Εκδήλωση: "Οι παραδοσιακοί σπόροι υπό διωγμό"

Οι παραδοσιακοί σπόροι υπό διωγμό

Οι παραδοσιακοί σπόροι υπό διωγμό

Την Δευτέρα 18 Φλεβάρη, στις 7 μμ, θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Συν Αλλοις (Νηλέως 35, Θησείο -χάρτης) εκδήλωση με θέμα "Οι παραδοσιακοί σπόροι υπό διώγμο". Θα προβληθεί η ταινία "ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΣΠΟΡΟΣ" (διάρκεια 23 λεπτά) και θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τους παραδοσιακούς σπόρους, την αξία τους και τον ρόλο των κοινωνικών κινημάτων για τη διατροφική ανεξαρτησία.

Την εκδήλωση οργανώνουν η ΑΤΤΑΚ Ελλάδας, το Πελίτι και η συλλογικότητα ΔΡΥΑΔΕΣ. Θα συντονίσουν η Βάσω Κανελλοπούλου (Αττάκ, Πελίτι) και η Μαρίνα Σιγάλα (ΔΡΥΑΔΕΣ).

Οι παραδοσιακοί αγροτικοί σπόροι που είναι κατάλληλοι για το μοντέλο της ήπιας πολύ-λειτουργικής γεωργίας και αποτελούν προϋπόθεση για τη διατροφική μας ασφάλεια βρίσκονται υπό διωγμό.

Επειδή η αγροτική μας βιοποικιλότητα μειώνεται, οι αγρότες και οι καταναλωτές αυξάνουν τις εξαρτήσεις τους από μεγάλες εταιρίες σποροπαραγωγής και αγρο-χημικών: ήδη οι δέκα μεγαλύτερες από αυτές ελέγχουν το 73% των πωλήσεων σπόρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη συγκέντρωση δύναμης στηρίζει και η ισχύουσα νομοθεσία που επιβάλλει ένα μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας το οποίο εξορίζει τις παραδοσιακές ποικιλίες από την αγορά.

Ο αγροτικός γενετικός πλούτος που χάνεται μέσα σε μερικές δεκαετίες, αναπτύχθηκε από γενεές παραδοσιακών γεωργών μέσα στους αιώνες και διατηρήθηκε μέχρι τις ημέρες μας. Ο πλούτος αυτός, ειδικότερα σε περιόδους κρίσης, αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για τη διατροφική μας ανεξαρτησία.

Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας – Συν Αλλοις
Νηλέως 35, Θησείο
210-3456681
www.synallois.org

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/2/13, 7:24 μ.μ.

    Ενδιαφέρων ξέρει κανείς αν είναι και δωρεάν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/2/13, 11:54 μ.μ.

    https://www.youtube.com/watch?v=i-PuPEtqKAY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/2/13, 1:48 μ.μ.

    Εκτός από συζήτηση σχετικά με τους παραδοσιακούς σπόρους υπαρχει δυνατοτητα να μοιραστουν σποροι απο το ΠΕΛΙΤΙ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απ' όσο γνωρίζω, δεν αναφέρουν για κανένα αντίτιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα