Η Καρδιοπάθεια είναι μια πρώιμη Μορφή Σκορβούτου

Η Καρδιοπάθεια είναι μια πρώιμη Μορφή Σκορβούτου

Η Καρδιοπάθεια και η σύνδεση με την βιταμίνη C

Η αθηροσκλήρωση είναι κυρίως αποτέλεσμα της χρόνιας ανεπάρκειας βιταμινών στη διατροφή μας. Το σήμα κατατεθέν της πρώιμης αθηροσκλήρωσης, είναι η δομική αδυναμία του αρτηριακού τοιχώματος, που χαρακτηρίζεται, για παράδειγμα, από τα κενά μεταξύ των ενδοθηλιακών κυττάρων (βλέπε εικ.). Ως αποτέλεσμα, συμβαίνουν εναποθέσεις μορίων επισκευής, που προκαλούν τελικά τις επικίνδυνες αθηρωματικές πλάκες.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή του κολλαγόνου και άλλων συστατικών του συνδετικού ιστού στο σώμα. Τα περισσότερα ζώα συνθέτουν την δική τους βιταμίνη C, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ωστόσο, περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια πριν, αυτή η ικανότητα χάθηκε στους προγόνους των ανθρώπων, ως αποτέλεσμα μιας γενετικής μετάλλαξης. Ως εκ τούτου, εμείς οι άνθρωποι, θα πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά τη βιταμίνη C που χρειαζόμαστε, μέσα από τη διατροφή μας ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Ο Δρ Rath εισήγαγε την πρωτοποριακή ιδέα της «σύνδεσης σκορβούτου – καρδιοπάθειας – βιταμίνης C» εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με αυτήν την θεώρηση, η καρδιοπάθεια είναι μια πρώιμη μορφή σκορβούτου, μια κατάσταση που αυξάνει την ανάγκη για βιολογική επισκευή των εξασθενημένων (λόγω μειωμένης σύνθεσης κολλαγόνου στο σώμα) αρτηριακών τοιχωμάτων, Κατά συνέπεια, μόρια μεταφοράς χοληστερίνης, όπως η LDL και η Lp (a) εναποτίθενται στα αγγειακά τοιχώματα ως ενισχυτικοί παράγοντες, αλλά, συγχρόνως, συμβάλλουν σε μια συσσώρευση αθηρωματικών πλακών και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης C και της αθηροσκλήρωσης επιβεβαιώθηκε σε ένα επιστημονικό πείραμα σε ινδικά χοιρίδια τα οποία, όπως και ο άνθρωπος, δεν μπορούν να παράγουν την δική τους βιταμίνη C1. Παρατηρήσαμε ότι σε αυτά τα ινδικά χοιρίδια, τα οποία τρέφονταν για πέντε εβδομάδες με μια δίαιτα χωρίς βιταμίνη C, αναπτύχθηκαν αθηροσκληρωτικές πλάκες στο αρτηριακό τους δένδρο, συνοδευόμενες από βλάβη στην εσωτερική επένδυση του τοιχώματος της αρτηρίας, ειδικά στις περιοχές κοντά στην καρδιά, στο σημείο της μέγιστης μηχανικής καταπόνησης. Ωστόσο, τα ζώα στα οποία γινόταν συμπλήρωση της διατροφής τους με βιταμίνη C, δεν έδειξαν σημαντικές δομικές αλλαγές στα αιμοφόρα τους αγγεία. Αυτή η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η σταθερή και επαναλαμβανόμενη συνέπεια της ανεπάρκειας ασκορβικού οξέος, είναι η χαλάρωση του συνδετικού ιστού και η απώλεια του προστατευτικού φραγμού στα τοιχώματα των αρτηριών.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου μετα- βολισμού είναι η ικανότητά του να παράγει μια συγκεκριμένη λιποπρωτεΐνη – την λιποπρωτεΐνη(α) – η οποία είναι απούσα στα ζωικά είδη. Ο Δρ Rath πρότεινε ότι η εμφάνιση της Lp (a) κατά τη χρονική περίοδο κατά την οποία το ανθρώπινο είδος απώλεσε την ικανότητα του να παράγει βιταμίνη C, είχε προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους προγόνους μας2. Η Lp(a) μπορεί να δράσει ως ένα φυσιολογικό υποκατάστατο για την αντιστάθμιση της ανεπάρκειας της βιταμίνης C, προστατεύοντας την ακεραιότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Προκειμένου να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες της ακραίας έλλειψης βιταμίνης C, όπως οι μαζικές αιμορραγίες, το σώμα μας, αυξάνει την συγκέντρωση συγκεκριμένων παραγόντων «επισκευής», συμπεριλαμβανομένης της Lp (a) του ινωδογόνου, κλπ Αυτοί οι προσωρινοί "επισκευαστικοί" παράγοντες μπορούν να αντισταθμίσουν την εξασθένιση του συνδετικού ιστού, αλλά, αν η ανεπάρκεια σε βιταμίνη C συνεχίζεται, η διαδικασία επιδιόρθωσης προκαλεί υπερβάσεις, που οδηγούν σε δημιουργία αθηρωματικών πλακών και επιφέρουν εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Πρόσφατα, επιβεβαιώσαμε τη σύνδεση βιταμίνης C - Lp(a) – καρδιακής νόσου χρησιμοποιώντας ένα δικό μας μοναδικό ζωικό μοντέλο, το οποίο μιμείται τον ανθρώπινο μεταβολισμό σε σχέση με δύο κρίσιμες πτυχές: την ανικανότητα σύνθεσης βιταμίνης C (Gulo-/-) και την ικανότητα εσωτερικής σύνθεσης της ανθρώπινης Lp(α) (Lp(a) +). Παρατηρήσαμε ότι τα {Gulo-/-;Lp(a)+} ποντίκια τα οποία τρέφονταν με μια δίαιτα χαμηλή σε βιταμίνη C, εμφάνιζαν ένα υψηλό επίπεδο εναπόθεσης της Lp(a) στα αγγειακά τοιχώματα, αναπτύσσοντας αθηροσκληρωτικές πλάκες και είχαν αυξημένα επίπεδα Lp(a ) στο αίμα, σε σύγκριση με ζώα, των οποίων η διατροφή συμπληρωνόταν με υψηλές δόσεις βιταμίνης C.

Ενώ η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την διατήρηση υγιών αιμοφόρων αγγείων και την μείωση της αθηροσκλήρωσης, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Dr Rath, έχει επίσης αποδείξει κλινικά ότι η βιταμίνη C δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος. Έχουμε βοηθήσει να καθιερωθεί πλέον η γνώση ότι, η βιταμίνη C, σε συνδυασμό με τα αμινοξέα λυσίνη, προλίνη και άλλες ειδικές θρεπτικές ουσίες, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών αρτηριών και υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος.

Το Σκορβούτο (γνωστό επίσης ως «Ασθένεια των Ναυτικών») είναι μια κατάσταση, η οποία προκύπτει από μια πλήρη έλλειψη του ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C) από τον οργανισμό. Είναι μια θανατηφόρα ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από μια αργή καταστροφή του συνδετικού ιστού σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η ασθένεια ήταν αρκετά συχνή σε προηγούμενους αιώνες, ιδίως μεταξύ των ναυτικών, των οποίων η διατροφή χαρακτηριζόταν από την πλήρη απουσία της βιταμίνης C. Κατά τη διάρκεια των μακρινών ταξιδιών στη θάλασσα, πολλοί ναυτικοί έχαναν τη ζωή τους μέσα σε λίγους μήνες, εξ αιτίας μαζικών αιμορραγιών. Σήμερα, το πλήρως ανεπτυγμένο σκορβούτο είναι σπάνιο. Ωστόσο, το υποκλινικό σκορβούτο είναι πολύ κοινό, ιδίως στους ηλικιωμένους, στα βρέφη, στα παιδιά που ακολουθούν ειδικές δίαιτες και στα άτομα με κακές διατροφικές συνήθειες.

Παραπομπή:
1. M. Rath, L. Pauling, Proc. Nati. Acad. Sci. USA Vol. 87, pp. 6204-6207, 1990
2. M. Rath, L. Pauling; Journal of Orthomolecular Medicine 1991, 6:125-134
3. J. Cha, A. Niedzwiecki, M. Rath; Am J Cardiovasc Dis 2015;5(1):53-62

Πηγή: Ίδρυμα υγείας Dr. Rath

Διαβάστε ακόμη:Πηγές βιταμινών από βότανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα