Που βγαίνουν τα καλύτερα βότανα

Που βγαίνουν τα καλύτερα βότανα

Ποιά βότανα προτιμούσε ο Ιπποκράτης

Ο Ιπποκράτης Χαιρετά τον Κρατεύα
Φίλε μου ξέρω πως είσαι άριστος ριζοτόμος και χάρη στη δική σου εξάσκηση και χάρη στην ένδοξη παράδοση των προγόνων σου, έτσι ώστε να μην υστερείς σε τίποτα από τον παππού σου, τον Κρατεύα. Τώρα λοιπόν, όσο καμιά άλλη φορά, μάζεψε όσα και όποια βότανα μπορείς, γιατί μας πιέζει μεγάλη ανάγκη, και στείλε τα σε μένα.
Μακάρι να μη χρειαστούν τα φάρμακα, πράγμα για το οποίο είμαι άλλωστε πεπεισμένος. Αλλά πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος για κάθε περίπτωση.

Θαύμασα πολλές φορές σε σένα την αξία των βοτάνων, καθώς και τη φύση και τη διάταξη όλων των πραγμάτων και το ιερότατο έδαφος της γης που δίνει και τα ζώα και τα φυτά και τις τροφές και τα φάρμακα και την περιουσία και τον ίδιο τον πλούτο.

Εσύ μάζεψε μου τα καλύτερα βότανα, κυρίως εκείνα που φυτρώνουν στα ορεινά και στους ψηλούς λόφους. Γιατί αυτά είναι πιο στέρεα από εκείνα που φυτρώνουν στα υγρά λιβάδια και πιο ισχυρά μάλλον επειδή το έδαφος είναι πυκνό και ο αέρας ελαφρύς. Έτσι ότι έλκουν έχει περισσότερη ζωή.

Προσπάθησε, όμως, να μαζέψεις και από κείνα που φυτρώνουν σε ελώδεις περιοχές κοντά σε λίμνες, κοντά σε ποτάμια, σε κρήνες και σε πηγές, που είμαι σίγουρος πως είναι αδύνατα, δεν έχουν τόσο ισχυρές επιδράσεις και βγάζουν γλυκό χυμό.

Όλα όσα είναι χυμοί και οποί ρευστοί να μεταφερθούν σε γυάλινα αγγεία.
Όσα πάλι είναι φύλλα ή άνθη ή ρίζες, σε καινούρια πήλινα δοχεία καλά σφραγισμένα για να μη χάσουν με την επίδραση του αέρα τη φαρμακευτική τους δύναμη, όπως κάποιος που λιποθυμά.

Αλλά στείλε μου όλα αυτά γρήγορα. Γιατί και η εποχή είναι κατάλληλη και καθώς μιλούν για μανία το πράγμα είναι πολύ επείγον.

Σε κάθε τέχνη η αναβολή είναι ξένη, πιο πολύ όμως στην ιατρική, όπου η αναβολή βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του αρρώστου. Ευχή της θεραπείας είναι η κατάλληλες ευκαιρίες και ο σκοπός είναι η παρακολούθησή τους.

Πηγή: Ο Ιπποκράτης Χαιρετά τον Κρατεύα-Επιστολές Ιπποκράτη

Διαβάστε ακόμη:Πηγές βιταμινών από βότανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα