Διαλύεται η τράπεζα γενετικού υλικού

τράπεζα γενετικού υλικού

Τινάζεται στον αέρα δουλειά 30 ετών, τονίζουν οικολογικές ομάδες

Στο σφυρί βγαίνει πολύτιμο γενετικό υλικό αφού η κυβέρνηση διαλύει την τράπεζα διατήρησης της βιοποικιλότητας με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνουν οικολογικές ομάδες που θεωρούν λάθος τις συγχωνεύσεις οργανισμών χωρίς κριτήρια.
Αποστολή της τράπεζας γενετικού υλικού ήταν η προστασία και διάσωση των φυτών της ελληνικής βιοποικιλότητας. Από το 1981 έως σήμερα συγκέντρωσε και διατηρεί 14.500 πολύτιμους σπόρους άγριων και καλλιεργούμενων συγγενών φυτών.

Τα αγροτικά ιδρύματα που υπάγονται στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας βάσει του «σχεδίου» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγχωνεύονται-διαλύονται και τριάντα χρόνια κόπων τινάζονται στον αέρα, τονίζουν η ΒΙΟΖΩ και το ΗΛΕΣΙΟΝ.

Ασφαλές θησαυροφυλάκιο...
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η παγκόσμια τράπεζα σπόρων «είναι ένα ασφαλές θησαυροφυλάκιο σπόρων που βρίσκεται στο νησί Spitsbergen του νορβηγικού αρχιπελάγους Svalbard και είναι σε απόσταση 1.120 χιλιομέτρων από το Βόρειο Πόλο. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και στόχος της είναι να συμβάλει στη συντήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη και να συγκεντρωθούν εκεί σπόροι από κάθε γνωστό είδος φυτού της γης».
Το θησαυροφυλάκιο σπόρων, όπως μας ενημερώνει το «ΗΛΕΣΙΟΝ», χτίστηκε σε ένα παλιό ορυχείο, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν κρυμμένα αποθέματα σπόρων απ' όλη τη διατροφική αλυσίδα. Το υψόμετρο που βρίσκεται δεν επιλέχθηκε τυχαία αφού έτσι μπορεί να αποφευχθεί το πρόβλημα ενδεχόμενης αύξησης της στάθμης της θάλασσας και είναι πολύ βαθιά στη γη ώστε να προστατεύεται ακόμη και από πυρηνική έκρηξη και ακόμα από σύγκρουση μετεωρίτη. Την κατασκευή του «θησαυροφυλακίου» χρηματοδότησαν οι ΗΠΑ και η Νορβηγία.

Στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες, φορείς που ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο απώλειας των τοπικών ποικιλιών και την πολύπλευρη αξία τους.
Οι τοπικές ποικιλίες των καλλιεργούμενων ειδών είναι δημιούργημα της επιλογής των αγροτών και της προσαρμογής τους στο περιβάλλον όπου καλλιεργούνται. Ορισμένες από αυτές, που είναι και αρκετά εμπορεύσιμες, είναι τα ρόδια Ερμιόνης, η κορινθιακή σταφίδα, τα φασόλια Πρεσπών, το τοματάκι Σαντορίνης, ο ξινόμαυρος οίνος της Νάουσας, οι επιτραπέζιες ελιές Χαλκιδικής κ.λπ.

Καρποί με φυσικό τρόπο
Η ομάδα του ΗΛΕΣΙΟΝ έχει στόχο να προστατεύσει το αγαθό της διατροφής και βλέπει το περιβάλλον σαν ένα κοινωνικό και συλλογικό αγαθό προσπαθώντας να βάζει φρένο στην κερδοσκοπία, δίνοντας συνάμα εναλλακτικές λύσεις και προβάλλοντας την αξία της εμπειρίας των προγόνων μας και την αξία της ποικιλίας. Οι βασικές παραγωγικές διαδικασίες που επέλεξε η ομάδα είναι: Η πρωτογενής παραγωγή των καρπών να γίνεται με φυσικό τρόπο και χωρίς τεχνητά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Το λιγότερο αποδεκτό είναι τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
Η συλλογή των αγαθών γίνεται αφού ωριμάσει ο σπόρος τους και η φυσική συντήρησή τους γίνεται «χωρίς ακρότητες».
Η τράπεζα διατήρησης γενετικού υλικού στη Θεσσαλονίκη μαζί με άλλα ιδρύματα του ΕΘΙΑΓ έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο διασώζοντας τα φυτά της ελληνικής βιοποικιλότητας. Ας ελπίσουμε να μη χαθούν όλοι οι κόποι με μία υπουργική απόφαση. Φ.Κ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Διαβάστε ακόμη:Σπόροι-διάρκεια ζωής

11 σχόλια:

 1. αν είναι δυνατόν....
  έχω βαρεθεί να βρίζω...
  ας βάλουμε πλάτη όλοι, επαγγελματίες και μη, να σώσουμε ότι σπόρους μπορούμε.
  ρίξτε και μια ματιά κατά www.peliti.gr ....
  ότι δεν κάνουν αυτοί που πληρώνονται αδρά ας το κάνουμε όσοι αγαπάμε τον πλανήτη και τα παιδιά μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ... ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος21/12/11, 11:59 μ.μ.

  http://ksipnistere.blogspot.com/2011/12/monsanto.html
  Δειτε λιγο την monsanto στην Γαλλια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ο πόλεμος που δεχόμαστε από την παγκόσμια ολιγαρχία ή τις λεγόμενες αγορές(τελευταία),όλοι οι λαοί του κόσμου είναι σε τρία επίπεδα :εθνικής κυριαρχίας,θρησκείας και ιστορίας-παράδοσης.Τα εργαλεία τους πολλά,μετά την οικονομία και η διατροφική κυριαρχία μας η οποία χάνεται αν δεν έχει χαθεί ήδη για τους περισσότερους λαούς της γης.Κοιτάξτε γύρω σας ποιούς ενδιαφέρει αυτή η είδηση; ελάχιστους.Ακόμα και ο όρος τράπεζα γενετικού υλικού τους "τρελλαίνει".Θα πουν κάποιοι "δημόσιοι υπάλληλοι που τα "ξύνανε" όλη μέρα".Δυστυχώς μέσα στο γενικότερο σουρεαλιστικό κλίμα των ημερών (που έχουν φτιάξει με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια οι "εθνοπατέρες" και οι πληρωμένοι κατ' όνομα δημοσιαογράφοι ,ελάχιστοι θα κατανοήσουν και θα ασχοληθούν με παρόμοια θέματα.Η είδηση δεν αφορά μόνο κάποια "τράπεζα" γενετικού υλικού που θα κλείσει αλλά και κάποιους άξιους ερευνητές που θα χάσουν τη δουλειά τους(διάλυση γεωργικής έρευνας) και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που δεν θα βρίσκουν ντόπιες ποικιλίες να καλλιεργήσουν στα πέτρινα χρόνια που ξαναέρχονται (δεν θα υπάρχουν ευρώπουλα για να αγοράσουν εμπορικές εισαγώμενες ποικιλίες για επιδοτούμενες καλλιέργειες).Που θα βρούνε τους σπόρους των ταπεινών λαχανικών που θα μας κρατήσουν ζωντανούς από την πείνα.Όσο και να γιγαντωθεί το Πελίτι και κάθε άλλη αντίστοιχη ιδιωτική προσπάθεια δεν θα φτάνει να καλύψει τη ζήτηση.Κάθε σοβαρή χώρα οφείλει να σχεδιάζει το μέλλον της που περνάει και μέσα από την διατροφική κυριαρχία της.Αλλά ξέχασα εμείς δεν ήμασταν καν χώρα(τελευταία αναβαθμιστήκαμε σε προτεκτοράτο)πόσο μάλλον να είμαστε και σοβαροί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος23/12/11, 8:52 μ.μ.

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !
  ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ, ΑΛΛΙΩΣ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ. ΚΑΙ ΗΑ ΡΧΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ. Ο ΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΔΗΘΕΝ". ,ΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ. ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ. ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ? ΤΙ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ? Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΕΓΩ ΠΕΘΑΝΕ. ΖΟΥΜΕ ΗΔΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΕΜΕΙΣ. ΑΣ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΟΥΜΕ. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος28/12/11, 1:47 μ.μ.

  Χρόνια πολλά σε όλους σας.Όλοι μαζί ενάντια στην ολιγαρχία. Η τράπεζα και ο εξοπλισμός να μην χαθεί με τίποτα. Προτείνω να αποσταλεί δωρεάν στον πελίτη.Εκεί η ανιδιοτελής αγάπη για τον ελληνικό θυσαυρό και τη διατήρησή του είναι αποδεδειγμένη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν θα έπρεπε όλοι να κάνουμε κάτι; Δεν βλέπω καμία κίνηση και ενεργοποίηση… όλοι περιμένουμε από κάποιον…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αντί να γκρινιάζεις για το σκοτάδι άναψε ένα φως
  ΚΑΛΑ ΧΡΥΣΤΟΥΓΕΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Η τράπεζα γενετικού υλικού ΔΕΝ κλείνει.. Μόλις ενημερώθηκα από τους ιδίους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση Σωτήρη. Το ίδιο αναρωτιόμουν και εγώ αυτή τη στιγμή τι έγινε με την ΤΓΥ. Πολύ χάρηκα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μα ο Τσαυτάρης ειναι γνωστό ότι ειναι ανθρωπος της Μονσάντο στη γεωπονικη του ΑΠΘ πριν γινει υπουργος και ισως για αυτο να επιλέχθηκε να γίνει υπουργός

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα