1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Γάλακτος

1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Γάλακτος

Βαλκανικό Φεστιβάλ Γάλακτος

Το 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Γάλακτος, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, διοργανώνεται στο Δήμο Θέρμης( τοπική Κοινότητα Περιστεράς), του Ν. Θεσσαλονίκης, από την Δευτέρα 16 έως και την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου. Η διοργάνωση είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης Νέων Αγροτών (Ε,Ν,Α,) Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θέρμης και γίνεται με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών(Π.Ε.Ν.Α).

Δεσμοί Γάλακτος – Δεσμοί Παράδοσης

1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Γάλακτος

Οι Βαλκανικές χώρες, ανέκαθεν υπήρξαν το σταυροδρόμι διέλευσης πολιτισμών και εμπορικών ιδεών και συναλλαγών. Η μορφολογία αλλά και το πολιτικοοικονομικό καθεστώς της κάθε μιας χωριστά, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για τη μορφή ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα. Αυτό διαφαίνεται και στη κτηνοτροφία των βαλκανικών χωρών. Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι, τα πλούσια υδάτινα συστήματα οι κοινωνικές αλλαγές και οι παραδοσιακές αξίες των βαλκανικών λαών, αποτυπώνονται με απόλυτο τρόπο στην εξέλιξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας τους. Οι δε μεταξύ τους επιρροές και τα κοινά χαρακτηριστικά, ανεξαρτήτως του βαθμού ανάπτυξης, παραμένουν σημαντικά, ενώ σε πολλά σημεία ξεπερνούν τα στοιχεία εκσυγχρονισμού της κτηνοτροφίας και απορρέουν από την παράδοση και την κουλτούρα τους.

1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Γάλακτος

Η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης(Π.Ε.Ν.Α.) συνδιοργανώνει με το Δήμο Θέρμης και συγκεκριμένα την κοινότητα Περιστεράς, το 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Γάλακτος. Μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να αναδείξει αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά και να δημιουργήσει τις προοπτικές για ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών κτηνοτρόφων των συμμετεχόντων χωρών, σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής πλέον, κτηνοτροφίας. Οι Νέοι αγρότες, όπως τονίσθηκε και μέσα από το πρόσφατο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο τους στη Λαμία, στοχεύουν στη συνεργατικότητα, τη συλλογικότητα και την εξωστρέφεια. Το συγκεκριμένο λοιπόν Φεστιβάλ, έχει αυτόν ακριβώς τον προσανατολισμό και καλεί δίπλα του όλους όσους εμπλέκονται στον κτηνοτροφικό τομέα.

1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Γάλακτος

Το περιεχόμενο του τριήμερου 1ου Βαλκανικού Φεστιβάλ Γάλακτος αφορά

1ο - σε ενημέρωση για τρέχοντα θέματα της κτηνοτροφίας, των τάσεων του χώρου, όπως και τη δυναμικότητα που περικλείει η πρωτογενής παραγωγή στο δευτερογενή τομέα και ειδικότερα στη μεταποίηση και παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων

2ο - στη παράδοση και τον πολιτισμό των Βαλκανικών χωρών

3ο - στη γνωριμία με το τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής που φιλοξενεί το Φεστιβάλ και

4ο - στη γευσιγνωσία και προώθηση Ελληνικών παραδοσιακών συνταγών και γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων.

Η Κτηνοτροφία …γιορτάζει! Τοπική Κοινότητα Περιστεράς
Με ομιλία του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Βασιλόπουλου Θεόδωρου και αναφορά στο όραμα, τους στόχους και τις προοπτικές της Π.Ε.Ν.Α., θα ξεκινήσει το 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Γάλακτος, το απόγευμα της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου, στη Τοπική Κοινότητα Περιστεράς, του Δήμου Θέρμης. Θα συνεχιστεί με την ομιλία του Αναπλ. Υπουργού του Υπουργείου Αγροτικής Αν άπτυξης & Τροφίμων . κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, με θέμα « η στρατηγική του ΥΠΑΑΤ, για τη νέα περίοδο , ενώ στη συνέχεια θα γίνει βράβευση Ελλήνων κτηνοτρόφων για το έργο και τη προσφορά τους στα κτηνοτροφικά δρώμενα του τόπου. Η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ θα κλείσει με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από την Βοσνία, Σερβία και Σλοβενία.

Πηγή: Βαλκανικό φεστιβάλ γάλακτος

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα