Χάθηκε η Ελληνική Φέτα

Χάθηκε η Ελληνική Φέτα

Χάθηκε η ονομασία προέλευσης ΠΟΠ

Νέα πλήγμα στη διεθνή «μάχη της φέτας» δέχτηκε η Ελλάδα από την Κομισιόν. Κατά την πρώτη μετά τις θερινές διακοπές εβδομαδιαία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφασίστηκε ότι στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά η ΕΕ δεν θα επιμείνει στην απαίτηση να μην επιτρέπεται η παραγωγή προϊόντων με γνωστές ονομασίες προέλευσης, όπως η φέτα ή η ιταλική Γκοργκοντζόλα από Καναδούς παραγωγούς.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη Ουάσινγκτον για ανάλογη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Το μέτωπο που είχαν σχηματίσει οι επίτροποι από την Ελλάδα, Μαρία Δαμανάκη, την Ιταλία, Αντόνιο Ταγιάνι και τη Γαλλία, Μισέλ Μπαρνιέ μειοψήφησε απέναντι στην πλειονότητα των επιτρόπων, που υπογράμμισαν ότι τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης διασφαλίζονται με μια σειρά επι μέρους συμφωνιών σε δημόσιες συμβάσεις με την Οτάβα.

Οι Καναδοί κτηνοτρόφοι θα μπορούν να παράγουν τυρί με την ονομασία «φέτα», όπως γίνεται μέχρι σήμερα, το οποίο, μετά την επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η μόνη παραχώρηση που έγινε στην επίσημη διαπραγματευτική θέση της Κομισιόν είναι ότι το προϊόν δεν θα ονομάζεται «ελληνική φέτα» και άρα θα προστατευθεί εμμέσως η ονομασία προέλευσης. Κάτι που όμως δεν αποτελεί ουδεμία εγγύηση για τον πόλεμο στα ράφια των καναδικών και αμερικανικών σουπερμάρκετ.

Β. Δεμίρης-http://www.contraseolous.gr

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα

1 σχόλιο:

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα