτάκι της με άφθονο μαλλί και τριφύλλι μαδώντας το από την περιοχή του στήθους. Μιλάμε για μεγάλη ποσότητα μαλλιού!! Επιτέλους την επόμενη θα βλέπαμε τα νέα κουνελάκια.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

18/10/2011
Αντί για χαρά πήραμε λύπη. Τέσσερα μισοφαγωμένα μεγάλα μωρά έξω από τη φωλιά και μέσα τίποτα. Ίσως να στρεσαρίστηκε από το νέο μας σκυλάκι, ίσως να μην είχε γάλα να θηλάσει, ίσως να της έλειπε η βιταμίνη Α. Δε ξέρω τι να υποθέσω. Σίγουρα η φύση είχε τους λόγους της.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

14/1/2012
Αυτή τη φορά έκανα εγώ την ανοησία. Δεν υπολόγισα σωστά τις ημέρες και ο κούνελος ήταν μαζί με την κουνέλα. Αυτή γέννησε και την επόμενη βρήκαμε 5 νεκρά μωρά. Πάντως δεν ήταν φαγωμένα αυτή τη φορά. Όλα τα είχε βγάλει έξω από τη φωλιά. Θα κάνουμε πάλι τη διαδικασία προσεκτικά. Ελπίζω το μητρικό ένστικτο να λειτουργήσει σωστά και γλυτώσει η κουνέλα το σφάξιμο κι εμείς τη στενοχώρια. Αποφασίσαμε και περιφράξαμε ένα αρκετά μεγάλο χώρο γύρω από το κοτέτσι και την κλούβα των κουνελιών, ώστε να μην ενοχλούνται τα ζωντανά από τα σκυλιά. Έβαλα σκληρό κουνελόσυρμα αραιής πλέξης και λειτούργησε πολύ καλά. Επί πλέον κάποιες μέρες ελευθερώνουμε τα κουνέλια στο χώρο αυτό και δείχνουν ευτυχισμένα.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

27/2/2012
8 παχουλά κουνελάκια έξω από τη γεννήστρα νεκρά. Η κυρία μάλλον δεν κάνει για μητέρα, ή κάτι της λείπει για το ρόλο αυτό. Ο επόμενος ρόλος της θα παιχτεί στην κατσαρόλα με μπόλικα κρεμμύδια. Δυστυχώς τα κουνέλια δεν τα προορίζω για παιχνίδι και η κατάληξη των μη αποδοτικών είναι αυτή. Εδώ και μια εβδομάδα ο φίλος μου ο Λάζαρος μου έφερε μια πανέμορφη κουνέλα και ευελπιστώ σε κάποιο αποτέλεσμα.

22/3/2012
Κατέβασα ένα σωρό πληροφορίες από το internet από Αμερικανούς κουνελοτρόφους και κατέληξα στο συμπέρασμα πως χρειάζομαι μια γεννήστρα. Ξέχωρα από το σπιτάκι της, θέλει ένα ειδικό χώρο για τις γέννες. Έφτιαξα αμέσως μια από ξύλα παλέτας που δεν είναι χημικά εμποτισμένα και θα την τοποθετήσω 10 μέρες πριν τον αναμενόμενο τοκετό.

10/4/2012
Η γεννήστρα τοποθετήθηκε πιο μακρυά από το σπιτάκι της κουνέλας. Αυτή δε, τρώει μεγάλες ποσότητες μηδικής και χλωρής βρώμης. Κάποια από τα ξερά κλαράκια τα παίρνει και τα τοποθετεί στη γεννήστρα, ενώ κάποια που της βάζω εγώ, πηγαίνει κατευθείαν και τα βγάζει με νεύρο. Σκέφτομαι να μη ξαναβάλω το χέρι μου εκεί.

18/4/2012
Η κουνέλα έχει φτιάξει μια τέλεια φωλιά! Για να δούμε! Την περιποιείται τακτικά ενώ συνεχίζει να τρώει μεγάλες ποσότητες. Το νερό της πεντακάθαρο, στο κτήμα επικρατεί ησυχία, όλες οι συνθήκες είναι τέλειες. Αναμένουμε...

21/4/2012
Επιτέλους! Πήραμε χαρά μεγάλη! Έχουμε 7 υγιέστατα κουνελάκια που απολαμβάνουν την πλήρη φροντίδα της μαμάς τους! Το Σάββατο το πρωί είδα πως έβγαζε μαλλί με ζήλο από το στήθος της και το τοποθετούσε στην γεννήστρα.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Ήδη είχα κι ένα σχόλιο από ένα αναγνώστη του blog που μου έδωσε να καταλάβω πως είχα κάνει τα πράγματα όπως έπρεπε. Το μεσημεράκι πήγαμε με ησυχία να ελέγξουμε και είδαμε την κουνέλα να τρώει σα να μη τρέχει τίποτα και μέσα στη φωλιά κάτι να κινείται. Έβαλα γάντια για να μην αφήσω μυρωδιές και τα ψηλάφισα. 7 στον αριθμό και καμμία απώλεια! Όλα με πρησμένες κοιλίτσες μαζεμένα στη φωλίτσα και ζωηρά. Τα αφήσαμε στην ησυχία τους και φύγαμε σιωπηλοί και καταχαρούμενοι. Να μας ζήσουν λοιπόν...

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

22/4/2012
Όλοι μας με αγωνία θέλαμε να δούμε την πορεία τους τη δεύτερη μέρα. Όλα πήγαν εξαιρετικά καλά. Τα μωρά βγάζουν μικρούς ήχους και αναπηδούν μέσα στη φωλίτσα. Ο πατέρας κούνελος δείχνει ανήσυχος. Ίσως τα έχει ακούσει ή τα έχει μυριστεί και τα ένστικτά του είναι φονικά. Ευτυχώς είναι καλά ασφαλισμένος στο δικό του χώρο και δε διατρέχει κανείς, κανένα απολύτως κίνδυνο.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου
Έπεται συνέχεια με τα μωρά......

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου
Μετά την πρώτη εβδομάδα

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου
2 εβδομάδων

Είναι απίστευτη η ταχύτητα με την οποία μεγαλώνουν τα μικρά. Όταν ψάχνω στη γεννήστρα για σιγουρευτώ πως όλα είναι καλά, η κουνέλα παρακολουθεί άγρυπνα μη συμβεί κάτι κακό στα μικρά της. Και κάτι άλλο που παρατήρησα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Τις τελευταίες ημέρες την έβλεπα να κάθεται σε σημείο που δε συνήθιζε ποτέ. Ακριβώς στο χώρισμα με το αρσενικό. Εκεί εκτός από πλέγμα έχω βάλει κι ένα κοντραπλακέ θαλάσσης για να μη στρεσάρεται βλέποντας τον. Το κοντραπλακέ είναι από τη μεριά του αρσενικού. Αυτός είχε αρχίσει να το ροκανίζει στην κάτω μεριά έχοντας καταφέρει να κάνει ένα άνοιγμα που χωρούσε το μισό κεφάλι του. Βέβαια από την άλλη πλευρά συνάντησε το πλέγμα, αλλά η κουνέλα δεν γνώριζε πως δεν διατρέχει κίνδυνο. Έτσι πολλές ώρες της ημέρας τις περνούσε φράζοντας το άνοιγμα. Βέβαια φρόντισα να το καλύψω άμεσα. Μόλις σιγουρεύτηκε για την ασφάλεια του χώρου της, σταμάτησε να ξαπλώνει εκεί και επέστρεψε στις παλιές της συνήθειες.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

18/5/2012
Τα μικρά έχουν μεγαλώσει και ζωηρέψει πάρα πολύ. Είναι πια σχεδόν ενός μηνός. Τα 5 είναι πολύ επιφυλακτικά όταν πλησιάζω. Τα άλλα δύο ανέχονται την παρουσία μου και δεν κρύβονται. Έχουν αρχίσει και ροκανίζουν διάφορα από την τροφή της μάνας τους και λατρεύουν τα τρυφερά φύλλα μουριάς και τους μικρούς ζωχούς.

Τα σχόλια του Φάνη:
Θεωρώ σωστό προς γνώση όλων των ενδιαφερομένων να αναρτήσω το σχόλιο που μου έγινε στο c' est la vie mon ami. Ο φίλος αυτός δείχνει πως έχει μεγάλη γνώση στο αντικείμενο και του αρέσει να μοιράζεται τη γνώση αυτή.

Γεια σου φίλε μου. Δεν ξερω αν εχεις ακομα προβληματα (που μαλλον εχεις) αλλα ακου τα παρακατω .... καλως η κακως τα κουνελια η τα εχεις για ομορφια η για αναπαραγωγη. Αν τα θελεις για αναπαραγωγη θα πρεπει να ξεχωρισεις τον κουνελο απο την κουνελα και μια καλη ιδεα επισης θα ηταν να χωρισεις και τις κουνελες μεταξυ τους. Μπορεί να μην εχεις την εικονα της τελειας οικογενειας αλλα θα εχεις παραγωγη κουνελιων.ουτως η αλλως ουτε στη φυση δεν βρισκεις παρεα αρσενικα με θυληκα - συν του οτι κινδυνευει αμεσα με ευνουχισμο ο κουνελος σου απο τις κουνελες οποιαδηποτε στιγμη θεωρησει η κουνελα οτι τραβαει ζορι με τον τυπο που της κολλαει. ο κουνελος μενει μονος του και αυτο τον κανει καλο κουνελο και δυνατο για την δουλεια που τον θελεις. τον ταιζεις λιτοδιαιτα για να ειναι πεινασμενος και ενεργητικος και οχι κοιμισμενος και νωχελικος.

Πρεπει να χοροπηδαει οταν πας να του βαλεις φαι. οταν ολοι εχουν τακτοποιηθει στο χωρο τους για καμμια βδομαδα παιρνεις τη μια κουνελα και τη βαζεις στον κουνελο. Μεσα σε 5 λεπτα θα πρεπει να την εχει παρει και σε ενα τεταρτακι να το εχει κανει 3-4 φορες (η και παραπανω) μετα παιρνεις την κουνελα κρατωντας την απο αυτια ΚΑΙ ΠΛΑΤΗ ωστε να ειναι ισιο το κορμι της με το εδαφος και την βαζεις στο χωρο της. αν σε 5 λεπτα δεν εχει γινει τιποτα αλλαζεις την κουνελα και βαζεις την αλλη ( ειναι θεωρητικα αδυνατον να μην κατσει η μια απο τις δυο ). η κουνελα που εχει μεινει μπαινει μετα απο 2-3 μερες με τον κουνελο (ποτε 2 κουνελες στον κουνελο την ιδια μερα - το σωμα και πνευμα προθυμον το δε σπερμα ασθενες ). η κουνελα σου θα γεννησει σε 30 περιπου μερες. μετα τις πρωτες 10-15 μερες μπορεις να δοκιμασεις την κουνελα βαζοντας της ξερα και μακρια χορτα (20-25 εκατοστα) καθε μερα απο λιγα 5-10 κλαδακια.

Αν την δεις να τα μαζευει και να τα μεταφερει στη φωλια ειναι σιγουρα εγκυος. οποτε της δινεις πολλα χορτα τετοιου τυπου και την αφηνεις να φτιαξει μονη την φωλια της οπως θελει αυτη και οχι οπως νομιζεις εσυ ... η καθε κουνελα το κανει διαφορετικα. η μηνα (φωλια) πρεπει να ειναι μονιμα στην κουνελα και να την νιωθει δικια της. ... ενα καλο καθαρισμα μετα που παιρνεις τα κουνελια απο τη μανα (30-35 μερες) και χωρις φαρμακα. η πορτα της φωλιας πρεπει να κανει 'σκαλακι' τουλαχιστον 5 εκατοστα και η μανα πρεπει να εχει κοντα και σχετικα χοντρα ξυλα ελιας χωρις μυτες που να μπορει να τα βελει στη φωλια μονη της ωστε να δημιουργησει κοιλοτητα για τα μικρα. ΠΡΕΠΕΙ να επικρατει ησυχια και ηρεμια για τις πρωτες 10 μερες. αν η μανα βυζαινει και τρομαξει πεταγεται εξω και τα μικρα που δεν αφηνουν το βυζι θα παρασυρθουν εξω απο την μηνα - θα χτυπησουν και 95% θα πεθανουν. η κουνελα δεν θα τα πιασει απο το σβερκο να τα βαλει μεσα - δεν ειναι ουτε γατα ουτε σκυλος. αυτα ειναι λιγα βασικα....ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΤΑΜΟς ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΤΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙς ΜΙΑς ΚΑΙ οι πιο πολλοι δεν τα ξερουν η δεν τα μοιραζονται μιας και ειμαστε ελληνες και αξιοι της τυχης μας... το mail μου ειναι pit_pendulum@hotmail.com
Τα κουνελια θελουν αγαπη ακομα και την ωρα που τα σφαζεις.

Και μια λεπτομερεια ... εφοσον γεννησει η κουνελα σου με το καλο βρες ενα πηλινο μικρο απο γιαουρτι βαλε λιγα pellets μεσα και βαλε το μεσα στην μηνα ... πολλες κουνελες αρεσκονται στο να μασουλανε την ωρα που βυζαινουν .. αν βρεις το πηλινο μεσα στη μηνα αδειο και σε αλλη θεση απλα ξαναγεμησε το χωρις να του αλλαξεις θεση ... το μεταφερουν στο σημειο που της βολευει να ειναι το κεφαλι τους οταν βυζαινουν ... και να της δινεις τσοχακια αν υπαρχουν στην περιοχη σου (ζωχους) ειναι πολλοι καλοι για την παραγωγη γαλακτος ;) ... τα λεμε ... Φανης

Διαβάστε ακόμη:Το κουνέλι

21 σχόλια:

  1. Κώστα τα ίδια πάνω-κάτω ερωτήματα και προβλήματα είχα και έχω ακόμα και εγώ.Βέβαια παίρνω και πολλές διαφορετικές απαντήσεις από παλιούς εκτροφείς για το ίδιο ερώτημα αλλά τί να κάνουμε έτσι είναι η ζωή (των κουνελιών) μικρή και μυστηριώδης και πάντα πολύ γευστική στο τέλος.Ο καθένας μας ας διαβάσει-ρωτήσει όσο περισσότερο μπορεί και ας ακολουθήσει την δική του προσαρμοσμένη τεχνική με σεβασμό προς τα ζώα που εκτρέφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μαστορα να βαζεις τη μανα χωρια και να εχει σκοταδι στο κουτι που γενναει(τενεκες με μηκρη τρυπα η ξυλινο κουτι δεν παιζει ρολο αν τα ακουμπας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ: "ΚΟΥΚΛΑ", "ΟΜΟΡΦΑ" κ.α... ΑΦΟΥ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΡΑΠΟΔΩΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΜΕ...ΜΑΧΑΙΡΙ!

    ΑΣΕ ΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΥΜΠΑΘΗ ΖΩΑΚΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ...ΣΦΑΞΙΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΑΜΗΝΗΣΕΩΝ...ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΙΟ "ΑΛΗΘΙΝΟΣ"

    ΦΙΛΙΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΩ ΓΙΑ ΣΦΑΞΙΜΩ, ΔΕΝ ΔΕΝΟΜΑΙ ΟΥΤΕ ΑΦΗΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ! ΚΑΘΩΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΘΡΕΨΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ ΕΠΩΔΥΝΟ ΤΕΛΟΣ...Π

    ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΣΙΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΟΓΩΝΤΑΙ) ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ ΝΑ ΔΕΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλούμενε, αν κατάλαβα καλά μου φωνάζεις? Τα κεφαλαία γ
    τουλάχιστον ιντερνετικά αυτό υποδηλώνουν.
    Προσπαθώ να μπω στο συλλογισμό σου για τη σχέση σου με τα ζώα που προορίζεις για "ΣΦΑΞΙΜΩ" όπως το έγραψες παραπάνω αλλά δε τα καταφέρνω. Ας είναι.

    Προσωπικά δε γίνεται να μη δένομαι με τα ζωντανά που φροντίζω, παρόλο που κάποια μέρα θα καταλήξουν στο τραπέζι. Ίσως με τον καιρό να καταφέρω να ρυθμίζω τα συναισθήματά μου κατά βούληση. Μέχρι τότε όμως θα μου επιτρέψεις να χρησιμοποιώ όσα υποκοριστικά θέλω, και να δένομαι με τα ζώα μου όσο εγώ θέλω.

    Το ημερολόγιο "ΑΝΑΜΗΝΗΣΕΩΝ" όπως επίσης γράφεις, μου ήταν πάντα χρήσιμο στις παρατηρήσεις μου ακόμα και για τα λαχανικά. Μη με τιμωρείς και γιαυτό. Ίσως κάποιος που ενδιαφέρεται να μάθει κάτι μέσα από τις λίγες γραμμές υποκρισίας που διάβασες.

    Τέλος προσπάθησε να βρεις και συ λίγη χαρά μέσα από την εκτροφή και δώσε άλλη τόση στα θύματά σου μέχρι το "ΣΦΑΞΙΜΩ".Ίσως τη δικαιούνται.......

    Φιλικά κι από μένα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/4/12, 9:06 μ.μ.

    Φιλουμενε, κρυβεσαι πισω απ το δαχτυλο σου φιλε μου. Εγω αν και δεν μπορω να φαω ζωο που εκτρεφω (πχ κοτες), εκτιμω αυτους που μπορουν και ταυτοχρονα ειναι τρυφεροι με τα ζωα τους. Ειναι ο κοσμος τους και μερος της ζωης τους. Απορω, πως μπορεις να "κρατας" την τρυφεροτητα σου.
    Και οτι ειναι "λογικο" για σενα, δεν σημαινει οτι ειναι και "κοινη λογικη". Αλλωστε πολλοι απο μας, ειναι παραλογοι και απλα δεν το ξερουν..;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΟΣ: κ.ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟ

    ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ "ΕΛΕΥΘΕΡΟ" ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ "ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ" ή ΚΑΙ "ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ"...
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΩΡΟ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΡΕΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ!!

    ΤΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ (ΣΤΑ ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΛΕΞΕΙΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΥΧΑΙΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΗ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΨΟ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΣΟΥ..

    ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΕΧΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΕΧΩ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ.

    ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ "ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑΤΟΣ"...
    ΤΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΣΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο καθένας έχει τις απόψεις του στο blog, αρκεί να μην είναι όχι αντίθετες αλλά προσβλητικές για τους άλλους…
    Αν ο λόγος σας είναι καλοπροαίρετος είναι δεκτός σαν άποψη αν δεν προσβάλει κάποιον ή είναι αποδειγμένα λάθος, αυτά σε γενικές γραμμές ισχύουν στα σχόλια χωρίς να έχω ορίσει τίποτα. Πιστεύω δε ότι οι περισσότεροι αναγνώστες κινούνται στο ίδιο πνεύμα και επίπεδο και κατανοούν το πνεύμα των ελεύθερων σχόλιων.
    Αν στα συγκριμένα ή και σε άλλα σχόλια κάποιος είχε διαφορετικές προθέσεις θεωρώ ότι δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία του blog και ότι οι ίδιοι οι αναγνώστες κατανοούν και αντιλαμβάνονται τη σωστή άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ε! θα μοιραστώ κι εγώ ένα ψύγμα γνώσης που απέκτησα.
    Πήρα μια γέννα (7) κουνέλια που μου δωσε ο παππούς μου το Φεβρουάριο να τα μεγαλώσω. Τελικά ο πατέρας μου τα μεγαλώνει, εγώ πλέον μόνο τα καθαρίζω από τις κοπριές κάθε μια ή δύο βδομάδες γιατί τα έχω αμόλα σ ένα παλιό κουμάσι περιστεριών.
    Τέλος πάντων αυτό που θέλω να μοιραστώ γιατί εδώ παππούς, πατέρας και πόσοι γνωστοί εκτρέφουν κουνέλια πάνω από μισό αιώνα και δεν το ξέραν είναι ότι δοκίμασα να τα ταίσω με σπάρτα (άγριος θάμνος) ψιλοξεραμένα και τελικά από τότε τα δίνω συνέχεια καθώς το μασουλάνε με μεγάλη ευχαρίστηση. Οι παλιοί εντυπωσιάστηκαν βέβαια κι εγώ βρήκα και κάτι χρήσιμο να κάνω με τα σπάρτα εκτός από πρωτομαγιάτικα στεφάνια.

    Αυτά για τα κουνέλια μου. Κατά τα άλλα είμαι ντιπ άσχετος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος25/4/12, 5:39 μ.μ.

    ta kounelia pou exeis ama ftanoun giros sta 5 killa legontai petalouda kai ta klasika ta xoriatika kounelia legontai "mp@st@rD@" kai kanoun gia na orimasoun sexoualika 6 mines kai sini8os ta arsenika 8eloun 1 mina parapano gia na einai ntoura kai na min rixnoun asfera alla i ka8ares ratse opos zilandia petalouda kai alla zeugaronoun apo tous 4 mines ego eixa kounelo zilandia pou ton evala na zeugarosi stoun 3,5 mines kai ekane 10 i 8ilikia pezi poli rolo stin gonimotita ti ta taizeis kai ena kolpo gia na 8eloun na zeugaronoun einai na vazeis fagito 2 fores tin imera mia proi mia vrady oso xriazetai gia na fane etsi kanoun mia periodo peinas pou ta kanei etsi pio drastiria kai oxi apoxaunomena kai sosta leei iparxoun kolpa pou den ta lene osi ta 3eroun osa 3erw mporo na ta po osa exo ma8ei giati eimai pitsirikas kai edo pou meno den iparxoun poli me kounelia aplos pes te mou an mporo na grafo me greeklish giati den exo fons sta linux

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μεταφράζω το κείμενο greeklish του ανώνυμου φίλου 5:39 και θα τον παρακαλούσα να μεταφέρει τις γνώσεις του. Τη μετάφραση τους αναλαμβάνω εγώ.

    "Τα κουνέλια που έχεις άμα φτάνουν γύρο στα 5 κιλά λέγονται πεταλούδα και τα κλασικά τα χωριάτικα κουνέλια λέγονται "μπ@στ@ρδ@" και κάνουν για να ωριμάσουν σεξουαλικά 6 μήνες και συνήθως τα αρσενικά θέλουν 1 μήνα παραπάνω για να είναι ντούρα και να μην ρίχνουν άσφαιρα. Αλλά οι καθαρές ράτσες όπως Ζηλανδίας πεταλούδα και άλλα ζευγαρώνουν από τους 4 μήνες. Εγώ είχα κούνελο Ζηλανδίας που τον έβαλα να ζευγαρώσει στους 3,5 μήνες και έκανε 10 η θηλυκιά παίζει πολύ ρόλο στην γονιμότητα τι τα ταΐζεις και ένα κόλπο για να θέλουν να ζευγαρώνουν είναι να βάζεις φαγητό 2 φορές την ημέρα μια πρωί μια βράδυ όσο χρειάζεται για να φάνε έτσι κάνουν μια περίοδο πείνας που τα κάνει έτσι πιο δραστήρια και όχι αποχαυνωμένα.
    Και σωστά λέει υπάρχουν κόλπα που δεν τα λένε όσοι τα ξέρουν όσα ξέρω μπορώ να τα πω όσα έχω μάθει γιατί είμαι πιτσιρικάς και εδώ που μένω δεν υπάρχουν πολλοί με κουνέλια απλώς πες τε μου αν μπορώ να γράφω με greeklish γιατί δεν έχω φόντς στα linux
    25 Απριλίου 2012 5:39 μ.μ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος26/4/12, 5:51 μ.μ.

    euxaristo gia tin voi8eia

    o giarmas auksanei tin gonimotita tous ego taizo me pellet opote ta anakateuo otan enas arsenikos den 8elei na zeugarosi vazetai to kloubi tou anamesa apo dio 8ilikies to idio isxei gia ta 8ilika pou einai pio eukolo na min 8eloun na zeugarosoun mporeite episis ton xeimona pou den eindiaferontai kai poli gia zeugaroma na valete mia lampa 25w pano apo to kloubi tous gia 3-4 ores extra fos ...tis kouneles mpoukoste tes ligo parapano poli ligo eidika otan einai mikres akoma trifili giati na min eksou8enonontai toso giati 8a exoun perisoteri energeia alios ama einai adinami mporei na meini apo kardia.mesa tous exoun ena 2 entero pou onomazetai tuflo kai vgazei ta koprana auta pou einai san polles mpilitses enomenes min parakseneveste an ta troi giati prepei epidi periexei stoixeia pou ta xreiazetai mesa sto nero mou exoun pei na vazo 1 stagona iodio se 1 litro nero gia ta entera tous ama ta kounelia einai na stin kanoun 8a stin kanoun apo ta entera ..opos kai an exei arostisei den iparxoun farmaka sto emporio pou na mporoun na ta xrisimopieisoun me asfalia ..an i mitera psofisei kai den exete giro alli kounela pou na mporei na ta 8ilasei tsaba kopos einai na ta taizetai me mpimpero to 99 tis ekato pe8enei panta kai etsi 8a maurisei i psixi sas kai tsaba o kopos ama vreite kapio kounelaki pou einai krio alla den exei ginei plake to derma tou parei to sxima tou patomatos i genikotera an einai kria zestanete nero etsi oste to xeri sas na mpenei euxarista mesa valte mesa me to kefali apekso fisika 8a ekplagite oti polla 8a zontanepsoun 8a kano kai allo post aplos den 8imame peite kiolas ti akrivos 8elete na ma8ete

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εμείς ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες και περιμένουμε ότι άλλο σκεφτείς.

    Μεταφράζω το 2ο post :

    "ευχαριστώ για την βοήθεια.

    Ο γιαρμάς αυξάνει την γονιμότητα τους, εγώ ταΐζω με pellet, οπότε τα ανακατεύω. 'Οταν ένας αρσενικός δεν θέλει να ζευγαρώσει, βάζετε το κλουβί του ανάμεσα από δυο θηλυκές. Το ίδιο ισχύει για τα θηλυκά που είναι πιο εύκολο να μην θέλουν να ζευγαρώσουν. Μπορείτε επίσης τον χειμώνα που δεν εινδιαφερονται και πολύ για ζευγάρωμα να βάλετε μια λάμπα 25w πάνω από το κλουβί τους για 3-4 ώρες extra φως ...

    Τις κουνέλες μπουκώστε τες λίγο παραπάνω - ειδικά όταν είναι μικρές ακόμα- τριφύλλι για να μην εξουθενώνονται τόσο, γιατί θα έχουν περισσότερη ενέργεια αλλιώς άμα είναι αδύναμη μπορεί να μείνει από καρδιά.

    Μέσα τους έχουν ένα 2ο έντερο που ονομάζεται τυφλό και βγάζει τα κόπρανα αυτά που είναι σαν πολλές μπιλίτσες ενωμένες. Μην παραξενεύεστε αν τα τρώει γιατί πρέπει, επειδή περιέχει στοιχεια που τα χρειάζεται μέσα στο νερό.

    Μου έχουν πει να βάζω 1 σταγόνα ιώδιο σε 1 λίτρο νερό για τα έντερα τους άμα τα κουνέλια είναι να στην κάνουν θα στην κάνουν από τα έντερα ..όπως και αν έχει αρρωστήσει. Δεν υπάρχουν φάρμακα στο εμπόριο που να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια ..

    Αν η μητέρα ψοφήσει και δεν έχετε γύρω άλλη κουνέλα που να μπορεί να τα θηλάσει, τσάμπα κόπος είναι να τα ταΐζετε με μπιμπερό. Το 99 τις εκατό πεθαίνει πάντα και έτσι θα μαυρίσει η ψυχή σας και τσάμπα ο κόπος.

    Αμα βρείτε κάποιο κουνελάκι που είναι κρύο αλλα δεν έχει γίνει πλακέ το δέρμα του, κι έχει πάρει το σχήμα του πατώματος η γενικότερα αν είναι κρύα, ζεστάνετε νερό έτσι ώστε το χέρι σας να μπαίνει ευχάριστα μέσα, βάλτε τα μέσα -με το κεφάλι απέξω φυσικά- θα εκπλαγείτε ότι πολλά θα ζωντανέψουν.

    Θα κάνω και άλλο post απλώς δεν θυμάμαι. Πείτε κιόλας τι ακριβώς θέλετε να μάθετε.......
    26 Απριλίου 2012 5:51 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακόμα δεν μπορώ να ξεχωρίσω τ αρσενικά απ τα θηλυκά. Νομίζω ότι πιάνω κάτι "γκογκόβια" σε μερικά. Μήπως είναι ιδέα μου και τσάμπα τα πασπατεύω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος29/4/12, 6:21 μ.μ.

    oi orxeis fenontai merikes fores ama piaseis pano aristera kai deksia apo ta genitika tous organa 8a deis kati san sakoulakia auta einai arsenika kai ta arsenika na ta exete makria apo ta 8ilika otan kirios exoun genisei gt 8a ta eunouxisoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα σας
    Βρέθηκα τυχαία στο blog σας, ψάχνοντας πληροφορίες για τα κουνέλια νάνους.
    Μόλις σημεία αποκτήσαμε δύο, όχι βέβαια για αναπαραγωγή αλλά ως Pet για τις μικρές μας κόρες.
    Επειδή είναι δύο, χρειαζόμαστε να μάθουμε το φύλο τους. Στο PetShop μας τα πούλησαν για ζευγάρι
    (ύστερα από τι διάβασα εδώ μάλλον αυτό θα είναι τελικά πρόβλημα) :)
    Προσωπικά εμένα μου φαίνονται και τα δύο το ίδιο και μιας και πιο πάνω στα σχόλια διάβασα για τα @@
    το πιθανότερο είναι και τα δύο θηλυκά.
    Πως μπορώ να ξεχωρίσω ποιο είναι τι?
    Να σας πω πως δυστυχώς εδώ που βρίσκομαι οι κτηνίατροι δυστυχώς δεν έχουν γνώσεις όσον αφορά κουνέλια άρα σαν επιλογή δεν υπάρχει.
    Ίσως αν καταφέρω να βρω εκτροφέα :/
    Ευχαριστώ πολύ, πρώτα για αυτά που ήδη διάβασα και δεύτερον για την οποια απάντηση στο ερώτημα μου.
    Να είστε καλά. Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος3/11/13, 7:59 μ.μ.

    Κυρία Χριστίνα καλησπέρα.

    Σήμερα είδα το μήνυμά σας το οποίο βέβαια ειναι από τον Ιούλιο. Σίγουρα εώς τώρα θα έχετε βρει ποιο είναι τι. Τα κουνέλια όταν είναι μικρά δεν ξεχωρίζουν χωρίς ψηλάφισμα. Όταν βέβαια είναι <2μηνών τότε ούτε με ψηλάφισμα. Τί εννοώ; Κρατάμε το κουνέλι ανάποδα με τα πόδια προς τα πάνω. Το κεφάλι του προς την μασχάλη μας και η ουρά του στην παλάμη μας. Κατεβάζοντας την ουρά του θα δούμε τον ποπό του και ακριβώς δίπλα άλλη μια τρυπούλα σε σχήμα σχισμής. Και το αρσενικό αλλά και το θηλυκό φαίνονται το ίδιο. Τώρα θα πρέπει με το ένα χέρι μας και απαλά χωρίς να πονέσουμε το ζώο, να τραβήξουμε την σχισμή προς τα κάτω. Αν μέσα από την σχισμή πεταχτεί το πουλάκι του τότε είναι αρσενικό, αν όχι είναι θηλυκό. Όταν το αρσενικό μεγαλώσει αρκετά, πάνω από 8-9 μήνες, τότε ξεχωρίζει σίγουρα γιατί "κατεβαίνουν" οι όρχεις του. Δεν τα πουλάνε τότε τα petshop όμως γιατί τότε δεν μπορούν να αποδείξουν την ηλικία τους.

    Ελπίζω να βοήθησα.
    Φιλικά , Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος3/11/13, 8:13 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους.

    Θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με το ζευγάρωμά τους. Έχω πάρει 2 θηλυκά και 1 αρσενικό. Η μία έχει γεννήσει 2 φορές ως τώρα η άλλη καμία. Τι να την κάνω; Να την σφάξω, ή να την προσπαθήσω κι άλλο; Όταν την βάζω στον αρσενικό βλέπω ότι γίνεται η πράξη κανονικά. Μετά όμως τίποτα.
    Και κάτι άλλο που θέλω να ρωτήσω. Πως θα πρέπει να ζευγαρώνουν τώρα τα υπόλοιπα; Δηλαδή με το θέμα αιμομιξίας υπάρχει πρόβλημα; Μπορώ να βάζω τον μπαμπά με τις κόρες και του γιους με τις μαμάδες. Τα αδέρφια μεταξύ τους;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
    Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γιώργο,

    Σίγουρα θα είναι αναπόφευκτη η αιμομιξία αν τα κουνέλια βρίσκονται σε κοινό θάλαμο. Από τα προϊόντα της αιμομιξίας ενδέχεται κάποια κουνελάκια να χαίρουν άκρας υγείας, διατηρώντας μάλιστα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των γονέων τους. Κάποια άλλα όμως ενδέχεται να παρουσιάσουν μικρές ή μεγαλύτερες γενετικές ανωμαλίες.
    Το σίγουρο είναι πως αν συνεχίσουμε το μη διαχωρισμό των κουνελιών, ίσως κάποια στιγμή θα έχουμε κουνέλια με ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά (μικρόσωμα, με βλάβες εγκεφαλικές ή σωματικές κ.ά).
    Σαφώς όμως υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που τα κουνέλια κατάφεραν να δώσουν γερές ράτσες μετά από κάμποσες γενεές αιμομιξιών.
    Προσωπικά προτείνω το διαχωρισμό και την παρακολούθηση των γονέων για να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την υγεία των κουνελιών μας, αλλά και να μη μας ενοχλεί η σκέψη αφού η «αιμομιξία» στην ανθρώπινη αντίληψη είναι τουλάχιστον ενοχλητική….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος19/11/13, 4:23 μ.μ.

    Γεια σας.διαβαζω με προσοχη αυτα που λετε και ειλικρινά ειναι πολλα που δεν ηξερα..θα ηθελα και εγω να ρωτησω κατι..εχει καποιες μερες τωρα που το θυληκο ειναι επιθετικό και δεν μπορω με τπτ να το ποιασω για να το παω στον αρσενικό.καθε φορα που πλησιαζω το χερι μου μεσα στο κλουβι για να το πιάσω αυτο μπαινει μεσα στο κλουβι που γεννάει..εχω κανει κατι λαθος εγω..;μπορω ν κανω κατι.;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σου συνάδελφε κονικλοτρόφε.
    Η κονικλοτροφία είναι επιστήμη.
    Έχεις ξοδέψει αρκετά χρήματα όπως βλέπω, για κλουβιά, μάνες,…
    Πρέπει λοιπόν να κάνεις και ένα ακόμη μικρό έξοδο, να πάρεις ένα βιβλίο κονικλοτροφίας που κοστίζει 12 περίπου ευρώ.
    Θα σου αναφέρω ένα παράδειγμα.
    Η κουνέλα έχει δύο μήτρες!
    Για να γονιμοποιηθούν και οι δύο, πρέπει να πάρεις χόρτα από τον κούνελο και να τα βάλεις στο κλουβί της μάνα, τρείς ημέρες, πριν τοποθετήσεις τον κούνελο.
    Τότε θα ερεθιστεί η κουνέλα και δεν θα αντισταθεί στις «ερωτικές ορέξεις» του κούνελου και θα γεννήσει και τον μέγιστο αριθμό κουνελιών.
    Θα μπορούσα να σου γράφω όλο το βράδυ αλλά μάλλον πρέπει να πάρεις ένα βιβλίο «παραδοσιακής κονικλοτροφίας». (Δεν μπορώ να σου συστήσω κάποιο συγκεκριμένα για να μη θεωρηθεί διαφήμιση).
    Καλό βράδυ
    Αλέξανδρος Βασαρμιδάκης
    Ιεράπετρα Κρήτης
    Τηλ. 6932374119

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα