Καρπούζι, η καλοκαιρινή μας τροφή

Καρπούζι-η καλοκαιρινή μας τροφή

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του καρπουζιού

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι το καρπούζι υπάρχει σε ιστορικές αναφορές από το 2.500 π.Χ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατανάλωναν ως φρούτο αλλά παράλληλα το μετέφεραν μαζί τους σαν πρόσθετο απόθεμα νερού. Πράγματι το 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό. Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Στην αρχαιότητα, το καρπούζι είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες αξιοποιούμε ακόμη και σήμερα, με τις φλούδες ως μάσκες προσώπου: η φλούδα του φρούτου θεωρείται ότι τονώνει το δέρμα και βοηθά στη μείωση της ακμής κατά την εφηβεία. Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη.

Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι “υδροπέπων” (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη “καρπούζι” προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a).

Tο καρπούζι καλλιεργείται ανά τον κόσμο σε περισσότερες από 1.200 ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους όχι μόνο βάσει του χρώματος αλλά και του σχήματος, και της υφής και των σπόρων Το καρπούζι είναι από τα πλέον απολαυστικά φρούτα. Ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, το παγωμένο καρπούζι, μας προσφέρει ευχαρίστηση με την πλούσια γεύση του και συνάμα μας δροσίζει έχει θρεπτικές ουσίες ή βιταμίνες όπως τα άλλα φρούτα και λαχανικά.

Σε μερικούς έχει επικρατήσει γενικά η εντύπωση ότι το καρπούζι προσφέρει μόνο νερό και ζάχαρη. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το θαυμάσιο φρούτο έχει και μεγάλη θρεπτική άξια για τον άνθρωπο. Ένα καρπούζι περιέχει ζάχαρη σε ποσοστό γύρω στο 6% και νερό κατά 91% ανά βάρος. Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη.

Στην αρχαιότητα αλλά και μέχρι σήμερα, το καρπούζι είχε και καλλυντικές ιδιότητες μιας και οι μάσκες προσώπου με φλούδες καρπουζιού χρησιμοποιούνται ακόμη.

Το καρπούζι όταν τρώγεται με άδειο στομάχι πριν από το δείπνο, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και κρατά το πεπτικό σύστημα σε άριστη κατάσταση. Θεραπευτική επίδραση ασκεί το καρπούζι επίσης, στις παθήσεις του ήπατος, ενώ είναι αποτελεσματικό ως φρούτο σε κυστίτιδες και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αυτοί που πάσχουν από διάρροια πρέπει να καταναλώνουν αρκετό καρπούζι, ενώ τρεις μερίδες καρπουζιού την ημέρα δίνει λάμψη και διατηρεί το δέρμα σε άψογη κατάσταση.

Είναι ελαφρώς διουρητικό και περιέχει καροτινοειδή σε μεγάλες ποσότητες. Το καρπούζι με κόκκινη σάρκα είναι σημαντική πηγή σε λυκοπένιο. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να έχει αποτελέσματα εναντίον της υπέρτασης. Αρκετοί γιατροί της ομοιοπαθητικής συνιστούν και την καρπουζοθεραπεία, σε διάφορες παθήσεις. Μια κρύα φέτα από καρπούζι είναι ότι καλύτερο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο ζουμερός καρπός του <>καρπουζιού μπορεί να είναι το καταλληλότερο αφροδισιακό για τους άνδρες, ειδικά για μια ερωτική βραδιά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει γιατί το καρπούζι ενισχύει την παροχή αίματος στα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την λίμπιντο.

Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι το ζουμερό καλοκαιρινό φρούτο μειώνει την αρτηριακή πίεση κι έτσι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Hypertension αναφέρει ότι το καρπούζι έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιά, ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το κρύο αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου λόγω εμφράγματος, καθώς η καρδιά λειτουργεί πιο εντατικά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Έτσι, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος καρπουζιού μειώνει την πίεση που ασκείται στην καρδιακή αορτή κι έτσι ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού είναι μικρότερος.

Στην χώρα του ήλιου και των καρπουζιών οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν την θρεπτική και διατροφική άξια των καρπουζιών των άλλων φρούτων και λαχανικών, τα οποία δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από το ελληνικό τραπέζι, και να μην προτιμούν τα εισαγόμενα "τετράγωνα" καρπούζια!!!

Χρίστος Καψάλης -Συλλέκτης βοτάνων – Ερευνητής

Διαβάστε ακόμη:Γλυκό καρπούζι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα