Φτιάχνω φρέσκο τυρί

Φτιάχνω φρέσκο τυρί

Εύκολο και γρήγορο τυρί σαν ανθότυρο ή κασέρι

Η ακόλουθη συνταγή είναι πως να φτιάξετε σπιτικό φρέσκο τυρί, πολύ εύκολα και γρήγορα. Τι συστήνω γιατί οι αρχάριοι ξεκινούν με ένα εύκολο τυρί για να μάθουν ενώ ταυτόχρονα μπορούν να το καταναλώσουν και να το απολαύσουν αμέσως.
Θα παραγάγει ένα εύγευστο τυρί που μοιάζει με το ανθότυρο και είναι καταπληκτικό φρέσκο. Μπορείτε να το χρησιμοποιείστε στο μαγείρεμα των ιταλικών πιάτων όπως τα λαζάνια ή άλλων ζυμαρικών. Επίσης μπορείτε να το κάνετε σαν κασέρι.

Υλικά

  • 1 κιλό γάλα φρέσκο με όλα του τα λιπαρά όχι μακράς διάρκειας
  • 1/2 φλιτζάνι του καφέ λευκό ξύδι ή λεμόνι
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Παρασκευή εύκολου τυριού

  1. Θερμάνετε το γάλα στους 90 βαθμούς κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο για άλλα τυριά αλλά εδώ μπορείτε να κλείσετε τη θερμότητα αμέσως προτού να αρχίσει να βράζει το γάλα δηλαδή μόλις το δείτε να φουσκώνει.
  2. Προσθέστε το ξύδι και επιτρέψτε στο μίγμα για να κρυώσει.
  3. Όταν δροσίσει, χύστε το μίγμα, (που αποτελείται τώρα από το χλωροτύρι και τον ορρό γάλακτος) σε ένα τρυπητό (σουρωτήρι με μικρές τρύπες) ή ένα πάνινο ύφασμα.
  4. Γυρίστε το χλωροτύρι σε ένα δοχείο και ρίξτε το αλάτι στο μίγμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο ή περισσότερο αλάτι αναλόγως πως το προτιμάτε.

Φτιάχνω φρέσκο τυρί

Παρασκευή κίτρινου τυριού σαν κασέρι

Εάν σε αυτή τη φάση το αφήσουμε στο σουρωτήρι πιεσμένο με αρκετό βάρος από επάνω του, για 12 ώρες μέχρι να συμπιεστεί, θα δημιουργηθεί ένα υποκίτρινο είδος τυριού σαν κασέρι που είναι εξίσου απολαυστικό στη γεύση σαν ένα είδος κασεριού.

Από ένα λίτρο γάλα θα φτιάξετε 1 φλιτζάνι περίπου τυρί τύπου φρέσκιας μυζήθρας ή κασεριού.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα

55 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/11/08, 2:19 μ.μ.

    επειδή είμαι τελείως άσχετη θα ήθελα να κάνω 2 ερωτήσεις: όταν λές γάλα τι γάλα χρειάζεται ακριβως? φρέσκο, παστεριωμένο, αγελαδινό, κατσικίσιο, κλπ? Επίσης τι ξύδι χρειάζεται γιατι υπάρχουν πολλοί τύποι και όπως είπα είμαι ολιγον τι άσχετη.. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/11/08, 7:35 μ.μ.

    Κάνεις πολύ καλά και ρωτάς, λοιπόν το γάλα μας πρέπει να είναι φρέσκο και όχι υψηλής παστερίωσης. Εγώ το έχω φτιάξει με αγελαδινό τοπικής παραγωγής γάλα του εμπορίου, αλλά σίγουρα για να μην πω ακόμα καλύτερα με φρέσκο πρόβειο ή κατσικίσιο γιατί έχουν περισσότερα λιπαρά και δίνουν πιο πολύ προϊόν.
    Για το ξύδι φυσικά λευκό από σταφύλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/8/09, 8:04 μ.μ.

    αφου σε ξαναευχαριστήσω για τις πληροφορίες που περιέχονται στο σάιτ να σε ρωτήσω αν ξέρεις για την παρασκευή τυριού με λεμόνι αντί για ξύδι ή πυτιά?? tonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/8/09, 4:53 μ.μ.

    Μπορείται να βάλλεται αντί ξύδι λίγο ξινό που κυκλοφορεί στα Super Market

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/8/09, 12:32 μ.μ.

    Τόνια στην ανάρτηση στο φτιάχνω φέτα και μυζήθρα στα σχόλια αναφέρω ότι μπορείς να πήξεις τυρί με λεμόνι αντί για ξύδι ή να επιλέξεις και κάποιες φυτικές μαγιές. Δεν θα συνιστούσα βέβαια την διαδικασία με το ξινό, γιατί μου αρέσει και πάντα προτιμάω το φυσικό χυμό λεμονιού σε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος6/9/09, 11:54 π.μ.

    Οταν λες 1/2 φλυτζανι ξυδι ποιο φλυττζανι εννοεις καφε η τσαγιου? Το ξυδι παει κατ αναλογια ? δηλαδη στα 2 κιλα γαλα θα βαλουμε 1 φλυντζανι ξυδι η στα 4 κιλα γαλα 2 φλιτζανια ξυδι? φωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος9/9/09, 6:03 μ.μ.

    Φώτη καλή η παρατήρησή σου μισό φλιτζάνι του καφέ είναι αρκετό σε 1 κιλό γάλα. Το ξύδι μετά πάει κατά αναλογία. Δηλαδή στα 2 κιλά γάλα θα βάλουμε ένα φλιτζάνι καφέ ξύδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για τις πρακτικότατες οδηγίες - δουλεύουν μια χαρά! Ερώτηση 1: Το τυρί που προκύπτει το μεταχειρίζομαι σαν "υποψήφια" φέτα (δηλ. το βάζω σε άλμη μετά τις λίγες μέρες αλατίσματος και περιμένω κανένα μήνα) ή σα μυζήθρα (δηλ. το τρώω χλωρό ή το αφήνω αν θέλω να ξεραθεί στον αέρα, σε δίχτυ ή πανί); Ερώτηση 2: Αν χρησιμοποιήσω φυσικό χυμό λεμονιού αντί για ξύδι η αναλογία παραμένει η ίδια (μισό φλυτζανάκι ανά λίτρο) ή αλλάζει; Και πάλι ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος18/10/09, 10:06 π.μ.

    Ευχαριστώ και εγώ για τα καλά σου λόγια. Το τυρί που φτιάχνουμε με αυτή την διαδικασία το τρώμε φρέσκο κυρίως ή το χρησιμοποιούμε σε μαγειρική όπως μακαρόνια πχ. Δεν έχω δοκιμάσει να το αλατίσω και να το ξεράνω για να δω αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τύπου μυζήθρας, δεν είναι άσχημο σαν ιδέα πάντως. Η αναλογία είναι ίδια και με λεμόνι αν θυμάμαι καλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος24/1/10, 1:59 μ.μ.

    Καλησπέρα σας.

    Πολύτιμες και διαφωτιστικές όλες
    οι πληροφορίες σας.....
    Εντελώς τυχαία έπεσα στην ιστοσελίδα σας....

    Να είσαστε καλα και συνεχίστε την
    καλή δουλειά που κάνετε...

    Γιωργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος10/3/10, 9:48 μ.μ.

    καλησπερα,την πιτια σε τι αναλογια σε σχεση με το γαλα βαζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε 10 Μαρτίου 9.48 μ.μ.
    Αν κατάλαβα ρωτάς για πυτιά προκειμένου να πήξεις φέτα ή κάποιο άλλο είδος τυριού;
    Στην ανάρτηση "Φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα" και στα σχόλια της ίδιας ανάρτησης με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες, θα βρείς οδηγίες για την πυτιά και πώς την χρησιμοποιούμε,για φέτα, μυζήθρες και κεφαλοτύρια. Πρέπει να διαθέσεις λίγο χρόνο να διαβάσεις όλα τα σχόλια προσεκτικά. Υπάρχουν χρήσιμα στοιχεία γιά όλους όσοι ενδιαφέρονται για γαλακτοκομικά προϊόντα της παραδοσιακής τυροκομίας. Αν δεν βαρεθείς, διάβασε και τα υπόλοιπα για το βούτυρο και το ξινόγαλο.
    Ευχαρίστως να σε βοηθήσω εφ'όσον ζητήσεις πληροφορίες γιά όσα γνωρίζω βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. σημερα μπηκα ..το εφτιαξα και το καταναλωσαμε ολο μετα την δοκιμη...φανταστικο..με ενα λεμονι τοφτιαξα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος22/4/10, 8:00 μ.μ.

    μπραβο κι απο μένα για τη προσπάθειά σας.
    Το τυρί είναι απλά πανεύκολο και πεντανόστιμο.
    Δοκιμάστε το

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος27/9/10, 4:39 μ.μ.

    ΞΕΚΙΝΑΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΥΡΙ.ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΔΥΟ ΛΙΤΡΑ ΓΑΛΑ.ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΕΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ Η ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητοι Φιλοι χαιρετω. Πρωτη φορα ανοιξα την σελιδα σας και σας λεω μπραβο και παλι μπραβο γιατι με τοσο απλες και κατανοητες εξηγησεις για καθε συνταγη ηρθε ο καιρος να ανοιξωμε τα ματια μας και να κανωμε ολα αυτα που μεχρι σημερα μας μπερδεβαν.Και παλι μπραβο. Μετα τιμης ΓΙωργος Μουτακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος14/1/11, 5:16 μ.μ.

    Συγχαρητηρια σε ολους τους παραγοντες της ιστοσελιδας.
    Κανετε εξαιρετικη δουλεια.
    Να ρωτησω ποση ωρα μενει κρεμασμενο το μειγμα(χλωροτυρι)στην τσαντιλα καθως και οταν το αλατιζουμε μεσα στο σκευος το γυρναμε για να παει παντου το αλατι η θα χαλασει (τριφτει) οποτε απλως ριχνουμε απο επανω?
    Ευχαριστω εκ των πρετερων για την απαντηση και παλι συγχαρητηρια.
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε 14-01-2011 στις 5.16΄
    Προφανώς ρωτάς για το τυρί με το λεμόνι. Όταν το στραγγίζεις στο ανοικτό ακόμη τουλπάνι μέσα στο τρυπητό, αφού φύγει το πολύ τυρόγαλο, ρίξε αλάτι και ανακάτεψέ το να πάει παντού. Μετά δέσε σφιχτά το τουλπάνι να συνεχισθεί το στράγγισμα.
    Άλλος τρόπος είναι να το στραγγίσεις πρώτα και μετά να το κόψεις σε φέτες πάχους ενός δακτύλου και να το αλατίσεις με αλάτι ρυζάκι. Η επιλογή δική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος27/1/11, 11:47 π.μ.

    να σας συγχαρω και γω με τη σειρα μου , κανετε πολυ καλη δουλεια ...θα ήθελα να κανω μια ερωτηση ...γνωριζει κανεις εαν μπορουμε να φτιαξουμε τυρι απο γιαουρτι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμε 27-01-11, 11.47΄π.μ.
    Προσωπικά δεν γνωρίζω, αλλά και δεν νομίζω, επειδή ήδη έχει συντελεσθεί το πρώτο πήξιμο ως γιαούρτη.
    Ανάμιξη στραγγιστής γιαούρτης με φέτα σε μικρά κοματάκια γίνεται και μάλιστα σε κάποιες περιοχές παλιότερα φτιαχνόταν έτσι μιά ποικιλία τουλουμοτύρι και αλλού κάποια ποικιλία γαλοτύρι.
    Κατασκευαστικές λεπτομέρειες δεν γνωρίζω, αλλά νομίζω μπορείς σε μικρή ποσότητα σε ένα μπώλ, να δοκιμάσεις την δική σου αναλογία, να το διατηρήσεις στο ψυγείο και να επαναλάβεις παίζοντας με τις ποσότητες φέτας-γιαούρτης.
    Να θυμάσαι οτι το στραγγιστό γιαούρτι και μάλιστα το γελαδινό που κυκλοφορεί ευρύτατα είναι αρκετά γλυκό, επομένως θα χρειασθεί να προσθέσεις αλάτι.
    Πιστεύω επίσης οτι τέτοιο κατασκεύασμα δεν μπορεί να διατηρηθεί πάνω από 20 ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος28/1/11, 11:03 π.μ.

    καλημέρα Αντώνη !!!
    η απορία μου αυτή (σχετικα με την παρασκευη τυριου απο γιαουρτι ) προέκυψε από ενα site που κατα τύχη έπεσε στην αντιληψή μου ...
    http://foodjunkie.eu/2008/03/26/labne/
    η αλήθεια ειναι οτι μπηκα στην διαδηκασια να το φτιαξω, αλλα η προσπαθεια πετυχε , το αποτελεσμα απετυχε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμε 28-01-11 , στις 11.03΄
    Πήγα στην ιστοσελίδα που γράφεις, αλλά δεν βρήκα την συνταγή. Ή μου ξέφυγε ή δεν έψαξα με υπομονή. Σου είναι εύκολο να την μεταφέρεις εδώ, για να δούμε και οι υπόλοιποι για τι πράγμα μιλάει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος28/1/11, 4:37 μ.μ.

    Αρωματικό σπιτικό τυρί από γιαούρτι

    ΥΛΙΚΑ για 2 γυάλινα βάζα των 370μλ

    ■1 κιλό γιαούρτι από τσανάκα (στο πήλινο)
    ■2.5 κουτ. γλυκού αλάτι
    ■περίπου 300μλ ελαιόλαδο
    ■2-3 κουτ. σούπας αρωματικά: δεντρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι κλπ. φρέσκα ή ξερά όλα ή σε συνδυασμό
    ■βαμβακερή γάζα
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1.Η επιλογή του γιαουρτιού είναι πολύ σημαντική. Επιλέξτε ένα γιαούρτι της αρεσκείας σας σε πήλινο, που να μην είναι πολύ ξινό. Αφαιρέστε την πέτσα και χρησιμοποιήστε το στη συνταγή. Μην βάλετε στραγγιστό, γιατί το νόημα είναι να το στραγγίξετε μόνοι σας!
    2.Αποστειρώστε ένα μεγάλο κομμάτι γάζας βάζοντάς την σε βραστό νερό για μερικά λεπτά. Στραγγίστε τη καλά και τοποθετήστε τη πάνω σε ένα πιάτο ανοιχτή.
    3.Ανακατέψτε το γιαούρτι με το αλάτι και βάλτε το στο κέντρο της γάζας. Μαζέψτε τις άκρες και δέστε τη καλά στην κορυφή με σπάγκο.
    4.Βάλτε τη γεμάτη γάζα σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και βάλτε το στο ψυγείο. Αφήστε το να στραγγίξει καλά για 2-3 μέρες. Όταν σταματήσει να βγάζει νερά το σπιτικό τυρί σα είναι έτοιμο για συσκευασία. Πλύνετε καλά δύο βάζα και βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο (150 C) για 15 λεπτά.
    5.Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι του γλυκού και πάρτε κουταλιές από το μίγμα. φτιάξτε μπαλάκια μικρά (αν βρέξετε τα χέρια σας θα είναι πιο εύκολο).
    6.Βάλτε τις τυρομπαλίτσες μέσα στα βάζα ρίχνοντας σε κάθε επίπεδο μερικά από τα αρωματικά. Γεμίστε με λάδι και βάλτε τα στο ψυγείο.
    7.Διατηρούνται στο ψυγείο γα 2-3 εβδομάδες.
    8.Σερβίρετε πάνω σε καλό ψωμί με ελιές ή/και ντομάτες (φρέσκιες ή λιαστές) και απολαύστε έναν ελαφρότατο και υγιεινό μεζέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμε 28-01-2011 ώρα 4.37΄μ.μ.
    Τα μπαλάκια από στραγγιστό γιαούρτι ψημένα στο φούρνο και διατηρημένα σε βάζο στο ψυγείο με λάδι και αρωματικά φυτά, είναι ένα γαλακτοκομικό (όχι τυροκομικό) παρασκεύασμα, αλλά δεν είναι τυρί.
    Τα τυριά είναι παράγωγα από το πήξιμο γάλατος με προσθήκη φυσικής ή χημικής πυτιάς σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες και με διαδικασίες ωρίμανσης κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π. Αλλιώς κάθε στερεό παράγωγο του γάλατος, θα το ονομάζαμε τυρί. Δεν είναι όμως έτσι. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι γευστικά καλό ή ενδεχόμενα σε κάποιους να αρέσει πολύ, τα τυριά όμως είναι κάτι διαφορετικό.
    Στο συγκεκριμένο παράγωγο της γιαούρτης, δώσε εσύ ένα όνομα, χωρίς όμως να "αδικείς" τα τυριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος31/1/11, 5:33 μ.μ.

    enas pou latreuei ta turia den exei skopo na ta adikhsei ...me auton to titlo vrhka auto to arthro pou sas anarthsa pio pano ...
    gia opoion epixeirhsei na ektelesh "thn parapano suntagh " , na kserei oti tha kataferei ena ftiaksei ena pio almhro giaourti..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμε 31-01-2011 ώρα 5.33΄μ.μ.
    Καλημέρα και καλό μήνα. Δεν λέω ότι αδικείς τα τυριά, απλά σε προέτρεψα να δώσεις ένα όνομα στο γαλακτοκομικό παράγωγο της συνταγής, υπονοώντας οτι η ονοματοδοσία του ως "τυρί από γιαούρτη", αδικεί τα τυριά.
    Με την ίδια λογική που το οποιοδήποτε σκληρό τυρί δεν είναι γραβιέρα, ένα μουχλιασμένο από κακή συντήρηση κασέρι δεν είναι ροκφόρ και η μακαρονάδα φούρνου δεν είναι παστίτσιο.
    Ευχαριστώ για την υπομονή σου και στην διάθεσή σου γιά ό,τι άλλο γνωρίζω.
    Παράκληση μόνο να μη γράφεις με Λατινικούς χαρακτήρες.
    Η ανάγνωση είναι βασανιστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα! βρήκα αυτό http://fit-4-all.blogspot.com/2011/02/blog-post.html γυρνώντας στο διαδίκτυο και θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζετε αν μπορώ να φτιάξω με αυτό το φρέσκο τυρί (λόγω νηστείας!) ή αν χρειάζεται και κάτι άλλο εκτός από ξύδι για να γίνει. Να συμπληρώσω εδώ ότι με γάλα αγελαδινό το έχω δοκιμάσει πολλάκις και είναι υπέροχο! συνόδεψε πολλές φορές τα φρέσκα ζυμαρικά μου και τα έκανε ακόμα πιο νόστιμα! Τέλος να πώ ένα μεγάλο μπράβο για την σελίδα είναι υπέροχη με κατατοπιστικότατες οδηγίες παρασκευής διαφόρων πραγμάτων και σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. και άλλη μία ερώτηση: τον ορρό γάλακτος μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κάπου ή δεν έχει καμία χρήση; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ελένη, καλημέρα. Δεν πολυκατάλαβα τι ρωτάς και δεν έχω χρόνο να ψάξω περισσότερο στην σελίδα που παραπέμπεις. Το τυρί που φτιάχνεις με το ξύδι, γίνεται και με λεμόνι ή κόκκους κιτρικό ή τρυγικό οξύ (το ξινό που λέμε).
    Αν χρησιμοποιήσεις γάλα γίδινο (υπάρχει στα Σ.Μ.) θα γίνει ακόμη καλύτερο.
    Ο ορρός από αυτό το τυρί περιέχει ελάχιστο γαλακτοζάχαρο, καζεϊνη και άλλα στοιχεία και είναι άριστη ζωοτροφή είτε σκέτο ή μουλιάζοντας ξεροκόματα.(Διάβασε τα σχόλια στο "Φτιάχνω ξινόγαλο").
    Περιέχει δηλαδή ό,τι και το οποιοδήποτε τυρόγαλο, μετά την αφαίρεση της μυζήθρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος29/3/11, 10:47 μ.μ.

    Ευχαριστώ για την απάντηση. Το site που σας παρέπεμψα αναφέρει παραγωγή "γάλακτος" από ξηρούς καρπούς (στη συγκεκριμένη περίπτωση αμύγδαλα). Ουσιαστικά η ερώτησή μου ήταν αν γνωρίζετε αν πήζει αυτό το "υποκατάστατο" γάλακτος. Τελικά δεν πήζει το δοκίμασα μόνη ( άδικα χάλασα αρκετά αμύγδαλα :( ), με γίδινο γάλα θα το δοκιμάσω άμεσα! Ευχαριστώ και πάλι συγχαρητήρια για την σελίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος17/4/11, 11:31 μ.μ.

    Sygxaritiria gia thn selida sas! H8ela na kanw thn parakatw erwthsh: Ginetai gia na enisxysoume thn periektikothta toy galaktos se lipara na to anamiksoume me krema galaktos, 'h einai protimotero na afhsoume to gala opws einai?
    Na eiste kala,
    Giannhs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γιάννη καλημέρα. Η ποσότητα λιπαρών είναι δική σου επιλογή. Βεβαίως και μπορείς να προσθέσεις κρέμα γάλακτος. Το γάλα πρέπει να είναι λίγο χλιαρό όταν προσθέσεις την κρέμα και χρειάζεται καλό ανακάτεμα ώστε να ομογενοποιηθεί.
    Πρόσεχε, ανακάτεμα λέω όχι κτύπημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    ΕΨΑΧΝΑ ΝΑ ΔΩ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΠΥΤΙΑ,
    ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΒΡΗΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ SITE.http://www.sheblogs.eu/2009/11/04/tyromagia-pytia/
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος6/5/11, 2:12 μ.μ.

    eyxaristw polly gia thn apanthsh kai tis leptomereie Antwnh!
    na eiste kala, filika
    Giannhs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος16/5/11, 3:06 μ.μ.

    Τα συγχαρητήρια μου για τη σελίδα σας.
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΥΡΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΕΙΟ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ. ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ
    ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΩΝ ΤΡΟΠΟ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ. ΑΠΛΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΓΥΡΟ ΣΤΑ 10 ΚΙΛΑ ΓΑΛΑ (πρόβειο ή κατσικίσιο)ΚΑΙ 1 ΤΟΥΠΙ, (ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ 1 ΜΕΓΑΛΗ ΔΑΧΤΥΛΗΘΡΑ.) ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ.
    ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΡΥΩΝΕΙ ΛΙΓΟ ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΖΕΤΕ ΜΕ 1
    ΤΡΥΠΗΤΗ ΚΟΥΤΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΤΟΥΠΙ ΑΛΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΣΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΒΑΖΕΤΕ.(ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΣΕΙ) ΜΕ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΚΑΙ 1 ΤΟΥΛΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΟΥΠΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΕΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ (3-4) ΜΕΡΕΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ.
    ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΠΙΑΤΑΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΟ ΝΑ ΠΑΡΙ ΛΙΓΟ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΦΙΞΗ. ΜΕΤΑ ΦΙΛΑΞΤΕ ΤΟ ΣΕ ΔΡΟΣΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ
    ΝΑ ΤΟ ΓΥΡΝΑΤΕ ΑΝΑ ΤΑΧΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 3-4 ΜΙΝΕΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΓΕΙΟ ΣΤΟ ΨΙΓΙΟ .
    ΕΧΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΑΛΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ.!

    ΦΙΛΙΚΑ.!
    ΠΕΤΡΑΚΑΣ, ΚΡΗΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος31/5/11, 7:06 μ.μ.

    Τα συγχαρηρηρια μου για τη σελιδα σας, εδω και πολλα χρονια ψαχνο να μαθω πως φτιαχνετε το μανουρι και τη ειδος τυριου ειναι, εχω ακουση πολλες θεωριες αλλα στη πραξη μηδεν, θα θελα αν ειναι δηνατο να μαθω πως ακρηβως φτιαχνετε και με τη το μανουρι,και ποσο καιρο χρειαζετε να ετοιμαστη για να το φαμε αν χρειαζετε αλατισμα και ποσο.Σας ευχαριστο,Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Φίλε ανώνυμε (Νίκο) της 31-05-11 ώρα 7.06΄
    Στην ομάδα « Φτιάχνω γαλακτοκομικά», διάβασε στην ανάρτηση «φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα», όλα τα σχόλια όπου περιγράφω την κατασκευή φέτας και την μυζήθρα. Θα βρείς όλες τις λεπτομέρειες. Αν κάτι σου λείπει, ρώτησε συγκεκριμένα και θα σου απαντήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος20/6/11, 10:34 π.μ.

    κι εγώ με τη σειρά μου ευχαριστώ που τόσον καιρό όταν μαγείρευα έκανα μόνο σπιτικό γιαούρτι για τους φίλους μου και μόλις ανακάλυψα πως θα μπορούσα να τους φτιάχνω και τυράκι, που νόμιζα ότι ήταν κάτι περίπλοκο ή που θέλει εξεζητημένα υλικά.
    μου πέτυχε πανεύκολα :)
    και αναλόγως με τα άλλα φαγητά γίνεται υπέροχο και με αρωματικά χόρτα της αρεσκείας μας από ότι κατάλαβα!
    να είστε καλά

    * η τρελαμένη φοιτήτρια :p *

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Πρός "τρελαμένη φοιτήτρια": Αφού σου αρέσει αυτού του είδους το τυρί, διάβασε το κείμενο "φτιάχνω ποικιλία τυροκαυτερής" και δοκίμασέ την. Θα σου αρέσει, αν δεν την έχεις ήδη φτιάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Μπράβο βρε παιδιά πολύ ωραία η σελίδα είσαστε όλοι καταπληκτικοί και μου αρέσει που βλέπω πως τα χαζά ταμπού του στυλ η κουζίνα είναι μόνο για γυναίκες σιγά -σιγά καταρρίπτεται!
    Πολύ ωραίες και κατανοητές οι οδηγίες σας.Εγώ η τεμπέλα χρησιμοποιώ φέτα σε μέγεθος μπουκιάς την οποία βάζω στον ήλιο μέσα σε τελάρο στρωμένο με τούλι
    και την σκεπάζω με τούλι επίσης και μετά από τέσσερις μέρες την βάζω σε γυάλινο δοχείο με καλό λάδι και τη φυλάω στο ντουλάπι .Εξαιρετικός μεζές αν αγνοήσεις τις θερμίδες .
    Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αποφάσισα κι εγώ να φτιάξω μόνη μου τυρί διαβάζοντας τη σελίδα σας. Δεχθείτε, λοιπόν και τα δικά μου συγχαρητήρια κι ένα μεγάλο ευχαριστώ.

    Δοκίμασα αρχικά να φτιάξω τυρί με τη συνταγή της φέτας, αλλά επειδή αυτήν την εποχή δεν μπορώ να βρω πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, έβαλα παστεριωμένο αγελαδινό μαζί με παστεριωμένο κατσικίσιο. Αυτό που βγήκε είναι βέβαια τυρί, αλλά όχι φέτα. Φυσικά πήζει και γίνεται νόστιμο σαν ανθότυρο. Διαπίστωσα όμως ότι το αγελαδινό με το κατσικίσιο δεν ταιριάζουν στο βράσιμο και το πήξιμο.

    Άκουσα όμως και για τη συνταγή με το αγελαδινό γάλα από την μητέρα μιας φίλης και την έκανα με μεγάλη επιτυχία.
    Γίνεται όπως περιγράφετε κι εσείς παραπάνω, με μικρές διαφορές:

    Βάζω το γάλα να βράσει. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίχνω 3 κουταλιές άσπρο καλό ξύδι σε 2 κιλά γάλα και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα για 1,2 λεπτά, ενώ κλείνω την φωτιά. Ανακατεύοντας βλέπω ότι το γάλα κόβει και αρχίζει να πήζει. Το αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το στραγγίζω όπως αναφέρετε κι εσείς μέσα σε βαμβακερό πανί μέσα σε στραγγιστήρι. Το τυρόγαλο που μένει το κρατάω. Όταν στραγγίσει το τυρί, ρίχνω αλάτι - 1,2 κουταλάκια - το σφίγγω καλά με τα χέρια, δένω το πανί από πάνω και του δίνω σχήμα στρογγυλό. Το τοποθετώ πάνω σε ένα δίχτυ για το τηγάνισμα (ξέρετε αυτό το επίπεδο στραγγιστήρι που βάζουμε πάνω από το τηγάνι για να μην πιτσιλάει το λάδι) και το πατάω με ένα πιάτο. Βάζω ένα βάρος πάνω στο πιάτο - π.χ. ένα βάζο γεμάτο φασόλια - και το αφήνω να στεγνώσει περισσότερο. Μετά από μία μέρα το τυρί είναι έτοιμο και μπορεί να κοπεί σε φέτες. Όσο δεν φάμε το αλατίζουμε και το τοποθετούμε σε πιάτο με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, το σκεπάζουμε με ένα πανί και το διατηρούμε στο ψυγείο. Κάθε μέρα μπορούμε να το αλατίζουμε ελαφρά και να το ξαναβάζουμε στο ψυγείο. Αν μείνει αρκετές μέρες, θα πιάσει μια λεπτή κρούστα με το λίπος του που βγαίνει προς τα έξω και θα αποκτήσει ένα απαλό υποκίτρινο χρώμα. Γίνεται ένα μαλακό αλλά σφικτό τυρί, εξαιρετικά εύγευστο.
    Φυσικά μπορούμε να το διατηρήσουμε και σε άλμη, αν φτιάξουμε πολύ.
    Το τυρόγαλο που μένει από την παραγωγή τυριού, το βράζουμε, προσθέτουμε αρκετό αλάτι, από 7 έως και 12 γρ. ανά 100 γρ. υγρού και διατηρούμε το τυρί μας μέσα σ' αυτό.

    Έμαθα ακόμη ότι το τυρί που φτιάχνουμε, αλλά και το τυρόγαλο όσο είναι φρέσκο, είναι εξαιρετικό φάρμακο γα τις παθήσεις του συκωτιού. Λένε ότι αναπλάθει το συκώτι μας. Επειδή το συκώτι μας είναι το χημικό εργοστάσιο του οργανισμού μας και οι γιατροί λένε ότι δεν αναπλάθονται τα μέρη του που καταστρέφονται από κακή διατροφή και αλκοόλ, είναι νομίζω καλή ιδέα να καταναλώνουμε τέτοιο φρέσκο τυρί ως πρόληψη.

    Ευχαριστώ και πάλι για όλα όσα έμαθα από τις σελίδες σας. Μόλις φτιάξω φέτα, θα επανέλθω με εμπειρίες και ίσως ιδέες.

    Καλή συνέχεια,
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μάγδα ευχαριστώ πολύ που μετάφερες τις εμπειρίες σου εδώ. Μακάρι να το κάνανε και άλλοι. Τόσα πράγματα έχουμε γράψει για φυσικές πυτιές και άλλα που χρίζουν δοκιμής και πειραματισμούς.

    Τώρα για το φρέσκο τυρί και το συκώτι δε θα επεκταθώ, κάντε μία αναζήτηση για The Budwig Diet
    Cottage Cheese and Flaxseed Oil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Magda, μου επιτρέπεις την παρέμβαση φαντάζομαι, ρωτώ αν διάβασες πρώτα την ανάρτηση "Οξυγαλακτικές καλλιέργειες με παστεριωμένο γάλα". Αν όχι, διάβασέ την. Αν την διάβασες, επιχείρησε πάλι να φτιάξεις φέτα με παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα πλήρες, προσθέτοντας μόνο 5-10% αγελαδινό επίσης πλήρες.
    Κάνε το πήξιμο στους 30 βαθμούς προσέχοντας να μή κατέβει η θερμοκρασία κάτω από 28 και μείωσε το χρόνο πηξίματος στα 30-35 λεπτά αυξάνοντας την ποσότητα πυτιάς.
    Μετά ακολούθησε την διαδικασία διαίρεσης και αλατίσματος που γράφω στην φέτα. Καλή επιτυχία και περιμένω τα αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος8/1/12, 12:53 π.μ.

    Ψάχνω να βρώ πρόβειο γάλα καί είδα οτι εχει η ΜΕΒΓΑΛ σε συσκευασία 20 λίτρων.
    Το έχει δοκίμασε κάποιος,πού μπορώ νά το βρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Δοκίμασα τη συνταγή σας και ομολογώ πως έμεινα έκπληκτος με το αποτέλεσμα. Σαν αρχή χρησιμοποίησα φρέσκο αγελαδινό παστεριωμένο γάλα και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε αρκετα.Δοκίμασα και τους δύο τρόπους (ξίδι - λεμόνι) και μου άρεσε περισσότερο με το ξίδι. Θα επιχειρήσω να πειραματιστώ μ' αυτή τη συνταγή και θα σας ενημερώσω για κάθε τι θετικό που πιθανόν να πρακίψει,έτςι ώστε να εμπλουτίσουμε περισσότερο την ιδέα που μας χαρίσατε. Σας ευχαριστώ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Γεια σας,

    Θα ήθελα εαν ειναι δυνατόν, επειδή φτιαχνω τυρί στο σπίτι να με πληροφορήσετε πως μπορώ να υπολογιζω τα λιπαρα του τυριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος9/6/12, 2:51 μ.μ.

    Γεια σας και πολλά συγχαρητήρια για την πολύτιμη σελίδα σας. Δοκίμασα κι έκανα αυτό το "τυράκι" το οποίο μου θύμισε μυζήθρα ανάλατη. Μία ερώτηση έχω, τον ορό του γάλακτος που βγαίνει τι μπορούμε να τον κάνουμε; Μπορούμε να το κρατήσουμε για το επόμενο "τυράκι" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμε, διάβασε τα προηγούμενα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. To "τυρογαλο" που μενει μπορει καποιος εκτός απο την άλμη που μπορει να φτιάξει , να το χρησιμοποιήσει και σε προτεινουχα ροφήματα είδικα αν κανει διατροφη ή ασχολήται με το Bobybuilding. Ναι το "Whey protein" που το χρυσοπληρώνουμε είναι το ταπεινο μας τυρογαλο...χεχχεχε Οριστε και λινκακι για οποιον/α θελει να μαθει περισσότερο περι τούτου.

    Αντωνη με αυτη σου την συνταγη έσωσες τις μακαρονάδες μου , και να μην αναφέρω τις "κοπανιστες" που φτιαχνω με παπρικα και μπουκοβο γιατους τολμηρούς....

    Βασικα με όλο το σιτε μας έχετε σκλαβωσει αλλα τελος παντων... Ο έρωτας παντα περνάει απο το στομάχι πρώτα.... χεχεεχχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ουπς ξεχασα το λινκακι!
    http://en.wikipedia.org/wiki/Whey_protein

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος2/7/12, 6:15 μ.μ.

    Καλησπέρα σας! Πολύ χρήσιμα αυτά που διάβασα και καθώς επιθυμώ να πειραματιστώ κι εγώ με το τυράκι θα΄θελα να ρωτήσω αν θα πετύχει με γάλα χαμηλών λιπαρών (1,5 %) , καθώς κάποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο...
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
    Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος22/9/12, 2:48 μ.μ.

    Χθες βράδυ, κατά τις 11, έβρασα 3 λίτ. παστεριωμένο γάλα αγελαδινό, με 3,5% λιπαρά.
    Αντί για 2,5 φλυτζανάκια ξύδι, που θα έπρεπε σύμφωνα με τη συνταγή, έριξα 1 μόνον.

    Δεν ήταν θέμα επιφοίτησης, απλώς βρήκα μια αντίστοιχη συνταγή, σύμφωνα με την οποία η αναλογία γάλακτος/ξυδιού είναι 1 κουτ. της σούπας ξύδι/λίτρο γάλακτος.
    Σκέφτηκα λοιπόν, να βάλω λιγότερο από όσο λέτε εσείς αλλά περισσότερο από όσο λέγανε οι άλλοι.

    Δεν περίμενα να κρυώσει, γιατί ...νύσταζα, και άδειασα στο τουλπάνι το μείγμα αρκετά ζεστό. Πριν σφίξω αρκετά το τουλπάνι και αφού το είχα τοποθετήσει στο τρυπητό, πασπάλισα μια κουτ. σούπας χοντρό αλάτι.

    Στη συνέχεια έβαλα πάνω στο τουλπάνι ένα πιάτο και πάνω στο πιάτο 1 μπουκάλι με νερό, 1,5 λιτ δλδ,και το άφησα να στραγγίξει.

    Σήμερα στις 10 το πρωί το έβγαλα από το τουλπάνι, δοκίμασα λίγο και μου φάνηκε αρκετά καλό. Η υφή του ήταν ενιαία, είχε μια ελαστικότητα, η γεύση του έμοιαζε με του ανθότυρου χωρίς όμως να είναι.
    Παρ΄όλο που σε κάποιους μπορεί και να φαινόταν ότι ήταν ικανοποιητικά αλατισμένο, εγώ του πασπάλισα γύρω γύρω άλλη μια κουταλιά χοντρό αλάτι.

    Τώρα, γύρω στις 14.00, που ξαναδοκίμασα, είδα ότι έχει σφίξει λίγο ακόμα,κάποιοι θα λέγανε ότι "τσιμπάει" στο αλάτι, εμένα όμως μου αρέσει...
    Για την ιστορία, τα τρία λίτρα γάλακτος βγάλανε ένα αξιοπρεπέστατο κεφαλάκι σκάρτο μισόκιλο.

    Ευχαριστώ για την καθοδήγηση και συγχαρητήρια για τη στάση σας,
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. να ρωτησω κατι και εγω?με γαλα χαμηλων λιπαρων γινεται?εχουμε και χοληστερινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Κύριοι Καλησπέρα σας! Πάνω απο έξι χρόνια παρακολουθώ το blog σας και το άριστο "εργο" που επιτελειτε! Επειδή προέρχομαι απο παραδοσιακο χωριο της Κρήτης, μεσα απο αυτό ξαναζωντάνευα παιδικές εμπειρίες καθημερινης ζωής. Δεν σας κρύβω ότι μετά από την καθημερινή ένταση οι συζητήσεις του blog δρουσαν ψυχοθεραπευτικά σε μένα! Και δρουν ακόμα! διαβάζω και ξαναδιαβάζω! Τώρα όμως έχω προχωρήσει περισσότερο! Προσπαθώ να φτιάχνω ότι μ΄αρέσει και ένα απο αυτά είναι τα παραδοσιακά τυριά! Σαν αρχάρια όμως, και μή έχοντας τη μάνα να ρωτήσω, πήρα το θάρρος να σας γράψω! Πήρα 5 λίτρα γάλα πρόβειο και 1 λίτρο κατσικίσιο από γνωστό και είπα να κάνω είδος γαλομυζήθρας που έφτιαχνε η μάνα μου, αλλά δεν ήξερα τον τρόπο. Συμπέρανα από τα σχόλια του "Αντώνη" ότι κάπως έτσι γινότανε. Αρμέχτηκε το γάλα τη μία μέρα, το άφησα εκτός ψυγείου, με θερμοκρασία περιβάλλοντος περίπου 27 βαθμούς, και την επομένη το βαλα να βράσει(ήθελα να ξυνίσει, η γαλομυζήθρα είναι ξινή). Στους 64 βαθμούς πρόσθεσα τρια φλυτζανάκια καφέ λεμόνι και οταν η θερμοκρασία πήγε 85 βαθμους έκλεισα το διακόπτη χωρις να απομακρύνω τη μαρμίτα από το μάτι. Μετά από κάμποσες ώρες, όντας χλιαρό ακόμη, πήγα να το στραγγίξω με τουλμπάνι. Διαπίστωσα ότι δεν ήταν μάζα τυροπήγματος αλλά πιο πολύ σαν κρεμώδες του οποίου μέρος ειχε κατακαθίσει στον πάτο. Με την κουτάλα το ανακάτεψα το άδειασα στο τουλμπάνι και διαπιστώνω ότι είναι σαν πηχτό γάλα που δεν σουρώνεται. Πιέζω με δύναμη και πάλι δεν περνάει ο ορός ο οποίος φαίνεται σαν να μην έχει διαχωστεί καλά. Τι έχω κάνει λάθος; Μήπως μπορώ να το διορθώσω; Μήπως φταίει το συνεχές ανακάτεμα με την κουτάλα από φόβο μην πιάσει στον πάτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα