1ο Φεστιβάλ Βοτανοθεραπείας-Κυριακή 31/05/15, στο αγρόκτημα της Νέας Γουινέας στη Νέα Μάκρη

Η χρήση των βοτάνων στα πλαίσια της αυτοδιαχείριση της υγείας

1ο Φεστιβάλ Βοτανοθεραπείας

Η Νέα Γουινέα διοργανώνει ένα ολοήμερο φεστιβάλ βοτανοθεραπείας
φέρνοντας κοντά διαφορετικά αξιόλογα ατομικά και συλλογικά εγχειρήματα με στόχο να αναδείξει μέσα από μια σειρά πρακτικών και θεωρητικών εργαστηριών τις βασικές αρχές τής βοτανοθεραπείας αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει για την αυτοδιαχείριση της υγείας σε ένα βασικό επίπεδο στην καθημερινή μας ζωή.

Η ιδέα: Η χρήση των βοτάνων για την αντιμετώπιση κοινών παθήσεων αποτελεί μια πρακτική αχρονική και πανανθρώπινη που εφαρμόζεται από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας. Βασισμένη στην παρατήρηση, στο ένστικτο και τον πειραματισμό η βοτανοθεραπεία εξελισσόταν για χιλιάδες χρόνια παράλληλα με τον ανθρώπινο πολιτισμό. Το θεραπευτικό δυναμικό των βοτάνων αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό τη βάση για την ανάπτυξη των παραδοσιακών συστημάτων φυσικής ιατρικής σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα αλλά και για τη μετέπειτα ανάπτυξη της συμβατικής ιατρικής και φαρμακοποιίας παρέχοντας την πρώτη ύλη για ένα ευρύ φάσμα παρασκευασμάτων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα πιο ισχυρά φάρμακα, τα πιο ισχυρά δηλητήρια, και τα πιο ισχυρά παραισθησιογόνα ναρκωτικά.

Αξιοποιώντας το θεραπευτικό δυναμικό των βοτάνων μπορούμε να καλύψουμε βασικές καθημερινές ανάγκες πρόληψης και ίασης με ένα τρόπο φυσικό, οικολογικό, και ιδιαίτερα ασφαλή. Μπαίνοντας στη διαδικασία να συλλέξουμε ή να καλλιεργήσουμε, να επεξεργαστούμε τα βότανα και να παράξουμε τα δικά μας σπιτικά γιατρικά, εμπλεκόμαστε όλο και πιο ενεργά στη διαδικασία της θεραπείας αποκτώντας πραγματική σύνδεση με τα φυτά σαν θεραπευτικά μέσα Παράλληλα δημιουργώντας και υποστηρίζοντας δομές και σχέσεις μέσα από τις οποίες θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στη γνώση και το θεραπευτικό μέσο, θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και θα εξελίξουμε τις γνώσεις μας (όπως π.χ. κοινοτικούς βοτανόκηπους, αυτοοργανωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ομάδες υποστήριξης και κοινοτικά αυτοδιαχειριζόμενα ιατρεία) μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη σιγουριά πως η αυτοδιαχείριση της υγείας είναι εφικτή στην πράξη. Συγκεντρώνοντας λοιπόν εμπειρία και γνώση και δημιουργώντας νέες συνδέσεις με το φυσικό μας περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους που μας πλαισιώνουν μπορούμε σταδιακά να κατακτήσουμε ένα υψηλότερο επίπεδο αυτοδυναμίας στην καθημερινή μας ζωή, και να εξαρτόμαστε όλο και λιγότερο από αγαθά και υπηρεσίες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς υγείας.

Πρόγραμμα

11:00-11:30

- Εισαγωγική ομιλία - καλωσόρισμα :
Η βοτανοθεραπεία σαν εργαλείο για την ενίσχυση της αυτοδυναμίας και της ανθεκτικότητας ανθρώπων και κοινοτήτων.
- Παρουσίαση του προγράμματος

11:30-13:00

χώρος A:
Παρασκευή σπιτικών γιατρικών από βότανα: εγχύματα, αφεψήματα, βάμματα, έλαια από βότανα και κηραλοιφές
εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση (Νέα Γουινέα)

χώρος Β:
Βιωματική γνωριμία με τα βότανα εμπνευσμένη από τη "Μέθοδο μελέτης των φυτών" του Γκαίτε:
Μέσα από την προσεκτική παρατήρηση και την αξιοποίηση της πληροφορίας που λαμβάνουμε με τις αισθήσεις σχετικά με το περιβάλλον, τις συνθήκες ανάπτυξης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φυτού (σχήμα , χρώμα, οσμή, γεύση κτλ.) μπορούμε να προσεγγίσουμε το θεραπευτικό δυναμικό του δυναμικό με ένα μοναδικό, βιωματικό τρόπο.
εισηγήτρια: Κωνσταντίνα Λίτσα

13:30-15:00

χώρος Α:
Η βοτανοθεραπεία, η (επίσημη) ιατρική και η αυτοδιαχείριση της υγείας:
- η προέλευση της βοτανοθεραπείας
- συγκρότηση και μετάδοση των γνώσεων για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων
- Η παραδοσιακή βοτανοθεραπεία και οι παρεμβάσεις της σημερινής ιατρικής στον τομέα αυτό
- Οι δυνατότητες (και οι δυσκολίες) για την αυτοθεραπεία με τη χρήση βοτάνων
εισηγητής: Γιώργος Παπαδόπουλος

χώρος Β:
Ανθοθεραπεία και η Αλχημεία του Νερού: παρασκευή ιαμάτων από άνθη με τη μέθοδο του Δρ. Μπαχ (http://syn-therapy.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html)
εισηγήτρια: Έλενα Γκώγκου

15:30-17:00

χώρος Α:
Η χρήση των βοτάνων στην καλλιέργεια κηπευτικών και δένδρων: συγκαλλιέργεια, λίπανση και φυτοπροστασία
εισηγήτρια: Ρέα Πηγιάκη

χώρος Β:
"Τα σκιαδανθή, ο Ερμής και ο αρχικλέφτης":
Μια παρουσίαση της φύσης των σκιαδανθών, η σύνδεση της οικογένειας με το αρχέτυπο του Ερμή και το παραμύθι του "αρχικλέφτη" της συλλογής των αδερφών Γριμμ.
εισηγήτρια:Μαριλένα Μουσχούτη

17:30-19:00

χώρος Α:
Καλλιέργεια και πολλαπλασιασμός βοτάνων με βιολογικές μεθόδους
εισηγητής: Αλέξανδρος Μουταφτσής (Βοτανόκηπος)

χώρος Β:
Φυτικές πρώτες βοήθειες: πώς να αποτοξινώσετε το ντουλάπι με τα φάρμακά σας
εισηγήτρια: Ελένη Μπούρου

19:30

Αφήγηση παραμυθιού και μουσική
" Φίδια και Σμαράγδια" :ενα τούρκικο παραμύθι των νομάδων που διαβαζόταν το βράδυ όταν οι άνθρωποι στα καραβάνια καθόντουσαν γύρω απ την φωτιά, ένα παραμύθι για τα υπόγεια νερά...

Επίσης στο χώρο θα πραγματοποιηθεί χαριστικό παζάρι σπόρων και σπορόφυτων θεραπευτικών βότανων. Όποιος έχει σπόρους ή φυτά που θα ήθελε να μοιραστεί είναι ευπρόσδεκτος να συνεισφέρει στην προσπάθεια.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί στο χώρο βοτανολογικό κυλικείο με δροσερά ροφήματα με βάση τα βότανα, τα φρούτα αλλά και το αλκοόλ (!) και νόστιμα αλμυρά και γλυκά τσιμπολογήματα.

Οι εισηγητές:

Αλέξανδρος Μουταφτσής (Βοτανόκηπος)
Ο βοτανοκηπος είναι μια μικρή μονάδα παραγωγής και προώθησης βοτάνων σε γλάστρα καθώς και φυτωρίων κηπευτικών από ντόπιες ποικιλίες. Όλα μας τα φυτά αναπαράγονται και καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους και διατίθενται σε βιολογικές λαϊκές και ανθοκομικές εκθέσεις. Οι εγκαταστάσεις του Βοτανόκηπου βρίσκονται στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας και είναι ανοιχτές καθημερινά για τους επισκέπτες. Για περισσότερες πληροφορίες botanokipos@yahoo.com

Γιώργος Παπαδόπουλος
Ο Γιώργος είναι πτυχιούχος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών όπου από το 1973 δίδασκε Φαρμακολογία. Από τη δεκαετία του '80 άρχισε να ασχολείται ιδιαίτερα με την ιστορία της Ιατρικής και με τις εναλλακτικές θεραπείες στο πλαίσιο μαθημάτων επιλογής καθώς και σε ομάδες εργασίας με φοιτητές. Από το 2000 διδάσκει ιστορία της ιατρικής στο Τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε. του Παν/μίου Αθηνών

Έλενα Γκώγκου
Η Έλενα Γκώγκου έχει εκπαιδευτεί στο Shiatsu, στη Σχολή της Μακράς Ζωής (Dasira Narada), στο Ρέικι, στην Ηχοθεραπεία (με διαπασών και φωνή), τη Χρωματοθεραπεία (Aura Soma και Ερευνητών), στην Ανθοθεραπεία, και στο Time Therapy.Εκπαιδεύεται δε και στην ενεργειακή θεραπεία της σπονδυλικής στήλης, με το σύστημα Directed Care (Stefan Rippel). Έχει θητεύσει σε αρκετές σχολές εσωτερικής φιλοσοφίας, αλλά παραμένει πιστή και δραστήρια μαθήτρια του Μεγάλου Σχολείου της Φύσης. Έχοντας πανεπιστημιακούς τίτλους της Αγγλικής και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (University of Birmingham), και στα ΜΜΕ (Institute of Education, University of London), εργάστηκε στο παρελθόν στη φωτογραφία, στην εκπαίδευση, ως μεταφράστρια και διερμηνέας, και στον Συνήγορο του Πολίτη. Σήμερα ως θεραπεύτρια συνδυάζει δημιουργικά την Ανθοθεραπεία με το Time Therapy, και το Ρέικι με το Χρώμα και τον Ήχο Πρόσφατα ολοκλήρωσε τον βασικό κύκλο σπουδών στο Σχεδιασμό Αειφόρου Καλλιέργειας (Permaculture Design Course). Χρησιμοποιεί την Τέχνη (ζωγραφική, τραγούδι και φωτογραφία) και την Mandala, την οποία διδάσκει, ως εργαλεία αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Αστικού Αγρού Χαλανδρίου, καθώς έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τη Φύση από την οποία εμπνέεται, διδάσκεται, παρασκευάζει τα δικά της Ανθοϊάματα και την οποία καλλιεργεί. Μοιράζει την ενέργεια και τον χρόνο της ανάμεσα στη θεραπεία του ανθρώπου, στη θεραπεία της γης, στον ακτιβισμό, και στην τέχνη.

Ελένη Μπούρου
Η Ελένη είναι φαρμακοποιός που στη σχολή γοητεύθηκε από τη φαρμακογνωσία
και την εθνοφαρμακολογία. Έκτοτε βούτηξε για τα καλά στα φυτοθεραπευτικά
νερά και δεν σκοπεύει να βγει ποτέ. Έχει παρακολουθήσει μεταξύ άλλων
σεμινάρια ομοιοπαθητικής, γαληνικών σκευασμάτων, γεμμοθεραπείας,
διατροφολογίας, ρεφλεξολογίας, θεραπευτικής μάλαξης, βιολογικής
καλλιέργειας και κοινοτικής διαχείρισης της υγείας. Τα τελευταία τέσσερα
χρόνια εμπλέκεται σε εγχειρήματα οριζόντιας διάχυσης αυτών των γνώσεων και
στο στήσιμο φυτοθεραπευτικών εργαστηρίων.*

Κωνσταντίνα Λιτσα
Η Κωνσταντίνα Λίτσα σπούδασε Φυτοθεραπεία (BScHonours Herbal Medicine/ Phytotherapy) στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου Napier στο Εδιμβούργο, στη Σκωτία. Εμπνευσμένη από τον τρόπο που παρατήρησε την επίδραση του νου στη θεραπεία ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη "Συμβουλευτική Ψυχολογία στη Δημόσια Υγεία". Επίσης εκπαιδεύτηκε στη Συμβουλευτική Στοχευμένη στην Επίλυση (Solution Focused Counselling) και στη Προσωποκεντρική Συμβουλευτική. Εργάστηκε ως Φυτοθεραπέυτρια στη Βρετανία από το 2007, σε ιδιωτικές και δημόσιες κλινικές καθώς και σε κοινοτικά προγράμματα για ομάδες ανάγκης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Επίσης ήταν για 3 χρόνια μέλος της ομάδας Αγωγής Υγείας του Δήμου του Εδιμβούργου που εργάζονταν με εφήβους σε Γυμνάσια και έλαβε μέρος σε Βρετανικά προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούν στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και περιβαλλοντολογικής συνείδησης σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία. Τα τελευταία 4 καλοκαίρια εργάστηκε σε Διεθνή Φεστιβάλ προσφέροντας Πρώτες Βοήθειες με Βότανα και ηγούνταν Βοτανικούς Περιπάτους. Τον Αύγουστο του 2011 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ζει με το σύζυγό της στην Κορινθία, καλλιεργεί και συλλέγει ελληνικά βότανα και πειραματίζεται σε έναν αυτάρκη τρόπο ζωής σε ισορροπία με τη φύση, σύμφωνα με τις αρχές Αειφόρου Καλλιέργειας (Permaculture). Με την ομάδα "ο Κήπος της Αφθονίας" σχεδιάζει σχολικούς κήπους και σεμινάρια αυτάρκειας με στόχο την εκπαίδευση για την αυτοδιαχείριση της υγείας και της τροφής στην τοπική κοινότητα. Πέρα από τη δράση της ως Θεραπεύτρια και εισηγήτρια σεμιναρίων, ασχολείται με την ίδρυση του "Λαϊκού Πολυτεχνείου Παραδοσιακής Γνώσης", ενός πανελλαδικού δικτύου που υποστηρίζει τη διατήρηση και μετάδοση παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων. Από μικρή επίσης ασχολήθηκε με το χορό, που είναι το δεύτερό της επάγγελμα εδώ και 7 χρόνια, όπου χρησιμοποιεί συχνά την επαφή της με τα φυτά και τη φύση ως μέσο έμπνευσης στις χορογραφίες τη και στη διδασκαλία.

Μαριλένα Μοσχούτη
Η Μαριλένα σπούδασε Κοινωνιολογία (Γαλλία), εργάστηκε για τον κινηματογράφο (Ελλάδα) και μετά σπούδασε και εργάστηκε ως Ολιστική Θεραπεύτρια /Heilpraktikerin (Βερολίνο, Αθήνα). Σήμερα ζει ως «φύλακας της γης» στο Αγρόκτημα Καρδιάς (Μήλεσι Ωρωπού) και φτιάχνει διάφορα θεραπευτικά και νόστιμα από την ποικιλία των «πράσινων κατοίκων» του κτήματος. Διδάσκει την Θεραπευτική Βοτανολογία στην αγκαλιά του «εν δυνάμει».

Ρέα Πηγιάκη
Η Ρέα τελειώνοντας το γεωπονικό Πανεπιστήμιο δούλεψε σε διάφορα μέρη της Ελληνικής επαρχίας και κυρίως σε ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Εκεί ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την χρήση βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς από γιαγιάδες και πρακτικούς γιατρούς.Άρχισε να μελετάει τα βότανα των περιοχών αυτών, να καταγράφει παραδοσιακές συνταγές βοτανοθεραπείας και να φτιάχνω τα δικά της σκευάσματα για προσωπική αρχικά χρήση. Σε αυτή την αναζήτησή της είχε την τύχη να γνωρίσει αξιόλογους ανθρώπους που στάθηκαν δάσκαλοι και καθοδηγητές για αυτήν στον τομέα της βοτανοθεραπείας. Παρακολούθησε μαθήματα στην Παραδοσιακή Σχολή Ελληνικής και Κινέζικης Ιατρικής αλλά συνέχισε και την έρευνα, το πείραμα και τη βελτίωση των συνταγών μέσα στη φύση. Κατέληξε στη νότια Κρήτη λόγω καταγωγής αλλά και πρόκλησης (λόγω του ξηροθερμικού κλίματος) όπου ασχολήθηκε αρχικά με την καλλιέργεια βοτάνων συνδυάζοντας φυσικές παραδοσιακές και βιοδυναμικές μεθόδους καλλιέργειας. Συγκέντρωσε βότανα από διάφορες περιοχές του κόσμου και αρκετά από αυτά προσαρμόστηκαν με επιτυχία. Σήμερα ασχολείται με τη συγκαλλιέργεια βοτάνων με δέντρα και κηπευτικά και συνεχίζει τους πειραματισμούς της με τη θεραπευτική χρήση βοτάνων όχι μόνο στα ανθρώπους αλλά και στα φυτά.

Φωτεινή Γεωργούση
Η Φωτεινή έχει σπουδάσει βιολογία και έχει εκπαιδευτεί στη βοτανοθεραπεία, τη βιολογική καλλιέργεια και την περμακουλτούρα. Επίσης έχει ασχολήθεί εκτεταμένα με εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές όπως η αγιουρβέδα, η γιόγκα και η ταϊλανδική μάλαξη Τα τελευταία 10 χρόνια έχει εμπλακεί σε διαφορετικά κοινοτικά εγχειρήματα στους τομείς της βοτανοθεραπείας και της παραγωγής τροφής, ζώντας και δουλεύοντας σε οικοκοινότητες, συμμετέχοντας σε κοινοτικούς κήπους και αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες για την υγεία και τη διατροφική κυριαρχία. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Νέας Γουινέας, όπου κατά κύριο λόγο οργανώνει και συντονίζει δραστηριότητες σχετικά με την επανοικειοποίηση της τροφής και της υγείας. Τα τελευταία 7 χρόνια οργανώνει μαθήματα, σεμινάρια και ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση της βοτανοθεραπείας σαν εργαλείο για την ενίσχυση της αυτοδυναμίας και της ανθεκτικότητας ανθρώπων και κοινοτήτων, ενώ παράλληλα σχεδιάζει και κατασκευάζει συστήματα παραγωγής τροφής και βοτάνων με αειφορικές καλλιεργητικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων κοινοτικών και εκπαιδευτικών λαχανόκηπων και βοτανόκηπων. Έχει συγγράψει ένα μικρό πρακτικό οδηγό βοτανοθεραπείας με τίτλο "για την αυτοδιαχείρηση της υγείας", ενώ τα τελευταία 2 χρόνια ασχολείται με τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης βοτάνων στα ελληνικά που θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την μορφολογία, τις δράσεις, τις χρήσεις, την καλλιέργεια και την αναπαραγωγή των θεραπευτικών φυτών.
Από το 2008 ασχολείται επαγγελματικά με την παραγωγή φυσικών καλλυντικών και σαπουνιών, διαθέτοντας τα προϊόντα της σε δίκτυα παραγωγών καταναλωτών, συνεταιρισμούς και εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας, οικολογικές γιορτές και φεστιβάλ. Για περισσότερες πληροφορίες www.naturalcollection.gr, f/b page: Natural Collection

Πηγή: http://neaguinea.org

Διαβάστε ακόμη:Τα Ελληνικά βότανα & οι φαρμακευτικές τους ιδιότητες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.