Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας

Πως φτιάχνω σπιτική πάστα ντομάτας-ντοματοπελτέ

Το καλοκαίρι που υπάρχει αφθονία από ντομάτες και είναι και φτηνές μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε πάστα και να τον αποθηκεύσουμε για ένα χρόνο.

Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας

Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας

Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας

Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας

Τρόποι παρασκευής σπιτικού τοματοπελτέ και πάστας ντομάτας

1ος Τρόπος
Διαλέγουμε τις πιο κόκκινες ντομάτες, τις πλένουμε καλά, τις κόβουμε σε κομμάτια τις βάζουμε σε λεκάνες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να χάσουν τα υγρά τους. Το αλάτι βοηθάει την διαδικασία να χάσουν τα νερά τους πιο γρήγορα.
Μετά τις βάζουμε σε τρυπητό σουρωτήρι, τις στραγγίζουμε και τις ζυμώνουμε με τα χέρια για να μείνουν τα σπόρια και η φλούδα μόνο. Στην αγορά βέβαια κυκλοφορούν μηχανήματα που κάνουν αυτή τη διαδικασία δηλαδή αφαιρούν τις φλοίδες και τα σπόρια πιο εύκολα.

Τον χυμό ντομάτας που μαζέψαμε, τον βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα ή καζάνι, αναλόγως την ποσότητα που έχουμε και τον βράζουμε. Όταν αρχίσει να βράζει η ντομάτα, την ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσει και όταν δέσει προσθέτουμε σιγά σιγά και άλλη και ενδιάμεσα αλάτι δοκιμάζοντας να μην το κάνουμε πολύ αλατισμένο(το αλάτι εδώ θα μας χρειαστεί σαν συντηρητικό). Στο τέλος ρίχνουμε και λίγο λάδι.
Όταν βράσουν όλες οι ντομάτες, βάζουμε τον πελτέ σε πιατέλες η ταψιά αναλόγως τι έχουμε και τον λιάζουμε στον ήλιο για τρεις ημέρες να λιαστεί για να φύγει όλο το νερό. Προσοχή όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούμε να είναι ανοξείδωτα γιατί η τομάτα έχει οξύ και τα διαβρώνει.
Στο τέλος αποθηκεύουμε τον ντοματοπολτέ μας σε γυάλινα βάζα και από πάνω βάζουμε λάδι να καλυφτεί για να μην παίρνει αέρα και μουχλιάσει και τα κλείνουμε καλά. Τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για ένα χρόνο.

2ος Τρόπος
Τον τρόπο αυτό τον χρησιμοποιούμε όταν έχουμε μηχάνημα που ταυτόχρονα καθαρίζει τις ντομάτες από τη φλοίδα και τα σπόρια.
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από το μηχάνημα που μας δίνει κατευθείαν καθαρό, τον χυμό της ντομάτας.

Όταν στύψουμε όλες τις ντομάτες μας, βράζουμε τον χυμό μας σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και να γίνει πολύ πηχτή η πάστα μας.

Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας

Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε και το αλάτι μας σαν συντηρητικό.
Βάζουμε όσο χρειάζεται αναλόγως την ποσότητα της πάστας μας για να γίνει αλμυρή.
Αποστειρώνουμε τα δοχεία αποθήκευσης μας σε βραστό νερό για 10 λεπτά.
Αδειάζουμε την πάστα μας στα μπουκάλια και αφήνουμε ένα δάκτυλο κενό για να συμπληρώσουμε με λάδι.

Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω σπιτική κέτσαπ από ντομάτες

18 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/6/09, 12:01 μ.μ.

    Συγχαρητηρια για το blog. Πολύ καλή δουλειά .. (περιμένουμε συνέχειες).
    Θα ήθελα να μου πεις που βρίσκουμε και πως λέγονται αυτά τα μηχανήματα που αφαιρουν τους σπόρους και τη φλουδα απο τις ντομάτες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/6/09, 11:32 π.μ.

    Τα μηχανήματα που αφαιρούν τις φλοίδες και τα σπόρια από τις ντομάτες τα πουλάνε στα μαγαζιά με αποικιακά ήδη γενικού εμπορίου. Από ότι θυμάμαι έχουν γύρω στα 25 euro. Εγώ την διαδικασία την κάνω χειροκίνητα σε σουρωτήρι αλλά ίσως φέτος αγοράσω ένα για ευκολία και για δοκιμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/7/09, 11:15 π.μ.

    Σχετικά με το τριήμερο στον ήλιο για τον πελτέ ντομάτας, μπορούμε να το αποφύγουμε εαν βάλουμε τον αλεσμένο πελτέ πριν το βράσιμο σε μια μαξιλαροθήκη και την κρεμάσουμε όλο το βράδυ δεμένη με μια λεκάνη από κάτω. Την επομένη το βράζουμε για 20 λεπτά ανακατεύοντας και είναι έτοιμο για αποθήκευση με τους τρόπους που έχουν περιγράψει και οι άλλοι φίλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/1/10, 3:03 μ.μ.

    Γεια σας αγαπητοί Θεόδωρε και Αντώνιε, συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας, είστε 2 σύγχρονοι Προμηθεύς.
    Αποφάσισα να στείλω αυτό το μήνυμα, μετά από ένα πρόβλημα που μου παρουσιάστηκε και θα ήθελα την γνώμη σας πάνω σε αυτό.
    Η μητέρα μου σχεδόν 3 χρόνια τώρα, παίρνει τομάτες και τις πολτοποιή και φτιάχνει χυμό τομάτας, στη συνέχεια τον βάζει σε σακούλες νάιλον τροφίμων και μετά τις βάζει στην κατάψυξη. Όταν χρειάζεται χυμό τομάτας μαγειρικής, βγάζει από την κατάψυξη ένα τεμάχιο και... μαγειρεύει με αυτό. Πρόσφατα έπαθε βλάβη ο καταψύκτης και η θερμοκρασία έπεσε στους 0 βαθμούς από τους - 18, αυτό μάλλον θα διάρκεσε για περίπου 2 ημέρες διότι έλειπα από το σπίτι και δεν το πείρα αμέσως είδηση. όταν ανακάλυψα ότι ο καταψύκτης δεν λειτουργεί , παρατήρησα ότι η τροφές, είχαν αλλοιωθεί λίγο ως προς την ψύχη, ο χυμός π.χ. δεν είταν τέλεια παγωμένος (πάγος) αλλά
    είχε αρχίσει μόλις και έπερνε την υγρή μορφή.
    Εγώ λοιπόν αποφάσισα ότι πρέπει να τον πετάξω τον χυμό, ενώ η μητέρα μου λέει ότι είναι καλός και δεν έχει τίποτα... Η σύγκρουση ήταν μεγάλη. Δεν ξέρω τι να κάνω και θα ήθελα την γνώμη σας επάνω σε αυτό το θέμα. Εγώ έχω δίκιο ή η μητέρα μου? Και το δεύτερο ερώτημα είναι ο τρόπος παρασκευής του χυμού της μητέρας μου είναι υγιής? μήπως άθελά της κάνει κάτι που θα μπορούσαμε να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση ή τέλος πάντων να μην
    είναι ορθός τρόπος παρασκευής τοματοχυμού. Περιμένω μήνυμά σας,
    η συμβουλή σας θα με ανακουφίση, επίσης θα ήθελα να μου πείτε σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, που να στραφώ ώστε να πάρω πληροφορίες.
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε ανώνυμε πολύ συντηρούν ολόκληρα λαχανικά και χυμούς στον καταψύκτη. Δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό αρκεί να τηρούνται οι βαθμοί και ο χρόνος ψύξης, άλλος είναι για λαχανικά άλλος για διαφορετικά κρέατα. Δεν ξέρω πολλά περί συντηρήσεως στον καταψύκτη, ξέρω όμως ότι αν ξεπαγώσουμε τα τρόφιμα μια φορά δεν πρέπει κανονικά να τα ξανά καταψύξουμε. Καλό είναι να τα καταναλώσουμε άμεσα. Περισσότερα δεν έχω διαβάσει και δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω. Κάνε μια αναζήτηση στη google ίσως βρεις κάτι εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/1/10, 8:53 μ.μ.

    ευχαριστώ, και εγώ ξέρω ότι αν ξεπαγώση μια τροφή δεν την ξαναπαγώνουμε. Συγχαρητήρια και πάλι για την ιστοσελίδα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/11/10, 12:50 π.μ.

    Αντί να αποστειρώνουμε τα βαζάκια βράζοντας τα, μπορούμε να βράσουμε τον πελτέ, να τον βάλουμε στα βαζάκια όσο είναι ζεστός, να τα κλείσουμε πολύ καλά και να τα αναποδογυρίσουμε. Τα αφήνουμε έτσι για 24 ώρες περίπου (μέχρι να κρυώσουν δηλαδή) και μετά είναι έτοιμα για να μπουν στο ντουλάπι! Το κάνω χρόνια, είναι πολύ γρήγορο και έχουμε ντοματοχυμό όλο τον χειμώνα που οι ντομάτες είναι άνοστες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος18/8/11, 12:45 π.μ.

    καλημέρα και μία παραλλαγή από μένα που αφορά το χυμό ντομάτας.
    Αν οι ντομάτες έχουν σκληρή φλούδα, τις αχνίζω σε λίγο βραστό νερό και μετά τις περνάω από το μύλο των λαχανικών. Τις φλούδες και τους σπόρους τους ξαναπερνάω από το μύλο μέχρι να βγαίνουν στεγνοί. Αφού τελειώσω την όλη διαδικασία σε μία κατσαρόλα βάζω το χυμό (περίπου 5 λίτρα) με 2 κουτ. γλ. αλάτι ψιλό και 1-2 κ.γλ. ζάχαρι (ανάλογα με τη γεύση και την ποικιλία της ντομάτας). Στη συνέχεια το βράζω σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα ανακατεύοντας συνέχεια. Παράλληλα αποστειρώνω τα βάζα. Τα πλένω και χωρίς να τα σκουπίσω τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 20 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν το τέλος βάζω και τα καπάκια. Ανάποδα πάντα για να μην πέσουν τυχόν σκουπιδάκια μέσα. Γεμίζω τα βάζα με προσοχή (το βάζο, το καπάκι, το μείγμα πρέπει να είναι και τα τρία καυτά) αφήνοντας ένα δάχτυλο από το χείλος του βάζου και σφίγγω προσεκτικά το καπάκι για να κλείσει καλά. Γυρνάω ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν, κολλάω ετικέτα με την ημερομηνία εμφιάλωσης και συντηρούνται με αυτό τον τρόπο δύο χρόνια χωρίς πρόβλημα. Βέβαια το μείγμα είναι λίγο μέχρι αρκετά νερουλό αλλά είπαμε- είναι σπιτική, βιολογική σάλτσα, πλούσια σε βιταμίνες και νοστιμιά.
    Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μπραβο παιδια καιρος να γυρισουμε στα παλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος21/12/11, 4:50 μ.μ.

    kalhspera sas tha eithela na mou peite pos legete to mhxanima pou aferi ta sporia apo tis ntomates!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος22/7/12, 6:46 μ.μ.

    Για να αφαιρέσουμε το νερό από την ντομάτα για να μην μας παίρνει πολύ ώρα και χρόνο όταν βράσει σβήνουμε τη φωτιά και καθήνουμε ένα σουρωτήρι και έρχεται το νερό και το βγάζουμε με μια κουτάλα.Με αυτή την διαδικασία βγάζουμε το νερό από την ντομάτα και την δένουμε όσο θέλουμε και τέλος τη βάζουμε στα βάζα.

    Ελένη από Κεφαλλονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν περάσει η βρασμένη ντομάτα απο το "πασέ" θα μείνουν τα φλούδια και τα σπόρια πάνω και θα περάσει μόνο η ψύχα της ντομάτας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οσοι χρησιμοποιησετε αυτο το μηχανημα για να αφαιρεσετε σπορους και φλουδες, εχετε υπ οψη σας, πως καλο ειναι να περνατε και δευτερη φορα το "σκαρτο" υλικο, γιατι μενει αρκετη οφελιμη σαρκα επανω του. Mπορειτε να το δειτε και στην φωτο του Θοδωρου. Την πρωτη φορα, ουσιαστικα μας δινει χυμο... Κι οσο πιο καλα βρασμενες-μαλακες ειναι οι ντοματες, τοσο καλυτερο θα ειναι και το αποτελεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος8/9/12, 3:33 μ.μ.

    καλό μεσημέρι και από εμένα,
    πόσο κοστίζει περίπου η συσκευή ξεσποριάσματος της ντομάτας? και πού μπορεί να τη βρεί κανείς?

    ιωάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 25-30 ευρω Ιωαννα. Θα την βρεις σε καταστηματα που πουλανε τα βαζακια που τις συσκευαζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος1/10/12, 2:13 μ.μ.

    Η μητέρα μου έλιωνε τις καθαρισμένες ντομάτες στο μπλέντερ και πέρναγε το χυμό από το μύλο του πουρέ (έβαζε το εξάρτημα του μύλου με τις πιο μικρές τρύπες) και με λίγα γυρίσματα έφευγε ο χυμός και έμεναν στο μύλο οι σπόροι και τα φλούδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γιώργος1/8/13, 8:04 π.μ.

    Αυτό που κάνει η μητέρα μου με τις τομάτες εδώ και αρκετά χρόνια στο χωριό και δίνει πολύ νόστιμα φαγητά, είναι ότι περνάει τις τομάτες στο μπλέντερ, και τον πολτό που προκύπτει (ζουμί, φλούδες και σπόρους, όλα μαζί) το βάζει σε πλαστικά μπουκάλια που μπαίνουν στον καταψύκτη για όλο το χρόνο. Όταν χρειαστεί, βγάζει ένα μπουκάλι και το καταναλώνει μέσα σε 2-3 μέρες. Έτσι διατηρείς όλη τη νοστιμιά και δεν πετάς τίποτα. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για όσους δεν χρησιμοποιήσουν πομοντόρια στην μηχανή που βγάζει φλούδες κα σπόρια που δίνουν στεγνή σάλτσα μπορούν να βάλουν το υλικό σε μαξιλαροθήκη και να τυλίξουν την άκρη της σε έναν πλάστη να φύγει το νερό αντί να περιμένουν με τις ώρες. Με τον τρόπο αυτό γλυτώνουν το πολύ βράσιμο (πέρω των 10 λεπτών) και την καταστροφή των βιταμηνών και κάνουν και οικονομία. Μόλις σβήσουμε την φωτιά λίγο ψιλοκομένο δυόσμο ή ρίγανη θα δώσει ωραία γεύση στην σάλτσα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα