Πόσιμο νερό και φίλτρα

Πόσιμο νερό και φίλτρα

Πληροφορίες για το πόσιμο νερό και τα φίλτρα

Με αφορμή το σχόλιο του φίλου Κώστα για το πόσιμο νερό και τα διάφορα φίλτρα, γράφω την παρούσα ανάρτηση πιστεύοντας ότι θα βοηθήσω όσους προβληματίζονται σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού κ.λ.π. Κάποια από αυτά τα έχουμε ξαναπεί και σε θέματα διατροφικών συνηθειών. Πολλά είναι γραμμένα στην ανάρτηση με τίτλο "Νερό-δηλητήριο, στοιχεία και αντιπαραθέσεις", αλλά ίσως και λόγω μεγέθους του κειμένου, δεν έτυχαν ανάγνωσης. Προτρέπω πάντως όσους προβληματίζονται, να δείξουν αντοχή και αφού διαβάσουν το παρόν κείμενο, να διαβάσουν και την πιο πάνω αναφερόμενη ανάρτηση, που βρίσκεται στην ομάδα "Περί υγείας και διατροφής".

Για "επιδόρπιο", επειδή Καλοκαίρι έρχεται και σε πολλά εξοχικά ή πατρικά που θα ξαναζωντανέψουν, το νερό δεν περισσεύει για την δημιουργία στοιχειώδους ανθόκηπου ή λαχανόκηπου, σας προτρέπω να διαβάσετε την ανάρτηση "Συλλογή, αποθήκευση βρόχινου νερού". Έχει και εκεί πληροφορίες για το πόσιμο νερό σε άνυδρα μέρη.

Ας ξεκινήσουμε όμως, θέτοντας υπ’ όψιν όσων ενδιαφέρονται τα εξής:

  • Απαγορεύεται παγκοσμίως να διατίθεται νερό πόσιμο (μέσω δικτύου ή εμφιαλωμένο), χωρίς προηγούμενη χλωρίωση.
  • Το νερό της Αθήνας είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, με ιδανική σκληρότητα, άριστες συγκεντρώσεις σε στοιχεία κ.λ.π., αποτέλεσμα βέβαια υπεύθυνης και ολοκληρωμένης επεξεργασίας. (Δεν είμαι υπάλληλος της Ε.Υ.Δ.Α.Π.εξηγούμαι !!!)
  • Όποιος πραγματικά έχει "ευαισθησία" στην μυρωδιά του χλωρίου και δεν είναι αποτέλεσμα (αυθ)υποβολής από διάφορες αιτίες, λύνει το πρόβλημα με μια απλή γυάλινη κανάτα. Την γεμίζει με νερό από την βρύση και την αφήνει σκεπασμένη με ένα τούλι για μισή ή μία ώρα. Το χλώριο, ως πτητική ουσία, αν υπάρχει θα εξαφανισθεί και μπορεί να πίνει από αυτό το νερό.

ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΩΣΤΑ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΔΥΟ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ "ΜΑΓΙΚΕΣ" ΠΕΤΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΧΛΩΡΙΟ.

-- Αν στην "γειτονιά" μας υπάρχουν ποιοτικά προβλήματα στο νερό και προβληματικά δημόσια ή ιδιωτικά δίκτυα, με ποικίλες συνέπειες, είμαι βέβαιος ότι δεν θα τα διορθώσει η παρουσία θραυσμάτων κάποιου πετρώματος, σε ένα μπιτόνι.

-- Το οποιοδήποτε εμφιαλωμένο νερό, "φεύγει" από τον χώρο παραγωγής (εφ’ όσον τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και επεξεργασίας), σε άριστη κατάσταση. Η αποθήκευσή του όμως πρέπει να γίνεται σε χώρο σκιερό και σε θερμοκρασία κάτω από 18 βαθμούς, συνθήκες που αναγράφονται και στις φιάλες.
Σας καλώ να σκεφθείτε την μεταφορά των φιαλών με παντοειδή φορτηγά (κλειστά ή ανοικτά), σε πολύ μακρυνές αποστάσεις (Γιάννενα-Σπάρτη ας πούμε), κάτω από τον ήλιο και με θερμοκρασίες συχνά πολύ πάνω από 30 βαθμούς και την αποθήκευση (ντάνιασμα) επίσης σε υπαίθριους ακάλυπτους χώρους του οποιουδήποτε εμπόρου. Αλλά προτιμάτε πολύς κόσμος πιά, το εμφιαλωμένο ως υγιεινότερο.

-- Για τα διάφορα "φίλτρα νερού" που κυκλοφορούν και υπόσχονται τα πάντα, ας κρατήσουμε λίγες επιφυλάξεις. Η κατακράτηση οργανικών ή ανόργανων ουσιών από το υλικό φιλτραρίσματος που περιέχει μια αντίστοιχη «κανάτα», όπως υπόσχεται, είναι ίσως δυνατή κάτω από ορισμένες συνθήκες και ποιότητες νερού, όμως σκεφθείτε σοβαρά: Εάν στην "έξοδο" του νερού "καθίσουν" παθογόνοι μικροοργανισμοί από την ατμόσφαιρα, επειδή η μόλυνση ακολουθεί και την αντίστροφη πορεία, δηλαδή προς τα μέσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποικία των παθογόνων στο εσωτερικό της "κανάτας" και επομένως από εκεί και μετά κάθε ποτήρι νερού δεν θα έχει βέβαια μυρωδιά χλωρίου, αλλά.... Χρειάζεται να τελειώσω τη φράση;

-- Με οδηγό τα προηγούμενα, οποιοδήποτε "εξάρτημα" έχει τοποθετηθεί στις οικιακές βρύσες για να έχουμε "στρωτή" ροή νερού, θα πρέπει να αφαιρεθεί, τουλάχιστον από όσες χρησιμοποιούνται για να παίρνουμε νερό πόσιμο.
Οι "παλιότεροι" θα θυμούνται το πανάκι με το βαμβάκι που δέναμε στο βρυσάκι του ψυγείου πάγου, τόοοοοτε ! Ήταν ό, τι χειρότερο, αφού η ανάπτυξη βακτηριδίων ευνοείται τα μέγιστα σε υγρό και θερμό περιβάλλον.

-- Οι σύγχρονοι κανόνες για το πόσιμο νερό κεντρικών δικτύων, θεωρούν ασφαλές, από επιδημιολογική άποψη, το νερό στην οικιακή βρύση, όταν περιέχει και μικροποσότητα χλωρίου. Η απομάκρυνσή του για το πόσιμο μπορεί να γίνεται με την μέθοδο του ανοικτού γυάλινου σκεύους που περιέγραψα στην αρχή.

-- Απολύμανση του πόσιμου νερού μπορεί να γίνει αντί χλωρίωσης, με οζόνωση. Η μέθοδος όμως είναι πανάκριβη και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε δίκτυα από τα οποία το νερό δεν είναι μόνο πόσιμο αλλά πολλαπλής χρήσης.

-- Υπάρχει και η μέθοδος βακτηριοκτόνωσης με την βοήθεια υπεριωδών ακτίνων, αλλά γιά πολύ περιορισμένη ποσότητα νερού και όχι 100% ασφαλής.

Ελπίζω να κάλυψα μερικές απορίες και προβληματισμούς. Ευχαρίστως θα απαντήσω σε δικά σας ερωτήματα, εάν και εφ’ όσον γνωρίζω την σωστή απάντηση και μη με παραξηγήσετε αν κάποιες απαντήσεις καθυστερήσουν σχετικά.

Διαβάστε ακόμη:Νερό και υγεία

40 σχόλια:

  1. Σ ευχαριστώ θερμότατα για τις πολύτιμες συμβουλές και γνώσεις που παρέχεις !!!!
    Σήμερα έμαθα τόσα πολλά για το νερό!
    Χαιρετισμούς πολλούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον! Ευχαριστώ (και πάω να βγάλω το φίλτρο από την βρύση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Αντώνη
    Και πάλι ευχαριστώ για τις συμβουλές σου.Εχω μία εμμονή με το χλωριομένο νερό απο τον καιρό που πήγαινα κολυμβητήριο.Εχω πιεί αρκετό και απο τότε δεν θέλω ούτε να το μυρίζω. Το εμφιαλομένο όμως δεν μπορώ να το αποφύγω γιατί 7 μήνες τον χρόνο είμαι εν πλω λόγω επαγγέλματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλη magda σε ευχαριστώ με την σειρά μου. Χαίρομαι όταν καταφέρνω να γνωστοποιήσω θέματα που έπρεπε να είναι γνωστά σε όλους μας από υπεύθυνα δημόσια πρόσωπα. Ελεύθεροι να επιλέξουμε κατά την δική μας σκέψη, αλλά αφού πρώτα γνωρίζουμε. Η ανάρτηση «Νερό δηλητήριο» έγινε από «υπεύθυνη(?) ενημέρωσης» δημοσιογράφο και στο κείμενό της γράφει ότι όσα στοιχεία ελέγχθηκαν ήταν μέσα στα όρια!!! Προς τι λοιπόν ο τρομοκρατικός τίτλος?
    Με αφορμή την ανάρτηση αυτή, έγραψα την δική μου «Νερό δηλητήριο, στοιχεία και αντιπαραθέσεις» την οποία ελπίζω και εσύ και άλλοι φίλοι, κάνατε υπομονή και την διαβάσατε.

    Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως, η σελίδα σου δεν ανοίγει καθόλου και μάλιστα και άλλες φορές, πολύ συχνά ή δεν ανοίγει ή αργεί τόσο πολύ που σε διώχνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Κώστα, είχα δίκιο λοιπόν ότι κάτι συμβαίνει με το χλώριο. Μια και έγραψες τα επαγγελματικά σου, οι υπεριώδεις (ultra violet) χρησιμοποιούνταν (ίσως και να χρησιμοποιούνται ακόμη) σε σκάφη αναψυχής, όσα είχαν ντεπόζιτα αποθήκευσης. Όμως δεν παρέχουν 100% απολύμανση. Όσον αφορά στα εμφιαλωμένα ελπίζω ότι βοήθησα και εσένα και άλλους φίλους για την επιλογή.
    Το perrier είναι ένα «πηγάδι» ή αν προτιμάς, μια φυσική θέση υδρομάστευσης, που αποδίδει ημερήσια λιγότερα από 30 χιλιάδες λίτρα. Σκέψου λοιπόν…………!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος16/3/11, 3:24 μ.μ.

    Καλησπέρα!
    Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα διάβασα για το πόσιμο νερό, είδα και το κείμενο για το νερό δηλητήριο και αντιπαραθέσεις... Με πολλά συμφωνώ και ειδικά για το γεωγενές (ή γηγενές???) χρώμιο... Ομολογώ όμως ότι έχω διαβάσει και αντικρουόμενες απόψεις ή "γνώσεις" από διάφορους blogers ή και όχι μόνο... Προσωπικά έχω πειραματιστεί να αφήσω κανάτα με νερό για περίπου 3ώρες με το σκεπτικό ότι το χλώριο θα "φύγει" ...όμως μετρώντας ξανά... με ένα υλικό (νομίζω ότι το όνομα ήταν τολοδίνη ή κάτι τέτοιο...)χλώριο ξαναβρήκα...
    Δεν περιηγήθηκα σε όλο το site... και γι' αυτό θα κάνω μια ερώτηση -με καλή πρόθεση... τα όσα γράφετε είναι από γνώσεις γενικές ή ειδικές; το επάγγελμά σας είναι σχετικό;
    Καταλαβαίνετε ότι η ερώτηση είναι ακριβώς γιατί όπως προανέφερα υπάρχουν πολλά που γράφονται στο Διαδίκτυο... και από διάφορο κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Αντώνη πίνω μόνο Ελληνικά εμφιαλωμένα, προτιμώ το νερό Λουτρακίου αν έχω να επιλέξω σε διάφορες φίρμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε 16-03-11 στις 3.24
    Επιγραμματικά :
    --Γηγενές στοιχείο ή στοιχείο γεωγενούς προέλευσης. Θεωρώ σωστό ή σωστότερο αν προτιμάς, το δεύτερο. Σίγουρα δεν είναι αυτό το μείζον θέμα.
    --Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.
    --Δεν χρειάζονται 3 ώρες! Στο ημίωρο ή στην ώρα το πολύ-πολύ, δώσε μια-δύο «στροφές» με ένα κουτάλι. Αν η κανάτα είναι στο ψυγείο, δεν θα φύγει μόνο του ούτε μετά από 24 ώρες.
    --Με την ίδια καλή πρόθεση: Παλαιόθεν το ράσο δεν κάνει τον παπά. Διαβάζεις-σκέπτεσαι-αποφασίζεις και κρατάς, πετάς ή και καταγγέλλεις. Για σένα μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις, αφού πρώτα σκεφθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Κώστα,
    Το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό ή ξένο, γι’ αυτό και κινδυνεύοντας να θεωρηθεί ότι κάνουμε διαφήμιση ή δυσφήμιση σε ξαναρωτάω: Και πόσο νερό μπορεί να «βγάλει» το Λουτράκι και από πού? Χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση? Η 3Ε πάντως στο πρόσφατο παρελθόν και μετά τον θόρυβο σχετικά με την ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή Σχηματαρίου-Οινοφύτων, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μη χρησιμοποιεί νερό από τις ιδιόκτητες γεωτρήσεις στο εκεί εργοστάσιο εμφιάλωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σας πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
    Το νερό είναι το μεγαλύτερο θέμα που με απασχολεί από τότε που μένω στην Αθήνα.
    Δεν αντέχω το χλώριο της βρύσης και δεν πίνω εμφιαλωμένα σε πλαστικά μπουκάλια. Έτσι εδω και κάποια χρόνια χρησιμοποιούσα γυάλινες κανάτες για να φεύγει το χλώριο. Αλλά κάνοντας ένα τεστ για το πόσο χλώριο έχει το νερό της κανάτας μου, διαπίστωσα πως το νερό που είχα κρατήσει από την προηγούμενη μέρα είχε λίγο χλώριο, περισσότερο χλώριο είχε μετά από 3 ώρες και ακόμα περισσότερο όταν το νερό δεν έχει σταθεί καθόλου σε κανάτα.
    Αυτό το τέστ το έκανα με έναν "δείκτη χλωρίου" όπου έσταξα λίγες σταγόνες στο νερό που με ενδιέφερε και ανάλογα το πόσο χλώριο είχε το νερό γινόταν έντονο κίτρινο, ή ελαφρά κίτρινο αν είχε λίγο χλώριο και κρυστάλλινο νερό σε νερό χωρίς χλώριο.
    Βρήκα πως ο άνθρακας (κάρβουνα από φυσικά ξύλα) μπορεί να απορροφήσει το χλώριο και σκέφτομαι να φτιάξω ένα φίλτρο το οποίο θα το αλλάζω ανά μήνα. Επίσης σκεφτομαι να κάνω και μια ανάλυση νερού για να δω αν θα έχω καταφέρει κάτι.
    Εσείς πιστεύετε πως είναι καλή ιδέα για ένα χειροποίητο φίλτρο ή δεν το εγκρίνεται? Ξέρετε που θα μπορούσα να κάνω κάποια ανάλυση νερού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αντώνη καλημέρα
    Καταλαβαίνω τα όσα μου ανέφερες για τα εμφιαλωμένα και τα φίλτρα,τελικά ανοίξαμε ενα θέμα ανεξάντλητο.Εξακολουθώ να είμαι αναγνώστης της ιστοσελίδας και ελπίζω να μην αναγκαστούμε σύντομα να μιλάμε και για της επιπτώσεις της ραδιενέργειας μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ιαπωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Maria's handmade καλησπέρα.
    Τα κάρβουνα, είναι το αρχαιότερο φίλτρο νερού. Δεν θυμάμαι την αρχαία Κρητική πόλη, μάλλον κοντά στο Ηράκλειο στην Τύλισσο είδα πριν από χρόνια το αρχαίο "φίλτρο", που ίσως να "εκτίθεται" ακόμη. Αποτελείται από τρείς μεγάλες πήλινες λεκάνες γεμάτες ξυλοκάρβουνα. Το νερό ερχόταν από πηγή, "έμπαινε" στην πρώτη λεκάνη μέσα από τα κάρβουνα, με υπερχείλιση περνούσε στην δεύτερη και επίσης με υπερχείλιση στην τρίτη. Μετά την τρίτη δινόταν στη κατανάλωση.
    Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο με διάφορες μορφές,(φίλτρα βρύσης, κανάτες κ.λ.π.)είναι βελτιωμένη έκδοση αυτού του αρχαίου φιλτραρίσματος.
    Θα πρόσεξες οτι οι αντιρρήσεις μου είναι σε θέματα μόλυνσης κυρίως και μετά για την πληθώρα "υποσχέσεων" των διαφόρων "θαυματουργών" συσκευών.
    Η χρήση λοιπόν του "χειροποίητου" φίλτρου που περιγράφεις, είναι κατ'αρχήν σωστή.
    Όμως, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή επειδή η μόλυνση καραδοκεί και επειδή τα ποικίλα μικρόβια και βακτήρια είναι απειράριθμα και "υψηλής" αντοχής πλέον.
    Πώς θα αποκλείσεις επομένως το ενδεχόμενο ανάπτυξης αποικίας βακτηριδίων στο "φίλτρο" σου, από αυτά που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα άρα και στον χώρο σου, στην σκόνη του σπιτιού σου, στα ρούχα σου, στα πακέτα με τις προμήθειες, στην σκόνη που θα κουβαλήσουν οι επισκέπτες σου με τα παπούτσια τους, τα ρούχα τους, τα δώρα τους ή και με την ανάσα τους;
    Εργαστήρια για να κάνεις χημική ή μικροβιολογική ανάλυση σε δείγμα νερού υπάρχουν πολλά στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν μπορώ όμως να αναφέρω ονόματα, επειδή θα είναι διαφήμιση, πιστεύω το αντιλαμβάνεσαι.
    Σε συμβουλεύω όμως, όποιο και αν επιλέξεις, να γράφει οτι είναι πιστοποιημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γεια σου Αντώνη, σε ευχαριστώ για τις πληροφοριες. Δεν ηξερα για αυτο το αρχαιο φιλτρο.
    Για το φιλτρο είμαι ακομα σε σκεψεις... Έχεις καμια ιδεα πως να αποτρεψω τα μικροβια στο φιλτρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος20/3/11, 10:20 μ.μ.

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ,ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΩ,ΠΩΣ ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΞΙΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ.ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ,ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ.Η ΦΥΣΗ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΙΚΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΩΣ ΦΙΛΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε 20 Μαρτίου 10.20΄ μ.μ.
    Τι εννοείς όταν λές ότι «..η φύση έχει τα ασβεστολιθικά πετρώματα ως φίλτρο για τους μικροοργανισμούς..»? Το υπόγειο νερό δηλαδή φιλτράρεται και απολυμαίνεται όταν κινείται ή αποθηκεύεται σε ασβεστολιθικά πετρώματα? Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από αυτό!!! Εξηγούμαι:
    1. Οι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί, πρακτικά είναι υπόγειοι αγωγοί στους οποίους κινείται το ατμοσφαιρικό νερό.
    2. Ένα τέτοιο σύστημα (καρστικό), όπως παράδειγμα τα σπήλαια στο Δυρό ή το Πέραμα στα Γιάννενα, πώς νομίζεις ότι φιλτράρει το νερό? Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Αν συνέβαινε αυτό που λές, τότε δεν είχαμε παρά να διοχετεύουμε το νερό μέσα από ένα κομάτι μάρμαρο (που δόξα τω Θεώ στην Ελλάδα άλλο τίποτα από μάρμαρα) και θα είχαμε λύσει το πρόβλημα μικροβιακής ρύπανσης παγκόσμια και ανέξοδα!!!
    3. Οι πηγές που τροφοδοτούνται από ασβεστολιθικά πετρώματα (και τα βουνά μας είναι ασβεστολιθικά κατά κύριο λόγο) είναι οι πιο εύκολα ρυπαινόμενες (π.χ. από τα κοπάδια ελεύθερης βοσκής), επειδή ακριβώς στο καρστικό σύστημα που προανέφερα, το ατμοσφαιρικό νερό κατεισδύει παρασύροντας κόπρανα και διάφορες ακαθαρσίες χωρίς δυνατότητα φιλτραρίσματος.
    Δεν χρειάζεται να συνεχίσω. Καλόν είναι όμως να γνωρίζουμε πριν γράφουμε κάτι, ιδιαίτερα αν αυτό σχετίζεται άμεσα με την Δημόσια υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συνέχεια του προηγούμενου:
    Δεν είμαι ειδικός, αλλά δεν ισχύει ο ισχυρισμό σου οτι"..ο ενεργός άνθρακας απαλάσσει το νερό από βαρέα και τοξικά μέταλλα.." Το ότι η ως άνω ουσία έχει αρκετές δυνατότητες απορρύπανσης είναι γεγονός. Δεν αποτελεί όμως την λύση σε όλα γιατί τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα. Για παράδειγμα, δεν συγκρατεί το εξασθενές χρώμιο (για να μιλήσουμε για κάτι που έχει μπεί στην ζωή μας τα τελευταία χρόνια) και εν πάσει περιπτώσει στην απορρύπανση του πόσιμου νερού από βαριά μέταλλα και τοξικές ενώσεις, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, πέραν του ότι συνήθως απαιτούνται ιδιαίτερες συνθήκες επεξεργασίας, που σίγουρα δεν υπάρχουν σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο.
    Χρειάζεται λοιπόν λίγη περισσότερη υπευθυνότητα στα γραπτά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος4/4/11, 9:18 μ.μ.

    Πραγματικά πολυ ενδιαφέρον άρθρο.
    Πάντως για τα φιλτρα νερου μπορώ να σας προτείνω ένα site που το κατασκευάζω προσωπικά και είναι καθαρά ενημερωτικό. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο και περιμένω σχόλια και παρατηρήσεις.
    http://www.filtra-nerou.info

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε 4 Απριλίου 9.18΄μ.μ.
    --Για τις υπεριώδεις(U.V), διάβασες τις απόψεις μου άρα δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω.
    --Το ότι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα που διαφημίζονται και διαφημίζεις ως πανάκεια για το πόσιμο νερό δεν εξασφαλίζουν από πιθανές επιμολύνσεις, αυτό ακρβώς είπα και εσύ επιβεβαιώνεις. Γιά τον λόγο αυτό προσθέτεις και ένα δεύτερο υποφίλτρο δίπλα που σκοτώνει...κ.λ.π. κ.λ.π. Αλήθεια, το υποφίλτρο με τί σκοτώνει; Και ποιός εξασφαλίζει την αθώα δραστικότητα και την διάρκεια και σε ποιά βακτήρια κ.λ.π.;
    --Η αντίστροφη ώσμωση πού κολάει; Για νερό πόσιμο οικιακό από οργανωμένα δίκτυα υδροδότησης μιλάμε, όχι για αφαλάτωση σε επίπεδο πολιτείας.
    --Δεν διάβασα άλλο, επειδή έκρινα οτι οι στόχοι μας είναι διαφορετικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια χαρα,μενω επαρχια κ πολυ αμφιβαλω,οτι,το νερο που πινουμε ειναι καταλληλο,λογο οτι το χωριο ειναι μεσα σε καλλιεργιες,πως θα μπορουσα να ειμαι σιγουρη??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βασω τι ψαχνεις, και εσυ το ξερεις, οτι γινετε ανεξελεκτη χρηση φυτοφαρμακων και οχι μονο,μπρος στο ευκολο κερδος τυφλα να εχουν τα υπολοιπα,ετσι νομιζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Vaso Καλημέρα.
    Το ότι ζείς σε αγροτική περιοχή και οι θέσεις υδροληψίας είναι ανάμεσα σε χωράφια, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι πίνεις κακής ποιότητας νερό. Σημασία έχουν κατά σειρά:
    --Το είδος του έργου (πηγές, πηγάδι, γεώτρηση, κανάλι ανοικτό ή κλειστό μεταφοράς).
    --Ο τρόπος κατασκευής (απομόνωση επιφανειακών σε περίπτωση πηγαδιού ή γεώτρησης).
    --Η προστασία της θέσης υδροληψίας από ρύπανση.
    --Η προστασία της περιοχής τροφοδοσίας.
    --Εξ ολοκλήρου το δίκτυο ύδρευσης (Δεξαμενή, σωληνώσεις μεταφοράς και
    διανομής κ.λ.π.)
    --Ο συνεχής συστηματικός έλεγχος όλων των ανωτέρω.
    --Η χλωρίωση ή εν πάσει περιπτώσει η ασφαλής βακτηριοκτόνωση πρίν από την κατανάλωση.
    --Οι συστηματικές χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις, με ανάρτηση σε κοινή θέα των αποτελεσμάτων. Στίς αναλύσεις αυτές που καλόν είναι να γίνονται σε πιστοποιημένο εργαστήριο, θα πρέπει να περιλαμβάνεται και έλεγχος για κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.

    Το θέμα δεν είναι απλό, αν όμως έχεις υποψίες οτι κάτι δεν πάει καλά, συνεννοήσου με συγχωριανούς σου και απευθυνθείτε, με σθένος όμως, στην Δ/νση Υγείας της πρώην Νομαρχίας σας. Θέλει υπομονή και πίεση, επειδή έχεις να παλέψεις με Δημόσιες Υπηρεσίες, ανεξάρτητα οτι υποχρεούνται να σας ενημερώσουν και εσείς δικαιούσθε να ενημερωθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος24/4/11, 5:49 μ.μ.

    Γεια και από εμένα ….
    Μιας και απ ότι φαίνετε είσαι γνώστης του πράγματος έχω 2-3 ερωτήσεις μιας και είμαι νέος πρόεδρος και θέλω να αλλάξω λίγο τα πράγματα ως προς τα δικαιώματα μας σαν πολίτες τούτου του τόπου …λοιπόν…
    1ον νερό ύδρευσης που δεν κάνει για πόσιμο δεν είναι λίγο παράλογο να το χρυσοπληρώνει κάποιος ?
    2ον νερό μι πόσιμο πάει να πει πως κάνει έστω και να πλυθούμε ? ( θα μου πεις τώρα εσύ ανάλογα το πρόβλημα του κάθε νερού ) μήπως λέω απ την στιγμή που δε πίνετε για κάποιους λόγους και μιας και η επιδερμίδα μας αναπνέει το κάνει το ίδιο επικίνδυνο.
    3ον υπάρχει τρόπος να μετατρέψουμε μεγάλες ποσότητες νερού από μη πόσιμο σε πόσιμο με κάποια μονάδα καθαρισμού του ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΑΝΤΩΝΗΣ4/5/11, 9:16 π.μ.

    Ανώνυμε 24-04-2011
    Κατ' αρχήν συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά είμαι μακρυά από την έδρα μου και χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας.
    Για να σου απαντήσω συγκεκριμένα πρέπει να έχω περισσότερα στοιχεία για την ποιότητα του νερού που γράφεις.
    Στείλε λοιπόν περισσότερες πληροφορίες και θα σου απαντήσω αλλά μετά τις 12 Μαϊου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος26/6/11, 6:38 μ.μ.

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το μπλόγκ σας! Μιας και είμαι χημικός μηχανικός θα πρότεινα να μείνετε στους τομείς που γνωρίζετε μιάς και για το νερό είστε πολύ μακριά από την αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προς ανώνυμο 26 Ιουνίου 6.38΄μ.μ.
    Δεν έχει νόημα να αφορίζεις και να απαξιώνεις, ούτε αναφέροντας τις σπουδές σου αυτόματα αποκτάς το αλάνθαστο και το αποκλειστικό δικαίωμα να έχεις άποψη στο συγκεκριμένο θέμα. Από σχετικούς επιστήμονες, αλληλοσυγκρουόμενες αντιλήψεις, εμβριθή και βαθυστόχαστα αποτελέσματα βαρύγδουπων έως αμφίβολης σκοπιμότητας ερευνών, έχουμε αφθονία τόσο μεγάλη που τελικά μάλλον είναι δύσκολη επιλογή η αλήθεια.
    Παράλληλα μην είσαι βέβαιος οτι από όλους όσοι διαβάζουν (περισσότεροι από 2.500 κάθε ημέρα) και γράφουν, είσαι ο μόνος ειδικός για το θέμα.
    Εμείς εδώ προσπαθούμε να αλληλοβοηθηθούμε. Γιατί δεν ενημερώνεις και σύ υποδεικνύοντας, με στοιχεία όμως, σε ποιές περιπτώσεις είμαστε μακρυά από την αλήθεια, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα οτι εδώ γράφηκαν ανακρίβειες? Και δεν μιλάω μόνο γιά τα σχόλια, αλλά κυρίως για τις αναρτήσεις σχετικά με το νερό, επειδή άν γράφονται ανακρίβειες, ενδέχεται να υπάρχει και η σκόπιμη διαστρέβλωση.
    Εκτός και θεωρείς την δική σου αλήθεια σαν πνευματική ιδιοκτησία, της οποίας την γνώση δικαιούσαι να γνωρίζεις χωρίς να μοιράζεσαι.
    Δεν αντιδικώ και συγνώμη για το ύφος, αλλά ακολούθησα το αντίστοιχο δικό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ρε παλληκάρι ή κοπελλιά ότι είσαι τέλος παντων, μιάς και είμαστε μακριά από την αλήθεια, μιάς και βρεθήκαμε όλοι μαζί εδώ, μιάς και πρεπούμενο είναι να μαθαίνουμε τι γίνεται, μιάς και δεν είσαι ο από πάνω πρόεδρος (ή μήπως είσαι) που ήθελε να μάθει για το νερό αλλά δεν ξανάγραψε μιάς και μάλλον ούτε να μάθει ήθελε αλλά να περάσει την ώρα του με «έξυπνες» ερωτήσεις τάχα μου, εσύ το λοιπόν μιάς και είσαι χημικός μηχανικός και ξέρεις δεν μας λές τις αλήθειες; Που μιάς και τις μάθουμε θα σου λέμε όλοι μαζί ευχαριστώ. Αλήθεια, τώρα μιάς και είμαστε μεταξύ μας, μήπως δεν είσαι ούτε πρόεδρος ούτε χημ. μηχανικός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ένα ενδιαφέρον θέμα σχετικά με το πόσιμο νερό και τις συσκευές οζόνωσης, αντιγράφω από το blog Vagia-gr όπως και αυτό αναρτά με πηγή τον athina984. Χρήσιμο είναι να το διαβάσετε.

    «Το ενδεχόμενο λήψης και επιπλέον μέτρων προς τις εταιρείες που πωλούν οζονοποιημένο νερό, πέραν της απαγόρευσης που επέβαλε ο ΕΟΦ σε κάθε είδους διαφήμιση συσκευών παραγωγής όζοντος, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, εξετάζει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
    Αυτό γνωστοποίησε η γενική γραμματεία Καταναλωτή σε επιστολή της προς τις οργανώσεις των καταναλωτών με την οποία απάντησε σε σχετική επιστολή τους με την οποία δήλωναν την ικανοποίησή τους για τη λήψη μέτρων σχετικά με το θέμα.
    Οι οργανώσεις των καταναλωτών ανέφεραν στην επιστολή τους ότι οι καταγγελίες τους στο Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκο ''έπιασαν τόπο'' διότι ο ΕΟΦ επέβαλε απαγόρευση σε κάθε είδους διαφήμισης συσκευών παραγωγής όζοντος, καθώς και κάθε σχετικό έντυπο που συνοδεύει τα προϊόντα αυτά, που περιλαμβάνει ισχυρισμούς οι οποίοι προσδίδουν στο παραγόμενο οζονοποιημένο νερό θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες έναντι των ασθενειών».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος12/8/11, 8:59 π.μ.

    διαβαστε για ζεολιθο και κολωδη α ργυρου [ιοντα αργυρου ασημι] με συνδιασμο ενεργου ανθρακα και θα με θυμηθειτε στην κανατα φιλτρου εχω βαλει το ζεολιθο και στο μπουκαλι το κοσμημα ασημι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος16/8/11, 2:52 π.μ.

    Το χλώριο δεν είναι αυτό που διασπάται σε 400 ουσίες άγνωστες οι περισότερες για το τι προκαλούν?Γιατί να το δεχθώ στο τραπέζιμου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος27/2/12, 3:01 μ.μ.

    Το χλώριο μπορεί από μόνο του να μην είναι επικίνδυνο, αλλά επειδή είναι πολύ δραστικό στοιχείο, αλληλεπιδρά με άλλα στοιχεία ή οργανικές ενώσεις που βρίσκονται στο νερό, δημιουργώντας πολύ επικίνδυνα υποπροιόντα. Σχετικό άρθρο εδώ.

    http://www.waterlabs.gr/yliko/chlorine_byproducts.pdf

    Τα φίλτρα άνθρακα πράγματι είναι μια λύση σε σχέση με το χλώριο, αλλά επίσης ισχύει αυτό που είπες για την μόλυνση. Οπότε η μοναδική λύση είναι ο συνδιασμός τεχνολογίας, άνθρακα με μια μέθοδο απολύμανσης του νερού.

    Στην αγορά κυκλοφορούν τέτοια φίλτρα και νομίζω ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για ότι αφορά το πόσιμο νερό, το νερό για μαγείρεμα και πλύσιμο λαχανικών και φρούτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. kleinedler@yahoo.com3/4/12, 1:50 μ.μ.

    Ευχαριστώ για της πληροφορίες για το νεράκι που είναι τόσο πολύτιμο.
    Έχω και εγώ μια ερώτηση!! Ζούμε στο νησί και πρόβλημα του νερό είναι εμφανές παντού. Πίνουμε μόνο εμφιαλωμένο ακόμα και όταν μαγειρεύω . Για αυτό θα ήθελα να σε ρωτήσω άμα υπάρχει τρόπος να γίνεται να είναι πόσιμο η να είναι κατάλληλο για μαγειρική χρήση???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Φίλη kleinedler@yahoo.com
    Για να απαντήσω στο ερώτημά σου ή έστω να προσπαθήσω να σε βοηθήσω παραθέτοντας τις απόψεις μου, θα πρέπει να ξέρω περισσότερες λεπτομέρειες.
    Μιλάς για εμφανές πρόβλημα νερού στο νησί που ζείτε. Νερό στο δίκτυο υδροδότησης του νησιού? Πρόβλημα επάρκειας? Ποιοτικό? Υφάλμυρο, σκληρό ή ακατάλληλο από Νιτρικά και άλλα στοιχεία? Αναφέρεσαι και σε νερό από πηγάδια ή μικρογεωτρήσεις ή δεξαμενή αποθήκευσης ομβρίων? Χρειάζομαι περισσότερα στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος12/8/12, 12:46 π.μ.

    Καλησπέρα !διαβαζω ,διαβαζω και δεν κατεληξα πουθενά!τελικα τι προτείνετε ?να πάρω κανατα φιλτρου?ποια?πως θα προφυλαξω τα παιδια μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμε 12 Αυγούστου 12.46΄π.μ. αυτό που προτείνεται μέσα σε αυτήν την ανάρτηση είναι το εξής:
    Διαβάστε προσεκτικά τα πάντα, μήν είσαστε εύπειστοι έναντι των "καταναλωτικών θαυματουργών συσκευών" και βέβαια η επιλογή είναι δική σας υπόθεση και απόφαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος16/1/13, 3:42 π.μ.

    κι εγώ δεν κατάλαβα..τι είναι προτιμότερο..?οι κανάτες με το φίλτρο είναι γυάλινες ή πλαστικές..?και πώς μπορούν να αποθηκευτούν μικρόβια σε αυτές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος10/7/13, 4:20 μ.μ.

    Το να πει ο καθε νας την εξυπναδα του καλα ειναι ...οπως κ ελεγε η επιστημονικη κοινοτητα ολοι να κανουν το εμβολιο για τον νεο ιο...hn1 πως λεγοταν ...τελοσπαντων ο καθενας πρεπει να δικαιολογηση αυτο που κανει... Αντωνη αντι για φιλτρα κανουμε οζόνωση στο ποτηρι σε μια κανατα κτλ ειναι καλυτερο (για εδω στην αθηνα) ?
    Παντως το τι λενε o εοφ κ fda κτλ κ παπαριες οπου θελουν κανουν τα στραβα ματια ,εδω ο αλλος ειχε ανακαλυψει το φαρμακο στην αμερικη (γιατρος με κλινικη εργαστηρια κτλ) κ τον κλεισανε κ τον αφησανε μονο τους ηδη ασθενεις που ειχε να κανει καλα κτλ κτλ βρειτε βιντεο youtube...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Εγώ χρησιμοποιώ κάτω στα ρολόγια φίλτρο που εβαλα μέσα και ζεόλιθο όσο χώρεσε και κάτω από το πάγκο φιλτρο άνθρακα, στην κανάτα μου έβαλα emhellas τα γνωστά μακαρονακια..και πίνω αυτό το τελικό αποτέλεσμα....επίσης βάζω emhellas και στο μαγείρεμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς κανένα φίλτρο δεν κρατάει και τα άλατα, διαβάστε και τα άρθρα στην ενότητα νερό και υγεία για να καταλάβετε την διαφορά ανόργανων και οργανικών αλάτων...

      Διαγραφή
  38. Δεν γνωρίζω αν ισχύει το ότι τα χλώρια φεύγουν αν αφήσουμε το νερό σε μία κανάτα με τούλι - Προσωπικά αν το αφήσω μου μυρίζει περισσότερο επειδή ζεσταίνεται και η γεύση του γίνεται σαν χημικό. Βέβαια δεν γνωρίζω τι άλλο έχουν ρίξει μέσα. Είμαι στο Γαλάτσι Αθηνών και το Γαλάτσι είναι και σχετικά νέα περιοχή. Πάντως το νερό αν το αφήσω έτσι και όλο το βράδυ το πρωί πάλι έχει γεύση χλωρίνης και χημικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Συμπληρώνω την λύση πως σκέφτομαι σοβαρά φίλτρο με ενεργό ξυλάνθρακα σε ανοξείδωτο 10 - 15 λίτρων με βρυσάκι κάτω και με χώμα πέτρες βαμβάκι και τα σχετικά - Ανοικτό πάνω έτσι ώστε να το αδειάζω και να το πλένω ανά διαστήματα. Στην βρύση εδώ και μόνο που έβαλα βαμβάκι με γάζα ανά 3-4 μέρες γίνεται καφέ και με κοματάκια μέσα - αλλά αυτό δεν παίρνει την μυρουδιά των χημικών έτσι θα δώ αν μπορώ να φτιάξω αυτό το φίλτρο με χώμα πέτρες και ενεργό άνθρακά - κάποιος μου είπε πως και το ξυλοκάρβουνο κάνει δουλειά αλλά πιο αργά από τον ενεργό άνθρακα αλλά αυτό δεν το γνωρίζω - επίσης μερικοί λένε πως κάνει καλό και μερικά κομμάτια καθαρό ασήμι μέσα ή χρυσός (εν τάξη μιλάμε για ελάχιστο) θα τα ψάξω όλα αυτά - αν έχει κάποιος γνώσεις επί του θέματος θα χαρώ να διαβάσω την γνώμη του - άλλη λύση για καθαρό νερό είναι το καλής ποιότητας γάλα γιαούρτη και τα χυμώδη λαχανικά και φρούτα τα οποία έχουν φιλτράρει το νερό αλλά αυτό θα ισχύει αν δεν είναι μεταλλαγμένα και υβρίδια τα αγγουράκια και άλλα σχετικά αλλιώς σώζεσαι από το νερό και παθαίνεις άλλα από τα μεταλλαγμένα και τις ορμόνες και τα χημικά στο γάλα και στα λαχανικά - τα λαχανικά αυτά το έχω δοκιμάσει και όντως ξεδιψάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα