Σακίδιο έκτακτης ανάγκης

Σακίδιο έκτακτης ανάγκης

Σάκος επιβίωσης σε έκτακτη ανάγκη-κρίση

Μια διαδικασία που την κάνουμε όλοι με μεγάλη ευχαρίστηση και προβλέπουμε κάθε λεπτομέρεια είναι όταν πρόκειται για κάποιο χόμπι μας στο βουνό ή την θάλασσα. Γνωρίζουμε που θα βρούμε το κάθε τι ανά πάσα στιγμή, που θα το βάλουμε και πώς θα το μεταφέρουμε.
Σε οικογενειακό επίπεδο επίσης όταν πρόκειται να κάνουμε κάτι όλοι μαζί με την οικογένεια όπως το καθημερινό καλοκαιρινό μπάνιο για παράδειγμα, όλα μπαίνουν στις αντίστοιχες τσάντες θαλάσσης και κάθε μέλος από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο έχει "χρεωθεί" κάποια αντικείμενα που θα μεταφέρει από και προς το σπίτι. Εκεί που κατά κανόνα είμαστε λίγο χαλαροί είναι στις προετοιμασίες ή προβλέψεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Δεν είναι λογική η σκέψη ότι όλα θα συμβαίνουν μόνο στους άλλους.

Ας βάλουμε τα πράγματα κάτω με την ψυχρή λογική και θα δούμε ότι σε όλους μας συμβαίνει ή θα συμβεί κάτι απρόβλεπτο κάποια στιγμή της ζωή μας. Αντί λοιπόν όσο περνούν τα χρόνια να κυριαρχεί η αίσθηση της ασφάλειας και η δύναμη της συνήθειας σε ότι κάνουμε, θα πρέπει να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας ότι ίσως αντί να απομακρυνόμαστε, να πλησιάζουμε σε κάποιο ενδεχόμενο κίνδυνο ή σε κάποιο συμβάν που μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκτακτη ανάγκη.

Ας φτιάξουμε λοιπόν όλοι μαζί μια λίστα μέσα από τα δικά σας σχόλια με τα άκρως απαραίτητα πράγματα και όποιος νομίζει ότι είναι καλό να έχει ένα σακίδιο έτοιμο σε κάποια ντουλάπα ας το κάνει, όποιος θεωρεί ότι δεν είναι αναγκαίο ας το προσπεράσει. Το κόστος είναι μικρό αλλά η αίσθηση της ασφάλειας που προσφέρει ως εφεδρεία έκτακτης ανάγκης είναι πολύ μεγάλη.

Αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να φύγουμε από το σπίτι μας και να μείνουμε στο αυτοκίνητο ή έξω για λίγες ημέρες, τι θα πρέπει να πάρουμε μαζί μας;

Για ενήλικο άτομο
Κάνω μια απλή λίστα για αρχή που θα εξυπηρετούσε εμένα προσωπικά.

Γενικά εργαλεία:
Μικρό πολυεργαλείο με κουτάλι και πιρούνι*, μαχαίρι, αναδιπλούμενο μικρό πριόνι, σφυρίχτρα*, αναπτήρα θύελλας, ένα μουσαμά 5Χ5, 15 μέτρα σχοινί Φ8, δύο αδιάβροχα μιας χρήσης ολόσωμα*, ραδιόφωνο μικρό, κιτ πρώτων βοηθειών με επιπλέον παυσίπονα, φακός*, μία πολύ μικρή κατσαρολίτσα που μπορούμε να βάλουμε και μέσα σε αυτή διάφορα μικρά αντικείμενα της λίστας για εξοικονόμηση χώρου*, 1-2 ποτήρια πλαστικά*.

Αναλώσιμα μακράς διάρκειας:
3-4 κονσέρβες, συσκευασμένο αλάτι, μπισκότα μακράς διαρκείας, χάπια σπιρουλίνας, μικρές συσκευασίες ροφημάτων, ένα μεγάλο πακέτο ξηρούς καρπούς και όσος χώρος περισσεύει μπορούν να μπουν κάποια απαραίτητα ατομικά πράγματα της τελευταίας στιγμής όπως εξειδικευμένα για κάθε άτομα φάρμακα, μπουκάλες νερού και ότι άλλο μπορεί να κρίνει ως αναγκαίο κάθε ένας.

Για ανήλικο άτομο
Σε γενικές γραμμές αν υπάρχουν τα προαναφερόμενα απαραίτητα σε ενήλικο άτομο της οικογένειας τότε μπορεί να κουβαλήσει τον ατομικό εξοπλισμό του( που έχω σημάνει με αστερίσκο στην λίστα ενήλικα) και επιπλέον τρόφιμα και γάλα.

Για μωρό
Φαντάζομαι μερικές πάνες, δύο αλλαξιές ρουχαλάκια, μπιμπερό, πιπίλες, γάλα εβαπορέ 3-4 κουτιά, συσκευασία φρουτόκρεμες ή μπισκοτόκρεμες, μωρομάντιλα, κρέμα για σύγκαμα και το σχετικό παιδικό σερβίτσιο.
Ας σκεφτούμε πόσος χρόνος απαιτείται για να συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα και να ετοιμαστούμε για ένα απλό οικογενειακό μπάνιο ή την εκδρομή ενός Σαββατοκύριακου θα καταλάβουμε πόση φασαρία και πανικό θα γλυτώσουμε αν χρειαστεί να πάρουμε μόνο έναν σάκο από κάποιο σημείο του σπιτιού για κάθε άτομο και να φύγουμε.
Όσοι αναγνώστες μπορούν ας προσθέσουν ή ας αφαιρέσουν κάτι που μπορεί να είναι πιο χρήσιμο σχολιάζοντας.

Διαβάστε ακόμη:Τρόφιμα χωρίς ημερομηνία λήξης

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/3/12, 9:48 π.μ.

    Πολύ ωραίο άρθρο. Από την "κακοτυχία" μας πέρσι το καλοκαίρι στη θάλασσα ν'αναφέρω μόνο συμπληρωματικά ένα τσιμπιδάκι(για αγκάθια, τσιμπήματα κλπ) και νυχοκόπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/3/12, 10:09 π.μ.

    +μια ταινια,
    κατα προτιμηση υφασματινη που νομιζω ειναι πιο ανθεκτικες
    (αν και δεν εχω χρησιμοποιήσει ποτε τετοια ταινια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/3/12, 10:13 μ.μ.

    Πολύ καλύτερες λίστες από κάποιες που βλέπω σε διάφορες ξένες σελίδες. Μόνο μπαζούκας δεν παίρνουν μαζί τους....
    Ένα τέτοιο σακίδιο περίπου έχω πάντα μαζί μου στο αυτοκίνητο όταν πάω για κυνήγι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5/3/12, 11:32 π.μ.

    Τα σακίδια έκτακτης ανάγκης (bug out bags) για να είναι χρήσιμα θα πρέπει να οργανωθούν με βάση το που ζούμε (πόλη, χωριό, βουνό, θάλασσα), που σκοπεύουμε να πάμε αφού εκδηλωθεί η καταστροφή (πόσο μακρυά και με τί μέσο), για πόσες ώρες θα πρέπει να μας καλύψει (24, 48, 72 ώρες, εβδομάδα) και τέλος ποιές είναι οι ειδικές ανάγκες του καθενός (ειδικά φάρμακα π.χ. ινσουλίνη, θυρεοειδής). Η προετοιμασία των εργαλείων δεν υποκαθιστά σε τίποτα την πρακτική εξάσκηση και αν θέλετε να δείτε τί θα χρειαστείτε πραγματικά κάντε κάτι απλό. Στερείστε από τον εαυτό σας και την οικογένειά σας το ρεύμα και το νερό για ένα Σαββατοκύριακο. Αν το κάνετε και στο ύπαιθρο ακόμα καλύτερα. Πάρτε ένα χαρτί και ένα μολύβι και σημειώστε.
    Λάβετε υπόψη ότι σε περίπτωση πραγματικής κρίσης (αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν WTSHTF) μπορεί να χρειαστείτε και γνώσεις / δεξιότητες που δεν μαθαίνονται και δεν μπαίνουν σε σακίδια (π.χ. ικανότητες διαπραγμάτευσης ή να περνάτε απαρατήρητοι). Όταν ο κόσμος πεινάει, κρυώνει και απελπίζεται, μετατρέπεται σε πρωτόγονο και ενίοτε βάρβαρο. Ψάξτε για μαρτυρίες του τι συνέβη πραγματικά μετά την Κατρίνα ή την εποχή της κατάρρευσης στην Αργεντινή και θα χάσετε τον ύπνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγέλαε εγώ προσωπικός έχω πάντα μαζί μου ένα μπουκαλάκι βάμμα καυτερής πιπεριάς και ένα κουτάκι ενεργό άνθρακα. Είναι τα 2 βασικά και σώζουν ζωές, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στα συγκεκριμένα άρθρα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να συμπληρώσω συμφωνώντας με τον Θοδωρή στο σχολιασμό του, θα έλεγα ότι πρέπει να αλλάξουμε στάση ζωής, κάνοντας μεγάλα βήματα ή άλματα με σκοπό να φτάσουμε στην αυτάρκεια. Στην αυτάρκεια που πρέπει να ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ σαν ομάδες, σαν μικρές γειτονιές , χωριά , πόλεις κ.ο.κ. Η απλότητα ζωής δεν σημαίνει και ανέχεια ή η καλλιέργεια της γης δεν σημαίνει και τις συνθήκες ζωής – διαβίωσης των παππούδων μας.
    Όσο για το ανώνυμο σχόλιο του αναγνώστη για τις συνέπειες μιας κρίσης όπως στην Αργεντινή ή μετά τον Κατρίνα που θα χάσουμε τον ύπνο μας αν αναζητήσουμε πληροφορίες θα συμφωνήσω μαζί τους ότι υπήρχε τρομερό πρόβλημα.
    Ας δούμε όμως τι κάναμε εμείς; Ξεχάσαμε ποια είναι η ιστορία μας, ξεχάσαμε ότι η ιστορία κάνει κύκλους, ξεχάσαμε την κατοχή και όλα τα γεγονότα εκείνης της εποχής που διάβασα πρόσφατα σχετικά και παραπέμπω και εσάς http://hippologia.org/?p=407 και τέλος ευτυχώς που δεν ξεχάσαμε που έχουμε όλες εκείνες τις συνταγές που μας έσωζαν πάντα και μας έκαναν Έλληνες.
    Υ.Γ
    Είναι ΤΡΟΜΕΡΟ μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια να έρχονται επιστήμονες από όλο τον κόσμο και να μας λένε ότι βρήκαν τα χάπια των Αρχαίων Ελλήνων που η ιατρική τους δεν αμφισβητήθηκε βάσιμα από κανέναν και μας αδειάζουν γιατί αφήσαμε π.χ την Καραγκούνα και χορεύουμε ραπ για να μην πω τίποτε άλλο και παρεξηγηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος14/3/12, 1:46 π.μ.

    Αυτή η λίστα είναι λίγο μεγάλη αλλά ίσως προσαρμοσμένη κατά περίπτωση να βοηθήσει http://www.earthquakenet.gr/seektakthanagkh.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα