Πηγές ρύπανσης μέσα από το σπίτι

Πηγές ρύπανσης μέσα από το σπίτι

Ποιες είναι οι κρυφές πηγές ρύπανσης στο σπίτι μας

Νομίζετε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προέρχεται μόνο από παράγοντες προερχόμενους από εξωτερικούς χώρους. Λάθος!
Ακόμα και μέσα στο σπίτι μας υπάρχουν πηγές που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και μάλλον δεν έχουμε ιδέα ποιες είναι και τι προκαλούν. Είναι πράγματα και φθορές που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια:

  1. Η καινούρια μοκέτα.
    Η μοκέτα περιέχει πτητικές οργανικές χημικές ουσίες που είναι βλαβερές. Γι’ αυτό αν βάλετε καινούρια μοκέτα στο χώρο σας, αερίστε τη μοκέτα πριν τη χρήση και το χώρο σας αφού την τοποθετήσετε.
  2. Οι σπασμένες λάμπες φθορισμού.
    Όταν σπάνε εκλύεται μια ποσότητα υδραργύρου που δεν μπορεί εύκολα να καθαριστεί τελείως, κυρίως από μοκέτες και χαλιά. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σκούπα για να μαζέψετε τη σπασμένη λάμπα. Προτιμότερο θα ήταν να βάλετε γάντια και να μαζέψετε προσεκτικά τα κομμάτια. Αν υπάρχει κλιματισμός κλείστε τον και αφήστε το χώρο να αεριστεί καλά. Σε σπίτια όπου υπάρχουν έγκυες και παιδιά καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χρήση τέτοιου είδους λαμπών.
  3. Τα νέα ηλεκτρονικά και πλαστικά προϊόντα.
    Κάποια απ’ αυτά περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο και εκλύουν φθαλικές ενώσεις, υπεύθυνες για ορμονικές βλάβες και αναπαραγωγικά προβλήματα. Πρέπει λοιπόν να καθαρίζετε συχνά τα σημεία πίσω από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα και φυσικά να αερίζετε το χώρο σας.
  4. Οι κόλλες.
    Επίσης εκλύουν πτητικές οργανικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν την όραση και το νευρικό σύστημα. Φροντίστε να προσέξετε όταν αγοράζετε μία κόλα να μην περιέχει τέτοιες ουσίες όπως ασετόνη και βουτανόνη και όταν τις χρησιμοποιείτε αερίστε πολύ καλά τον χώρο.
  5. Εξοπλισμός θέρμανσης.
    Τα τζάκια, οι σόμπες και οι θερμάστρες μπορεί να εκλύουν μονοξείδιο του άνθρακα που μπορεί να προκαλεί ζαλάδες πονοκεφάλους και κόπωση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον εξαερισμό και καθαρίζετε συχνά τις καμινάδες αν έχετε τζάκι.
  6. Οι μπογιές.
    Προτιμήστε τις πλαστικές από τις λαδομπογιές, γιατί περιέχουν λιγότερα χημικά. Ωστόσο, όλες οι μπογιές εκλύουν πτητικές οργανικές ουσίες και καλό θα ήταν να επιλέγετε μπογιές με χαμηλή περιεκτικότητα των παραπάνω ουσιών. Προστατευτείτε όταν τις χρησιμοποιείτε φορώντας μάσκα και φυσικά μετά αφήστε αρκετό καθαρό αέρα να μπει στο χώρο.
  7. 7. Τα έπιπλα με ταπετσαρία και πεπιεσμένο ξύλο.
    Τέτοια έπιπλα, όταν είναι καινούρια εκλύουν φορμαλοειδή. Πρόκειται για μία ουσία που λέγεται ότι ευθύνεται για καρκινογενέσεις αλλά και ερεθισμούς στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό, αλλεργικές αντιδράσει και δερματίτιδες. Προσπαθήστε να αγοράσετε έπιπλα με χαμηλή περιεκτικότητα της παραπάνω ουσίας και αερίζεται συχνά το χώρο.

Πηγή: www.jenny.gr

Διαβάστε ακόμη:Οικολογικά καθαριστικά για το σπίτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα