Δενδρολίβανο-Rosmarinus officinalis

Δενδρολίβανο-φαρμακευτικές ιδιότητες Δεντρολίβανο

Δενδρολίβανο φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Επιστημονική ονομασία: Rosmarinus officinalis-Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός
Οικογένεια: Χειλανθή (Labiatae).
Άλλα ονόματα: δενδρολίβανο, δεντρολίβανο, λιβανόδενδρο, διοσμαρίνι, λασμαρί, αρισμαρί, δουσμαρίνι, λεσμαρί, λιβανωτίς.

Περιγραφή
Το δενδρολίβανο είναι πολυετές αειθαλής θάμνος που φθάνει, μέχρι το ενάμισυ μέτρο ύψος. Τα φύλλα του είναι βελονοειδή στενά σκουροπράσινα και τα άνθη του μικρά ελαφρώς γαλάζια-μωβ.

Φυσικό περιβάλλον και καλλιέργεια
Το δεντρολίβανο είναι αυτοφυές στη νότια Ευρώπη και καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε όλο τον κόσμο. Πολλαπλασιάζετε με σπόρους αλλά πιο εύκολα με μοσχεύματα. Προτιμά τα θερμά, ξηρά κλίματα. Αντέχει εύκολα μέχρι -10 βαθμούς Κελσίου και είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στους ανέμους.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα ανθισμένα μέρη του και συλλέγεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συστατικά
Πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, ταννίνες, ροζμαρινικό οξύ, ροζμαρικίνη, διτερπένια.

Ιστορία και παράδοση
Σύμφωνα με τη λαογραφία, πήρε το όνομά του από τη Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο. Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε rose of Mary.
Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν δώρο της Αφροδίτης. Οι μαθητές φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο όταν είχαν εξετάσεις, γιατί βοηθούσε την συγκέντρωση και την μνήμη.

Το δενδρολίβανο το χρησιμοποιούσαν παλιότερα ως λιβάνι γι αυτό λεγόταν και λιβανόδενδρο.
Αναφέρεται ότι αφέψημα δενδρολίβανου, κέδρου και τερβινθίνης ήταν ένα ελιξίριο νεότητας, που ονομαζόταν το νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας.
Στα νοσοκομεία παλιά έκαιγαν δεντρολίβανο για να απολυμάνουν τον αέρα.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις του δεντρολίβανου

  • Το δεντρολίβανο είναι θερμαντικό και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
  • Είναι χρήσιμο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.
  • Ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.Τα φύλλα του δεντρολίβανου, μαζί με ρίζες τσουκνίδας και ρίζες λάπατου, μουσκεμένες σε οινόπνευμα, βοηθούν να προκαλούν τριχοφυΐα κάνοντας εντριβές στο τριχωτό μέρος του κεφαλιού.
  • Ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης ήπιας έως μετρίως σοβαρής μορφής.
  • Τα μπάνια που γίνονται με αφέψημα δεντρολίβανου βοηθούν αυτούς που υποφέρουν από ρευματισμούς στις αρθρώσεις.
  • Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα στο άσμα σε βρογχίτιδες και στη γρίπη.
  • Η σκόνη από τα κονιοποιημένα φύλλα του δεντρολίβανου επουλώνει τις πληγές.
  • Το αφέψημα του δεντρολίβανου είναι και κατά της λιποθυμίας και των ζαλάδων.
  • Κοπανισμένο φρέσκο δεντρολίβανο κάνοντάς το κατάπλασμα ξεραίνει τις αιμορροΐδες.
  • Βοηθάει στην υπερκόπωση και στην αδυναμία.
  • Βρασμένο δεντρολίβανο με κρασί βοηθάει στον ύπνο.
  • Γενικά θεωρείται αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και αντιρρευματικό, τονωτικό της καρδιάς και της όρασης αλλά και κατά του διαβήτη.

Σύγχρονες μελέτες
Το ενεργό συστατικό στο δεντρολίβανο, γνωστό ως carnosic acid (CA), μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό και τη νευροεκφύλιση, που οφείλεται στα επιβλαβή χημικά και τους ελεύθερους ριζοσπάστες. Αυτοί οι ριζοσπάστες θεωρούνται ότι συμβάλουν όχι μόνο στα εγκεφαλικά αλλά και στις καταστάσεις νευροεκφύλισης όπως του Alzheimer, αλλά και στα άρρωστα συμπτώματα της κανονικής γήρανσης του εγκεφάλου.
Rosemary Chicken Protects Your Brain From Free Radicals

Επίσης έχει τα οφέλη σαν μέσο πρόληψης του καρκίνου. Χρησιμοποιώντας δεντρολίβανο στα ψητά μπορεί να μπλοκάρει τις ενδεχομένως καρκινογόνες (HCAs) ενώσεις που μπορούν να σχηματιστούν, όταν μαγειρεύεται το κρέας σε υψηλές θερμοκρασίες. Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα σε δεντρολίβανο καθιστά αυτήν την μέθοδο πιθανή, λόγου της παρουσίας των φαινολικών ενώσεων. Οι ενώσεις rosmarinic οξύ, carnosic οξύ και carnosol μπλοκάρουν και εμποδίζουν τα HCAs προτού να μπορέσουν να διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια της θέρμανσης.
To Block The Carcinogens, Add A Touch Of Rosemary When Grilling Meats

Άλλες χρήσεις
Το δεντρολίβανο το χρησιμοποιούσαν παλιά στο κρασί για να μην χαλάσει και να του δώσει άρωμα. Το ίδιο και στη φέτα αλλά και στο κάπνισμα των κρεάτων τον χρησιμοποιούσαν για μυρωδιά αλλά και για τις αντί μικροβιακές του ιδιότητες.
Το δεντρολίβανο διώχνει και αυτό τους σκόρους και τα διάφορα έντομα από τα διπλανά φυτά.
Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται και στη μαγειρική για το αρωματισμό των ψαριών και του κρέατος ιδίως του αρνιού και του χοιρινού από τα παλιά χρόνια.

Δοσολογία
Σαν έγχυμα ένα κουταλάκι δεντρολίβανο σε ζεστό νερό.
50 γρ. περίπου σε 1 κιλό βραστό νερό είναι καλό για μπάνια για τους ρευματισμούς.

Ο Αγάπιος ο μοναχός γράφει-Πόσες χάρες έχει το δενδρολίβανο:

  • Βράσε τα άνθη δεντρολίβανου με νερό, έως να μείνει το μισό και πίνε το νερό εκείνο να σου γιατρεύσει ότι ασθένεια έχεις στα εντόσθια.
  • Κάψε το ξύλο του και κάνε τα κάρβουνα σκόνη, την οποία βάλε σε ένα κομμάτι ψιλό λινό πανί και τρίβε καλά τα δόντια σου να γίνουν άσπρα και να γιατρευτεί κάθε τους ασθένεια και αν έχουν σκώληκες ψοφάνε.
  • Βάλε τα φύλλα του στο στρώμα σου, να μην δεις κακό όνειρο.
  • Στούμπισε τα φύλλα του και βάλτο στην πληγή να την θεραπεύσεις.
  • Κάνε το ξύλο του αγγείο να τρως από αυτό, να μην σε βλάψει πράμα εναντίον σου.
  • Αν κάνεις φλασκί από αυτό, δεν χαλά ποτέ το κρασί, αλλά το φυλάει όπως το έβαλες, ούτε σε βλάπτει κανένα φάρμακο πίνοντας από το κρασί εκείνο.
  • Έτσι να βάλεις στο βαρέλι τα φύλλα του, δεν φοβάσαι να χαλάσει το κρασί.
  • Αν τα βάλεις στην πόρτα και μέσα σε δύο τρεις μεριές του σπιτιού σου, δεν σε βλάπτει φίδι, σκορπιός, ούτε άλλο ζώο θανάσιμο.
  • Μάλιστα αν είναι κανένα φίδι σε καμιά τρύπα, κάψε κομμάτι από αυτό εκεί δίπλα και νιώθοντας την μυρωδιά του ή βγαίνει να φύγει ή πεθαίνει.
  • Όποιος έχει καύση πολλή στο στομάχι και πολλή δίψα, ας το βράσει σε νερό, να το πίνει με χυμό του ρογδιού και άλλες πολλές ασθένειες θεραπεύει θαυμασιώτατα.

Προφυλάξεις: Δεν λαμβάνετε ποτέ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις.
Όχι ταυτόχρονα με φάρμακα για την πίεση
.

Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Πηγές: Βοτανοθεραπεία-Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών/Andrew Chevallier, Γεωπονικόν-Αγάπιου μοναχού του Κρητός

Διαβάστε ακόμη:Το άρωμα δεντρολίβανου μπορεί να ενισχύσει μνήμη και υγεία

18 σχόλια:

  1. Ωραίο blog :)

    Θα χρειαστεί να το μελετήσω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πολυ καλο μελισσοκομικο φυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα και καλή χρονιά.
    Κατοικώ σε διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μπαλκόνι δυτικό μήκους 7,5 μέτρων που το καλοκαίρι στην κυριολεξία το "δέρνει" ο ήλιος. Επιθυμώ να φυτέψω σε γλάστρες μπαλκονιού καλλωπιστικό φυτό που καλύπτει την όψη του μπαλκονιού σαν καταρράκτης. Βρήκα φωτογραφία στο βιβλίο "Για έναν άνυδρο κήπο" όπου το δενδρολίβανο και συγκεκριμένα η ποικιλία Rosmarinus officinalis repens δημιουργεί έναν καταπληκτικό καταρράκτη σε μαντρότοιχο. Υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξω το ίδιο στο μπαλκόνι μου; Αν όχι υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση; Από πού μπορώ να προμηθευτώ φυτό ή σπόρους;
    Ευχαριστώ.
    Θανάσης Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/1/09, 3:04 μ.μ.

    Θανάση γεια σου και από εμένα. Δεντρολίβανο θα βρεις σε όλα τα φυτώρια αλλά και δίπλα σε εθνικούς δρόμους τουλάχιστον στα μέρη μου. Η τιμή του είναι χαμηλή (περίπου 1-2 euro το φυτό ανάλογα το ύψος του), γιατί φυτεύεται κυρίως από παρακλάδια του και πιάνει πολύ εύκολα, μέσα σε 3 βδομάδες βγάζει ρίζες. Αν βρεις λοιπόν κάπου μεγάλο δενδρολίβανο κόψε κλαδάκια γύρω στους 20-30 πόντους που δεν έχουν άνθη και φύτεψε τα μόνος σου πιάνει πολύ εύκολα. Το φυτεύεις άνετα από τώρα έως την άνοιξη. Από σπόρους δεν το συνιστώ για αργεί περισσότερο. Αν σου αρέσει η όψη του τότε φύτεψε αυτό γιατί είναι και πολύ ανθεκτικό και στους πάγους και στην μεγάλη ξηρασία και στον ήλιο, και ταυτόχρονα θα έχεις και ένα βότανο στο σπίτι σου που μπορείς να το χρησιμοποιείς και σε όλα τα φαγητά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ Θοδωρή για τις πληροφορίες σου αλλά παραμένει ακόμα απορία μου αν το δενδρολίβανο μπορεί να φυτευτεί και να αναπτυχθεί πλήρως σε γλάστρες μπαλκονιού ώστε να καλύψει όλο το μήκος του μπαλκονιού μου και να μου δόσει την υπέροχη όψη του καταρράκτη.
    Ευχαριτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος12/2/09, 10:31 μ.μ.

    Θανάση σε γλάστρες μπορεί να φυτευτεί, όσο πιο μεγάλες πιο μεγάλο θα γίνει και το δεντρολίβανο. Τώρα την όψη του καταρράκτη που λες δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς έχεις δει κάποια φωτογραφία; Υπολόγισε ότι θα σου πάρει και καιρό να φτάσει το μέγιστό του ύψος. Αν έχεις δει κάτι στείλε μου τη φωτογραφία στο email μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θανάση καλησπέρα και απο μένα, υπάρχει και δενδρολίβανο το οποίο απλώνεται στο χώμα. Δεν στέκεται όρθιο όπως ξέρουμε την κλασσική ποικιλία. Αυτό το "σερνόμενο" δενδρολίβανο εάν μεγαλώσει και ρίξεις τα κλαδιά του απο το μπαλκόνι θα δημιουργήσει καταρράκτη. Θα το βρείς στη Θεσσαλονίκη στο Leroy Merlin στη περιοχή αεροδρομίου στο τμήμα με τα φυτά. Κάνει περίπου 2 ευρώ η γλάστρα. Αν έχεις υπομονή παίρνεις 1 γλάστρα και απο εκεί φυτεύεις τα κλαδιά αυτής στις ζαρντινιέρες σου ή παίρνεις πολλές γλάστρες. Γιώργος Παπαδόπουλος - Ηρακλάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλους.
    Θέλω να φυτέψω δεντρολίβανο σε ζαρτινιέρες στο μπαλκόνι μου με σκοπό να φτιάξω έναν πράσινο φράχτη. Οι ζαρτινιέρες που βρήκα στην αγορά έχουν βάθος 20cm. Αναρωτιέμαι αν αυτό ακρεί ώστε να αναπτυχθεί το ριζικό του σύστημα. Επίσης, μήπως γνωρίζετε πόσα έτη ζει το κάθε φυτό;
    Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ, εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. παρα πολυ ενδιαφερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος1/8/11, 3:15 μ.μ.

    nikos
    ego endiaferome gia kaliergia dendrolivanou se ektasi 6 sterematon xoris nero stn pediada tis thesalias..ola kala me fenonte alla auto p me diskoleuei einai pou tha to proothiso k tha t pouliso gia na exo k to oikonomiko ofelos...euxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος31/1/12, 1:32 π.μ.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ....
    ΤΟ BLOG ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟ!!
    ΕΧΩ Κ ΕΓΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ!!ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΜΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ?ΕΝΝΟΩ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΠΟΛΥ Κ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ!!ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ...
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θέλω να βάλω δενδρολίβανο ή λεβάντα σε 4 στρέματα.
    Παρακαλώ όποιος έχει οποιαδήποτε πληροφορία για που μπορώ να διαθέσω αυτά τα φυτά ή τις αποστάξεις τους να με ενημερώσει
    katsamakas@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος30/3/12, 3:28 μ.μ.

    Μιχαλη, θα βρεις στο internet εταιριες πο συσκευαζουν μυρωδικα και τα διαθετουν στην αγορα. Ετσι θα βρεις και τηλεφωνα η ηλεκτρονικες διευθυνσεις για να κανεις επαφες. Με τον ιδιο τροπο μπορεις να βρεις και παγκοσμια τι παιζει και ποιοι τα χρησιμοποιουν.
    Παλια -πιθανον να υπαρχει ακομη, υπηρχει συσκευαστηριο ελαιολαδου στην χαλκιδικη που εβαζε μυρωδικα στα μπουκαλια με το λαδι για διαφορους εμπορους στις ΗΠΑ.
    Παντως ειναι καλη η σκεψη σου, να βρεις πρωτα αγορα και μετα να ξεκινησεις.
    Καλη τυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σας και Χριστος Ανεστη για το δεντρολιβανο ηξερα τη χρηση του στη μαγειρικη αλλα αυτα που εμαθα απο το αρθρο και ιδιως αυτο για τα φιδια μου αρεσε πολυ.Με την ευκαιρια της ανθοεκθεσης που εχει στην πολη μου τα Γιαννιτσα αυριο κιολας θα παω να παρω για να φυτεψω στο βουνο στο σπιτακι μπροστα και οχι μονο αλλα και σε διαφορα σημεια στο οικοπεδο.Ευχαριστω για την πληροφορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άμα έχεις τύχη διάβαινε ...χωρίς να γνωρίζω τις ιδιότητές του γέμισα την αυλή μου με καμιά 200αριά φυτά ...ευχαριστώ για τις πολυτιμότατες πληροφορίες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σας αν βαλω στο χωραφι γυρω απτο σπιτι αποτρεπω τα φιδια να πλησιασουν? μπορει να ειναι χαζη ερωτηση αλλα με ενδιαφερει παρα πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος11/3/13, 11:34 μ.μ.

    Μου εφεραν πριν λιγο μια αγκαλια απο δεντρολιβανο και περα απο να το ξερανω ηθελα να κανω βαμμα και ελαιο, αλλα δεν ξερω πως μιας και συνταγες πολλες οπως και για το χρονο που χρειαζεται. Μπορειτε να με βοηθησετε πως να τα φτιαξω και τι αλλο μπορω να φτιαξω απο δεντρολιβανο και φασκομηλο;
    Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΄Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο Θεόδωρε και σε ευχαριστούμε πολύ, μου προξένησε μάλιστα το ενδιαφέρον πέραν των άλλων ωφελειών περί υγείας, η αναφορά γι ατην προστασία από φίδια (εαν τ αφυτέψουμε σε αγρούς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα