Φυσική προστασία από τσιμπήματα κουνουπιών

Φυσική προστασία από τσιμπήματα κουνουπιών

Το καλοκαίρι που κάνουν την εμφάνισή τους τα κουνούπια, καλό είναι να έχουμε λάβει τα μέτρα προστασίας μας και να είμαστε προετοιμασμένοι από πριν για να τα αντιμετωπίσουμε με φυσικούς τρόπους.

Μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών

  • Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους στην επιφάνεια του νερού που λιμνάζει. Τα πρώτα δύο στάδιά τους της ζωής ενός κουνουπιού εξαρτώνται από το νερό, χωρίς αυτό δεν μπορούν να αναπαραγάγουν. Επομένως το πρώτο βήμα για τον έλεγχο των κουνουπιών είναι να μην υπάρχει στην περιοχή μας στάσιμο νερό. Αλλάζεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα το νερό των κατοικίδιων ζώων σας και φροντίστε να μην μένει πουθενά νερό όταν ποτίζεται.
  • Τα σκοτεινά ρούχα προσελκύουν τα κουνούπια. Όταν βγαίνετε, φορέστε ανοιχτού χρώματος ρούχα για να μην τα προσελκύεται.
  • Τα αρώματα που μυρίζουν γλυκά, τα σπρέι μαλλιών και οι λοσιόν για μαύρισμα προσελκύουν τα κουνούπια. Είναι καλύτερο όταν βγαίνετε έξω να αποφεύγετε να φοράτε αρώματα.
  • Τα κουνούπια μας ανιχνεύουν επίσης από το διοξείδιο του άνθρακα της αναπνοής μας, (από μέχρι και 20 μέτρα μακριά). Συνιστάται να μην κάνετε δουλειές που κάνουν βαρύτερη την αναπνοή σας επειδή γίνεστε μεγαλύτερος στόχος.
  • Αποφύγετε τα γλυκά, τα φρούτα όπως οι μπανάνες δεδομένου ότι αυτά μπορούν να προσελκύσουν τα κουνούπια.
  • Εάν ψένεται στη σχάρα, ρίξτε λίγο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο στα κάρβουνα για να απωθήσετε τα κουνούπια.
  • Φυτέψτε marigold (καλέντουλα) και catnip (νεπέτα)γύρω από το σπίτι σας που λειτουργούν ως φυσική απωθητική ουσία με το άρωμά τους.

Φυσικές απωθητικές ουσίες για τα κουνούπια

Πολλά φυτά όπως το σκόρδο, η κανέλα, το γεράνι, ο ευκάλυπτος, ο κέδρος, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, η μέντα, η σιτρονέλλα, το μελισσόχορτο (που περιέχει σιτρονέλλα όπως έχω γράψει αλλού), τα κρεμμύδια, το θυμάρι, η καλέντουλα (marigold) και η καλαμίνθη (catnip-catmint) αποκρούουν τα κουνούπια.

Μια μελέτη του 2002 στο New England Journal of Medicine σύγκρινε τις διαφορετικές συνθετικές χημικές και βοτανικές απωθητικές ουσίες:

To Repel® Lemon Eucalyptus προσφέρει 120.1 λεπτά προστασία από τα κουνούπια, περισσότερο από μια απωθητική ουσία με μια χαμηλή συγκέντρωση του χημικού DEET (το Off Skintastic για τα παιδιά με 4.75% DEET παρέχουν 88.4 λεπτά προστασία), και λιγότερο από το OFF! Deep Woods® με 23.8% DEET, το οποίο παρέχει 301.5 λεπτά προστασία.

Οι απωθητικές ουσίες του αιθέριου ελαίου από ευκαλύπτου, εκτός από τις χημικές ουσίες DEET και picaridin, έχουν καταχωρηθεί με την Αμερικάνικη υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (που σημαίνει ότι τα υλικά έχουν αναθεωρηθεί και έχουν εγκριθεί για την αποτελεσματικότητα και την ανθρώπινη ασφάλεια) και συστήνεται από τα κέντρα ελέγχου ασθενείας και πρόληψης για τα κουνούπια που μπορούν να φέρουν τον ιό του δυτικού Νείλου.

Αιθέριο έλαιο γερανιών και έλαιο σόγιας

Η μελέτη του New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι το Bite Blocker παρείχε 94.6 λεπτά προστασία ενάντια στα κουνούπια. Αυτό είναι ελαφρώς αποτελεσματικότερο από to Skintastic για τα παιδιά (που περιέχei 4.75% DEET), τα οποία παρείχαν 88.4 λεπτά προστασίας.
Η μελέτη από το Ηνωμένο τμήμα γεωργίας ταξινόμησε το Bite Blocker δεύτερο στην αποτελεσματικότητα μετά από το Repel. Το Bite Blocker εκτιμήθηκε πιο αποτελεσματικότερο από τη συνθετική απωθητική ουσία κουνουπιών DEET 7%.
Το Bite Blocker έχει αιθέρια έλαια του γερανιού, της σόγιας και της καρύδας και είναι διαθέσιμο σαν σπρέι για ψεκασμό ή λοσιόν.

Σιτρονέλλα
Μια γνωστή φυσική απωθητική ουσία κουνουπιών. Τα αιθέρια έλαια της σιτρονέλλας χρησιμοποιούνται για να κάνουν λοσιόν, σπρέι και κεριά.
Μια μελέτη του Πανεπιστήμιο Guelph αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των κεριών με σιτρονέλλα 3% και 5% στην προστασία από τα δαγκώματα.
Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τοποθετήθηκαν κοντά στα κεριά σιτρονέλλας είχαν 42.3% λιγότερα τσιμπήματα.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, τα κεριά σιτρονέλλας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως αυτόνομη απωθητική ουσία, αν και μπορούν να βοηθήσουν αρκετά.

Catnip-Catmint
Μια άλλη έρευνα από το τμήμα εντομολογίας του κρατικού Πανεπιστημίου της Αϊόβα παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μελέτης για το κοινό catnip. Μεταξύ των συμπερασμάτων τους ήταν το γεγονός ότι το αιθέριο έλαιο του catnip είναι 10 φορές αποτελεσματικότερο στην απόκρουση των κουνουπιών από τις ισχυρές χημικές ουσίες όπως το DEET.

Κάποια άλλη θεωρεία υποστηρίζει ότι η συχνή κατανάλωση σκόρδου λειτουργεί σαν απωθητική ουσία μέσω της οσμής του δέρματος στα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Για να φτιάξετε την δικιά σας απωθητική ουσία προσθέστε 7-10 σταγόνες από αιθέρια έλαια σε 2 κουταλάκια από φυτικό έλαιο και αναμίξετε. Τα αιθέρια έλαια είναι αρκετά ισχυρά και μπορούν να ενοχλήσουν τα ευαίσθητα άτομα για αυτό πρέπει να γίνεται δοκιμή πρώτα σε ένα μικρό σημείο του σώματος, για τυχόν αλλεργίες. Οι έγκυοι γυναίκες πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους για τη χρήση οποιουδήποτε αιθέριου λαδιού.

Μια μέθοδος που για μένα είναι αποτελεσματική, είναι ο φυσικός χυμός λεμονιού, με μία απλή επάλειψη στο σώμα. Εξάλλου το λεμόνι απολυμαίνει, καθαρίζει και μαλακώνει το δέρμα. Αν το δοκιμάσετε και εσείς πείτε μου τα αποτελέσματα.

Φυσικοί τρόποι για αντιμετώπιση τσιμπημάτων από κουνούπια

Η απλούστερη μέθοδος για την ανακούφιση από τη φαγούρα του τσιμπήματος των κουνουπιών είναι μια κρέμα που γίνεται εύκολα, από συστατικά που βρίσκονται συνήθως στα περισσότερα σπίτια.
Η κρέμα μπορεί να γίνει με τη χρησιμοποίηση μόνο σόδας και νερού. Χύστε λίγη σόδα σε ένα μικρό κύπελλο και αναμίξτε την με λίγο νερό για να κάνετε μια κολλώδη κρέμα.
Αλείψτε το μίγμα της κρέμας στο τσιμπημένο σημείο για άμεση ανακούφιση.
Αυτή τη μέθοδο την έχω χρησιμοποίηση και εγώ και την βρήκα αποτελεσματική.
Μια άλλη μέθοδος που έχω διαβάσει για να απαλλαγείτε από τη φαγούρα και την ενόχληση, είναι να τρίψτε φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας πάνω στα τσιμπήματα, αλλά η καλύτερη πιστεύω γενικώς για τσιμπίματα είναι το πεντάνευρο.

Ο James Duke, Ph.D., συντάκτης «του πράσινου φαρμακείου» συστήνει το φυτό πεντάνευροPlantain (Plantago, διάφορα είδη) ότι είναι ένα από τα καλύτερα φυτά για να μεταχειριστεί τα τσιμπήματα κουνουπιών.
Δεν χρειάζεστε να φυτέψετε αυτό το φυτό επειδή είναι ένα πολύ κοινό ζιζάνιο και βρίσκεται παντού. Για να χρησιμοποιήσετε το φυτό ως πρώτες βοήθειες για ένα δάγκωμα κουνουπιών, συντρίψτε μερικά φύλλα και τα τρίψτε το στο δάγκωμα. Γενικός το πεντάνευρο είναι αντίδοτο των δηλητηρίων.

Φυσική προστασία από τσιμπήματα κουνουπιώνΦυσική προστασία από τσιμπήματα κουνουπιών

Αλοιφή με πεντάνευρο για τα τσιμπήματα

Υλικά και δοσολογίες: http://www.bbc.co.uk/tv/features/growyourowndrugs/episode4.shtml

Τέλος ο Διοσκουρίδης αναφέρει στο Περί απλών φαρμάκων Β':
- Τα κουνούπια δεν τα αφήνει να πλησιάσουν η αψιθιά με λάδι, εάν επαλειφθεί.
- Ως θυμίαμα η κόνιζα, οι μπάλες, το φύλλωμα και τα πριονίδια του κυπαρισσιού.

Διαβάστε ακόμη:Προστασία από ποντίκια μυρμήγκια κουνούπια μύγες

26 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/6/09, 7:58 μ.μ.

    Ευχαριστω για τις συμβουλές .
    Έχω χρησιμοποιήσει ξύδι και τα κουνούπια που ήρθαν στό δέρμα , αμέσως βρέθηκαν σε μια κατάσταση αδράνειας , δέν είχαν κουράγιο ούτε να τσιμπήσουν και τα σκότωνα με ένα άγγιγμα του δακτύλου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/4/11, 4:44 μ.μ.

    Εχω ακούσει οτι το πετρέλαιο επίσης απομακρύνει τα κουνούπια και τις σκνίπες.Ισχύει? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ωραίο - και πολύ χρήσιμο το blog σας...! Μπράβο - κι ευχαριστούμε...!
    Για τα κουνούπια και το λέμόνι...εχω κι εγω την ιδια εμπειρία...
    Οχι μονο παυουν να πλησιάζουν - αλλά συνερχονται και τα τσιμπήματα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Irene σε ευχαριστώ που επιβεβαίωσες τη συμβουλή μου με το σχόλιο σου… μακάρι να το έκαναν και άλλοι, να σκεφτείς έχω γράψει αυτό το άρθρο εδώ και 3 χρόνια σχεδόν (είναι από τα πρώτα μου). Όσοι το έχουν δοκιμάσει μου έχουν αναφέρει ότι απωθεί τα κουνούπια και τους προστατεύει…. Χώρια που το λεμόνι είναι και καλό αντιμικροβιακό και το κυριότερο υπάρχει δίπλα μας….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργος4/6/11, 1:03 π.μ.

    lemon on action, ελπίζω να δουλεύει και το λεμόνι σε μπουκάλι γιατί σήμερα μου τελείωσε το λεμόνι και έχω μόνο αυτό το υποκατάστατο τύπο λεμονιού... είμαι γλυκοαίματος νομίζω γιατί κάθε καλοκαίρι υποφέρω απ'τα τσιμπήματα των κουνουπιών! η γυναίκα μου δίπλα μου κοιμάται ξεσκέπαστη και 'γω είμαι με το σεντόνι κάθε καλοκαίρι ότι θερμοκρασία και να έχει, αλλά συνεχίζουν να με τσιμπάνε και εκείνη τίποτα!
    ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/6/11, 1:14 π.μ.

    Όντως ισχύει όσον αφορά τη θεραπεία από τα τσιμπήματα. Το είχα κάνει για πλάκα όταν ήμουν μικρός και δεν πίστευα οτι εξαφανίστηκε την επόμενη ημέρα! Πάντως απόψε έχω κάνει ένα ωραίο μιγματάκι και περιμένω να δώ αποτελέσματα: Σκόρδο-Δυόσμος-Λαδάκι-Ζεστό νερό στο Moulinex... :) Σίγουρα κάποιος θα ψοφήσει απόψε, ή εγώ ή αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/6/11, 4:39 μ.μ.

    παιδια τι ποσοτιτα απο σκορδο,διοσμο,λαδακι και νερο.....εχω αυλη συν κυπο , εγω και ο παιδακη μου ειποφερουμε αλλα ο ανδρασ μου ειναι ο μονοσ που κοιματε....ναστε καλα απο τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος25/6/11, 7:01 μ.μ.

    θα δοκιμασω τισ συμβουλες σας αμεσα γιατι εχω γεμισει καρουμπαλα απο τα τσιμπηματα.....
    φετος παραπαει με τα τα κουνουπια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εγώ πέρσυ είχα γεμίσει καντήλες απο τα κουνούπια και μου είπαν να βάλω ξύδι σε ενα ποτηράκι! έβαλα λοιπόν μισό φλυτζανάκι του καφέ(του Ελληνικού) και το είχα δίπλα απο το κρεβάτι μου! Δεν με ξαναπλησίασε ΤΙΠΟΤΑ!!!! Βέβαια μύριζε λίγο άσχημα, αλλα μετα το είχα συνηθίσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος12/7/11, 2:09 μ.μ.

    και το κρεμμυδι ειναι εντομοαπωθητικο. κοψτετο στη μεση και αφηστε το διπλα στο κρεβατι. το εκανα καποτε που ξεχασα να παρω συσκευη για κουνουπια στο εξοχικο.βεβαια την αλλη μερα χρειαζεσαι μπανιο για να διωξης τη μυρωδια και το σπιτι καλο αερισμα , αλλα κοιμηθηκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος12/7/11, 11:39 μ.μ.

    παιδια το λεμονι ειναι φοβερο για τα κουνουπια επισης αν ριξετε λεμονι με νερο στο πατωμα τελος τα μυρμηγκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος8/8/11, 10:50 π.μ.

    ...αμάν πια αυτά τα αναθεματισμένα κουνούπια...προς το παρόν οι φίλοι και συγγενείς θεωρούν εμένα ως το πιο αποτελεσματικό προσωπικό αντικουνουπικό τους...καταλαβαίνετε πως είμαι ιδιαίτερα δημοφιλής το καλοκαίρι...όπου βρίσκομαι εγώ συγκεντρώνονται πάνω μου κάθε λογής κουνουπικό της περιοχής...τέλος πάντων...ευχαριστώ εκ των προτέρων το blog για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές και υπόσχομαι πως θα τις δοκιμάσω όλες...όχι ότι έχω και άλλη επιλογή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πηνελόπη30/10/11, 8:10 μ.μ.

    Πολύ χρήσιμη ανάρτηση, ειδικά για μένα που είμαι η τροφή Νο1 για τα κουνούπια!!! Προσωπικά, τα κεράκια σιτρονέλλας, το φιδάκι, τα εντομοαπωθητικά σπρέι σώματος κλπ δε μου κάνουν τίποτα, χώρια που είμαι τελείως κατά των χημικών. Η γιαγιά μου μού είχε πει να αλείφομαι με ξύδι κι όταν κάθομαι έξω να έχω καλύτερα κοντά μου έναν βασιλικό. Λειτουργεί τέλεια, δε βρωμάω ξυδίλα όπως νόμιζα και καλυτερεύει τα τσιμπήματα που ήδη μπορεί να έχω. Υποθέτω ότι και το λεμόνι βοηθάει (ίσως γενικά τα οξέα, από ό,τι παρατηρώ), αλλά δεν το προτιμώ γιατί έχει λευκαντικές ιδιότητες και το καλοκαίρι μου χαλάει ο μαύρισμα. Όποιος δεν έχει θέμα με το μαύρισμα υποθέτω ότι έχει απλά περισσότερες επιλογές. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος1/12/11, 5:38 μ.μ.

    Τυχαια εφτιαξα στο φαρμακειο μια κρεμα με αιθεριο ελαιο tea tre τσαγιοδεντρο και φετος που τη χρησημοποιησα για καποιον αλλο λογο ανακαλυψα οτι τα κουνουπια δεν μας πλησιαζαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος3/1/12, 11:17 μ.μ.

    Παιδιά πολύ αποτελεσματική σε μένα,είναι η κολώνια λεβάντας(τύπου-Μυρτώ).Το ανακάλυψα τυχαία,γιατί όλουσ τους άλλους ένα βράδυ με παρέα έξω΄,τους είχαν κατατσιμπήσει.Εμένα δεν μ'άγγιζαν,και μετά θυμήθηκα οτι είχα αλειφθεί.Από τότε βρήκα την ησυχία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος3/6/12, 11:40 μ.μ.

    Η αμωνια σε stic που πουλανε τα φαρμακεια και τα super market και ειναι για τα τσιμπηματα της τσουχτρας κανει τρομερη δουλεια και στα τσιμπηματα των κουνουπιων αμεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος11/6/12, 10:54 π.μ.

    Όλοι έχουμε στο σπίτι μας αυτά τα μικρά μηχανάκια τύπου Baygon που τα βάζεις στην πρίζα το βράδυ και καίνε το αντικουνουπικό υγρό τους. Υπάρχει κάποιο παρόμοιο διάλυμα για να το ξαναγεμίζουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος17/6/12, 1:00 π.μ.

    " Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    παιδια το λεμονι ειναι φοβερο για τα κουνουπια επισης αν ριξετε λεμονι με νερο στο πατωμα τελος τα μυρμηγκια

    12 Ιουλίου 2011 11:39 μ.μ."

    μην αλλάζεις θέμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος7/7/12, 6:20 μ.μ.

    καλησπερα παιδια εγω σωθηκα με ενα φυτο που το λεμε μπαρμπαρορυζα ,επιδει ψαρευω με ειχαν φαει τα καουνουπια οτι και αν εβαζα μεχρι που ετριψα πανο μου ενα φυλλο απο αυτο το φυτο σωθηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος27/7/12, 2:10 μ.μ.

    Βραστε Φυλλα Λυγαριας και βαλτε το νερο σε πλαστικο που εχει αντλiα για να μπορειτε να ψεκασετε το χωρο η το δερμα .100% αποδοση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ιωάννης ο Πένης4/8/12, 1:15 π.μ.

    Φίλοι μου,
    Θέτω υπόψη σας μια άλλη συνταγή (Μαντζούνι) που μου την έδωσε η φίλη μου η Μάχη. Μου έδωσε επίσης και το μαντζούνι. Κουνούπια ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ.
    25 γραμ δεντδολίβανο
    25 γραμ λεβάντα
    25 γραμ φασκόμηλο
    25 γραμ μελισσόχορτο
    όλα εντός δοχείου και σκεπάζονται με άσπρο ξύδι.
    Ημέρες τέσσερις (4) σε σκοτεινό μέρος με περιοδικό ανακάτεμα.
    Σούρωμα και πρόσθεση στο μίγμα 100 γραμ καθαρό οινόπνευμα.
    Επειδή το καθαρό οινόπνευμα είναι ακριβό πάρτε αλκοολούχα λοσιόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολυ ωραιο αυτο ο blog ! μπραβο... Μονο μια ερωτηση εχω , ποια ειναι αυτα τα φυτα "marigold" , "catnip" και πως λεγονται τα ελληνικα;

    Το marigold εχει καμια σχεση με τις μαργαριτες ; και το catnip με την μεντα;

    Ας βοηθησει καποιος ρε παιδια , γιατι δεν μπορω να χαρω τον κηπο μου πια με τοσο κουνουπι...

    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος29/8/12, 11:18 π.μ.

    Ας καταθέσω κι εγώ μία εμπειρία αυτοσχέδιας αντιμετώπισης κουνουπιων και μάλιστα άμεση! Το γνωστό σε όλους "βιξ" αλλά και οι θερμαντικές κρέμες που είσης μυρίζουν έντονα απωθούν και το πιο δυναμικό κουνούπι!
    Προσωπικά έκανα επάλειψη με βιξ γύρω από τους αστραγάλους και τους καρπούς των χεριών και όλα λύθηκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εγώ κάνω χρήση της επάλειψης με λεμόνι και βρήκα την υγειά μου. Όντως καταπληκτικό εντομοαπωθητικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος3/11/12, 11:39 π.μ.

    Για την ανακούφιση της περιοχής που έχει δεχτεί τσίμπημα από κουνούπι η πιο απλή μέθοδος είναι το ελαιόλαδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος13/10/15, 3:30 π.μ.

    Το φυτό που αναφέρει ο φιλος παραπάνω,λέγεται αρμπαρόριζα και πραγματικά τριβοντας επάνω μου ενα φύλλο του φυτού,δεν πλησιάζει τίποτα. κολώνια λεμόνι,τύπου Μυρτώ,άραγε να έχει αποτέλεσμα...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα