Νερό-δηλητήριο: Στοιχεία και αντιπαραθέσεις

Νερό-δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα

Στοιχεία και αντιπαραθέσεις για το νερό δηλητήριο

Στον κατατεθέντα από ειδικούς και μη «λόγο», διατυπώνω τον δικό μου «αντίλογο», επιδιώκοντας να δημιουργηθεί «διάλογος», επειδή μόνο μέσα από τον τελευταίο θα προκύψει ενημέρωση για το θέμα του τίτλου. Ταλαντεύθηκα αρκετά πριν αποφασίσω να αναρτήσω το παρόν κείμενο, επειδή οι δικές μου απόψεις είναι μάλλον «αιρετικές», αφού διαφοροποιούνται από ανακοινώσεις και κείμενα ανθρώπων με επιστημονικές περγαμηνές. Πιστεύω όμως, ( έστω και αν θεωρηθεί εγωϊστικό), ότι ως σκεπτόμενο άτομο και με γνώσεις και εμπειρία σε κάποια θέματα, δικαιούμαι να εκφράσω τον προβληματισμό μου, αφού κατά την γνώμη μου δεν έχουν δοθεί απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, ενώ άλλες έχουν αποσιωπηθεί.
Θα πώ την άποψή μου λοιπόν για τα ποιοτικά προβλήματα του επιφανειακού ή υπόγειου νερού, πόσιμου ή αρδευτικού, με αφορμή την ανάρτηση από τον οικοδεσπότη Θόδωρο της δημοσιογραφικής ανακοίνωσης για το νερό-δηλητήριο.

Η ρύπανση του νερού εκτός από μια κατάσταση επικίνδυνη είναι παράλληλα ένα θέμα με πολλές πλευρές από τις οποίες κάποιες είναι άγνωστες, άλλες μη επαρκώς διερευνημένες και ορισμένες σκόπιμα αποκρυπτόμενες είτε για εμπορικούς λόγους, είτε για λόγους αναγκαιότητας.
Τι εννοώ με τον όρο αναγκαιότητα ?Αναγκαιότητα για παράδειγμα είναι και η αυτοκίνηση. Μπορεί να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με τα καυσαέρια, το περιβάλλον γενικότερα με τα απόβλητα ανταλλακτικά υγρά ή στερεά, ή ακόμη να προκαλεί υπέρμετρη άρα βλαβερή ηχορύπανση ειδικά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, όμως δεν νομίζω ότι η σημερινή κοινωνία μπορεί να σταθεί χωρίς αυτοκίνηση. Δεν εννοώ βέβαια το Ι.Χ. αλλά όλα τα μέσα μεταφοράς ξηράς, θαλάσσης και αέρα. Δείξτε λίγη κατανόηση για το μέγεθος του κειμένου και σας προτρέπω να μη το εγκαταλείψετε μισό. Ειδικά το κομμάτι που μιλάει για τις αποκρύψεις.

  1. Το συγκεκριμένο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, όπως και πολλά προγενέστερα, αναφέρεται σε «νερό-δηλητήριο» σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα. Όμως ο τρόπος γραφής και παρουσίασης διογκώνει υπέρμετρα μέχρι διαστρέβλωσης ίσως κάποια θέματα, δημιουργώντας πανικό. ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Η ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΝ ΚΑΙ ΟΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΙΩΤΙΑ ΟΠΟΥ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΑΝΕΥΘΥΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ. ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ ΕΠΙ ΔΙΚΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΧΝΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΘΕΜΑ ΜΙΛΑΜΕ.
  2. Η μεταλλοφορία των πετρωμάτων στην ζώνη της Θράκης γενικά, η αντίστοιχη στο Λαύριο, στην Λάρυμνα Φθιώτιδας, στο Μαντούδι της Εύβοιας, στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, τα κοιτάσματα τύρφης σε Πτολεμαϊδα, Αλιβέρι και Μεγαλόπολη, του Βωξίτη σε Παρνασσό-Γκιώνα, οι θερμομεταλλικές πηγές στον Καϊάφα, την Υπάτη, την Αιδηψό, την Ικαρία κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π. και κάθε κοίτασμα ή γεωθερμικό ρευστό σε οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη ακόμη και χωρίς εξόρυξη ή επιφανειακή έκχυση, είναι εστίες εμπλουτισμού του υπόγειου νερού με μεταλλικά και άλλα στοιχεία με αποτέλεσμα συχνά αυτό να είναι μη πόσιμο.
    Οι πολύ υψηλές συγκεντρώσεις (περιεκτικότητες) βαρέων μετάλλων (π.χ. σίδηρος, μαγγάνιο), αλλά και οι χαμηλές σε ορισμένα στοιχεία (π.χ. αρσενικό), καθιστούν το πόσιμο ενίοτε και τοξικό. Η ύπαρξη χημικών στοιχείων ή ενώσεων στα υπόγεια νερά που τα κατατάσσουν εκτός ορίων ποσιμότητας και τα οποία στοιχεία ή ενώσεις οφείλονται στην φύση των πετρωμάτων μέσα στα οποία το νερό κινείται ή αποθηκεύεται, είναι παράγοντες γεωγενείς και δεν αλλάζουν. Υπήρχαν ανέκαθεν και εξακολουθούν να υπάρχουν και όμως σε κανένα δημοσίευμα, σαν το επίμαχο, δεν γίνεται λόγος.
  3. 3.1. Από την χωρίς κανόνες εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος ή γεωθερμικού ρευστού, εξόρυξη, εμπλουτισμό, αξιοποίηση και διασπορά στερεών ή υγρών υπολειμμάτων στην ευρύτερη περιοχή, προκαλείται ομοίως ρύπανση στο περιβάλλον και στους υπόγειους υδροφόρους.

    3.2. Η απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων σε λίμνες, ποτάμια, παλαιές στοές ορυχείων, εγκαταλειμμένα λατομεία, ορεινά σπήλαια, παλιά πηγάδια ή γεωτρήσεις ή ακόμη και επιφανειακή διασπορά, προκαλεί επίσης ανεξέλεγκτη ρύπανση στο υδατικό δυναμικό. Η έκταση της τελευταίας εκτός από τις χημικές αναλύσεις σε δείγματα, γίνεται αντιληπτή, συχνά αμεσότερα, από τους ομαδικούς θανάτους σε είδη της πανίδας της ρυπασμένης περιοχής (ψάρια, πουλιά κ.λ.π.).

    3.3. Η εκπομπή αέριων ρύπων από ποικίλες δραστηριότητες, προκαλεί κατ’ αρχήν ατμοσφαιρική ρύπανση. Το ατμοσφαιρικό νερό όμως (βροχή, χιόνι, χαλάζι, δροσιά), πρίν πέσει στη γή, εμπλουτίζεται με τους αιωρούμενους ρύπους. Φθάνοντας στην γή λοιπόν με την σειρά του ρυπαίνει τα επιφανειακά νερά (ποτάμια, λίμνες), αλλά κατεισδύοντας μεταφέρει αυτά τα στοιχεία και στους υπόγειους υδροφόρους. Οι παράγοντες 3.1, 3.2 και 3.3 οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και γι’ αυτό ονομάζονται ανθρωπογενείς. Είναι προφανές ότι οι ανθρωπογενείς παράγοντες δημιουργούνται και διαμορφώνονται, είτε με την συνειδητή ή ασυνείδητη καταστρατήγηση από τα Βιομηχανικά και Παραγωγικά κέντρα των υπαρχουσών διατάξεων, είτε επειδή το σχετικό Νομοθετικό πλαίσιο είναι ελλιπές, είτε επειδή και εμείς οι απλοί πολίτες διαθέτουμε ελαστική συνείδηση και έλλειψη κρίσης, στον βωμό του κακώς εννοούμενου συμφέροντος. Αν και οι «βλάβες» που προκαλούν ανεύθυνες ενέργειές μας (μικρο-κουτοπονηριές) είναι στην δική μας μικρή κλίμακα, εν τούτοις έχουν γενικότερες επιπτώσεις πολύ μεγάλες επειδή γίνονται κατ’ επανάληψη και από πολλούς και το αποτέλεσμά τους είναι αθροιστικό.
    Πέρα από την υπέρμετρη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, (έμμεση ρύπανση μέσω έκπλυσης και κατείσδυσης), τo πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της δικής μας άμεσης ρύπανσης στα υπόγεια νερά, είναι το εξής: Σε όλους τους οικισμούς της χώρας όπου πρώτα έγινε κεντρικό δίκτυο υδροδότησης και μετά δίκτυο αποχέτευσης, εμείς οι μονίμως διαμαρτυρόμενοι πολίτες, μετατρέψαμε τα οικιακά πηγάδια σε βόθρους! Είχαν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα και βέβαια πολύ καλύτερη απορροφητικότητα. Οι μικρο-κουτοπονηριές που έλεγα. Κάνω λάθος; Από την άλλη η Πολιτεία, ως θεματοφύλακας της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος, είτε δεν διαθέτει τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, είτε οι μηχανισμοί υπολειτουργούν και μάλιστα επιλεκτικά.
  4. Η κατάσταση έτσι διαμορφωμένη προκαλεί με την σειρά της σοβαρά ποιοτικά προβλήματα στο πόσιμο και στο αρδευτικό νερό. Και για μεν το πόσιμο η ποιότητα με πολυδάπανη πολλές φορές επεξεργασία αποκαθίσταται, ή εξασφαλίζεται με υψηλό κόστος έργων μεταφοράς άλλη πηγή υδροληψίας, το αρδευτικό νερό όμως χρησιμοποιείται ανεπεξέργαστο. Από εδώ ακριβώς ξεκινά ένα ολόκληρο ζήτημα που έχει προκαλέσει σωρεία ανακοινώσεων, αναλύσεων περισσότερο ή λιγότερο επιστημονικών, σχολίων σχετικών και ασχέτων επί παντός θέματος, διαμαρτυριών και ημερίδων με εμφανή στόχο την ενημέρωση και αφανή την αντιπολιτευτική ρητορία, ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων εκατέρωθεν. Στη μέση όλων αυτών, ο ταλαίπωρος πολίτης (όχι εντελώς άμοιρος ευθυνών), βομβαρδίζεται με σωρεία ανακοινώσεων και κριτικής, αλλά τελικά δεν μπορεί να αποκρυσταλλώσει την δική του άποψη και να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει, αφού όλος ο ορυμαγδός των πληροφοριών αντί να τον ενημερώσει, απλά δημιουργεί εντυπώσεις. Και αυτό επειδή ούτε όλες οι παράμετροι απαριθμούνται, ούτε όσες αναφέρονται είναι ολοκληρωμένες, αμερόληπτες και ξεκάθαρες. Όμως οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες από τα ψέματα και επομένως ο πολίτης μεταβάλλεται σε παραπλανημένο και αδύναμο στη σκέψη άτομο το οποίο όντας σε κατάσταση πανικού, λίγο απέχει από αμφισβητούμενης σκοπιμότητας έκρηξη.
    Αναρωτιέται λοιπόν κάθε ένας από όσους ζούμε σε μια περιοχή που υπάρχει ποιοτικό πρόβλημα στο διαθέσιμο νερό και όπου βεβαίως η πληροφόρηση για το πρόβλημα προκαλεί περαιτέρω συσκότιση: Να πίνω νερό ή όχι; Να αγοράζω αγροτικά προϊόντα που ποτίζονται με το συγκεκριμένο νερό ή όχι; Η απάντηση δεν είναι μονολεκτική.
  5. Τα μεγάλα προβλήματα εστιάζονται κατ’ αρχήν στα βαριά λεγόμενα μέταλλα, π.χ. σίδηρο, μαγγάνιο, χρώμιο, νικέλιο, μόλυβδο, αντιμόνιο και στην συνέχεια στα τοξικά (δηλητηριώδη) ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις στοιχεία π.χ. αρσενικό και υδράργυρο. Η ύδρευση πληθυσμού με νερό εκτός ορίων ποσιμότητας, έτσι όπως έχουν καθορισθεί τα όρια με τις οδηγίες της Ε.Ε. αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαγορεύεται. Η χρήση του μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία και σε ακραίες καταστάσεις να επιφέρει και θάνατο.
    Η άρδευση όμως καλλιεργειών, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και μόνο σε εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις ορισμένων στοιχείων, απαγορεύεται. Ο σίδηρος και το μαγγάνιο είναι βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη υγιών φυτών. Άραγε τι ποσοστό από ένα βαρύ μέταλλο, μόλυβδο για παράδειγμα, αδρανοποιείται πέφτοντας με το νερό στο αργιλλικό έδαφος? Η άργιλος (κιτρινο-κοκινοχώματα) αδρανοποιεί με χημικές διεργασίες πολλά στοιχεία. Τι ποσότητα απορροφάται από ένα φυτό ή καρποφόρο δένδρο και πόση ποσότητα μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα μήλο ή αχλάδι ή σε ένα λάχανο ή μαρούλι ή………. Πόσο από αυτό θα απορροφηθεί από τον οργανισμό του καταναλωτή ή θα αποβληθεί με τα κόπρανα? Άγνωστο. Γιατί λοιπόν ανακοινώνεται αόριστα επιβάρυνση προϊόντων, υπονοώντας ότι είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, αφού δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από μελέτες και έρευνες;
  6. Η απορρόφηση από τα φυτά, όλης της ποσότητας των βαρέων και τοξικών μετάλλων που πέφτουν με το νερό σε μια καλλιέργεια και η αποθήκευσή τους στους καρπούς ή στα βρώσιμα τμήματα βλαστών και φύλλων είναι αδύνατη και όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, παραπλανεί συνειδητά.
    Θέλετε την πιο απλή απόδειξη; Δύο από τις μεταλλοφόρες περιοχές της χώρας μας με κοιτάσματα Θειούχων ενώσεων ποικιλίας μετάλλων στα οποία περιλαμβάνονται και τα χρώμιο, νικέλιο, μόλυβδος, αντιμόνιο, αρσενικό και πλήθος άλλων, είναι η περιοχή του Λαυρίου και η περιοχή της Κίρκης, Βόρεια της Αλεξανδρούπολης. Με δεδομένη την χωρίς κανόνες διασπορά των αποβλήτων της εξόρυξης και εκμετάλλευσης στις περιοχές αυτές, τόσο στην αρχαιότητα όσο και την σύγχρονη εποχή, θα έπρεπε οι εκεί καλλιέργειες που φύονται σε επιβαρυμένα εδάφη και αρδεύονται με επιβαρυμένης ποιότητας νερά, να έχουν εξοντώσει όλο τον πληθυσμό εδώ και χρόνια.
    Αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Δεν υποστηρίζω ότι μπορούμε να αρδεύουμε με οποιαδήποτε ποιότητα νερού ανεξέλεγκτα. Αλλά είναι απαράδεκτο χωρίς τεκμηρίωση και συγκεκριμένες αποδείξεις, να δημοσιεύονται «δημοσιογραφικές» και όχι μόνο «έρευνες» κάτω από τον βαρύγδουπο τίτλο Νερό-δηλητήριο. Χαρακτηριστική ανευθυνότητα, όταν μάλιστα στο ίδιο κείμενο, αμέσως μετά την «δημοσιοποίηση» της ύπαρξης των «στοιχείων-δολοφόνων» στο νερό διάφορων περιοχών και αφού ήδη έχει αρχίσει ο πανικός, αναφέρεται ότι οι συγκεντρώσεις πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι μέσα στα όρια ποσιμότητας Αυτή την γραφή χαρακτήρισα ως « ύφος στα όρια διαστρέβλωσης» και ως δεδομένο 1.
  7. Η πλέον επιβαρυμένη περιοχή στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι η περιοχή που οριοθετείται από τους οικισμούς Σχηματάρι- Οινόφυτα- Ωρωπός-Χαλκούτσι-Δήλεσι. Η ρύπανση έχει εξαπλωθεί στους υδροφόρους εξ αιτίας της ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων της Βιομηχανικής ζώνης χύδην επιφανειακά ή στον Ασωπό ή ακόμα χειρότερα σε παλιά πηγάδια και γεωτρήσεις. Η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων προεξάρχοντος του χρωμίου, είναι πολύ υψηλή. ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗ.
    Το χρώμιο τα τελευταία χρόνια έχει μπεί για τα καλά στην ζωή μας. Στην φύση εμφανίζεται με δύο κύριες μορφές, ως εξασθενές Cr +6 που είναι η ασταθής και ως τρισθενές Cr +3 που είναι η σταθερή μορφή. Στο πόσιμο νερό η μέγιστη αποδεκτή συγκέντρωση ολικού χρωμίου, σύμφωνα με την Ε.Ε. αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) είναι 50 μ.γρ./λίτρο. Διευκρινίζω ότι ο όρος μ.γρ. σημαίνει μικρογραμμάρια και κάθε μ.γρ. ισούται με ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου. Η οδηγία δεν αναφέρεται στο Cr+6, αλλά επαναλαμβάνω στο ολικό. Στατιστικά στο διαλυμένο στο νερό ολικό χρώμιο, το 80% είναι Cr+6, που σημαίνει μέγιστη αποδεκτή συγκέντρωση (σύμφωνα με τις ανωτέρω οδηγίες) Cr+6 : 50 μ.γρ. Χ 80% = 40 μ.γρ./ λίτρο.
    ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΙΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ. Στην περιοχή Χίνκλεϋ στην Καλιφόρνια, Βιομηχανία των ΗΠΑ είχε ρυπάνει υπέρμετρα την περιοχή με Cr+6, (συγκεντρώσεις πάνω από 500 ή και 1000 μ.γρ/λίτρο), με αποτέλεσμα την εξάπλωση των καρκινογεννέσεων στον πληθυσμό που ζούσε και εργαζόταν. Το πρόβλημα έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο από την ταινία ( πρωτ. Τζούλια Ρόμπερτς) με τίτλο Εριν Μπρόνκοβιτς το όνομα της γυναίκας που αγωνίστηκε, αποκάλυψε και πέτυχε να κλείσει τη Βιομηχανία αφού αποζημίωσε αδρά τους κατοίκους. Το Χίνκλεϋ είναι η μοναδική περιοχή στον κόσμο που η συγκέντρωση Cr+6 στο νερό επιτρέπεται να είναι μόνο μέχρι 0,2 μ.γρ/ λίτρο.
  8. Οι αντικρουόμενες ως άνω θέσεις έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα, σε πολλές περιοχές στην χώρα μας. Ο μηχανισμός, αν υπάρχει, με τον οποίο το εξασθενές μέσω του πόσιμου νερού ή της τροφής, απορροφάται από τον οργανισμό, ακόμη ερευνάται. Από την άλλη είναι γνωστό ότι το εξασθενές στο όξινο περιβάλλον του στομάχου, ανάγεται σε τρισθενές, μορφή σταθερή και αδρανή. Από το Cr+3 ο οργανισμός απορροφά την ποσότητα που χρειάζεται και το υπόλοιπο αποβάλλεται. Η έλλειψη χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό, τον μεταβάλλει σε ζαχαροδιαβητικό !!! Το χρώμιο δηλαδή εξασφαλίζει την σωστή λειτουργία του παγκρέατος που εκκρίνει την ινσουλίνη !!!
  9. Στην άρδευση τώρα των καλλιεργειών, ισχύει η αδρανοποίηση στην επαφή με την άργιλο και η μετατροπή του εξασθενούς σε τρισθενές. Αν όμως από το ριζικό σύστημα φυτού απορροφηθεί νερό με εξασθενές, τούτο περιορίζεται στο υπόγειο τμήμα και αυτό που κυκλοφορεί με τους χυμούς, τρέπεται σε τρισθενές μόλις εισέλθει στο υπέργειο τμήμα. Αυτό έχει προκύψει από πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες
  10. Τα καρότα έχει αποδειχθεί ότι απορροφούν έντονα το εξασθενές μιας περιοχής, με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απορρυπαντές. Αυτό είναι από πολλά χρόνια γνωστό, σχετικά πρόσφατα όμως και χωρίς στοιχεία, άρχισαν σταδιακά να «ενοχοποιούνται» οι πατάτες και τα κρεμμύδια με το αιτιολογικό ότι είναι υπόγειοι βολβοί.
    Τι ποσότητα εξασθενούς όμως μπορεί να απορροφήσει ένα καρώτο; Είναι τόσο μεγάλη που τρώγοντας το, δεν θα προλάβει το όξινο περιβάλλον του στομάχου να το ανάγει σε τρισθενές? Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί και αν ασχολήθηκε ή δεν βρήκε απάντηση ή δεν θεώρησε σκόπιμο να μας πληροφορήσει. Οι «βαθυστόχαστοι» φανατικοί ερευνητές στην σπουδή τους, ξέχασαν επίσης να μας πληροφορήσουν για τα παντζάρια, τα ραπανάκια, τα γογγύλια και τους πάσης φύσεως, σχήματος και είδους βολβούς. Απορία: Εκείνα τα πανάκριβα μανιτάρια ,οι τρούφες, που αναπτύσσονται υπόγεια, επιτρέπεται να τρώγονται ή όχι; Ας μου απαντήσει κάποιος γιατί πώς θα ζήσω χωρίς αυτές.

Ας αφήσουμε όμως τα καλαμπούρια και ας επανέλθουμε στο χρώμιο. Στον οργανισμό μπορεί το καρκινογόνο Cr+6 να «μπεί» με τρείς τρόπους.

  1. Με το νερό και την τροφή, όπου όμως είπαμε ότι στο όξινο περιβάλλον του στομάχου ανάγεται σε τρισθενές.
  2. Με την επαφή από τους πόρους του δέρματος.
  3. Με την αναπνοή ατμών ή αναθυμιάσεων. Αναλύοντας τα β και γ, προκύπτει ότι στο πλύσιμο με νερό που περιέχει Cr+6, έχουμε συνεχή επαφή με το δέρμα και απορρόφηση μέσω των πόρων, ενώ αναπνέοντας τους υδρατμούς σε ένα ζεστό μπάνιο, κάποια ποσότητα με την αναπνοή πηγαίνει κατ’ ευθείαν στους πνεύμονες.

Στα ερωτήματα λοιπόν του Δεδομένο 4, να πίνω νερό ή όχι, να αγοράζω προϊόντα που αρδεύονται με κακής ποιότητας νερό ή όχι, όταν πρόκειται για νερό με εξασθενές, προστίθεται και το ερώτημα:

  • Nα κάνω μπάνιο με αυτό το νερό ή όχι;
  • Να πλένω τα πιάτα, τα ρούχα, την αυλή μου και να μαγειρεύω ή όχι;

Μη βιαστείτε να απαντήσετε γιατί η απάντηση δεν είναι καθόλου απλή. Σκεφθείτε :
Αν η απάντηση είναι ναι, τότε ποιά σκοπιμότητα δημιούργησε και συντηρεί όλον αυτό τον θόρυβο;
Αν η απάντηση είναι όχι, τότε και μέχρι να εξασφαλισθεί άλλο νερό, θα πρέπει να εγκαταλείψω την πόλη μου και να μετακομίσω σε άλλη. Και βέβαια αν η ρύπανση είναι γεωγενής, αναρωτιέμαι πως επεβίωσαν στον ίδιο τόπο εκατοντάδες γεννιές πρίν από εμένα. Αν όμως είναι ανθρωπογενής όπως συμβαίνει στην ζώνη Οινοφύτων-Σχηματαρίου κ.λ.π. που προανέφερα, τότε η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει με κάθε τρόπο και κόστος την προβιομηχανική ισορροπία στην περιοχή.

Σας παρακαλώ τώρα να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και στα επόμενα γιατί θα συνεχίσουμε αναφέροντας όλα τα αντικείμενα όσα μας περιβάλλουν ή χρησιμοποιούμε συνεχώς και είναι αναπόσπαστα δεμένα με το καρκινογόνο Cr+6, το οποίο σημειώστε επίσης ότι ως ουσία είναι ισχυρότατο μυκητοκτόνο. Όσοι δεν έχετε καθόλου ασχοληθεί θα εκπλαγείτε υπέρμετρα έως πολύ δυσάρεστα με τα επόμενα.
Όσα θα αναφέρω κατωτέρω είναι όπως και στην αρχή τα χαρακτήρισα, από τα άγνωστα ή ανεπαρκώς διερευνημένα ή σκόπιμα αποκρυπτόμενα για εμπορικούς λόγους ή λόγους αναγκαιότητας. Θα τα αριθμήσω ως Απόκρυψη 1,2, κ.λ.π. και σας εύχομαι καλή και κυρίως προσεκτική ανάγνωση.

Απόκρυψη 1

Tα δέρματα, όλα τα δέρματα, επεξεργάζονται με εξασθενές για απολύμανση, βακτηριοκτόνωση και ενίσχυση της αντοχής. Τα δερμάτινα ρούχα λοιπόν, τα παπούτσια ,οι τσάντες, οι ζώνες, τα λουράκια των ρολογιών, οι ιμάντες στα μπιχλιμπίδια του λαιμού και κάθε δερμάτινο αντικείμενο, έχουν εξασθενές, το οποίο όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος, ως αναθυμιάσεις περνάει μέσα από τους ανοικτούς πλέον πόρους του δέρματός μας. Υπάρχει στον κόσμο άνθρωπος που δεν έχει έρθει σε επαφή με δερμάτινα αντικείμενα?.

Απόκρυψη 2

Το χρώμιο οφείλει την ονομασία του στην δυνατότητά του να παράγει ποικιλία χρωμάτων. Όλες οι βαφές ρούχων, δερμάτων, μαλλιών, νυχιών, τα κραγιόν κ.λ.π. αποκτούν τον χρωματισμό τους με το εξασθενές. Το ασθενές φύλο λοιπόν έχει μόνιμα το καρκινογόνο Cr+6 σε επαφή με το δέρμα του. Και επειδή είναι και μεταλλαξιογόνο, είναι ένας από τους σοβαρούς λόγους που οι γυναικολόγοι απαγορεύουν στις εγκύους να βάφουν τα μαλλιά τους.

Απόκρυψη 3

Όλα τα μυκητοκτόνα εμποτισμού ξύλων και όλα τα υποστρώματα βερνικιών ξύλου περιέχουν εξασθενές. Για το λόγο αυτό στις οδηγίες γράφουν «.. η χρήση σε καλά αεριζόμενο χώρο..», ή με μάσκα ώστε να αποφεύγεται η εισπνοή των αναθυμιάσεων.

Απόκρυψη 4

Όλα τα αντισκωριακά υποστρώματα βαφής μετάλλων περιέχουν εξασθενές, επειδή έχει αυξημένη αντοχή στην διάβρωση.

Απόκρυψη 5

Οι μοριοσανίδες ( νοβοπάν, μελαμίνη κ.λ.π.), είναι εμποτισμένες με εξασθενές για προστασία από μύκητες ή σκουλήκια ξύλου. Δεν υπάρχει κατοικία χωρίς τα συνθετικά αυτά ξύλα (ντουλάπια, συρτάρια, γραφεία, έπιπλα κ.λ.π. κατάλογος ατελείωτος), τα οποία όμως παρουσιάζουν φαινόμενα εξάχνωσης (μορφή εξάτμισης στερεού όπως π.χ. η ναφθαλίνη). Με την εξάχνωση η ατμόσφαιρα σε κάθε σπίτι εμπλουτίζεται με όλες τις χημικές ουσίες που συμμετέχουν στην κατασκευή των μοριοσανίδων, άρα και με εξασθενές. Φαντασθείτε τι γίνεται στα ξυλουργεία.

Απόκρυψη 6

Η επεξεργασία για τον χρωματισμό του Αλουμινίου, γίνεται με εξασθενές. Τα χρωματιστά αλουμινένια κουφώματα λοιπόν στο σπίτι σας έχουν Cr+6, το οποίο επίσης παρουσιάζει εξάχνωση. Όπως και στα ξυλουργεία, σκεφθείτε και για τα αλουμινάδικα.

Απόκρυψη 7

Όλοι οι ανοξείδωτοι λέβητες αποθήκευσης υγρών αλλά και τα ανοξείδωτα γυαλιστερά μαγειρικά σκεύη οικιακής ή επαγγελματικής χρήσης, έχουν επικάλυψη Cr+6 για προστασία από την διάβρωση.

Απόκρυψη 8

Όλα τα υλικά ηλεκτροσυγκόλησης περιέχουν εξασθενές. Πόσοι υπάρχουν που δεν έχουν βρεθεί δίπλα σε σιδερά και δεν έχουν αναπνεύσει την κάπνα που αναδίδει το ηλεκτρόδιο που καίγεται.

Απόκρυψη 9

Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, εξασθενές υπάρχει και στον καπνό του τσιγάρου. Ο καπνός όμως ως φυτό υπέργειο, δεν έχει εξασθενές. Τρισθενές ίσως λόγω εδάφους ή νερού άρδευσης, (αν και στις καπνοπαραγωγικές περιοχές δεν αναφέρονται προβλήματα χρωμίου), εξασθενές όμως όχι. Κατά συνέπεια δύο ερμηνείες υπάρχουν: Ή δεν έχει και είναι και αυτό μια ανεύθυνη ανακοίνωση στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ή αν έχει τότε είναι υπολείμματα από τα ανεξέλεγκτα ραντίσματα με φυτοφάρμακα. Ιδιαίτερα ισχυρά ραντίσματα, όπως έχει από παλιά ανακοινωθεί, απαιτούν οι ποικιλίες καπνού που εισήχθησαν, επειδή χρειάζονται μακροχρόνια προσαρμογή στις δικές μας κλιματικές συνθήκες.

Απορίες και προτροπές.
Είπα στην αρχή του κειμένου ότι το Cr+6 είναι ισχυρότατο μυκητοκτόνο και ως τέτοιο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα συστατικά των μυκητοκτόνων φυτοφαρμάκων. Πόσο αλήθεια είναι αυτό? Τι σημαίνει για τα καλλιεργούμενα είδη και κυρίως για τον καταναλωτή? Τέτοιες απαντήσεις θέλω από τον κάθε επίκουρο, αναπληρωτή ή τακτικό καθηγητή στην Πανεπιστημιακή έδρα της Χημείας τροφίμων ή αλλαχού. Όχι γενικόλογες βαρύγδουπες ανακοινώσεις για «..επιβάρυνση των προϊόντων με βαρέα μέταλλα στις περιοχές με κακή ποιότητα αρδευτικού νερού..» που δημιουργούν ελεγχόμενων ίσως προθέσεων εντυπώσεις και σύγχυση στους καταναλωτές. Θέλω υπεύθυνες και με στοιχεία απαντήσεις για όλα όσα ρωτώ στις παραγράφους με τον υπότιτλο Δεδομένο 4, 5 και 10. Ούτε θορυβώδεις συνεντεύξεις προς μάλλον αδαείς δημοσιογράφους κάτω από εντυπωσιακούς τίτλους «…νερό δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα …» και άλλα όμοια.

Και κρίνω αδαή την δημοσιογράφο επειδή σίγουρα βάφει νύχια, χείλη και μαλλιά, ενδεχομένως καπνίζει, φοράει τουλάχιστον δερμάτινα παπούτσια ίσως και μπουφάν το χειμώνα, αλλά αφού δεν ρωτά ούτε για την δική της υγεία, προφανώς έχει παντελή άγνοια για το αντικείμενο της συνέντευξης και την σοβαρότητα του θέματος !!! Είναι επίσης προφανές ότι η εν λόγω «επαγγελματίας της ενημέρωσης», δεν είδε ποτέ της γλάστρα ή κήπο, για να θυμηθεί και να ρωτήσει για τον «τοξικό» σίδηρο που είναι αναγκαιότατος στις καλλιέργειες !!! Επιμένω λοιπόν στις δικές μου ερωτήσεις στα Δεδομένα 4, 5 και 10 και κυρίως σε αυτήν εδώ:

Ερεύνησε κανείς την χρήση του Cr+6 στα μυκητοκτόνα φυτοφάρμακα και τι βρήκε για τις ποσότητες που δέχονται τα φυτά, τα υπολείμματα σε φύλλα και καρπούς? Η μήπως η εμπλοκή στα «χωράφια» των φαρμακοβιομηχανιών θέλει... ψυχή... και..., οπότε αρκούμαστε σε πομπώδεις γενικολογίες;
Γιατί δεν ενημερώνετε τον κόσμο για όλα αυτά που γράφω πιο πάνω ως αποκρύψεις? Η μη ανοιχτή, ξεκάθαρη και σε βάθος ενημέρωση, είναι από «αφηρημάδα» ή έχει και καλά κρυμμένες προεκτάσεις;

Θέλουμε όλοι μια ξεκάθαρη απάντηση και όχι ψέλλισμα αστείων δικαιολογιών. Και βέβαια χρειάζεται σοβαρότητα από όσους έχουν σαν επάγγελμα την ενημέρωση των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι, η έντονη ρύπανση του περιβάλλοντος και η υποβάθμιση της ζωής μας είναι γεγονός για το οποίο ευθυνόμαστε πρώτοι εμείς, επειδή ξεχάσαμε τις πραγματικές ανάγκες μας ως άτομα και τις μετατρέψαμε σε νεοπλουτίστικη καταναλωτική μανία. Όταν αποφασίζετε όμως να ασχοληθείτε και να παρουσιάσετε το οποιοδήποτε θέμα με κοινωνικές προεκτάσεις, είναι σωστό και χρήσιμο πρώτα από όλα να έχετε εσείς μια σχετική γνώση που αποκτάται βέβαια με έρευνα και πολύ κόπο. Διαφορετικά η δημοσίευση μιας συνέντευξης για ένα σοβαρό ζήτημα, μετατρέπεται σε διαστρέβλωση όταν ακροβατείτε σε άγνωστο πεδίο και η «επιδίωξη» ενημέρωσης των πολιτών μέσα από την δική σας παντελή άγνοια, αφαιρεί από το αποφασίζετε την επί κεφαλής πρόθεση.

Επίλογος. Φίλες και φίλοι ελπίζω να σας ενημέρωσα όσο μπόρεσα για κάποια σοβαρά θέματα υγείας, για τα οποία οι αρμόδιοι φορείς ή δεν ασχολήθηκαν ή απέκρυψαν ή διαστρέβλωσαν.
Όπως αντιληφθήκατε το καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο Cr+6 είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Η αποφυγή της επαφής μαζί του είναι ουτοπία. Ας μετατρέψουμε λοιπόν την «συνεργασία» μας σε ελεγχόμενη και με περίσκεψη «σχέση», αφού πρώτα ξεκαθαρίσουμε με τον εαυτό μας τι θέλουμε. Και να είσαστε πολύ-πολύ επιφυλακτικοί με τα «μαγικά μηχανήματα» της αγοράς που σας προσφέρουν την πανοπλία του ιππότη έναντι όλων των εχθρών. Δεν χρειάζεται πανικός αλλά σκέψη, επειδή συνήθως στην ζωή μας τα χρήσιμα πράγματα δεν είναι ακίνδυνα. Και το χρώμιο είναι από τα πολύ χρήσιμα. Όσο για τις «ιδιαιτερότητές του», ας θυμόμαστε αυτό που έχει ειπωθεί από παλιά:
Όλα τα στοιχεία της Φύσης τα δημιούργησε ο Θεός, αλλά το χρώμιο ο Διάβολος.

Διαβάστε ακόμη:Νερό-δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα

10 σχόλια:

  1. Φίλε μου Θόδωρε. Το θέμα «νερό-δηλητήριο» μάλλον δεν βρήκε αναγνώστες.
    -Το είδαν μεγάλο και δεν μπήκαν στον κόπο να το διαβάσουν?
    -Δεν είναι κατανοητό λόγω εξειδικευμένων στοιχείων?
    -Δεν είναι πιστευτό και ως εκ τούτου δεν δίδεται σημασία?
    -Ή μήπως σοκάρισε και ακόμη δεν ανακτήθηκε η ψυχραιμία?
    Εσύ τι λές να συμβαίνει? Εγώ περίμενα πάντως πολλές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τις γυναίκες αναγνώστριες, που είναι και οι κορυφαίοι καταναλωτές προϊόντων με Cr+6.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Αντώνη καλημέρα και από εμένα. Το ότι δεν υπήρχαν απαντήσεις για το νερό-δηλητήριο και τις επισημάνσεις σου, κατ’ εμέ έχει να κάνει με το ότι ο κόσμος δεν είναι γενικώς ενημερωμένος σωστά επί του θέματος αυτού και τις επιπτώσεις στην υγεία, ενώ μια άλλη μερίδα έχει παρατήσει τα όπλα θεωρώντας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
    Επίσης υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που θεωρούν ότι η φωτιά δεν θα έρθει στο δικό τους σπίτι αλλά θα μείνει στου γείτονα (μέγα λάθος!!!)
    Αν δεν ευαισθητοποιηθούμε και ενεργοποιηθούμε από μόνοι μας ας μη περιμένουμε κανέναν από μηχανής Θεό και ιδιαίτερα το κράτος να έρθει προς σωτηρία μας. Πρέπει να πάρουμε πλέον την υγεία στα χέρια μας.
    Θα αναφερθώ και ιδιαιτέρως στις τελευταίες αναρτήσεις.
    Μπαίνουν καθημερινά σχεδόν 1000 σταθεροί αναγνώστες. Δεν μπορεί από αυτά τα 1000 άτομα να μην ψηφίζει κανείς αν τον ενδιαφέρει ή όχι το συγκεκριμένο άρθρο. Αυτό θα βοηθούσε κι εμένα να δω τι ενδιαφέρει περισσότερο αλλά και τους νέους αναγνώστες αν αξίζει να το διαβάσουν βάσει της αξιολόγησης.
    Ένα κλικ είναι δωρεάν και απαιτεί ελάχιστο χρόνο. Μήπως εγώ και ο Αντώνης δεν πρέπει πλέον να σπαταλάμε το χρόνο μας γιατί δεν σας ενδιαφέρει τίποτα από αυτά που γράφουμε και άρα δεν αξίζει? Απαντήστε μου εσείς αν θέλετε να συνεχίσουμε να γράφουμε…
    Κατανοώ, ότι μερικά βίντεο που παραθέτω είναι στα Αγγλικά και πολύ δεν γνωρίζουν την γλώσσα και άρα δεν μπορούν να τα βαθμολογήσουν. Τα περισσότερα είναι ντοκιμαντέρ ή συνεντεύξεις που περιέχουν πολύ σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες – όσοι τα έχουν δει καταλαβαίνουν τι εννοώ. Επιπλέον, αυτοί θα μπορούσαν να τα βαθμολογήσουν και να προτρέψουν και άλλους να τα παρακολουθήσουν, για να πω καλύτερα να τα διαδώσουν μέχρι και να τα μεταφράσουν ακόμα! Για να συμβάλουν στην διάδοση χρήσιμων και συναρπαστικών πολύ συχνά δεδομένων!!!
    Αλλά ούτε αυτό γίνεται δυστυχώς!....
    Το μπλε ή το κόκκινο χαπάκι είναι το ίδιο αρκεί να είναι έτοιμο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου φίλε Αντώνη.
    Χωρίς να είμαι βέβαια ειδικός για να κάνω και εξειδικευμένη κριτική, έχω όμως μια γενική εικόνα της κατάστασης ως προς την "ενημέρωση" και την, πολλές φορές, "υποταγή" της στα διάφορα συμφέροντα... Συχνά ενημερώνουν άτομα, που πιθανώς κάποιοι από αυτούς να μην έχουν ειδικές γνώσεις πάνω σε αυτό για το οποίο ενημερώνουν (πχ δημοσιογράφοι), και ως εκ τούτου, αν δεν ερευνήσουν στην σωστή κατεύθυνση και πηγή, έχουν πολλές πιθανότητες να μεταφέρουν λάθος πληροφορίες. Αυτά για την καλύτερη των περιπτώσεων. Διότι υπάρχει και η...χειρότερη (σκόπιμη παραπληροφόρηση κλπ).
    Εχοντας λοιπόν υπ` όψιν μου τέτοιες καταστάσεις και πιθανότητες θεωρώ πολύ αξιόλογη την ανάρτηση από ενημερωτικής άποψης.
    Για τα υπόλοιπα που αναφέρετε φίλοι μου, έχω να πω κάποια πράγματα:
    1. Αφού μπαίνει κάθε μέρα στον ιστότοπο αυτός ο αριθμός των αναγνωστών, από μόνο του αυτό το γεγονός δείχνει πως δεν μπορεί να μην ενδιαφέρονται για τις αναρτήσεις που δημοσιεύονται εδώ.
    Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ένα 20% μπαίνει εντελώς τυχαία από μια μηχανή αναζήτησης πχ...
    2. Πολλές φορές οι αναγνώστες ενημερωτικών άρθρων δεν συμμετέχουν με κάποιο σχόλιο αλλά παρόλα αυτά έχουν αποκομίσει πολλά από την ανάγνωσή τους.
    3. Πολλοί, λόγω της μη γνώσης επί μέρους στοιχείων ενός θέματος, όταν το βλέπουν δημοσιευμένο θεωρούν ότι δεν απευθύνεται σε αυτούς αλλά σε ειδικούς και επιστήμονες, νομίζοντας (κακώς βέβαια) πως δεν έχει σχέση με την δική τους καθημερινότητα επειδή δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό. Αλλο μεγάλο θέμα κι αυτό που έχει σχέση με πολλούς παράγοντες.
    Το θέμα είναι όμως πως τέτοια άρθρα πρέπει να δημοσιεύονται. Οσο περισσότεροι, και πιο προσιτοί για τους πολλούς, γίνουν οι χώροι στους οποίους δημοσιεύονται, τόσο πιο μεγάλες πιθανότητες έχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και διαθέτοντες τον κοινό νου, να κάνουν κτήμα τους κάποιες γνώσεις με τις οποίες και εκείνοι θα μπορούν να συμβάλλουν σε βελτίωση κάποιων καταστάσεων γιατί μην ξεχνάμε πως οι άμεσα εμπλεκόμενοι, είναι αυτοί που καθορίζουν την έκβαση των ζητημάτων. Ξέρω πολλούς παππούδες πχ που ανακατεύουν τα χημικά φυτοφάρμακα με τα...χέρια και δεν έχουν φορέσει ποτέ τους γάντια, μάσκα και στολή, απλά και μόνο δότι όταν ξεκίνησαν πριν από χρόνια να τα αγοράζουν, δεν φρόντισε κανένας από την αρχή να φτάσουν και σε αυτόν, με τρόπο σίγουρο και κατανοητό οι πληροφορίες για τους κινδύνους, παρά μόνο οι θριαμβολογίες για την χρησιμότητά τους. Εε, τώρα ο (κάθε) παππούς αφού συνήθισε έτσι, και αφού εξακολοθεί να...ζει (!), και όσο οι αναλυτικές πληροφορίες μένουν σε στενούς κύκλους της έρευνας και των εργαστηρίων κλπ, τί περιμένουμε εμείς?? Να του κινήσουν το ενδιαφέρον οι οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων που γράφουν "ξερά" και "ξύλινα" πχ "Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς"? Και με κάτι ψιλά γράμματα που κρίνεται απαραίτητος ο...μεθυντικός φακός?!!
    Η μήπως συμφέρει τον πωλητή των σκευασμάτων και κατ` επέκτασιν τις κατασκευάστριες εταιρίες να...ενημερώνουν προφορικά για τους κινδύνους?!!
    Γι αυτό επαναλαμβάνω: Ας πληθαίνουν οι χώροι όπου θα υπάρχει ενημέρωση, και σίγουρα θα πληθαίνουν κι αυτοί που ενημερώνονται... Ακόμη και 10 στους 1000 κέρδος είναι!
    Μην "πτοείσθε"!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ιστολόγιό σας είναι εξαιρετικό,καιλυπάμαι που κιεγώ παρά τις επισκέψεις που έχω κάνει δεν έχω αφήσει ένα σχόλιο.Να πω πόσο παρηγορητικό είναι να βρίσκεις ανθρώπους που σέβονται τη φύση και έχουν παρόμοια ματιά με τη δική σου σ'αυτά τα θέματα,είναι περιττό γιατί θα το έχετε νιώσει ήδη.Ειδικά για το νερό στην ευαίσθητη περιοχή,κάνω τον δικό μου μοναχικό αγώνα πάνω απο 6 χρόνια.Ξέρω ότι αυτό δεν αρκεί,αλλά προσπαθώ να μην αγοράζω προιόντα της περιοχής,να μιλώ στις μαμάδες για τους κινδύνους,και στο μάρκετ που ψωνίζω έχω διαμαρτυρηθεί πολλές φορές.Να πω ότι ο αγώνας δεν είναι άγονος,γιατί αν και ακουγόμουν σαν ούφο όταν τα πρωτοέλεγα,όταν άρχισαν να δημοσιοποιούνταιτα στοιχεία έπαψαν να λένε έλα μωρέ και τι έγινε.Άλλαξε κάτι;όχι ακόμη.Αλλά κάποτε θα αλλάξει.Ζητώ ακόμη την άδεια σας να αναδημοσιεύσω κάποια επίκαιρα θέματα ,στο δικό μας ιστολόγιο.amazonsday.blogspot.com
    Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Donasonora ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε συνειδητά με τον τρόπο μας από τους εαυτούς μας, μέχρι όλο τον κόσμο γύρω μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα όνειρά μας δεν πραγματοποιούνται από τους παραμυθατζήδες, αλλά από εμάς τους ίδιους αν θέλουμε, πάντα με πολύ δουλειά και κόπο (τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για τον άνθρωπο). Μπορείς όπως όλοι να αναδημοσιεύσουν ότι θέλουν από το blog μου και εάν έχουν την ευγενή καλοσύνη παρακαλώ να με αναφέρουν. Το blog σου www.amazonsday.blogspot.com μου άρεσε πολύ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλη Donasonora. Ο οικοδεσπότης Θόδωρος τα είπε όλα με λίγα λόγια, κάνοντας περιττή την όποια προσθήκη. Κατάλαβα ότι έχεις δραστηριοποιηθεί εδώ και κάποια χρόνια με την ποιότητα του πόσιμου νερού (ή μήπως και των υδατικών πόρων γενικότερα ?) και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Είμαι Βοιωτός και ίσως και εσύ, οπότε έχουμε άποψη για τα πάθη της και πάθη μας. Έστω και σαν σχόλιο στην ίδια ανάρτηση αν θέλεις, δώσε μου κάποιες πληροφορίες για τον αγώνα σου. Από το κείμενο για το νερό-δηλητήριο, είναι φανερό ότι έχω ασχοληθεί με το πρόβλημα. Ας ανταλλάξουμε γνώσεις και απόψεις που θα βοηθήσουν όλους μας.
    Για να μην έχεις άγχος, σου λέω ότι θα είμαι σε άδεια από τις 24 του Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου. Εκ των πραγμάτων αυτό τον καιρό μόνο περιστασιακά και σε όχι τακτά διαστήματα θα μπορώ να ανατρέχω στην ιστοσελίδα.Η επιλογή χρόνου και τρόπου επικοινωνίας λοιπόν είναι δική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/8/11, 6:33 μ.μ.

    Ειμαστε μια απο τις χωρες με τα περισσοτερα νερα,αλλα δυστυχως φτασαμε σ αυτο το σημειο που δεν θα μπορουμε,οχι να το πιουμε,αλλα ουτε να πλυθουμε ! Ο καρκινος παραμονευει.
    Στην Θεσσαλια συγκεκριμμενα τα περισσοτερα χωρια εχουν νερο που δεν πινεται. Βελικα-Αγιοκαμπος-Μελιβοια-Στεφανοβικειο και πολλα αλλα.Ακομη και το νερο της Λαρισας εχει χαλασει.Μπορειτε να διαβασετε και δω... http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=21108&pid=19&CategoryID=19 .
    Το αρθρο μπορει να ειναι παλιο,αλλα το νερο δεν ειναι ποσιμο μεχρι και σημερα.
    Μπορειτε να δειτε και δω http://www.karlanews.com/?p=4334 ενα αρθρο απο τον Ιουλιο του 2011.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πριν 2 χρονια που βρηκα τη σελιδα μπαινοντας στο "μικροκοσμο" δεν ηξερα οτι ειναι τοσο σημαντικο το νερο επειδη οπως ολοι ελεγα σηκωνοντας τους ωμους -ε! νερο για ποτισμα ειναι, μεχρι πριν λιγες μερες που αρχισα να συσχετιζω την αποτυχια μου στις ντοματιες με κατα γεωπονο τροφοπενια ασβεστιου! Ψαχνοντας εμαθα διαφορα νεα δεδομενα η ακομα και παλια ποσο αλητες δλδ ειναι πολλοι "επαγγελματιες" (παρε αυτο το διαφυλλικο να σωθεις, μουμειναν μονο 2 μπουκαλακια) Εγω ηθελα να λυσω το προβλημα στη ριζα του και με ... χλευασαν! Σαν αδαης και ασχετος σκεφτομαι αν αυτοι οι υπερ-μορφωμενοι κανουν τα στραβα ματια κρυμενοι πισω απο το Νομο εγω πως να το αντιμετωπισω! Οι αληθειες πια δεν ξερω αν ΔΕΝ λεγονται απο σκοπιμοτητα η απο αγνοια σε εναν κυκεωνα χημικων ενωσεων! Με ελαχιστα μεσα προσπαθω να καταλαβω τι ειναι αυτη η μουργα που προεκυψε απο βρασμο σε ενα κατσαρολι απο νερο "τουλουμπας" που ποτιζω και μαθαινω πως οι θερμοκηπιαδες εχουν ολοκληρη επιστημη για το νερο που ποτιζουν κ.α. Ναναι καλα το Αγ. Ιντερνετ!!!
    Με λιγα λογια προσπαθω να απαντησω πως δυσκολα θα μπορουσα (εστω εγω) να χαρακτηρισω το αρθρο επειδη κατα πρωτον μουδιασαν τα δαχτυλα και η ψυχη μου απ το δεος των «σκοτεινων» χημικων διεργασιων και κατα δευτερο το «φυλαξα» να το διαβασει και η γυναικα μου σε ωρα που θα μπορουσα, καπως, ψυχραιμα να της εξηγησω οσα καταλαβα για το νερο που μ αυτο παιζει ολη μερα!
    Οντως Κε ΑΝΤΩΝΗΣ σοκαρει ολο αυτο για το νερο και πολλα αλλα γραμμενα εδω μεσα οπως οι αληθειες για το γαλα σε αλλη καταγραφη επειδη ολοι θελουμε να ειναι λιγοτερο αγχωτικη η μικρη ζωη μας.

    Ωστοσο σας ευχαριστω για τις καταχωρησεις σας και να προσθεσω πως αν τα σπουδαγμενα εγγονια λειτουργουσαν σωστα την επενδυση που εκαναν γονεις και κρατος σπουδαζοντας τα δεν θα υπηρχαν παπουδες να πιανουν με γυμνα χερια τα φαρμακα!

    Και παλι σας ευχαριστω για τον κοπο σας να γραφετε αυτα που δυσκολα γραφονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φιλοι μου για σας.ενα μεγαλο μπραβο για τη δουλεια και τον κοπο σας.απο μικρη ημουν ανθρωπος της γης αλλα απο τοτε που σας βρηκα ειμαι πολυ χαρουμενη.εχω οικοπεδο 2 στρεμ.λιγο εξω οπο τη λειβαδια και πλεον θα ασχοληθω ξανα με κηπευτικα.οι πληροφοριες σας ειναι πολυτιμες.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα