Συστήματα θέρμανσης βιομάζας- Πελλετό-σομπα αερόθερμη

Πελλετό-σομπα αερόθερμη

Παρουσίαση και εγκατάσταση σόμπας πέλλετ

Καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης οδεύει προς κατάργηση (από την επόμενη περίοδο 2012-2013 εκτός απροόπτου) όλοι άρχισαν να ψάχνονται για εναλλακτικές λύσεις. Το πρόβλημα με την αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (υπολογίζουν οι παράγοντες της αγοράς την έναρξη διάθεσης του στα 0,9-1€/λίτρο) θα είναι εντονότερο στην βόρεια Ελλάδα λόγω κλιματικών συνθηκών. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, την ανεργία και τα συνεχή οικονομικά μέτρα θα δημιουργήσουν ένα “εκρηκτικό” χειμώνα.
<στρονγ>Μια φτηνή οικονομική λύση είναι η σόμπα πέλλετ

Δυστυχώς και στο τομέα της θέρμανσης τόσες δεκαετίες βασιστήκαμε σε ένα πλήρως εξαρτημένο από το πετρέλαιο μοντέλο και τα τελευταία χρόνια και από τα κλιματιστικά(θυμηθείτε την επιδότηση για κλιματιστικά που δόθηκε χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο).Κάθε σοβαρό κράτος σχεδιάζει με ορίζοντα δεκαετιών την απεξάρτηση του από τα ορυκτά καύσιμα ώστε σταδιακά να γίνει η μετάβαση και να εκπαιδευτεί ο κόσμος στην νέα κατάσταση.
Εμείς σαν χώρα έχουμε πλούσιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε σε όλους τους τομείς.

Πελλετό-σομπα αερόθερμη

Για τον τομέα της θέρμανσης το κύριο υλικό που χρησιμοποιούν είναι η στερεή βιομάζα σε όλες της τις μορφές. Από την ανεπεξέργαστη με μορφή καυσόξυλου ή πριονιδιών μέχρι την επεξεργασμένη μορφή της που έιναι οι μπρικέτες και τα συσσωματώματα ξύλου(πέλλετ).
Για τα μεν ξύλα όλοι μας εχουμε δει καποια στιγμή της ζωής μας κάπου ξυλόσομπες να τα καίνε και να ζεσταίνουν κάποιο χώρο.Οι μπρικέτες και τα πέλλετ τα τελευταια χρόνια εμφανίστηκαν στην ζωή μας και οι περισσοτεροι αγνοούν την υύπαρξη τους και χρήση τους.Οι μπρικέτες μπορούν να καούν σε οποιοδήποτε τζάκι ή ξυλόσομπα ή ξυλολέβητα χωρίς καμμιά μετατροπή.Ουσιαστικά ειναι συμπιεσμένα πριονίδια με μορφή κυλινδρική ή μορφή τούβλου.

Πελλετό-σομπα αερόθερμη

Τα πέλλετ είναι συμπιεσμένα πριονίδια κυλινδρικής μορφής 6-8χιλιοστά διάμετρο και μήκος 10-15χιλιοστά. 'Εχουν το πλεονέκτημα ότι είναι σε μορφή που μπορούμε να τη διαχειριστούμε πολύ εύκολα, έχει σταθερό σχήμα, χαμηλή υγρασία, πολύ λίγη στάχτυ κατά την καύση του, είναι οικονομικό και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ. Προέρχεται από υπολείμματα ξυλείας που συμπιέζονται σε ειδικές μηχανές και παίρνουν αυτό το σχήμα.

Επειδή κατά την καύση τους το CO2 που εκπέμπεται είναι αυτό που δέσμευσαν τα φυτά κατά τη διάρκεια της ζωής τους λέμε ότι το ισοζύγιο του CO2 είναι μηδενικό σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα που προσθέτουν CO2 στην ατμόσφαιρα πέρνοντας το από το υπέδαφος της γης. Αυτά τα θεωρητικά βέβαια σήμερα ενδιαφέρουν λίγους ,τους περισσότερους τους ενδιαφέρει αν έχουν μικρότερο κόστος θέρμανσης με τη χρήση τους. Η φθηνότερη καύσιμη ύλη είναι τα καυσόξυλα μετά έρχονται τα πέλλετ και ύστερα τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα (υγραέριο,φυσικό αέριο,πετρέλαιο) και τέλος το ηλεκτρικό (επειδή σε λίγο θα πληρώνουμαι και περιβαλλοντικά τέλη στην τιμή του).

Το μεγάλο μειονέκτημα είναι η τιμή αγοράς των νέων σομπών, λεβήτων πέλλετ το οποίο βέβαια θα αποσβεστεί σε πολύ λίγα χρόνια με τις υπάρχουσες τιμές καυσίμων.Η θερμιδική απόδοση των πέλλετ είναι περίπου 4500 θερμίδες ανά κιλό και με βάση αυτή έχουμε μια σχέση σε σχέση με το πετρέλαιο : 1 λίτρο πετρελαίου δίνει ίδια ζέστη με 2,1 κιλά πέλλετ (χωρίς να υπολογίσουμε απόδοση σόμπας, λέβητα).

Εγκατάσταση σόμπας πέλλετ

Ας ξεκινήσουμε την παρουσίαση με την εγκατάσταση από εμένα (με τη βοήθεια ενός φίλου στα σκαψίματα, και του συμπέθερου στα στοκαρίσματα-βαψίματα) μιας πελλετό-σομπας αερόθερμης σε διαμέρισμα 65 τ.μ. στην Θεσ/νικη. Το σπίτι είναι της κουνιάδας μου που αφού εγκατέστησε και χρησιμοποίησε επιτοίχιο λέβητα αερίου για τρία χρόνια τώρα κατάλαβε ότι η λύση που επέλεξε δεν είναι οικονομική μακροπρόθεσμα (δεν με άκουγε όταν της τα έλεγα τότε).Εγκαταστήσαμε σε δύο ώρες την πελλετό-σομπα στη θέση της, τρυπήσαμε τον τοίχο για να περάσει έξω το μπουρί της και τα υπόλοιπα εξαρτήματα (ταφ,καπέλο) και τη βάλαμε μπροστά.

 πελλετ σομπα

Το θέαμα της καύσης του πέλλετ στη σόμπα είναι όντως μαγευτικό,θα έλεγα ίσως πιό όμορφο και από του τζακιού. Έχει πεντακάθαρη φλόγα,καθόλου καπνό από το μπουρί, πολύ λίγη στάχτυ και μηδαμινή συντήρηση.
Η συγκεκριμένη είναι αερόθερμη και μπορεί να ζεστάνει μέχρι 80 τ.μ. ενιαίου χώρου καλά μονωμένου.Υπάρχουν και μεγαλύτερες και μάλιστα λέβητες-σόμπες μέχρι 30Kw που συνδέονται με σώματα καλοριφέρ και θερμαίνουν και άλλους χώρους.Παρακάτω βλέπετε μερικές φωτογραφίες από την εγκατάσταση και τη λειτουργία της και ένα βίντεο που τη δείχνει σε λειτουργία.

πελλετ σομπα

Υ.Γ. Στην εξωτερική καμινάδα θα προστεθούν άλλα 2 μέτρα μονωμένης σωλήνας τα οποία την ημέρα που την τοποθετήσαμε δεν υπήρχαν διαθέσιμα (όλες οι καμινάδες Φ80 mm μονωμένες και αμόνωτες είχαν εξαφανιστεί από την αγορά - ενδεικτικό του εκρηκτικού ρυθμού ανάπτυξης της αγοράς πελλετο-σομπών).

Διαβάστε ακόμη:Οικολογικές ιδέες για εξοικονόμηση ενέργειας

24 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/10/11, 10:13 μ.μ.

    μονο που το πελλετ στην ελλαδα δεν εχει καμια σχεση με το πελλετ στην ευρωπη, εχουμε πολυ κακης ποιοτητας πελλετ στην ελλαδα, με αποτελεσμα, να στομωνουν τα μπουρια πολυ ευκολα κανοντας τα να θελουν συχνο καθαρισμα και ως εκ τουτου δεν αποδιδει θερμαντικα η σομπα συμφωνα με αυτα που δινει ο κατασκευαστης και να συμπληρωσω οτι τα μηχανακια πελλετ εχουν πολυ χαμηλτερη δυναμικη απο πολλα θερμοδυναμικα τζακια που ειναι και φτηνοτερα οπως ας πουμε τζακι θερμοδυναμικο να καλυπτει 220τμ με καταναλωση 70κιλα το 24ωρο , ολα ομως ειναι σχετικα, δηλαδη τι μονωσεις εχει ενα σπιτι και τι κουφωματα. νικολας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/10/11, 10:33 μ.μ.

    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ.ΞΥΛΟΣΟΜΠΑ Η ΟΠΟΙΑ ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ.ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΣΟΜΠΕΣ PRITTY - ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΝΑ ΨΑΞΙΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΘΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ- ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ,Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΣΚΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΡΑ ΤΑ ΞΥΛΑ ΤΑ ΜΠΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ Σ ΕΝΑ BLOG ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. episis einai mi oikologika telika, mias kai polla tropika dasi katastrefontai gia na futeftoun dentra katalhla gia pellet.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεις να βαλεις ενα ποδηλατο στο σπιτι σαν γεννητρια και να βγαζεις ρευμα..Ομως ακομα και ετσι θα βγαζεις περισσοτερο CO και θα τρως παραπανω βγαζοντας περισσοτερα καταλοιπα

      Διαγραφή
  4. είναι εν μέρει σωστό ότι τα πέλλετ της Ευρώπης είναι πιστοποιημένα κατά DIN και EN Norm ενώ εδώ η παραγωγή είναι χωρίς πιστοποίηση ακόμα.Η ανάπτυξη και η ωρίμανση της αγοράς θα μας οδηγήσει κάποια στιγμή και στην πιστοποίηση.Σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας εργοστάσια παραγωγής ποιοτικά που κάνουν και εξαγωγές στην Ιταλία. Μάλιστα το εργοστάσιο της 'Αλφα Γουντ στο Νευροκόπι είναι το πιο σύγχρονο και μεγάλης δυναμικότητας.
    Θα έλεγα ακόμα ότι η κατασκευή και χρήση τους είναι οικολογική και δεν παράγονται από τροπικά δάση τουλάχιστον στην Ευρώπη μας αλλά από υπολείμματα καλλιεργειών,δασών και από καυσόξυλα.
    Τέλος για τις σόμπες λέβητες ξύλου ή πέλλετ αλλά και τζάκια λέβητες παρόλο που μου αρέσουν αισθητικά δεν θα το ρίσκαρα να βάλω μέσα στο σαλόνι μου ένα λέβητα σε λειτουργία για λόγους ασφαλείας.Υπάρχουν τρόποι προστασίας με βαλβίδες ασφαλείας και UPS αλλά παρόλα αυτά και μια μικρή διαρροή νερού θα μας δημιουργήσει πρόβλημα.Προτιμώ ένα τζάκι λέβητα(που μπορεί να κάψει ξύλα και πέλλετ) σε ένα βοηθητικό χώρο του σπιτιού και για λόγους ομαλής και εύκολης μεταφοράς της καύσιμης ύλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/10/11, 11:44 π.μ.

    συμφωνω οτι το πελλετ δεν ειναι και πολυ οικολογικο αφου αν υπαρξει μεγαλη ζητηση βλεπω πολλα δαση να εξαφανιζονται στην ελλαδα λογω κερδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος5/11/11, 11:45 π.μ.

    Καλημέρα, θα ήθελα μόνο να συμπληρώσω ότι τα μικρά πελλετ μπορούν να καούν και σε υπάρχουσες ξυλόσομπες ή/και τζάκια με τη χρήση ενός απλού σιδερένιου (μαντεμένιου ιδανικά) καλαθιού. Το χρησιμοποιώ έτσι εδώ και ένα μήνα και δουλεύει άψογα. Στις ξυλόσομπες δε έχουμε επιπλέον απόδοση στη θέρμανση καθώς το μαντέμι αποδίδει θερμότητα για ώρες μετά αφού σβήσει η φωτιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/11/11, 10:40 μ.μ.

    Στην Ιταλία η εταιρεία piacceta σταμάτησε τις σόμπες πελετ και στρέφεται στις ενεργειακές με ξύλα. Επίσης στην ευρώπη φτιάχνουν πελετ από πολλά υλικά με μικρότερη θερμιδική ισχύς από το ξύλο στην καύση.Θεωρώ ότι τα πελετ δεν είναι η λύση στο βαθμό που παρουσιάζεται ως κάτι εξαιρετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ ΑΝΩΝΥΜΟΣ 5 Νοεμβρίου 2011 Τι είναι αυτό το μαντεμένιο καλάθι που μπορεί να μπει σε ξυλόσομπες για πελλετ; Ενδιαφέρον ακούγεται. Που μπορεί να το προμηθευτεί κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος22/11/11, 7:42 μ.μ.

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΕ ΠΕΛΛΕΤ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ.ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΛΛΕΤ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΥΚΟ.ΤΟ ΠΕΛΛΕΤ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΑΣΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΞΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΞΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΠΟ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΤΟΥΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ.
    ΤΟ ΠΕΛΛΕΤ ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΛΥ ΚΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αξιοποιηση της βιομαζας εχει μεγαλο ενδιαφερον και μπορει να μας απεξαρτησει απο το πετρέλαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος10/1/12, 3:30 μ.μ.

    κατια, αν μαθεις κατι γιαυτο το pellet bowl, στειλε ενα mail στο nikoshelidon@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίγα στοιχεία λοιπόν περισσότερα για σόμπες και υβριδικούς θα έλεγα καυστήρες…
    Η τιμή ενός καυστήρα ξύλου και πέλετ μαζί, από ότι με πληροφόρησε φίλος,εδώ στην Ελλάδα κυμαίνετε 2.800 – 3.000 ευρώ…
    Ένας αντίστοιχος κυμαίνεται δίπλα στη Βουλγαρία 700-800 Ευρώ. Ο κατασκευαστής και η μάρκα το ίδιο… Ζήτω το Παγκόσμιο εμπόριο…
    Η απάντηση...Φτιάξτε τα μόνοι σας...
    Το ίδιο ισχύει και για τα τζάκια που στοιχίζουν 1.000-2.000 ευρώ και στο τέλος καπνίζουν…
    Το έχω δει, το έχω πάθει (όπως και οι περισσότεροι), με τι διαφορά ότι το 2ο ήταν το τέλειο και ανέξοδο επειδή είχα τις γνώσεις και ασχολήθηκα ο ίδιος.
    Καταλάβετέ το δεν υπάρχει καλύτερο από το δικό σας… πιστέψτε το…

    Ναι το τζάκι μου έρχεται σε φωτογραφίες:). Δημήτρη όταν έρθεις με το καλό κάτω, σε παρακαλώ προσάρμοσέ του κάτι:) στα πλάγια να το κάνουμε αεροπλάνο… με ατμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θόδωρε να εξηγήσουμε καλύτερα τον τύπο του λέβητα ξύλου-πέλλετ για να μην μπερδευτούνε οι φίλοι μας.Τα συστήματα αυτά στα οποία αναφέρεσαι ουσιαστικά είναι ξυλολέβητες στους οποίους προσαρμόστηκε ένας καυστήρας πέλλετ.Γενικά τα υβριδικά συστήματα θέρμανσης δεν είναι τόσο αποδοτικά όσο ένα άλλο ενός(μονού) καυσίμου,το κάθε καύσιμο έχει διαφορετική απαίτηση σε μορφολογία θαλάμου καύσης.Τα υβριδικά εξυπηρετούν μόνο την ανάγκη για ευελιξία στα διαφορετικά καύσιμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά περιόδους λόγω διαθεσιμότητας ή τιμής του καυσίμου.
    Η πρόταση μου είναι να προτιμούμε τη συσκευή που μας χρειάζεται με γνώμονα το κόστος και τη διαθεσιμότητα του καυσίμου ,το κόστος της συσκευής θέρμανσης , το επίπεδο ποιότηας εξυπηρέτησης από τον αντιπρόσωπο-διανομέα και τεχνικό-εγκαταστάτη για την εγκατάσταση-ρύθμιση και επισκευή της. Και φυσικά όλα αυτά αφού έχει προηγηθεί μια μελέτη από μηχανολόγο για την ισχύ της μονάδας που χρειαζόμαστε.
    Βέβαια αυτά θα μου πείτε αφορούν μια άλλη χώρα γιατί στην Ελλάδα θα αγοράσω αυτό που μου προτείνει ο κολλητός του μπατζανάκη μου ή είδε η γυναίκα μου σε κάποια φίλη της και της άρεσε.
    Τώρα όσον αφορά την Βουλγαρία και τις υπόλοιπες "βαλκανιζατέρ" χώρες ,είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από άποψη τεχνολογίας σε πολλά πράγματα αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους είναι τα φθηνά κοστολόγια τους και όχι η καλύτερη ποιότητα τους με εξαίρεση κάποιες εταιρείες της Πολωνίας και Τσεχίας που βρίσκονται ΠΟΛΥ μπροστά σε ποιότητα προιόντων και τεχνολογία βιομάζας. Εμείς στην βόρεια Ελλάδα δημιουργήσαμε φέτος μια εκρηκτική κατάσταση στην αγορά της Βουλγαρίας αγοράζοντας τα πάντα από ξυλόσομπες,ξυλολέβητες,πελλετολέβητες,τζάκια,πελλετόσομπες καυσόξυλα και πέλλετ εξαφανίζοντας το στοκ των εταιρειών και ανεβάζοντας της τιμές των προιόντων.Κάποια εργοστάσια μάλιστα έχουν λίστα αναμονής στις παραγγελίες τους για να εξυπηρετήσουν τους αφηνιασμένους Έλληναράδες που ξαφνικά κατάλαβαν ότι το φθηνό πετρέλαιο,φυσικό αέριο,υγραέριο ΤΕΛΕΙΩΣΕ... Ορυκτά καύσιμα ΤΕΛΟΣ.
    Για όποιους ζουν σε αγροτικές περιοχές ή εντός πόλεων και έχουν χώρο διαθέσιμο για αποθήκευση καυσόξυλων οι ξυλόσομπες(με προδιαγραφές),τα τζάκια(αερόθερμα ή καλοριφέρ με προδιαγραφές) και οι ξυλολέβητες είναι μονόδρομος από άποψη κόστους.Σε κάποια διαμερίσματα ή πολυκατοικίες πάμε σε λύσεις με καύσιμο το πέλλετ λόγω ευκολίας χειρισμού του και αυτοματισμών.Βέβαια πρέπει να βγει και βυτείο μεταφοράς πέλλετ για εύκολη μεταφορά και φόρτωση.Το ΥΠΕΚΑ να δώσει επιτέλους κίνητρα για αλλαγή των παλιών συστημάτων θέρμανσης με νέα και να στηρίξει της ντόπιες βιομηχανίες παραγωγής συστημάτων θέρμανσης με βιομάζα.
    Ξέρω ότι υπάρχουν ήδη δύο με τρεις εταιρείες στη βόρεια Ελλάδα που παράγουν πελλετόσομπες(πρόσφατα) και πάρα πολλές ξυλολέβητες και τζάκια.Μάλιστα σε κάποια ελληνικά φόρουμ έχουν παρουσιάσει κάποιοι "πατεντιάρηδες" και τα πρώτα δικά τους τζάκια,σόμπες και ξυλολέβητες,καυστήρες πέλλετ.Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε πολλά όταν το θελήσουμε........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος16/1/12, 8:33 μ.μ.

    Παρακαλω στειλτε μου και μενα απο που προμηθευτηκατε το μαντεμενιο καλαθι στο thrylaras1@yahoo.gr . Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. είχα διακοπή ρεύματος και η σόμπα άρχισε να καπνίζει έντονα(μαύρισε το σπίτι)!!! αυτό θα συμβαίνει σε κάθε διακοπή ρεύματος ή είναι προβληματικό το μοντέλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κανονικά με την διακοπή ρεύματος σταματάει τη λειτουργία της η σόμπα ,αλλά ο καπνός που λες ότι γέμισε το σπίτι είναι αυτός που υπάρχει μέσα στο θάλαμο καύσης και δεν μπορεί να βγει προς την καμινάδα αφού ανεμιστήρας των καυσαερίων δεν λειτουργεί.Φυσιολογικά πρέπει να είναι πολύ λίγος και μάλλον άνοιξες την πόρτα της ? Για μεγαλύτερη σιγουριά και για αυτονομία ακόμα και σε διακοπή ρεύματος την τροφοδοτούμε με ρεύμα από ένα UPS για υπολογιστή κατάλληλης ισχύος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος8/2/12, 4:07 μ.μ.

    Θα μπορούσα να μάθω και εγώ από που προμηθευτήκατε το καλάθι πέλλετ για ξυλόσομπα?? sofitia_Gr@yahoo.com. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος4/3/12, 9:51 μ.μ.

    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ Κ ΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΑΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΠΕΛΛΕΤ ΓΙΑ ΞΥΛΟΣΟΜΠΑ?ΚΑΘΩΣ Κ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ...afasias83@yahoo.com ευχαριστω ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δημοσθένης22/4/12, 10:42 μ.μ.

    Θεόδωρε Δημήτρη πολύ ενδιαφέροντα όλα, έχω στα σκαριά ένα τζάκιπου θα το ενώσω με σερπατίνα με τα καλοριφέρ,πες τε μου τί να κάνω με το μεντεμένιο καλάθι που θα το βρώ ή καμμία ιδέα να το κατασκευάσω,επίσης που θα βρώ πυρίμαχο πλαστικό?γυαλί?να το προσαρμόσω μπροστά από την εστία του τζακιού ακριβώς και να απολαμβάνω και τη φλόγα, το οποίο θα το βάζω και θα το βγάζω κατά βούλησιν(εργοστάσιο,μαστόρους,πατέντα)Καλή άνοιξη παιδιά χωρίς πετρέλαιο.ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος31/10/13, 11:05 μ.μ.

    Καλησπέρα!Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι απαραίτητο να προστεθούν άλλα 2 μέτρα μονωμένης σωλήνας στην εξωτερική καμινάδα η μπορεί να μείνει κ όπως έχει στην φωτογραφία! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό ορίζεται από τον κατασκευαστή της σόμπας,αλλά γενικά καλό είναι να έχει 1,5 - 2 μέτρα κάθετης διαδρομής(πάντα μονωμένης σωλήνας) για λόγους ομαλής λειτουργίας της. Η μόνωση είναι απαραίτητη για να μην έχουμε συμπυκνώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος17/11/13, 12:42 μ.μ.

    Που μπορει καποιος να προμηθευτει το καλαθι.αν γνωριζει καποιος κατι θα με βοηθουσε πολυ.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γεια σας. Εχει φτιαξει καποιος καυστηρα για πελλετ? Υπαρχει καποιο σχεδιο? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα