Το συκώτι, οι τοξίνες και η ψυχική διάθεση

Το συκώτι, οι τοξίνες και η ψυχική διάθεση

Πως το συκώτι επηρεάζει την ψυχική μας διάθεση

Το συκώτι, το ογκωδέστερο αλλά και σπουδαιότατο αυτό όργανο, παραλαμβάνει τις θεραπευτικές ουσίες πού φέρνει το αίμα από το έντερο, τις επεξεργάζεται, τις διαχωρίζει, τις μετασχηματίζει και τότε, καταλλήλους πλέον, τις μεταφέρει το αίμα στα διάφορα όργανα του σώματος.
Επίσης όμως το συκώτι κατορθώνει και εξουδετερώνει, ή με την καταστροφή τους ή με την απομάκρυνση τους με την χολή* διάφορα δηλητήρια που μπορούσαν να ευρεθούν στις τροφές ως λ.χ. μόλυβδο, αρσενικόν, υδράργυρο, στρυχνίνη και έτσι το αίμα πριν διαχυθεί στο σώμα έχει καθαριστή.

Με την χολή πού παράγεται στο συκώτι σε ποσότητα περίπου 800 γραμμάρια ημερησίως διασπώνται στο δωδεκαδάκτυλο τα λίπη. (Καταλαβαίνεται λοιπόν πόσα υγρά πρέπει να καταναλώνεται την ημέρα για να μπορέσετε να παράγετε την αναγκαία ποσότητα...)

Ένα υγιές συκώτι έχει μεγάλη σημασία για την καλή σωματική και πνευματική υγεία

Στη χολολιθίαση, μέσα στη χοληδόχο κύστη όπου μαζώνεται και αποθηκεύεται ή χολή, (που βγαίνει από το συκώτι όχι από τη χολή, εκεί απλώς αποθηκεύεται) καθώς και στά χοληφόρα αγγεία, ύστερα από μία φλεγμονή, γίνεται καθίζησι των χολοχρωστικών ουσιών και αλάτων τής χολής, ιδία χοληστερίνης, και σχηματίζονται λίθοι.

Στην λειτουργία του συκωτιού επιδρά πολύ και κατά περίεργο τρόπον ή ψυχική διάθεση.

Η παραγωγή τής χολής αυξάνει πολύ κατά την θλίψη, μετρίως κατά την ευχαρίστηση και σταματά κατά την οργή.

Πηγή: Γύρω από την υγεία και μακροζωία-Ιωάννου Ν. Βεγκλίδη-Αθήναι 1955

Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι με την οργή δεν μπορείτε να χωνέψετε τα φαγητά αφού δεν βγαίνει χολή, με αποτέλεσμα οι τροφές να μένουν αχώνευτες, να σαπίζουν και να δημιουργούν μικρόβια, ακόμα δεν βγαίνουν οι διάφορες τοξίνες που αποβάλλονταν με την χολή.
Εξ αυτού και όταν είμαστε στεναχωρημένοι μας ανοίγει η όρεξη, σωστή δε και η λαϊκή ρήση: "μου έπρηξες το συκώτι"...

Διαβάστε ακόμα: Η αλήθεια για την μακροζωία
Πρέπει λοιπόν να μη φράζονται καθόλου οι δίοδοι που έχει το σώμα για την αποβολή των περιττωμάτων και να μην εξασθενούν οι λειτουργίες του που σκοπεύουν στην αποβολή αυτή, προκειμένου να διατηρείται διαρκώς καθαρό και χωρίς περιττώματα.(Γαληνός)

Διαβάστε ακόμη:Αποτοξίνωση-Καθαρισμός συκωτιού και χολής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα