Εχθροί και ασθένειες των λαχανικών

Οι περισσότεροι εχθροί και ασθένειες των λαχανικών προέρχονται από έντομα ή από μικρόβια.

Εχθροί και ασθένειες των λαχανικών

1ον) Τα πιο σπουδαία έντομα είναι τα εξής:

Η λαμπρίτσα. Προσβάλλει τα αγγούρια, τα πεπόνια, τα κολοκύθια, τα καρπούζια, τους τρώει τα φύλλα.

Η μελίγκρα προσβάλλει όλα τα λαχανικά και τους ρουφάει το χυμό. Ραντίζουμε με καπνοζούμι ή ζεματάμε το φυτό με νερό ζεστά σε θερμοκρασία 54 ως 55 βαθμών του θερμόμετρου που έχει 100 βαθμούς, όχι πιο ζεστό, γιατί καίει τα φυτά.

Οι κάμπιες. Τρώνε τα φύλλα του λάχανου, του κουνουπιδιού, του μπρόκολου κλπ. Μαζεύουμε τις κάμπιες και τις σκοτώνουμε ή μεταχειριζόμαστε ζεστό νερό 54 ως 55 βαθμών, όπως είπαμε πριν για την μελίγκρα.

Διάφορα μαμούνια. Αυτά τρυπάνε τους σπόρους των οσπρίων (φασουλιών, μπιζελιών κλπ.) στην αποθήκη.

Το τσιμπούρι. Και αυτό προσβάλλει τα φασούλια και τα άλλα φυτά, που καλλιεργούμε για τα όσπριά τους, ρουφάει τους χυμούς τους σαν την μελίγκρα. Το πολεμάμε με καπνοζούμι, όπως την μελίγκρα ή με σαπουνόνερο σκέτο που φτιάχνουμε, όταν διαλύσουμε 1 οκά σαπούνι σέ 50 οκάδες νερό καλό, καλλίτερα βροχής.

2ον) Η πιο σπουδαίες ασθένειες, που προέρχονται από διάφορους μύκητες (μικρόβια) είναι:

H βούλα, που προσβάλλει τα πεπόνια, καρπούζια, κολοκύθια, αγγούρια και κάνει σε όλα τους τα μέρη (φύλλα κλωνάρια, καρπούς) βαθουλά στίγματα (βούλες). Άμα φανεί η αρρώστια δεν γιατρεύεται το φυτό, για αυτό στα μέρη που φαίνεται πρέπει να κάνουμε προληπτικά ραντίσματα με πολτό γαλαζόπετρας, που φτιάχνουμε, όπως όταν πρόκειται να καταπολεμήσουμε τον περονόσπορο των αμπελιών και με αναλογία 1 οκά γαλαζόπετρα και σχεδόν μισή οκά ασβέστη.

Το στάχτιασμα. Τα φύλλα, τα κλωνάρια και καμιά φορά τα άνθη όλων σχεδόν των λαχανικών σκεπάζονται από ένα χνούδι σαν στάχτη, και μπορούν να ξεραθούν. Πρέπει για να το καταπολεμήσουμε να θειαφίζουμε όλα τα μέρη του φυτού, μόλις παρουσιασθεί η αρρώστια.

Ο περονόσπορος, προσβάλλει τις μελιτζάνες και τις ντομάτες, παρουσιάζεται στα φύλλα και σχηματίζει βούλες σκούρες και καμιά φορά και στους καρπούς της ντομάτας, Πρέπει στα μέρη που παρουσιάζεται αυτή η αρρώστια να ραντίζουν τα φυτά νωρίς πριν φανεί, με τον πολτό της γαλαζόπετρας που φτιάχνουμε όπως είπαμε πάρα πάνω για τη βούλα. Εάν ο καιρός είναι υγρός και ζεστός πρέπει να κάνουμε έπειτα από 15 ως 20 ημέρες και δεύτερο και στην ανάγκη και τρίτο ράντισμα.

Ο άνθρακας παρουσιάζεται στα φασόλια και κάνει στους βλαστούς και στους λοβούς βαθουλούς λεκέδες σκοτεινού με κοκκινωπές άκρες. Εφαρμόζουμε τα προληπτικά ραντίσματα, όπως και για τον περονόσπορο.

Η σκωρίαση (σκουριά) ή κοκκινίλα προσβάλλει τα φασόλια και προ πάντων τα κουκιά και τα γεμίζει στίγματα που μοιάζουν με σκουριά. Παρουσιάζεται στα υγρά χωράφια και της βροχερές χρονιές. Να μη καλλιεργούμε κουκιά στα υγρά χωράφια.

Εκτός από τις ασθένειες των λαχανικών που είπαμε πάρα πάνω, τα λαχανικά παθαίνουν πολλές φορές από τής παγωνιές και μάλιστα όταν είναι πρώιμα την άνοιξη, από παγωνιές παθαίνουν, λιγότερο όμως και τα καρποφόρα δένδρα.

Πηγή:Πρακτικός οδηγός του γεωργού-Παναγιώτη Γ. Κουτσομητόπουλου-Αθήνα 1934

Διαβάστε ακόμη:Φυσικά οικολογικά φάρμακα για ασθένειες λαχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα