Βιοδυναμικό ημερολόγιο Ιούυλίος 2013
Παρατηρήσεις:
1. Οι ώρες είναι Ελλάδος, έχει ενσωματωθεί η θερινή ώρα.
2. Στην περίοδο φύτευσης η Σελήνη κινείται προς τα κάτω (προς το Νότιο ημισφαίριο), οι χυμοί είναι κάτω, άρα το φυτό έχει δύναμη στη ρίζα του, το νεαρό φυτό ριζώνει καλύτερα. Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση φυτών από το σπορείο στο κήπο, μεταφύτευση δέντρων, κλάδεμα, ξύλευση.
3. Στην περίοδο συγκομιδής η Σελήνη κινείται προς τα πάνω (προς το βόρειο ημισφαίριο), οι χυμοί είναι επάνω, άρα θα έχουμε καλύτερες, νοστιμότερες και ανθεκτικότερες συγκομιδές. Τότε είναι κατάλληλο να κόβουμε κεντράδια και να μπολιάζουμε δέντρα.
4. Η σπορά (τοποθέτηση του σπόρου στο έδαφος) μπορεί να γίνει είτε την περίοδο φύτευσης είτε της συγκομιδής. Ο σπόρος, ανάλογα με τις συνθήκες, θα βλαστήσει στο κατάλληλο χρόνο.
5. Η περίοδος φύτευσης ξεκινάει στις 6 Ιουλίου (ώρα 07:00) έως και τις 20 Ιουλίου (ώρα 04:00)
Θα πρέπει ίσως να υπενθυμίσουμε ότι:
Άνθη είναι φυτά όπως: η Καλεντούλα, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λουλούδια, το μπρόκολο, το χαμομήλι.
Καρπός είναι φυτά όπως: το Αγγούρι, ο Αρακάς, η Ζέα, ο Ηλιόσπορος, το Καλαμπόκι (άνυδρο, κίτρινο, λευκό, ποπ κορν), το Καρπούζι, το Κολοκύθι (νερού, μακρύ, στρογγυλό, λούφα), τα Κουκιά, η Μελιτζάνα (τσακώνικη, φλάσκα), οι Μπάμιες, η Ντομάτα (καρδιά βούβαλου, ροζέ κ.ά.), το Πεπόνι, η Πιπεριά (καμπανούλα, καυτερή, κέρατο, Φλώρινας), το Σιτάρι (μαυραγάνι κ.ά.), τα Φασόλια (γίγαντες, κλαρωτά, στρωτά, χάντρα), η Φράουλα.
Ρίζα είναι φυτά όπως:
το Καρότο, το Κρεμμύδι, το Παντζάρι, η Πατάτα, το Πράσο, το Σκόρδο.
Φυλλώδη είναι φυτά όπως: η Αρμπαρόριζα, ο Άνηθος, τα Αντίδια, το Λάπατο, ο Μαϊντανός, η Μαντζουράνα, ο Μάραθος, το Μαρούλι, το Μελισσόχορτο, η Μηδική, το Ραδίκι το ήμερο, η Ρίγανη, το Σέλινο, το Σέσκουλο, το Σπανάκι, η Στέβια, το Τριφύλλι το έρπον, Το Τσάι (Αγράφων, βουνού).
Ανθέων με κίτρινο χρώμα (: Καλεντούλα, κουνουπίδι, λάχανο, λουλούδια, μπρόκολο, χαμομήλι).
Για φυτά που χρησιμοποιούμε τον καρπό τους με κόκκινο χρώμα: Αγγούρι, Αρακάς, Ζέα, ηλιόσπορος, καλαμπόκι (άνυδρο, κίτρινο, λευκό, ποπ κορν), καρπούζι, κολοκύθι (νερού, μακρύ, στρογγυλό, λούφα), κουκιά, μελιτζάνα, μπάμιες, ντομάτα, πεπόνι, πιπεριά, Σιτάρι (μαυραγάνι), φασόλια, φράουλα.
Για φυτά που χρησιμοποιούμε τη ρίζα τους με το ανοιχτό καφέ: καρότο, κρεμμύδι, παντζάρι, πατάτα, πράσο, σκόρδο.
Για φυτά που χρησιμοποιούμε το φύλλωμά τους με πράσινο χρώμα: αμπαρόριζα, άνιθος, αντίδια, λάπατο, μαϊντανός, μαντζουράνα, μάραθος, μαρούλι, μελισσόχορτο, μηδική, ραδίκι ήμερο, ρίγανη, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τριφύλλι έρπον, τσάι.
Με το σκούρο ραφ είναι οι δυσμενείς ημέρες όπου δεν κάνουμε καμιά σπορά ή μεταφύτευση.
Διαβάστε ακόμη:Βιοδυναμική καλλιέργεια
ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χρήσιμο πραγματικά. Μην ξεχνάτε όμως να βάζετε και τα χρώματα με τις αντιστοιχίες τους. Πχ, το κίτρινο ή το κόκκινο σε τι ειδος φυτών αντιστοιχεί, κλπ. Εγω τυχαία τα βρήκα σε παρομοια ανάρτηση αλλού, αλλά καθως εδω συχνάζουμε, καλό ειναι να μας τα υπενθυμίζετε κάθε φορά για εμάς αλλά και για τους καινουριους χρήστες του ιστολογίου σας. Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθώ να περάσω τις πληροφορίες όσο πιο γρήγορα και αξιόπιστα γίνεται και ελπίζω αυτό το κομμάτι να συνεχιστεί γιατί πραγματικά πιστεύω ότι δουλεύει και αξίζει την προσοχή μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ημερολόγιο και το γράφημα δεν το φτιάχνω εγώ (και δεν αποποιούμαι καμία ευθύνη) αλλά φίλοι που βοηθάνε και συμβάλουνε ενεργά με τον τρόπο τους στην ιστοσελίδα.
Επίσης είναι μία ευκαιρία να πειραματιστούμε, να μοιραστούμε, να μάθουμε, να βοηθηθούμε ακόμα και εμείς, αλλά και να γνωριστούμε περισσότερο μεταξύ μας.
Να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους που ασχολούνται με το βιοδυναμικό ημερολόγιο και να αναφέρω ότι θα βγαίνει και ένα μήνα νωρίτερα για να το μελετάμε και να προλαβαίνουμε όλοι…