Συνταγές φυτικών παρασκευασμάτων για φυτοπροστασία

 Συνταγές φυτικών παρασκευασμάτων για φυτοπροστασία

Τα φυτικά παρασκευάσματα για φυτοπροστασία παρασκευάζονται με διαβροχή ορισμένων φυτών πριν παράγουν σπόρους και ψεκάζοντας το προκύπτον «τσάι» για την καταπολέμηση ασθενειών ή παρασίτων.
Χρησιμοποιείτε πάντα βρόχινο νερό και ξύλινα ή πλαστικά δοχεία (ποτέ μεταλλικά), κατά προτίμηση κλειστά, για να αναμειγνύεται τα παρασκευάσματα.
Δεδομένου ότι αυτά τα υγρά δεν κρατούν πολύ καιρό, να είστε έτοιμοι να προετοιμάσετε πολλές παρτίδες κατά τη διάρκεια μιας καλλιεργητικής περιόδου.

Χρησιμοποιούνται δύο τεχνικές:
λίπασμα (ή διαβροχές) και τσάι (ή αφέψημα). Για την παρασκευή λιπασμάτων, βυθίστε τα φυτά σε κρύο νερό μέχρι να διαλυθούν όλες οι διαλυτές ουσίες, στη συνέχεια φιλτράρετε και αραιώστε το λίπασμα πριν τη χρήση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για φυτοπροστασία:

  • φτέρες για την καταπολέμηση των αφίδων και των γυμνοσάλιαγκων
  • τσουκνίδες κατά των αφίδων και διάφορων ασθενειών
  • σαμπούκο για την καταπολέμηση των σκαθαριών, των αφίδων και των θρυπών, καθώς και για την πρόληψη και την καταπολέμηση των λευκών πεταλούδων των λάχανων και τον σκώρο των πράσων.

Για τα τσάγια, βυθίστε τα φυτά στο νερό για μια ολόκληρη μέρα, στη συνέχεια βράστε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, αφήστε να κρυώσει και στη συνέχεια, φιλτράρετε για χρήση.

Το πολυκόμπι (horsetail) είναι καλό για όλες τις ασθένειες, ενώ το τανατσέτο (tansy)είναι αποτελεσματικό για τις αφίδες, τα κοφτοσκούλικα (cutworms) και τις λευκές πεταλούδες του λάχανου.

Παρασκευή φυτικών συνταγών για φυτοπροστασία

Λίπασμα τσουκνίδας

 Συνταγές φυτικών παρασκευασμάτων για φυτοπροστασία-Λίπασμα τσουκνίδας

Διαβρέξτε 1 κιλό φρέσκες ψιλοκομμένες τσουκνίδες σε 10 λίτρα βρόχινο νερό για 4-5 ημέρες. Διηθήστε και αραιώστε έως 20% (2 μέρη λιπάσματος σε 10 μέρη νερού) πριν ψεκάστε.

Λίπασμα σαμπούκου

 Συνταγές φυτικών παρασκευασμάτων για φυτοπροστασία-Λίπασμα σαμπούκου

Κόψτε 1 κιλό φύλλα σαμπούκου, λουλούδια, φρούτα και νέους μίσχους. Βυθίστε σε 10 λίτρα νερού για 3 ημέρες. Φιλτράρετε αλλά μην αραιώσετε.

Τσάι από πολυκόμπι (αλογοουρά)

 Συνταγές φυτικών παρασκευασμάτων για φυτοπροστασία-Τσάι από πολυκόμπι

Κόβουμε 200 γρ. φρέσκα φύλλα πολυκόμπι και ανακατέψτε με 10 λίτρα νερό. Διαβρέξτε μία ημέρα πριν το βράσετε για 20 λεπτά. Αφήστε το να παραμείνει για άλλες 24 ώρες, μετά φιλτράρετε πριν ψεκάστε.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω εκχύλισμα τσουκνίδας για φυτοπροστασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα