Έπιπλα από παλέτες: Βιβλίο κατασκευών

Έπιπλα από παλέτες

Φτιάχνοντας έπιπλα από παλέτες

Της Χριστίνας Τσερβελή
Η Μαρία Μπατσιούδη από τη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ότι πενία τέχνας κατεργάζεται: Από την ανεργία στην κατασκευή επίπλων από παλέτες και στη συγγραφή ενός πρωτότυπου βιβλίου-οδηγού για επίδοξους παλετοποιούς.
Στην Ελλάδα της κρίσης νέοι άνθρωποι, με όπλο την ελπίδα και την φαντασία, καταφέρνουν να δημιουργήσουν και να βρουν δρόμους διαφυγής και επιβίωσης.

Η 32χρονη Μαρία Μπατσιούδη από τη Θεσσαλονίκη, μέσα από δύσκολες καταστάσεις σε οικονομικό και προσωπικό επίπεδο, ανακάλυψε το κρυφό της ταλέντο στην ξυλουργική και ξεκίνησε να κατασκευάζει έπιπλα από παλέτες, αποδεικνύοντας ότι πενία τέχνας κατεργάζεται.
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2012, όταν η Μαρία έχασε τη δουλειά της, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, βρέθηκε στο μηδέν και ξαναγύρισε στο πατρικό της. Είχαν προηγηθεί η διακοπή των προγραμμάτων stage και αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες για εύρεση σταθερής εργασίας.
Εκείνο το καλοκαίρι, θέλοντας να δραστηριοποιηθεί, αποφάσισε να εξοπλίσει τον κήπο της ταράτσας του σπιτιού της, με γνώμονα την οικονομική και οικολογική κατασκευή. Χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις στο αντικείμενο, αναζήτησε τις απαραίτητες πληροφορίες στο διαδίκτυο και βρήκε τον τρόπο να υλοποιήσει το σχέδιό της. Τα πρώτα μικροέπιπλα και ζαρντινιέρες ήταν γεγονός και η ιδέα για την κατασκευή επίπλων από παλέτες σφηνώθηκε στο μυαλό της.
«Τελικά μπορούμε ακόμα και μέσα στην κρίση να κάνουμε κάτι καινούριο και καινοτόμο. Χρειάζεται μυαλό και να μην το βάζουμε κάτω», σημειώνει στη Voria.gr, για να προσθέσει: «το πήρα σαν πρόκληση και το αποφάσισα με 2,5 ευρώ στην τσέπη».

Έπιπλα από παλέτες

Εργαστήριό της είναι το σπίτι της στη Θεσσαλονίκη και πιστός της συνεργάτης ο σκύλος της. Μαζί με τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων της, η Μαρία κατάφερε να αγοράσει τα πρώτα εργαλεία και να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι στον κόσμο των επίπλων και της ιδιόχειρης κατασκευής.
Με τον καιρό, με μεράκι, αφοσίωση και πολλή μελέτη, οι ζαρντινιέρες και τα μικροέπιπλα έγιναν τραπέζια και καρέκλες, κομοδίνα και κρεβάτια, για να φτάσει να δημιουργήσει ακόμα και μπαρ από παλέτες. Τα σχέδιά της είναι γεμάτα φαντασία και ευρηματικότητα, αλλά όπως λέει, επιζητά πάντα και την συνεργασία των πελατών της, βάζοντας παράλληλα και η ίδια τις δικές της πινελιές.

Έπιπλα από παλέτες

Παράλληλα, προχώρησε και στη δημιουργία ενός blog που έχει ως αντικείμενο την κατασκευή επίπλων από παλέτες, στο οποίο παρουσιάζει δικά της «έργα» και ιδέες που θαυμάζει.
Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, η Μαρία κατάφερε να αναγνωριστεί η δουλειά της, να αποκτήσει πελάτες, που συνεχώς αυξάνονται, και να τραβήξει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών επίπλων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον, συνεργάστηκε με το εστιατόριο «Γράπα και Μεζές» στη Θεσσαλονίκη και με το beach bar Thalassa στην Χαλκιδική.
«Στο εξωτερικό τα έπιπλα από παλέτες είναι μόδα εδώ και πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα είναι κάτι καινούριο που αξίζει να το δοκιμάσουμε. Είναι μία λύση οικονομική και οικολογική που δίνει ένα πανέμορφο αποτέλεσμα», εξηγεί.

Έπιπλα από παλέτες

Και κάπου εκεί ανάμεσα στα πρώτα της βήματα, ήρθε και η πρόταση από τον εκδοτικό οίκο «iwrite» να μεταδώσει τις γνώσεις και το πάθος της για την κατασκευή επίπλων σε ένα βιβλίο – οδηγό για ερασιτέχνες. Έτσι τον Φεβρουάριο του 2014, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Έπιπλα από παλέτες» που αποτελεί τον πρώτο οδηγό που υπάρχει στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη τέχνη. Το βιβλίο απευθύνεται σε ερασιτέχνες, οι οποίοι δεν έχουν μεν τις γνώσεις ξυλουργού, αλλά επιθυμούν να κατασκευάσουν ιδιόχειρα τα δικά τους έπιπλα και διακοσμητικά.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που σου δίνει την ευκαιρία, βήμα προς βήμα, να φτιάξεις έπιπλα από παλέτες, οικονομικά και οικολογικά, ακολουθώντας τα χνάρια και τις συμβουλές της Μαρίας.

Έπιπλα από παλέτες

Έτσι, λίγα χρόνια μετά, η Μαρία όχι μόνο θεωρείται μία καλή «παλετοποιός», όπως την φωνάζουν, αλλά και ένας άνθρωπος που βρήκε τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του μέσα στην κρίση και να ατενίζει πια το μέλλον με αισιοδοξία.
«Μην παραιτηθείς, πάρε τη ζωή στα χέρια σου και φτιάξε αυτό που χρειάζεσαι. Άξιζε τον κόπο η προσπάθεια αυτή. Οι άνθρωποι πρέπει να τολμάμε και να ρισκάρουμε. Βγήκα πιο δυνατή από όλο αυτό και τώρα πια πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Σφύριξε χαρούμενα αν μπορείς…», μας είπε και μας αποχαιρέτησε.

Έπιπλα από παλέτες

Το βιβλίο της Μαρίας Μπατσιούδη, «Έπιπλα από Παλέτες» του εκδοτικού οίκου «iwrite», παρουσιάστηκε στο κοινό της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 21 Μαΐου στο café Ζώγια. Σύντομα αναμένεται να πραγματοποιηθεί παρουσίασή του και στην Αθήνα.

Δημιουργίες της Μαρίας μπορείτε να βρείτε στο mnvcreations.blogspot.gr. Για επικοινωνία στο mvs23creations@gmail.com.

Το βιβλίο της μπορείτε να το βρείτε στο http://iwrite.gr.

Διαβάστε ακόμη:Σπίτια και αποθήκες από παλέτες

41 σχόλια:

  1. κριθαρας χρηστος29/5/14, 9:58 μ.μ.

    Καλησπερα σας θα θελα να επισημανω στους φιλους του μπλογκ οτι πρεπει να προσεχουν τι ειδους παλετες θα χρησιμοποιησουν για τα επιπλα τους γιατι υπαρχουν 2 ειδη.αυτες που εχουν υποστει θερμικη κατεργασια και αυτες που ειναι υποκαπνισμενες με βρωμιουχο μεθυλιο το οποιο ειναι ακρως επικινδυνο .http://blog.siniolakis.gr/2013/03/fonikes-paletes.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήστο,
    γνωρίζεις αν μπορεί να υποστεί ακόμα και μια υποκαπνισμένη παλέτα επεξεργασία προκειμένου να μειωθεί η επικινδυνότητα της απολύμανσης της, π.χ αν πλανιστεί από όλες τις πλευρές της 1-2 χιλ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσα ορτύκια χωράνε στο παραπάνω κλουβί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. George Michalopoulos31/5/14, 7:42 μ.μ.

    Γεια σας, θα ηθελα να ρωτησω καποιον γεωπονο/εντομολογο/μελισσοκομο αν γνωριζει αν μπορεις να χρησιμοποιησεις το εκχυλισμα αυτο αντι για νερο, για παρασκευη σιροπιου για να ταισεις μελισσες, και να καταπολεμισεις βαρρος ταυτοχρονα. Γνωριζω οτι μπορεις να βαλεις τσουκνηδες πανω στα πλαισια, απλα αναρωτιωμουν αν μπορεις να πας ενα βημα παραπερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τις ψείρες κλπ της κότας οι παλιοί χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο για την αντιμετώπισή τους. Ποιες είναι οι δοσολογίες νερού πετρελαίου, πόσο συχνά γίνεται ψεκασμός; τι παρενέργειες μπορεί να υπάρχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν μπορειτε, διαβαστε αυτο. Ειναι κατατοπιστικοτατο. Να το μεταφρασουμε με την πρωτη ευκαιρια...
    http://www.1001pallets.com/pallet-safety/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kostas Konstantinidis1/6/14, 8:01 μ.μ.

    Εχω καποιες εξωτερικες στρογγυλες κολονες ,που θελω να τις επενδυσω με πετρα ,αλλα τις θελω τετραγωνες ....Υπαρχει κατι που μπορω να κανω για να τετραγωνισω τον "κυκλο"????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. epipla apo paletes3/6/14, 2:55 π.μ.

    τα πράγματα είναι απλά χρησιμοποιείτε πιστοποιημένες ευρωπαλέτες και μόνο είναι πι'ο υγιεινό ακόμη κ από πεπιεσμένο Mdf με τη κατάλληλη επεξεργασία είναι ξύλο αξιόπιστο για χρήση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κριθαρας χρηστος4/6/14, 10:37 μ.μ.

    δεν το γνωριζω Σεβαστέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Προκόπη αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για το φυτό φυσαλίδα ή κινέζικο φαναράκι ή λατέρνα που αν το αναζητήσεις με λατινικό όνομα θα το βρεις physalis peruviana ή physalis ixocarpa και άλλες ονομασίες που εξαρτώνται από τον τόπο προέλευσης της κάθε ποικιλίας. Ο καρπός που θα σχηματιστεί μπορεί να είναι κίτρινος ή μωβ ή, ή, ή εξαρτάται πάλι από την ποικιλία. Η γεύση από αυτά που έχω διαβάσει μοιάζει περισσότερο με φρούτο παρά με λαχανικό, αλλά δεν ξέρω αν όλες οι ποικιλίες είναι βρώσιμες για αυτό κάνε μια σχετική έρευνα πριν το δοκιμάσεις. Ελπίζω να βοήθησα, να είσαι καλά και καλές συγκομιδές.
    ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΒΡΙΔΙΑ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προκοπης5/6/14, 7:20 μ.μ.

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Εψαξα και εγώ και ανακάλυψα εδώ http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Physalis+ixocarpa ότι είναι δηλητηριώδες φυτό εκτός από τον καρπό! Οπότε επειδή έχω μικρά παιδιά να μπαινοβγαίνουν στον κήπο μάλλον πάει για ξερίζωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με το ξεβλάστωμα της ντομάτας. Παρατήρησα ότι σε 2 τέτοια βλαστάρια που μου "ξέφυγαν" βγήκαν άνθη. Είναι βέβαιο ότι δεν ζημιώνουμε την παραγωγή με αυτό το καθάρισμα του φυτού; Μπορεί να μου πει κάποιος που το έχει εφαρμόσει στα φυτά του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ευχαριστω πολυ. καπως καλυτερα τα παμε τωρα. η μια ξεραθηκε αλλα οι αλλες εχουν φουντωσει. με το ποτισμα νομιζω πλεον ειμαι σε καλο δρομο. τωρα φοβαμαι για τυχον εντομα κτλ. γιατι κατι μαυρα ζουζουνια ειδα στα φύλλα επανω και διαβασα οτι προκειται για "αφιδες". ευχαριστω κ παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μήπως απλά χρειάζονται μεγαλύτερες γλάστρες για να αναπτυχθούν οι ρίζες? καθως επίσης νομιζω πως καλα θα ήταν αφου ειναι ακομα μικρούλες να βλέπουν απευθείας τον ήλιο. και εγω δεν εχω βαλει ακομα το πρασινο δίχτυ πανω απο το θερμοκήπιο σκεψου για να αναπτυχθουν και αλλο. και μεσα σε δυο βδομαδες που τα εχω μεταφυτεύσει εχουν παρει το διπλασιο ύψος οι περισσότερες. ρίξε και λίγη χωνεμένη κοπρια ή κανα λίπασμα. για παραπάνω πράγματα δεν ξέρω. ελπιζω να βοήθησα. Αιμιλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αιμιλία, σε ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες να μου απαντήσεις. Πρόσθεσα και άλλο χώμα στα κυπελλάκια που είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τα έτοιμα σπορόφυτα του εμπορίου. Έχω προσθέσει και Acadian (εκχύλισμα φυκιών) και περιμένω να δω. Αν δε αλλάξει κάτι θα τα μεταφυτεύσω σε γλαστράκια 10 εκατ. Μήπως όμως είναι αργά; Δεν θα χρειαστούν και 3 μήνες για πλήρη ανάπτυξη; Ευχαριστώ και πάλι. Αλέξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ποτε δεν ειναι αργα.εγω επιμενω να πιστευω οτι θελει αλλη γλαστρα. :)
    Ομως σιγουρα ενας γεωπόνος θα μπορουσε να δώσει μια περισσότερο πιθανη λύση. Ελπιζω να ειναι ηδη καλυτερα τα φυτα σου. Καλη επιτυχια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάνει να ρίξω το υγρό μέσα σε θρεπτικό διάλυμα υδροπονίας και σε τι ποσότητα ανά 100 λίτρα διαλύματος ας πούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. θωμας-λαρισα26/6/14, 9:50 π.μ.

    συγχαρητηρια για την προσπαθεια σας να μας ενημερωνετε,οσον αφορα την
    τσουκνιδα ως δυναμωτικο την εχω φτιαξει πριν ενα μηνα αλλα δεν την εχω
    σουρωσει,ψεκαζω ολα μου τα φυτα οποτε δεν μπορω να κρινω,οσο αφορα το
    ριζοποτισμα σε μερικα συγκεκριμενα που το κανω βλεπω οτι τους κανει
    μαλλον κακο,ειναι σοβαρο λαθος το οτι δεν την εχω σουρωσει;ριζοποτισμα
    δεν ξανακανω,ψεκασματα να συνεχισω;ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν εχει καμια σημασια Θωμα το οτι δεν την εχεις σουρωσει. Οταν την εχουμε για ποτισμα, δεν χρειαζεται. Κατι αλλο εχει συμβει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. exeis apolito dikio den mporo na vro sporo ine efkolo na me steileis h na agoraso

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα
    Οπως βλέπετε και στην φωτογραφία έχω το πρόβλημα ότι μόλις ωριμάσουν οι ντομάτες αμέσως παρατηρώ το πρόβλημα του "φαγώματος". Καμία άποψη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κατι στις τρωει. Αρουραιος μαλλον γιατι οι καρακαξες κανουν τρυπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μετά από 10 ημέρες και καμιά 30 ντομάτες, έπιασα σήμερα μια χελώνα καθώς έφευγε "διακριτικά" μέσα από τις ντομάτες. Θα δω αύριο αν έχω και άλλες απώλειες. Ευχαριστώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δυστηχώς ξανα-άρχισε πάλι το φαινόμενο. Εκτός αν υπάρχει ολόκληρη οικογένεια από χελώνες, τότε είναι κάτι άλλο. Εβαλα και "λουκούμια" που μου έδωσε ο γεωπόνος θεωρώντας ότι είναι κάποιο τρωκτικτό. Τα λουκούμια εξαφανίστηκαν αλλα χωρίς αποτέλεσμα. Κάποιος καμία ιδέα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χελωνες δεν θα μπορουσαν να ειναι, επειδη δεν εχουν δοντια. Μια μεγαλη ντοματα δυσκολα να την δαγκωσουν. Περα απο αυτο, πρεπει να ειναι και πολυ χαμηλα για να τις φτασουν...
    Αν τα λουκουμια εξαφανιστηκαν. ισως πρεπει να βαλεις και αλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. gia sas ebala 10 fita ntomaties eminan mono 20 ekatoata ipsos kai ekanan mono apo mia ntomata to kathe fito kseri kaneis ti ftei?????isos den einai kalo to edafos ????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. oxi den zimionoun katholou oi ntomates anithetos otan aferis afta ta blastaria bgazei perisoteres ntomates to fite psakse to sto youtube grapse 'how to prune tomatoe plants'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. δημητρα κορινθος4/9/14, 10:50 μ.μ.

    καλησπερα γνωριζει κανεις πως φτιαχνουμε εκχυλισμα σπανακι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. γιατί ακριβώς το θέλετε, για λίπανση φυτών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. εκανα ενα καλντεριμι με πετρα (γκρι) και τσιμενο αλλα οταν στεγνωσε οι αρμοι δεν ξεχωριζουν καλα..τι μπορω να κανω για να σκουρινω τουσ αρμουσ?μπορει καποιοσ να βοηθησει?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ζωη Παπαζαφειρη28/12/14, 12:51 μ.μ.

    ΘΑ ΔΩΣΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣΟΝ Κ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΠΕΡΣΗ ΨΕΚΑΣΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕ ΤΟ ΕΚΧΥΛΗΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΕΙΝΑΝ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΤΑ ΣΑΛΗΓΚΑΡΙΑ ΝΑ ΤΑ ΤΡΥΠΙΣΟΥΝΕΙΣΑΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΤΩΡΑΘΑ ΕΤΟΙΜΑΣΩ ΠΑΛΙ ΑΛΛΑ ΑΡΑΙΩΜΕΝΩ ΣΕ ΦΥΝΤΑΝΙΑ 20 ΗΜΕΡΩΝ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΜΕ 2 ΚΙΛΛΑ ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΩ ΝΕΡΟ ΟΣΩ ΕΙΝΑΙ ΦΥΝΤΑΝΙΑ ΟΤΑΝ ΞΕΠΕΤΑΧΤΟΥΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΣΥΝΗΣΤΟΝ 1 - ΠΡΟΣ 10 ΣΥΝΧΑΡΗΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ blog ΣΑΣΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ζωη Παπαζαφειρη28/12/14, 1:04 μ.μ.

    ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΗΜΕΡΕΣ ΦΥΤΕΥΩΝΤΑΣ ΤΑ ΡΕΝΤΙΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΘΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΜΗΤΣΑΡΑΣ24/3/15, 2:00 μ.μ.

    Μόνο μια διόρθωση ... η ελληνική ντομάτα πιο πάνω λέγεται Σαλμενίκο ή Σαλμενικιώτικη.
    Ελάχιστοι την καλλιεργούν πλέον. Στο Αίγιο που έψαξα δεν πωλείτο πλέον. Δεν έχει μεγάλη παραγωγή.
    Ψάχνω για σπόρους γιατί πρέπει να διασωθεί η ποικιλία.
    Θα ψάξω και φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΜΗΤΣΑΡΑΣ24/3/15, 2:03 μ.μ.

    Το ίδιο σχήμα είχα και εγώ κάποτε. "Αρούρια" έπιασα τη νύχτα να χοροπηδάνε. Πήρα γάτες του αγρού και ένα μικρό σκύλο που ξετρυπώνει ποντίκια και ξένοιασα εδώ και αρκετά χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΜΗΤΣΑΡΑΣ24/3/15, 2:07 μ.μ.

    Η ντομάτα θέλει αραιά ποτίσματα και μάλιστα προγραμματισμένα. Αφού έχουν βγάλει άνθη και δέσει ... τότε μία φορά την εβδομάδα, πάντα την ίδια ημέρα (δηλ. ανά 7 ημέρες). Θειάφισμα επίσης, όσο οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 30-32 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Hi -prokopis. O sporos kai ta fita einai -tomatinia- ta opia magirevonte h trogonte kai se salata. Saltses mexikanikes kanoun poli orees. Einai poli omorfa mesa se -sakoulakia- einai katanostimes tiganites h psites BBQ. Akoma ginonte toursi me ton paradosiako tropo. Den kokinizoun. Dokimase tis tha sou aresoun. Isos exeis mathei gia ta -ntomatinia- dioti to minima sou einai palio.
    Kali Anastasi apo California. 2015.
    Lana K. usa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Υπάρχουν σε φυτώριο στην περιοχή Τέμενης Αιγίου πλησίον paco hellas
    Επίσης καλιεργείται σε όλη την περιοχή Αιγιαλείας ιδιαίτερα στο Σαλμενίκο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΜΗΤΣΑΡΑΣ7/6/15, 12:19 μ.μ.

    Εχεις δίκιο, τελικά υπάρχει και μπορείς να βρεις φυτώριο σε συγκεκριμένο πάγκο πωλητή στην λαϊκή αγορά του Αιγίου τα Σάββατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλησπερα σε ολους!
    Λέγονται νικος καταγωγη απο Ζάκυνθο και τα τελευταία 5 χρονια δραστηριοποιουμε στην κεντρικη Αφρική.
    Στην χωρα που είμαι (Νιγηρας) ενω υπαρχει νερο σε μεγαλη αφθονία και η γη μεγαλες εκτάσεις γης οι αφρικανοι δεν κοιτούν την καλλιέργεια της γης και ολοι ψάχνονται να βρουν θεσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
    Έχω εναν αρκετα μεγάλο κύκλο γνωριμιών και θα ήθελα να ασχοληθω με την παραγωγη γεωργικών προϊόντων.
    Θα ήθελα να ξερω εαν υπαρχει καποιος γεωπόνος που ενδιαφερετε να έρθει στην χωρα και να συνεργαστούμε!
    Το email μου ειναι : globaltechnology01@gmail.com


    Υ.γ
    Ο πολυ φτωχός πληθυσμός της χώρας κανει μικρές καλλιέργειες που δεν επαρκεί ουτε για αυτους και σαν αποτέλεσμα ΟΛΑ τα γεωργικά προιοντα να γινονται εισαγωγή απο τις γύρω χωρες!
    Πολλα τα λεφτα που χάνονται και ψάχνουν κάποιον απο το εσωτερικό της χώρας που ακολουθεί δυστυχώς τα ιδια λαθοι που ακολούθησε η πατριδα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα σας.
    Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για τις πληροφοριές που προσφέρεται!
    Έχω φυτέψει ντομάτες και ακολουθώ κλάδεμα - λιπανση και πότισμα (2-3 ημέρες).
    Έχω παρατηρήσει τις ντοματιές να βγάζουν πολλά άνθη αλλα να μαραίνονται παρα πολλά... είναι φυσιολογικό ? έχουν έλλειψη απο κάτι συγκεκριμένο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Φιλε μου εγω επιασα σπουργιτια να κανουν την ζημια ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα