Παρασκευή ενζύμων από σκουπίδια για τα φυτά και το σπίτι

Παρασκευή ενζύμων από σκουπίδια

Παρασκευή ενζύμων: Το φθηνό λίπασμα-εντομοκτόνο-καθαριστικό

Τα ένζυμα από σκουπίδια είναι θαυμάσια σπιτικά προϊόντα καθαρισμού και ταυτόχρονα αποτελεσματικά φυσικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στις κουζίνες μας, μετατρέποντας τα απορρίμματα της σε κάτι πραγματικά αξιοποιήσιμο.

Ποιος εφεύρε τα ένζυμα σκουπιδιών
Η φόρμουλα ερευνήθηκε και διαδόθηκε από την ιδρύτρια του Βιολογικού Γεωργικού σωματείου της Ταϊλάνδης, τη Δρ. Rosukon Poompanvong, η οποία κέρδισε το βραβείο του FAO το 2003 για την εξαιρετική συμβολή της στη βιολογική γεωργία, μέσα από το έργο της για την χρήση οργανικών αποβλήτων που έχουν υποστεί ζύμωση, σαν λιπάσματα, σαν φυτοφάρμακα και τη χρήση τους στην τροφή των ζώων.

Τι είναι τα ένζυμα από σκουπίδια;

Τα ένζυμα από σκουπίδια δεν είναι παρά ξίδι ή αλκοόλη που προέρχεται από τη ζύμωση νωπών αποβλήτων κουζίνας, όπως λαχανικών και φρούτων (φλούδες κομμάτια και κατακάθια), ζάχαρη (μαύρη ζάχαρη ή μελάσα) και νερό.
Το ένζυμο παίρνετε μετά από 3 μήνες αφού περάσει από ένα φίλτρο και απομακρυνθεί το υπόλειμμα του. Το βασικό συστατικό του είναι η μελάσα, η οποία μεταβολίζει σε αλκοόλη τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο απόβλητα. Αυτό ανάγεται στην τελική της μορφή σε οξικό οξύ ή ξύδι. Το ξύδι με τις όξινες ιδιότητες του είναι γνωστό ως ένα παντός τύπου μη-τοξικό καθαριστικό.

Πώς να φτιάξεις ένζυμο από σκουπίδια

Υλικά παρασκευής ενζύμων:

  • Μελάσα ή μαύρη ζάχαρη
  • Φρέσκα λαχανικά ή / και Φρούτα φλούδες (κατακάθια, φλούδες που δεν είναι ψημένα)
  • Αεροστεγές πλαστικό δοχείο
  • κύπελλο μέτρησης

Μέθοδος παρασκευής

  1. Σε μια αεροστεγή πλαστική συσκευασία, μετρήστε και προσθέστε

    1 μέρος μελάσα + 3 μέρη φλούδες λαχανικών / φρούτων + 10 μέρη νερού

    Παράδειγμα, κατά βάρος: 100 γραμμάρια μελάσα ή μαύρη ζάχαρη + 300 γραμμάρια λαχανικά / φλούδες φρούτων + 1.000 γραμμάρια νερό

    Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε πολλαπλάσια αυτών, διατηρώντας την ίδια αναλογία.
  2. Δώστε το μείγμα ένα καλό κούνημα και βιδώστε το καπάκι σφιχτά.
    Η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά για να το κάνετε, όταν έχετε τα συστατικά και το δοχείο. Η ζύμωση διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες, έτσι είναι καλύτερα να φτιάχνετε κλιμακωτά το ένζυμο σε παρτίδες, με ετικέτες στα δοχεία που να δείχνουν την ημερομηνία που γίνονται. Αυτό θα εξασφαλίσει ένα τακτικό εφοδιασμό αργότερα.

    Σημείωση: Θα πρέπει να κρατήσετε το δοχείο αεροστεγές κλειστό. Ωστόσο, πρέπει να ανοίγετε το καπάκι μια φορά την εβδομάδα ή κάθε λίγες ημέρες για να βγουν έξω τα αέρια, αλλιώς μπορεί να φουσκώσει και να σκάσει το δοχείο.
  3. Μετά από 3 μήνες, μπορείτε να φιλτράρετε το υπόλειμμα για να πάρετε ένα σκούρο καφέ υγρό που έχει μια φρέσκια, ξινή μυρωδιά όπως το ξίδι.

Εδώ είναι μερικές εικόνες για το πώς η GE θα πρέπει να μοιάζει κατά τη διάρκεια της ζύμωσης:

Παρασκευή ενζύμων από σκουπίδια-διαδικασία
Φωτογραφίες: Datin Moo Siew Yoong (Linda)

Πως να χρησιμοποιήσετε τα ένζυμα από σκουπίδια

Τα ένζυμα από σκουπίδια είναι συμπυκνωμένα ξύδια και λειτουργούν καλύτερα όταν αραιωθούν με νερό. Οι απαιτούμενες αναλογίες αραίωσης παρέχεται παρακάτω.

Για τη βιολογική καλλιέργεια - γεωργία:
Εδώ είναι κατευθυντήριες γραμμές για τον κήπο ή το χωράφι σας για χρήση ως φυσικό λίπασμα, εντομοκτόνο, παρασιτοκτόνο και ως ορμόνη ανάπτυξης των φυτών.
Για εξαιρετικά υποβαθμισμένα εδάφη, οι συνεχείς ψεκασμοί για 3 μήνες μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ποιότητας του εδάφους.

  1. Ένζυμο για λίπασμα – 1:100 / 500 / 1000
  2. Ένζυμο για εντομοκτόνο – 1:1000
  3. Ένζυμο για ζιζανιοκτόνο – 1:100
  4. Ένζυμο για ορμόνη για περισσότερα άνθη και φρούτα – Διαλύστε 500x

Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε αραιωμένα διαλύματα στις παραπάνω δοκιμασμένες αναλογίες - λειτουργούν καλύτερα σε ομοιοπαθητικές ποσότητες και είναι πιο αποτελεσματικές.
Πυκνά διαλύματα μπορεί να κάψουν το φυτό ή να κάνουν το χώμα πολύ όξινο.

Στη Σιγκαπούρη το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Kampung Senang χρησιμοποιεί αποκλειστικά GEs στον κήπο τους. Χρησιμοποιούν GE μία φορά την εβδομάδα, με ψεκασμό του διαλύματος αραιωμένου (1: 1000) επί των φύλλων και του εδάφους.
Του κηπουρού του αρέσει να το κάνει αυτό πολύ νωρίς το πρωί για να διευκολύνει την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Για οικιακή χρήση

Σε αντίθεση με την κηπουρική, μπορείτε να είστε πιο ευέλικτοι με τα ποσοστά αραίωσης. Εδώ είναι μερικές προτάσεις:

Συμπυκνωμένο ένζυμο (χωρίς νερό)
Μπάνιο: 50-100cc. Προσθέστε στον μπάνιο για να καλυτερέψετε το δέρμα σας
Πλυντήριο: 20-50cc. Προσθέστε στα ρούχα για να καθαρίσουν-μαλακώσουν
Τουαλέτα: 250cc. Ρίχνουμε και πλένουμε
Δεξαμενή νερού: 1 /10.000 λίτρα νερού

Τι επιτρέπετε & τι απαγορεύετε στην παρασκευή/χρήση ενζύμων σκουπιδιών

  • Χρησιμοποιήστε ένα αεροστεγή πλαστικό δοχείο και όχι από μέταλλο ή γυαλί γιατί δημιουργούνται αέρια μέσα στο δοχείο και μπορεί να εκραγούν. Ακόμη και με το πλαστικό δοχείο, είναι σημαντικό να ανοίγουμε το καπάκι μια φορά την εβδομάδα ή κάθε λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα και να ανακατεύουμε.
  • Αποθηκεύστε το δοχείο σε ξηρό και δροσερό χώρο, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Κρατήστε το σε θερμοκρασία δωματίου και μην το αποθηκεύετε μέσα σε ψυγείο. Χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε συνδυασμό νωπών λαχανικών ή φλούδες φρούτων ή κατακάθια.
  • Μην χρησιμοποιείτε μαγειρεμένο φαγητό, κρέας ή ψάρι, ή άλλα αντικείμενα εκτός των τροφίμων, όπως το χαρτί, μέταλλο, γυαλί, πλαστικό και ούτω καθεξής.
  • Μην ανησυχείτε για τη λευκή, μαύρη ή καφέ ουσία που σχηματίζει ως στρώμα στην κορυφή του ενζύμου. Το λευκό στρώμα είναι ζύμη που είναι πλούσια σε βιταμίνη του συμπλέγματος Β και C και μπορούν πράγματι να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ψωμιού.
  • Αν δείτε σκουλήκια, προσθέστε επιπλέον ένα μέρος ζάχαρη σε αναλογία και κλείστε το δοχείο αεροστεγώς. Θα εξαφανιστούν από μόνα τους.
  • Μπορείτε να φιλτράρετε το υπόλειμμα μετά από 3 μήνες χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο ή ακόμα και βαμβακερό πανί ή T-shirt. Εάν μπορείτε να περιμένετε για 6 μήνες, αυτό είναι ακόμα καλύτερο. Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για το GEs όταν φιλτραριστεί.
  • Ξαναχρησιμοποιήστε το υπόλειμμα, ως λίπασμα στον κήπο ξηραίνοντας το αναμινύοντάς το με το χώμα, ή συνδυάστε το με φρέσκα κατακάθια λαχανικών / φρούτων σαν μαγιά για μια νέα παρτίδα GE.
  • Αραιώστε το GE με νερό για τις περισσότερες χρήσεις. Αυτό αυξάνει την αποτελεσματικότητά του. Η αραίωση είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν χρησιμοποιείται ως λίπασμα ή φυτοφάρμακο για φυτά, όπου οι υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να αποδειχθούν πολύ όξινο για αυτά.

Η παρασκευή ένζυμων σκουπιδιών θα έλυνε το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών.
Η χρήση του GEs βελτιώνει την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και προωθεί την οργανική κηπουρική και καλλιέργεια, που θα βοηθήσει τις επόμενες γενιές σε καλύτερη υγεία και πιο υγιή εδάφη. Ελπίζω να με ακολουθήσετε και να διαδόσετε την επανάσταση των ενζύμων από σκουπίδια

Πηγή: How to Make and Use Garbage Enzymes

Διαβάστε ακόμη:Φύκια για λίπανση λαχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα