Κουσκούτα η επίθυμος: θεραπευτικές ιδιότητες

Κουσκούτα η επίθυμος - Cuscuta epithymum
Πηγή: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cuscuta_epithymum1.jpg

Κουσκούτα η επίθυμος - Cuscuta epithymum

Άλλα ονόματα: Κουσκούτα, αμπελοκλάδια, μαλλιά της Παναγιάς, λύκοι, νεραϊδογνέματα, επίθυμο, επίτιμο, Dodder, Hellweed, Devil’s Guts

Περιγραφή
Το επίθυμο είναι παρασιτικό φυτό χωρίς φύλλα. Έχει νηματοειδείς μίσχους, οι οποίοι είναι συνήθως κιτρινοκόκκινοι, και μικρά, ευωδιαστά, απαλού ροζ χρώματος άνθη.

Φυσικό περιβάλλον και καλλιέργεια
Η κουσκούτα αναπτύσσεται στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αφρική. Προτιμά παράκτιες και ορεινές περιοχές και συλλέγεται το καλοκαίρι.

Χρησιμοποιούμενα μέρη:
Υπέργεια μέρη.

Συστατικά
Η κουσκούτα περιέχει φλαβονοειδή (συμπεριλαμβανομένης της καεμφερόλης και της κερκιτίνης) και υδροξυκινναμωμικό οξύ.

Ιστορία και παράδοση
Η κουσκούτα υπήρξε πάντα ένα άσημο φυτό της εξοχής. Είναι γνωστή ως το ζιζάνιο της κόλασης και το έντερο του διαβόλου, λόγω της τάσης του να απλώνεται και να πνίγει το φυτό από το οποίο τρέφεται. Αυτός ο ξενιστής μπορεί να είναι το θυμάρι (Thymus vulgaris, ο ράχος (Ulex europeaus), ή κάποιο όσπριο όπως τα φασόλια.

Η κουσκούτα, ωστόσο, παρουσιάζει θεραπευτικά οφέλη. Στο έργο του Περί Ύλης Ιατρικής, ο Διοσκορίδης (1ος μ.Χ. αιώνας) σημείωσε τη χρήση του, στους κλασικούς χρόνους σε συνδυασμό με το μέλι, στο να καθαρίζει τη «μαύρη χολή» (κακοκεφιά) και στο να φτιάχνει τη μελαγχολική διάθεση.

Το 1652, ο βοτανολόγος Nicholas Culpeper τη συνιστούσε και αυτός για «την κάθαρση από τη μαύρη ή φθοροποιό χολερική διάθεση». Ο Culpeper υπογραμμίζει περαιτέρω ότι η κουσκούτα που παρασιτεί στο θυμάρι είναι η πιο δραστική, παρουσιάζοντας την ενδιαφέρουσα υπόθεση ότι τα θεραπευτικά οφέλη του παρασίτου καθορίζονται εν μέρει από τον ξενιστή του.

Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις
Μαζί με την παραδοσιακή της χρήση, κατά της κακοκεφιάς, η κουσκούτα είναι χρήσιμη, αν και χρησιμοποιείται πολύ λίγο, για τα προβλήματα που προσβάλλουν το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη.
Θεωρείται ότι υποστηρίζει τη λειτουργία του συκωτιού και λαμβάνεται για τον ίκτερο.
Η κουσκούτα είναι ένα ήπιο υπακτικό και χρησιμοποιείται επίσης για προβλήματα του ουροποιητικού.

Συγγενή είδη
Τα είδη C. europaea και C. epilinum μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο με την C. epithymum. Η C. reflexa χρησιμοποιείται στην ιατρική της Αγιουρβέδα για τη θεραπεία των δυσχερειών στην ούρηση, του ίκτερου, των πόνων των μυών και του βήχα.

Πηγή: Βοτανοθεραπεία-Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών/Andrew Chevallier

Το επίτιμο είναι βασιλικό βοτάνι

Γίνεται επάνω εις τα φρύγανα και στα χαμηλά κλαδάκια και μοιάζει σαν μαλλιά κόκκινα και έχει βασιλική αρετή.
Να βάλεις 4 δράμια επίτιμο να το τρίψεις να γίνει σαν αλεύρι και να βάλεις και μισό δράμι αλάτι και 2 δράμια ξίδι και μέλι ξαφρισμένο, το αρκούν, να τα ανακατώσει όλα μαζί και να το φάει ο άνθρωπος βγάνει την μπιτουίτα, δηλαδή το φλέμα και την μπίλε δηλαδή την μελαγχονία.

  • Το όμοιο βοηθά και στους πόνους και ζάλες του μυαλού.
  • Είναι βασιλικό ιατρικό στα πάθη της καρδιάς, δηλαδή όταν έχει τρομάρα και όταν λιποθυμά ο άνθρωπος και πέφτει κάτω σαν αποθαμένος.
  • Το όμοιο βοηθά και στην σπλήνα και καθαρίζει και το συκώτι.
  • Το όμοιο βοηθά και στις ρίνες, δηλαδή εις τους πόνους του πλευρού.
  • Το όμοιο ιατρεύει την τριτζόνα και καρτάνα (= τριταίος και τεταρταίος πυρετός) και κάθε θερμασία. Ωφελεί τους σχιάτικους και επιληπτικούς. Το όμοιο κάνει να το λαμπικάρει να πίνει το νερό του αυτός ο ασθενής και μεγάλως ωφελείται.

Πηγή: Πηγή: Η λαϊκή Ιατρική στη Λευκάδα-Πανταζή Κοντομίχη

Διαβάστε ακόμη:Το αλάτι του Απόστολου Λουκά

5 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το μπλογκ σας! Έχω μάθει πολλά από αυτό. Ψάχνω καιρό αυτό το βότανο. Έχετε κάποια ιδέα πού θα μπορούσα να το βρω; ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...
      Το βρίσκεις το καλοκαίρι πάνω σε άλλα φυτά, πιο "δυνατό" θεωρώ να το βρεις πάνω σε θυμάρι αν και πιο δύσκολο και πιστεύω βγαίνει σε ημιορεινά μέρει. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και μαζεύουμε ολόκληρο το φυτό μαζί με τις ρίζες.

      Διαγραφή
    2. Δες εδώ στον Υμηττό πάνω σε θυμάρια μιας και νομίζω μένεις Αθήνα
      http://ixnilatis33.blogspot.com/2011/04/cuscuta-epithymum.html

      Διαγραφή
    3. Έχω εγώ. Αν θες το καλοκαίρι να σου στείλω σπόρους.

      Διαγραφή
  2. Να ρωτήσω τώρα εγώ και ας με πειτε και χαζο:Ρ. Εγώ είμαι από Κρήτη και είδα για πρωτη φορα στο χωράφι μου που είχα φυτέψει πατατες ένα κίτρινο πραγμα να τις έχει καλυψει από πανω μέχρι κάτω όμως δεν έδωσα σημασία. Μετά από λίγες μέρες που ξανά πηγα στο χωράφι οι πατατιες είχαν ξεραθεί. Πήρα λίγο από αυτό το κίτρινο αυτό πραγμα και το πηγα στον γεωπόνο και μου είπε ότι είναι κουσκουτα και πως δεν μπορώ να σώσω τις πατατιες τώρα που ξεραθηκαν. Τώρα βλέπω ότι η κουσκουτα έχει θεραπευτικές ιδιότητες αλλά θέλω να το σιγουρέψω γιατί εμένα ο γεωπόνος μου είπε οτι δεν κάνει να φαγωθει. Ουτε καν τα ζώα δεν πρεπει να την φάνε. Αυτό λοιπόν με τις θεραπευτικές ιδιότητες Ισχυει για όπλα τα είδη κουσκουτας η μόνο για αυτή που είναι κόκκινη; Ευχαριστώ και συγνώμη για την φλυαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα