Οικονομικές λύσεις θέρμανσης

Οικονομικές λύσεις θέρμανσης-ξύλα

Έρευνα για οικονομικές λύσεις θέρμανσης

Τα «Αληθινά Σενάρια» προτείνουν εναλλακτικούς και οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης, παρουσιάζοντας με λεπτομέρειες το κόστος, τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά τους.
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εκπομπή για να ανακαλύψετε τις εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης και τις μετατροπές που μπορείτε να κάνετε στα υφιστάμενα συστήματά σας, έτσι ώστε να αποδίδουν περισσότερο και να γλυτώσετε αρκετά χρήματα.
Στο βίντεο οι συντελεστές της εκπομπής συνομιλούν με επαγγελματίες της Βόρειας Ελλάδας και εξηγούν πως λειτουργεί κάθε προϊόν και μας πληροφορούν για την τιμή του. Έτσι, πληροφορούμαστε για την θέρμανση από ξύλα, ξυλόσομπες έως καυστήρες πέλετ, ηλιακούς συλλέκτες, λέβητες ιόντων μέχρι και συστήματα υπέρυθρης θέρμανσης σε πίνακες ζωγραφικής, αλλά και από φυσικό μάρμαρο..

Προσωπικά ξεχώρισα την πατέντα του κυρίου από το Φίλυρο Θεσσαλονίκης, που δημιούργησε τον κλωβό υπερ-εκμετάλλευσης θερμότητας στο τζάκι του. Με 7-8 τόνους ξύλα (λένε ότι) βγάζουν όλο το χειμώνα σε σπίτι 150 τετραγωνικών. ...
Με την τιμή του πετρελαίου να έχει φτάσει στα ύψη και αδιαμφισβήτητη την οικονομική δυσπραγία, το ζήτημα της θέρμανσης κυριολεκτικά «καίει» φέτος τους Έλληνες, οι οποίοι αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις για να ζεσταθούν. Η εκπομπή, με ένα εκτεταμένο αφιέρωμα σε δύο μέρη, προτείνει εναλλακτικούς και οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης, παρουσιάζοντας με λεπτομέρειες το κόστος, τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά τους.

Ένας από αυτούς είναι η παραδοσιακή χρήση του ξύλου, που επιστρέφει δυναμικά. Καθώς το πετρέλαιο θεωρείται πλέον ασύμφορο, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση πωλήσεων στα καυσόξυλα, σε σημείο να γίνονται εισαγωγές από τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Ξυλόσομπες, λέβητες ξύλου, ενεργειακά τζάκια και πατέντες που μεγιστοποιούν την απόδοση ενός κλασικού τζακιού είναι μόνο μερικές από τις λύσεις που μπορεί να δώσει η καύση των ξύλων.

Με δεδομένο το χαμηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, πολλοί προσανατολίζονται, επίσης, σε ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν οικονομία έως και 70% σε σχέση με τους παραδοσιακούς καυστήρες πετρελαίου. Ιδιαιτέρως δημοφιλή σε χώρες του εξωτερικού είναι τα λεγόμενα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης που υπόσχονται χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, εύκολη τοποθέτηση και αισθητική που υπερτερεί. Μία ελληνική αποκλειστικότητα στην υπέρυθρη θέρμανση είναι, επίσης, τα θερμαντικά σώματα μαρμάρου, ενώ πολλοί επιλέγουν και τους θερμοπομπούς, που έχουν χαμηλό κόστος αγοράς, άμεση απόδοση και γρήγορη εγκατάσταση.

Οι αντλίες θερμότητας και οι λέβητες ιόντων είναι άλλες δύο εναλλακτικές λύσεις που προτιμούνται τα τελευταία χρόνια. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, το μέλλον της θέρμανσης τοποθετείται στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, άποψη που υπερασπίζονται ένθερμα όσοι έχουν μια πιο οικολογική αντίληψη του ενεργειακού προβλήματος που ήδη αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Η καύση της βιομάζας, του λεγόμενου πέλετ, η χρήση ηλιακών συλλεκτών, αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω μιας αποτελεσματικότερης μόνωσης των κτιρίων είναι επιλογές που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών...

Έως και 100% πάνω οι τιμές!
Για αύξηση στις παραγγελίες κατά 100% κάνουν λόγο οι ξυλέμποροι. Στα 200 ευρώ, με ανοδικές τάσεις, το μέσο κόστος για έναν τόνο ξύλων στην Αττική. «Από το τέλος Ιουλίου σχηματίζονται ουρές», λένε οι επιχειρηματίες.
Κατακόρυφη αύξηση γνωρίζει φέτος η ζήτηση καύσιμης ξυλείας λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα λαϊκά νοικοκυριά.
Η ξέφρενη πορεία της τιμής του πετρελαίου ωθεί τους καταναλωτές στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης και οι ξυλέμποροι κάνουν λόγο για άνοδο της ζήτησης κατά 100%. Προς τα πάνω προσαρμόζονται ως είθισται και οι τιμές των ξύλων.

Στην Αττική το μέσο κόστος για έναν τόνο καυσόξυλου είναι 200 ευρώ με ανοδική τάση. Οι χαμηλότερες τιμές αγγίζουν τα 180 ευρώ -σε περιοχές όπως το Πόρτο Ράφτη- και οι υψηλότερες τα 240 ευρώ, όπως για παράδειγμα στη Βάρη. Φτηνότερα πωλούνται τα βουλγάρικα ξύλα, τα οποία όμως δεν ενδείκνυνται για καύση. Στην επαρχία το κόστος διαμορφώνεται στα περίπου 150 ευρώ/ τόνο.
«Μέσα σε 8 μέρες πουλήθηκαν 27 τόνοι ελιάς», λέει η Ζωή η οποία εργάζεται σε οικογενειακή μάντρα ξυλείας στο Χαλάνδρι. «Και έχουμε ήδη προπωλήσει άλλους 27,5 τόνους από το φορτίο που περιμένουμε».

Τα μέλη της οικογένειάς της αποφάσισαν να ασχοληθούν πρόσφατα με την ξυλεία καθώς διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για έναν τομέα με σημαντική άνθηση. Δεν ήταν οι μόνοι.
Οι αντίστοιχες επιχειρήσεις έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια και το αποτέλεσμα τους αποζημιώνει. Τον περσινό χειμώνα εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματα της αγοράς με αποτέλεσμα οι έμποροι να στραφούν στην ξυλεία της Βουλγαρίας. Όταν και αυτή στέρεψε, ξεκίνησαν εισαγωγές από τη Ρουμανία.

Διανομή
«Από το τέλος Ιουλίου σχηματίζονται ουρές», λέει ο κ. Παναγιώτης Σακελλαράκης, ο οποίος διατηρεί μάντρα τα τελευταία 35 χρόνια στη λεωφόρο Λαυρίου.
«Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της ζήτησης οι έμποροι έχουν αυξήσει υπερβολικά τις τιμές ή δεν φέρνουν ξύλα στην Αττική. Ξεπουλάνε σε κοντινές περιοχές στην επαρχία». Από την πλευρά του ο κ. Σωκράτης, ιδιοκτήτης μάντρας στα Γλυκά Νερά, λέει πως ο κόσμος είναι φειδωλός ακόμη και με τα καυσόξυλα. «Κάνουν παζάρια, ζητούν δόσεις, δεν υπάρχουν χρήματα».
Η αυξημένη κινητικότητα στον χώρο, όπως όλοι εξηγούν, είχε διαφανεί από το καλοκαίρι, όταν σημειωνόταν μεγάλη προσέλευση σε καταστήματα εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης εν όψει του δύσκολου χειμώνα...

ΑΠΟΔΟΣΗ - Πόση ζέστη μπορεί να προσφέρει κάθε είδος ξύλου
Ένας πρακτικός τρόπος για να ανακαλύψει κανείς πόση ζέστη μπορεί να προσφέρει κάθε είδος ξύλου στον προσωπικό του χώρο είναι να αναζητήσει τη θερμαντική του αξία. Ετσι ονομάζεται η ποσότητα της θερμικής ενέργειας που παράγεται από την πλήρη καύση ενός κιλού ξηρού ξύλου. Στην περιοχή της Μεσογείου τη μεγαλύτερη θερμαντική αξία έχει η ελάτη (4895 Kcal ανά κιλό καιόμενου ξύλου), ακολουθεί η πεύκη (4.830 Kcal/Kg), η οξιά (4701Kcal/Kg) και η δρυς με 4.694 Kcal/Kg. Παρ' όλ' αυτά η δρυς προτιμάται λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της καύσης της. Σύγκριση μπορεί να γίνει με το πέλετ, η θερμαντική αξία του οποίου υπολογίζεται στα 4400 Kcal. Ως προς τις τιμές των ξύλων θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Στην επαρχία ο τόνος κυμαίνεται στα περίπου 150 ευρώ ενώ στην Αθήνα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 240 ευρώ. Μια μέση τιμή για τη δρυ και την ελιά στην Αττική είναι τα 200 ευρώ ανά τόνο, ενώ το πεύκο διατίθεται στις ίδιες ή σε ελαφρά χαμηλότερες τιμές.

ΠΕΥΚΟ
Ανάβει εύκολα, καίγεται γρήγορα
Είναι ένα ξύλο που ανάβει εύκολα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ρετσίνι. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι καίγεται γρηγορότερα από τα υπόλοιπα ξύλα με αποτέλεσμα η χρήση του να καθίσταται οικονομικά ασύμφορη, ενώ συνήθως πωλείται στην ίδια τιμή με τη δρυ, την οξιά και την ελιά. Επίσης, «σκάει» περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη και ως εκ τούτου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

ΟΞΙΑ
Σκληρό ξύλο με μεγάλη διάρκεια καύσης
Η καύση της διαρκεί περισσότερο από του πεύκου γιατί πρόκειται για σκληρό ξύλο με πυκνότητα και βάρος. Παρ' όλα αυτά, ο χρόνος καύσης της δεν μπορεί να προσεγγίσει τον αντίστοιχο της δρυός ή της ελιάς. Εχει την ιδιότητα να μη «σκάει» τόσο πολύ και ανάβει χωρίς δυσκολία. Χρησιμοποιείται στην κυρίως καύση και όχι για προσάναμμα για το οποίο θεωρείται ιδανικό το πεύκο. Η οξιά κόβεται και σε μικρά κομμάτια τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ξυλόσομπες.

ΔΡΥΣ
Δεν πετάει σπίθες, παράγει ήρεμη φλόγα
Είναι το ξύλο που προτιμάται περισσότερο από όσους χρησιμοποιούν τζάκι στη χώρα μας. Καίγεται πιο αργά από όλα τα άλλα ξύλα. Σημαντικό πλεονέκτημά του είναι το γεγονός ότι δεν πετάει σπίθες. Για την ακρίβεια, κατά την καύση του παράγεται μακριά και ήρεμη φλόγα ενώ η εικόνα που παρουσιάζουν τα φλεγόμενα κομμάτια δρυός μοιάζει με αυτή του πυρωμένου σιδήρου. Η δρυς ανάβει δύσκολα και συνήθως για να ξεκινήσει η καύση της απαιτείται η συνδρομή βοηθήματος.

ΕΛΙΑ
Το καλύτερο ξύλο για καύση στο τζάκι
Κάνει μικρή και ήρεμη φλόγα, ενώ ανάβει σχετικά εύκολα. Οι περισσότεροι μαντράδες ξυλείας συστήνουν στους καταναλωτές την ελιά ως το καλύτερο ξύλο που μπορούν να προμηθευτούν για το τζάκι τους. Καίγεται αργά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της φωτιάς προσφέροντας οικονομική θέρμανση στον χώρο. Η τιμή της κυμαίνεται μεταξύ 0,19 και 0,24 ευρώ το κιλό.

ΠΟΥΡΝΑΡΙ
Με μεγάλη θερμική απόδοση
Θεωρείται υψηλής ποιότητας καυσόξυλο, που, όμως, δεν συναντάται σε μεγάλες ποσότητες. Aνήκει στην κατηγορία των σκληρών ξύλων και χαρακτηρίζεται από μεγάλη θερμική απόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα ξύλα. Καίγεται αργά, χαρακτηριστικό που το καθιστά ιδανικό για το τζάκι. Η θερμαντική του απόδοσή υπολογίζεται στις περίπου 4670Kcal/kg.

Εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης-Οικονομία και απόδοση υπόσχονται τα πέλετ

• Το ενεργειακό τζάκι είναι μια επιλογή που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος
Οι νέες μέθοδοι θέρμανσης προτάσσουν το ξύλο ως καύσιμο φιλικό στη φύση αλλά και το πορτοφόλι μας.

Το πέλετ (pellet) συνιστά τη μόδα των τελευταίων ετών και σύμφωνα με τους υποστηρικτές του συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό όφελος και μεγάλη ζέστη. Πρόκειται για πολύ μικρά κομμάτια συμπιεσμένου ξύλου που προέρχονται από τα κατάλοιπα της υλοτομίας, όπως πριονίδια και κλαδιά. Από αυτά έχει αφαιρεθεί τελείως το οξυγόνο και το μεγαλύτερο ποσοστό της υγρασίας (απομένει 8-10%) με αποτέλεσμα η καύση τους να διαρκεί πολλές ώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα ενεργειακό τζάκι μπορεί να χρειάζεται «γέμισμα» με πέλετ μόλις τρεις φορές το 24ωρο. Στη Βόρεια Ευρώπη τα πέλετ έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο.
Στη χώρα μας διατίθεται στην αγορά με μέση τιμή 0,27 ευρώ το κιλό ενώ για τη θέρμανση ενός σπιτιού τον χειμώνα απαιτείται συνολικά ποσότητα 4 έως 5 τόνων. Συνήθως προτιμώνται σόμπες ή καυστήρες πέλετ -η επιλογή των οποίων εξαρτάται από το μέγεθος του σπιτιού- όμως η εγκατάστασή τους προϋποθέτει τεχνικές εργασίες στον χώρο όπου θα τοποθετηθούν.

Άλλες εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης με καύσιμο το ξύλο είναι οι ξυλόσομπες οι οποίες συνιστούν μια οικονομικά προσιτή λύση, το συμβατικό τζάκι αλλά και το ενεργειακό. Το τελευταίο είναι μια επιλογή που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος καθώς χαρακτηρίζεται από σημαντικά πλεονεκτήματα: Είναι πιο αποδοτικό και με χαμηλότερη κατανάλωση.
Η κλειστή εστία του δεν επιτρέπει στον θερμό αέρα να διαφεύγει στο περιβάλλον ενώ αντίθετα διοχετεύεται σε ολόκληρο το σπίτι μέσω θυρίδων. Δεν είναι λίγοι επίσης εκείνοι οι οποίοι μετατρέπουν το ενεργειακό τους τζάκι σε «καλοριφέρ» συνδέοντάς το με τον κυκλοφορητή, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται ζεστό νερό στα θερμαντικά σώματα του σπιτιού.
Όσοι διαθέτουν ήδη συμβατικό τζάκι και θέλουν να το μετατρέψουν σε ενεργειακό, θα πρέπει να καταβάλουν κατά μέσο όρο δαπάνη ύψους 3.000 ευρώ.
Κατερίνα Ροββά

Διαβάστε ακόμη:Βελτιώσεις στο τζάκι

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/10/12, 7:51 μ.μ.

    Δεν υπαρχει αυτο το site.
    Μπραβο ρε μαγγες, αυτος ειναι ο γνησιος Ελληνας κια οχι αυτος που γυρναει στα καφενεια κια στις καφετεριες ξοδευοντας τσαμπα τον χρονο του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπαρχει και αλλος τροπος που δεν το ειπε και δεν ξερω γιατι δεν τον ειπε.
    ειναι παλι με αντλια θερμοτητας αλλα αντι να περνει των αερα και να τραβαει την θερμοτητα,περνει νερο απο ενα κυκλωμα με σωληνες που ειναι μεσα στην γη και τραβαει την θερμοτητα απο εκει.
    το καλο σε αυτην την εγκατασταση ειναι οτι ειναι στανταρ η θερμοκρασια στην γη δεν αλλαζει μετα απο καποιο βαθος και ετσι δεν εχεις προβλημα οσο κρυο και να εχει εξω η οσο ζεστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αποφύγετε ο,τι καίει ρεύμα 1)γιατί δεν είναι καθόλου καλό για το περιβάλλον να μετατρέπεις ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική και 2) οι τιμές του ρεύματος θα αυξάνονται συνεχώς... ωστόσο οι αντλίες θερμότητας είναι καλή λύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αποφύγετε ο,τι καίει ρεύμα 1)γιατί δεν είναι καθόλου καλό για το περιβάλλον να μετατρέπεις ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική και 2) οι τιμές του ρεύματος θα αυξάνονται συνεχώς... ωστόσο οι αντλίες θερμότητας είναι καλή λύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αποφύγετε ο,τι καίει ρεύμα 1)γιατί δεν είναι καθόλου καλό για το περιβάλλον να μετατρέπεις ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική και 2) οι τιμές του ρεύματος θα αυξάνονται συνεχώς... ωστόσο οι αντλίες θερμότητας είναι καλή λύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν αναφέρθηκαν και τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης! Εκπληκτικλή απόδοση, ευεργετικά για την υγεία και πολύ οικονομικά σε κατανάλωση!
    Επίσης δεν χρειάζονται προεγκατάσταση. Απλά τα βάζουμε στην πρίζα.
    Και δεν πιάνουν χώρο και είναι και πολύ όμορφα!
    Το μεγάλο τους μειονέκτημα σε καιρό κρίσης είναι η τιμή αγοράς (περίπου 300 ευρώ και πάνω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος7/12/12, 11:49 μ.μ.

    Διαφωνώ ριζικά με τη Μαγια .. πιο πάνω!
    Μακρυά από τα πάνελ υπερυθρων, ειναι ότι χειρότερο!Σε ζεσταινουν χωρίς να ζεσταινουν και τον χώρο, είσαι δηλαδή κατι σαν κοτόπουλο σε φουρνο μικροκυμάτων!!!
    Επίσης ποιο ειναι το καλό που κανουν στην υγεία?? Αν διαβασει κανεις manual θα δει οτι ίσα ίσα, απαγορευευται σε άτομα με επιθέματα(σιλικόνης) να μπαινουν σε χώρο με τέτοια πανελ γιατί διογκόνωνται και ...μπαμ :)
    Προσωπικη μου αποψη μετα απο πολυ ψαξιμο , να αποφευγονται τα συγκεκριμενα προιόντα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. απο χόμπυ και μια γενικοτερη κατασκευαστίτιδα διαφόρων, ασχολούμαι και με την θερμανση. εναλλακτικά ξεκίνησα φτιάχνοντας μια rocket heater και βελτίωση στη βελτίως έχω κάνει έξι ή επτά. για όσους ενδιαφέρονται ας googlίσουν τι είναι μια rocket stove, or rocket mass heater. για κάθε απορία είμαι στη διάθεση σας. την προτείνω ανεπιφυλακτα και για την οικονομία στο ξύλο και για τους μηδενικούς ρύπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα φίλε μου, μου κίνησε το ενδιαφέρον το κείμενο σου όμως είμαι παντελώς άσχετος, και τα αγγλικά μου είναι χάλια μήπως μπορείς να με βοηθήσεις να κατανοήσω τι ακριβώς είναι αυτό το σύστημα και πως δουλεύει?; ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα