Τελικός προορισμός: Ελαφόνησος

Φέτος δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέξαμε το μικρό αυτό νησάκι για τις οικογενειακές διακοπές μας. Το είχαμε επισκεφτεί πάλι πριν από καμιά 10ετία και μας είχε αφήσει πολύ καλές αναμνήσεις.
Η Ελαφόνησος βρίσκεται 570 μέτρα από τις νοτιοανατολικές ακτές της Πελοποννήσου. Το ferry θέλει μόνο 10 λεπτά για να αράξει στο μικρό λιμανάκι της χώρας.
Φυσικά θα πρέπει ο ταξιδιώτης να είναι προετοιμασμένος για πολλά χιλιόμετρα οδικής διαδρομής μέχρι την Πούντα. Προσωπικά για Ελαφόνησο από Πάτρα και επιστροφή το κοντέρ μου έγραψε 1100 km, κάνοντας βέβαια και κάμποσες παρακάμψεις για να χορτάσει το μάτι μας τις ομορφιές της Πελοποννήσου.
Πάτρα λοιπόν, Πύργος, Καλό Νερό. Καλαμάτα, Σπάρτη κλπ.
Σκέφτομαι πως για τον Βορειελλαδίτη το ταξίδι αυτό δε μπορεί μάλλον να είναι μονοήμερο. Σκεφτείτε πως πολλά κομμάτια του οδικού δικτύου χαρακτηρίζονται άνετα ως «άγονη γραμμή», με αποτέλεσμα ο μέσος όρος ταχύτητας να πέφτει πολύ χαμηλά.
Όμως αυτό ίσως να είναι που κάνει τον τελικό προορισμό στην Ελαφόνησο να φαντάζει σχεδόν μαγικός.
Ο Ταΰγετος είναι ένα από τα αγαπημένα μου βουνά. Όσο δύσκολη είναι η αναβάσή του, άλλο τόσο δε θα πλήξεις εξαιτίας της πολυμορφίας και των εναλλαγών του τοπίου. Διασχίζοντάς τον θα βρείτε κάμποσα δροσερά στέκια για ξεκούραση. Μικροπωλητές πουλούν διάφορα ντόπια βότανα και μυρωδικά ενώ οι  ταβέρνες κάτω από αιωνόβια δέντρα θα σας προσφέρουν άφθονη δροσιά και ξεκούραση. Να υπογραμμίσω εδώ πως ο Ταΰγετος είναι το βασίλειο του βαλσαμόχορτου. Τέλος Ιουλίου θα το βρείτε σε αφθονία σε μέρη προσιτά. Πάρτε λίγα άνθη για το σπιτικό σας  βάλσαμο κι αφήστε τις ρίζες στην ησυχία τους.  
Πλύτρα
Το απόγευμα φτάσαμε κουρασμένοι στο όμορφο χωριό Πλύτρα. Απολαύσαμε το μπανάκι μας, βγήκαμε στη πλατεία το βράδι και διανυκτερεύσαμε στο μοναδικό συγκρότημα ενοικιαζόμενων πουδιαθέτει η περιοχή μόνο με 40 € . Την επόμενη θα πέρναμε το καραβάκι που κάνει τα καθημερινά δρομολόγια Πούντα - Ελαφόνησος. (ανά μια ώρα) Τιμή για ΙΧ 10,50 €, ενώ η τιμή για κάθε επιβάτη 1,00 €.
Αυτοί που θα επιλέξουν το νησάκι αυτό για τις διακοπές τους, θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα πάνε εκεί με σκοπό να ξεκουραστούν ψυχικά και να ηρεμήσουν από τις πολύβουες πόλεις τους. Δεν προσφέρει πολλά ξεφαντώματα, και νυκτερινές διασκεδάσεις, παρόλα αυτά οι νεότεροι θα βρουν τον τρόπο να διασκεδάσουν στα λιγοστά μπαράκια και καφέ του νησιού.
Το Κάτω Νησί
Η συνολική επιφάνεια της Ελαφονήσου είναι μόνο 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχοντας μόνο σαν επιλογές το Χωριό ή τη Χώρα, τον οικισμό Κάτω Νησί με τις πανέμορφες νησίδες του και φυσικά το Σίμο στον όρμο του Σαρακίνικου, όπου πρόκειται για μια από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου (χωρίς υπερβολή).
Σίμος
Εκεί λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια ένα μεγάλο και αρκετά οργανωμένο κάμπινγκ που μαζεύει τη νεολαία κι όχι μόνο, το οποίο έχει ελεύθερη είσοδο για επισκέπτες κολυμβητές.   
Το ψηλότερο σημείο του νησιού είναι η κορυφή Βάρδια με ύψος μόλις 276 μ.
Σοκάκι στο χωριό
Οι κάτοικοι είναι εξαιρετικά φιλόξενοι και καλοσυνάτοι. Στο χωριό θα βρείτε τοπικά γλυκίσματα, καθώς και κάμποσα μαγαζάκι με τουριστικά είδη, αρκετά από τα οποία είναι καλλιτεχνημένα από ντόπιους.
Στο λιμανάκι του χωριού
Τα ταβερνάκια δεν λείπουν από όλη την παραλία, ενώ το ψάρι ρέει άφθονο. Φυσικά το ίδιο το νησί λόγω ρηχής διαμόρφωσης δεν φιλοξενεί πληθώρα ψαριών, έτσι τα ψάρια έρχονται συνήθως από τα Κύθηρα ή Αντικύθηρα.
Θα σταθώ λίγο στις τιμές. Πιστεύω τα 70 € που ζητούν για ένα κιλό αστακού με λίγα μακαρόνια στο νησάκι αυτό είναι υπερβολικά για το σήμερα. Την ίδια στιγμή που μεγάλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί διαθέτουν τα ψάρια τους πολύ φτηνότερα. Επίσης η διαμονή για αυτούς που θα επιλέξουν το Αύγουστο είναι τσουχτερή. 100 – 200 € για ένα δωμάτιο μεσούσης της κρίσης είναι πολλά. Φροντίστε λοιπόν να εξασφαλίσετε  κατάλυμα 2 μήνες πριν την επίσκεψη σας στην Ελαφόνησο καταφέρνοντας πιο προσιτές τιμές.




Μη ξεχάσετε να πάτε από Μονεμβασιά

Δείτε ακόμη: Φισκάρδο-Κεφαλονιά

3 σχόλια:

  1. Ομορφες φωτογραφίες, καποια στιγμη σκοπευουμε να παμε προς τα κει.Καλο μηνα κ καλο φθινόπωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ,ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/9/13, 10:50 π.μ.

    Σε καμία περίπτωση σε αξίζει όσο κοστίζει. Προτιμήστε την Μονεμβασιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα