Οικολογικές ιδέες για εξοικονόμηση ενέργειας

Πως μπορούμε να εξοικονομούμε ενέργεια με έξυπνες λύσεις

Το ξενοδοχείο Crown Plaza στην Κοπεγχάγη προσφέρει ένα δωρεάν γεύμα σε οποιονδήποτε πελάτη που είναι ικανός να παράγει ενέργεια μέσα από ποδήλατα εξάσκησης που ταυτόχρονα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για την επιχείρηση. Οι πελάτες πρέπει να παράγουν τουλάχιστον 10 watt, δηλαδή περίπου 15 λεπτά ποδηλασίας για κάποιον με μια μέση δύναμη. Η ανταμοιβή είναι ένα γεύμα που κανονικά θα κόστιζε 26 ευρώ !

Οικολογικές ιδέες για εξοικονόμηση ενέργειας

Τα φωτιστικά εφέ και τα γιγαντιαία μεγάφωνα καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Έτσι το μπαρ Surya, στο Λονδίνο έκανε μια επένδυση με ελατήρια στην πίστα του έτσι ώστε όταν συμπιέζονται από τους χορευτές να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα που αποθηκεύεται σε μπαταρίες και εξοικονομεί μεγάλο μέρος από την κατανάλωση της επιχείρησης. Ο ιδιοκτήτης της Ανδρέας Χαραλάμπους λέει ότι παράγεται το 60% περίπου της συνολικής κατανάλωσης

 εξοικονόμηση ενέργειας

Ποιος είπε ότι όλοι οι εκτυπωτές χρειάζονται χαρτί για να εκτυπώσουν ; Ο PrePeat Printer διαφέρει από τους συμβατικούς εκτυπωτές καθώς χρησιμοποιεί μια θερμική κεφαλή για να εκτυπώσει επάνω σε ένα ειδικού τύπου πλαστικό φύλλο. Αυτά τα φύλλα είναι πολύ λεπτά και μπορούν εύκολα να σβήνονται και να επανεκτυπώνονται από τον ίδιο εκτυπωτή, Αυτός σε διαφορετική θερμοκρασία θα σβήσει και θα επανεκτυπώσει τα χρησιμοποιημένα φύλλα μέχρι 1000 φορές!

εξοικονόμηση ενέργειας

Ο σχεδιασμός που περιλαμβάνει πράσινο αποκτά διαστάσεις μόδας στην αρχιτεκτονική, όπως στο πανεπιστήμιο School of Art , Design and Media Technological University της Σιγκαπούρης. Το 5όροφο κτίριο περιλαμβάνει οροφές με οργανικές πράσινες κατωφέρειες οι οποίες συνδυάζουν τοπίο και κατασκευή, σε ένα σύνολο υψηλής τεχνολογίας που συμβολίζει την δημιουργικότητα που στεγάζει. Οι οροφές αυτές χρησιμεύουν ως τόπος περιπάτου και συναντήσεων σε ανοιχτό μέρος, μονώνουν το κτίριο και δροσίζουν το περιβάλλον. Επίσης συγκεντρώνουν νερό της βροχής για το πότισμα των υπολοίπων χώρων με πράσινο.

εξοικονόμηση ενέργειας

Νεροχύτης που χρησιμοποιεί το νερό που αποβάλλεται για να ποτίσει διακοσμητικό φυτό

εξοικονόμηση ενέργειας

Το 20% του συνόλου της ενεργείας που καταναλώνουμε στο σπίτι ξοδεύεται από τον θερμοσίφωνα. Περίπου 6 φορές πάνω από την ενέργεια που καταναλώνουμε για φώτα. Ο σχεδιαστής Tommaso Colia δημιούργησε αυτήν τη βάση με τα κυκλικά σχήματα τα οποία ανυψώνονται όταν υπερβούμε μια σχετική ποσότητα νερού και μας ειδοποιούν ότι πρέπει να τελειώνουμε!

εξοικονόμηση ενέργειας

Διακόπτης που ειδοποιεί με αλλαγή χρώματος και δείχνει στα παιδιά πώς να εξοικονομούν ενέργεια

εξοικονόμηση ενέργειας

Φορτιστής iPhone που φορτίζει με χειρολαβή εξάσκησης!

εξοικονόμηση ενέργειας

Πηγή: http://www.kerkinitoday.gr

Διαβάστε ακόμη:Ενεργειακά αυτόνομος Έλληνας

9 σχόλια:

  1. Ωραία πράγματα μας δείχνεις, άλλα συνήθως είναι πανάκριβα, η δεν μπορείς να τα βρεις.
    Εγώ, θα με ενδιαφέρε τα ποδήλατα, είναι μια πολλή καλή ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικές ιδέες!! Αυτό αποδικνύει οτι οταν θέλουμε μπορούμε, ιδέες υπάρχουν ας τις βάλουμε στο πρόγραμμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κάτι ακόμα.... Θα ήταν μεγάλη μου χαρά μια επίσκεψη κι εδώ www.xarizetai.blogspot.com

    Ευχαριστώ πάρα πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις κάνει μεγάλη δουλειά στο plog σου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων από κάθε άποψη .
    Να σε ρωτήσω αν ξέρεις να μου απαντήσεις (δεν ήξερα που να δώσω το σχόλιο μου ελπίζω να μην δημιουργήσω πρόβλημα εδώ που το άφησα) , είμαι βιοκαλλιεργητής και με έχει προβληματίσει όταν κλαδεύω τις ελιές με το ξυλοκοπτικό το λάδι για την αλυσίδα που ραντίζετε στις ελιές και το χώμα , μπορώ αντί για αγοραστό λάδι μηχανής να χρησιμοποιήσω κανονικό ελαιόλαδο , έχω βρει και βιολογικό λάδι μηχανής αλλά είναι πανάκριβο , μπορώ να βάλω κανονικό βιολογικό ελαιόλαδο που τρώμε;
    Αν ξέρεις σε παρακαλώ απάντησέ μου ( και στην περίπτωση που δεν ξέρεις εγώ θα το δοκιμάσω , και θα σου γράψω τα αποτελέσματα )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Ηλία το λάδι αλυσίδας έχει συγκεκριμένη πυκνότητα, πιστεύω θα ταίριαζε έστω και ένα φυτικό λάδι ίδιας πυκνότητας, αυτό όμως είναι δική μου υπόθεση και μόνο, π.χ. φυτικό λάδι ρετσινολαδιάς που είναι πολύ λεπτό, έχω ακούσει ότι χρησιμοποιείτε σε μηχανές αεροπλάνων. Βασικά το θέμα θα μας το έλυνε καλύτερα ένας μηχανολόγος, αν και πιστεύω ότι και εμείς μπορούμε να μετρήσουμε εύκολα σπίτι πυκνότητες υγρών με φτηνά εργαλεία που κυκλοφορούν σε μαγαζιά με χημικά. Το όλο θέμα θέλει περεταίρω ψάξιμο από ανήσυχα άτομα που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και πολλά… Δυστηχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος16/3/11, 5:48 μ.μ.

    Καλησπερα, καταρχην σε ολους, ενα πολυ ενδιαφερον,μπλογκ, μπραβο, διαβασα την ερωτηση ενος αμθρωπου, συγνωμη αλλα δεν ειμαι καλος με τα ονοματα, οποτε και δεν το συγκρατησα,... σχετικα με το λαδι για την αλυσιδα του πριονιου του, σαν μηχανολογος λοιπον δεν εχει να κανει τοσο το ποσο παχυ ειναι το λαδι αλλα ποσο αντεχει στην θερμοκρασια,το λαδι ελιας π.χ. θα καει στους 120 περιπου βαθμους, οποτε η βαζεις πιο ανθεκτικο λαδι, η κοβεις αργα να μην ζεσταινεται η αλυσιδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/9/11, 11:48 π.μ.

    βΡΗΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΚΟΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ. ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΔΗΛ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. O BAΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΑΡΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλημερα.ενας καλος τροπος για αυτονομια ειναι η τα φωτοβολταικα η να γυρισουμε πισω στις ξυλοσομπες.τα φωτοβολταικα ενω υπαρχουν καποιες οικονομικες λυσεις για αυτονομια για λιγες ωρες,ειναι για πολλους απαγορευτικα ειδικα τον τελευταιο καιρο.. εγω κατω απο αυτε τις συνθηκες και επειδη ζω στον εβρο,σκεφτηκα να κοψω το ρευμα και να αποκτησω αυτονομια με τους εξης τροπους: θερμανση και μαγειρεμα με ξυλοσομπα(οπως και να χει το ξυλο ειναι ο πιο οικονομικος τροπος θερμανσης και σε περιοδο που γινει πτωχευση υπαρχει μια καποια δυνατοτητα να βρω ξυλα απο τις γυρω περιοχες)φωτισμος λαμπες θυελλης η λαμπες υγραεριου,αυτα απαιτουν μια αποθηκευση σε υγρο και γκαζακια)ζεσδτο νερο για μπανιο ηλιακος θερμοσιφωνας και μια κατσαρολα πανω στο ματι της σομπας(μη πιστεψετε ουτε για μια στιγμη οτι δεν θα ερθουν αυτες οι μερες)τελος προτεινω σε ολους σας να λαβετε σοβαρα υποψιν σας αυτα που λεγονται για αποθηκευση τροφιμων και ενα καλο βιβλιο επιβιωσης θα σας ηταν πολυ χρησιμο.οι μερες που ερχονται θα ειναι πολυ δυσκολες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΗΛΙΑ,σχολιαζω περισοτερο για να ευθυμήσουμε ...ο πατερας μου χρησιμοποιει το ελαιολαδο στο βενζινοκινητο πριονι για το μείγμα καυσης...εσυ μαλλον μπορεις να το βαλεις στην αλυσιδα,φαντασια να εχει κανεις...:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα