Βάφω κόκκινα αυγά με φυσική βαφή

Βάφω κόκκινα αυγά με φυσική βαφή

Πως βάφω κόκκινα αυγά με φυσικό χρώμα

Πως βάφουμε κόκκινα αυγά με φυτική βαφή;
Για να βάψουν τα κόκκινα αυγά τα παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν χημικά χρώματα, χρησιμοποιούσαν βαφές από την φύση κυρίως από τα φυτά για να δώσουν χρώματα στα υφάσματα και τα αντικείμενά τους. Αυτή η μέθοδος και η τεχνική δυστυχώς έχει ξεχαστεί και χαθεί στις ημέρες μας.
Δεν θα ασχοληθώ εδώ ούτε με τον τρόπο βαφής υφασμάτων, ούτε με πολλά χρώματα ίσως το κάνω κάποια άλλη στιγμή. Επειδή πλησιάζει το Πάσχα και ξέρω πολλοί από εσάς θέλετε βάψετε τα αυγά σας με φυσική βαφή θα σας παρουσιάσω τον πιο απλό, εύκολο και φτηνό τρόπο πως έβαφαν τα αυγά τους τα παλιά χρόνια.
Οι αποχρώσεις που μπορείτε να βάψετε τα αυγά σας είναι πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο, αναλόγως τις προτιμήσεις σας.

Διαδικασία βαψίματος κόκκινων αυγών

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που συνήθως χωράει 12-20 αυγά άνετα, για να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα αυγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το νερό που θα εξατμιστεί με το βρασμό). Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας.

Τα αυγά και το νερό μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας και τις εξωτερικές φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια. Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε με μαχαίρι τα κρεμμύδια γιατί χρησιμοποιούμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες από αυτά. Ανάβουμε την φωτιά στην κουζίνα μας όχι στο τέρμα αλλά περίπου στην μέση. Δεν θέλουμε να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό μας γιατί θα χτυπιούνται περισσότερο τα αυγά μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να σπάσουν.

Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό μας πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνουν και τα αυγά μας εσωτερικά. Το χρώμα τους στο τέλος του βρασμού θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε την φωτιά μας. Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Τέλος τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε βάλει λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα. Την ίδια διαδικασία κάνουμε και για πορτοκαλί χρώμα, απλώς βάζουμε λιγότερες φλούδες από κρεμμύδια στο νερό μας.
Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες από τις δοκιμές που έκανα σε λίγα αυγά με τις φλούδες του κρεμμυδιού.

κόκκινα αυγά με φυσική βαφή κόκκινα αυγά με φυσική βαφή
κόκκινα αυγά με φυσική βαφή κόκκινα αυγά με φυσική βαφή
κόκκινα αυγά με φυσική βαφή κόκκινα αυγά με φυσική βαφή

Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε και σχέδια στα αυγά μας με διάφορα φυλλαράκια αρκεί να είναι πλατιά,τυλίγοντας τα με τούλι.

κόκκινα αυγά με φυσική βαφή κόκκινα αυγά με φυσική βαφή

Στην ακόλουθη φωτογραφία βλέπετε την διαφορά χρώματος της φυσικής βαφής με κρεμμύδια και βαφής του εμπορίου (με τα κρεμμύδια είναι τα πιο σκουρόχρωμα).

φυσική βαφή κόκκινων αυγών

Εάν θέλετε και άλλα χρώματα, μπορείτε να βρείτε σωστές οδηγίες βαφής στο βιβλίο «Βαφικά φυτά της Κρήτης & τεχνικές βαφής», στη βιβλιοθήκη της ιστοσελίδας στη κατηγορία "Βιβλία για φαγώσιμα χόρτα και εδώδιμα φυτά"

Διαβάστε ακόμη:Πως διατηρούμε τα αυγά πάντοτε φρέσκα

18 σχόλια:

  1. Γεια σας! Η χαρά μου είναι απερίγραπτη που σας βρήκα!Συγχαρητήρια για το καταπληκτικό μπλογκ. Διατηρώ τα τελευταία 4 χρόνια ένα δικό μου περιβόλι και είμαι σίγουρη ότι εδώ θα βρίσκω πολλές λύσεις για τις απορίες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος31/3/09, 11:06 μ.μ.

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΦΗ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΣΟΦΛΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΥΔΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΡΙΖΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΖΙΖΑΝΙΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΠΛΑΤΥΦΥΛΛΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΚΟΛΛΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ.ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΒΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΡΘΩ.ΘΟΔΩΡΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/4/09, 12:28 π.μ.

    Κατερίνα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Φίλε ανώνυμε το ίδιο και εσένα.
    Τώρα όσο αναφορά τις βαφές για κίτρινο έχω δοκιμάσει κρόκο και άχυρο που είχα διαβάσει, αλλά δε δούλεψε. Ξέρω ότι ο κρόκος θέλει ειδική διαδικασία για να βάψει, μάλλον πολύ περισσότερο το αυγό που έχει διαφορετική επιφάνεια. Για τα άνθη αμυγδαλιάς έχω διαβάσει και εγώ αλλά δυστυχώς μόλις μαράθηκαν και δεν πρόλαβα για το πείραμα. Για την καρυδιά δυστυχώς δεν έχει βγάλει ούτε φύλλα ακόμα… Η καρυδιά βάφει πολύ καλά το ξέρω από την μητέρα μου που έβαφε τα μαλλιά της καφέ, για πράσινο δεν γνωρίζω… Προτίμησα να δημοσιεύσω αυτό που έχω δοκιμάσει ότι δουλεύει σίγουρα ο ίδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι παρόμοιο έχω βρεί σε εβραϊκές συνταγές. Μόνο που αντί για βράσιμο στην κατσαρόλα τα βάζουν στο φούρνο. Θα βρω τη συνταγή και θα σας πω λεπτομέρειες.
    Ίσως στο φούρνο να γλιτώνεις το σπάσιμο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να συμπληρώσω πως αν θέλουμε τα αυγά μας να έχουν και σχέδιο πάνω τους κάνουμε τα εξής.Βάζουμε πάνω στο αυγό ένα φυλλαράκι απο πχ.τριανταφυλιας και το τυλίγουμε μία φορά με ψιλό καλτσον ή ψιλό τούλι
    και το βάζουμε να βράσει όπως σωστά γράφετε.Κάθε φυτό έχει και διαφορετικά φύλλα,ετσι όλα τα σχέδια μας θα είναι διαφορετικά.
    Καλή επιτυχία.Καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω βάψει αυγά με τον τρόπο που περιγράφεις.Βέβαια έγιναν ανοιχτόχρωμα,γιατί δεν ήξερα ότι θέλουν να τα αφήσουμε περισσότερο.
    Επίσης εκτός από τον τρόπο με τα φύλλα,κάποτε είχα τυλίξει τις φλούδες των κρεμμυδιών και είχα κλείσει κάθε αυγό σε κομμάτι καλσόν και βγήκαν πολύ όμορφα αφηρημένα σχέδια.
    Με κρόκο δοκίμασα πέρυσι,δε βάφουν σχεδόν καθόλου.Φέτος θα δοκιμάσω κιτρινόριζα(κουρκουμά).
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σας
      Για τα κόκκινα αυγά εγώ χρησιμοποιώ τα έξω φύλλα του κόκκινου κρεμμυδιού, όπως μας λέει και το άρθρο.

      Εικάζω ότι με τα έξω φλούδια του κίτρινου κρεμμυδιού, ή και με την ανάμιξη με λίγα κόκκινου, θα σας δώσει κίτρινο, κιτρινωπό, ή και ίσως πορτοκαλί.

      Καλό Πάσχα!
      Λιάνα

      Διαγραφή
  7. γεια σας παιδια
    πολυ ωραιο μπλογκ για μας τους "περιβολαρηδες"
    να σας πω και γω για τις βαφες των αυγων το πρασινο βγαινει με σπανακι
    βεβαια εδω στον τοπο μου (Κεφαλονια)τις μερες πριν το πασχα στα μαναβικα πουλανε ενα θαλασσινο φυκι που ειναι φοβερο μη τοξικο εντελως φυσικο και βαφουν τα αυγα το χρωμα που δινουν ειναι ενα ομορφο μπορντω δεν ξερω αν το βρισκει κανεις εκτος Κεφαλονια
    αντε και Καλη Ανασταση σε ολους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ15/4/09, 9:59 μ.μ.

    Πολύ ωραία πράγματα βρίσκεις εδώ !
    Θα στείλω τη διεύθυνση στην κόρη μου στο Λονδίνο , που και αυτής της αρέσει η μαγειρική και πειραματίζεται με διάφορα . Θα ξετρελλαθεί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με πατζάρι έχει κάνει κανένας παιδιά; Λογικά και εκεί θα έβγαινε ωραίο χρώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος20/4/11, 3:48 μ.μ.

    Το παντζάρι δεν πιάνει το έχω δοκιμάσει παλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι λόγοι που δεν έγραψα για βαφές αυγών με άλλα χρώματα είναι 2

    Α) Οι βαφές με άλλα χρώματα είναι πιο χρονοβόρες και πιο ακριβές από τις βαφές του εμπορίου και το αποτέλεσμα δύσκολο την πρώτη φορά ενώ του κρεμμυδιού πανεύκολος και δεν αποτυγχάνει…

    Β)Δεν αλλάζουμε την παράδοσή μας, υπάρχει λόγος που βάφονται κόκκινα, φτάνει πια η ξενομανία και η μόδα που την πληρώνουμε βαπορίσια

    Αν δεν σας έπεισα και εξακολουθείτε να θέλετε άλλα χρώματα από περιέργεια, μπορείτε να βρείτε σωστές οδηγίες βαφής με άλλα χρώματα στο βιβλίο «Βαφικά φυτά της Κρήτης & τεχνικές βαφής», στη βιβλιοθήκη στη κατηγορία φαγώσιμα χόρτα και φυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα και χρόνια πολλα σε όλους (και ολες εννοείται...)
    Για να βάψετε αυγά κίτρινα (δεν το έχω δοκιμάσει αλλα το άκουσα τυχαία μόλις σήμερα) κάντε οτι και για το κόκκινο χρώμα αλλα αντί για κρεμμύδια βάλτε τα λουλουδάκια απο την ξυνίθρα (ή ξυνό ή μπογιά κατα την τοπική Κρητική διάλεκτο)
    Καλή τύχη και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κατ αρχην και τα δικα μου συγχαρητηρια για το χρησιμο ιστολογιο. Θα προσθεσω σπο πειρας ορισμενες χρήσιμες ελπιζω παρατηρήσεις:
    α) Αφήστε τα κρεμμυδόφυλλα 2-4 μέρες στο νερό με το οποίο θα βράσετε τα αυγά. Βοηθάει τις χρωστικές.
    β) Όσο πιο σκούρα τα κρεμμύδια τόσο περισσότερες χρωστικές.
    γ) Μια κατσαρόλα κρεμμυδόφυλλα βάφει τουλαχιστον 40 αυγά σκούρο κόκκινο σε 3-4 δόσεις.
    δ) Η φωτιά χαμηλά, ίσα που να επιτρέπει τη βράση. (Με αυτό το τρόπο ελαχιστοποιειται και το πράσινο στο κρόκο)
    ε) Ανάδευση προσεκτική τύπου ..."σιγά τα αυγά", τουλάχιστον δυό φορές.
    Έχει δίκιο ο φιλόξενος Θόδωρος: αυτο ήταν πάντα το κόκκινο αυγό προ ...χημικής βαφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιώργης7/4/12, 5:30 μ.μ.

    γεια σας, συγχαρητηρια για το blog. Θα ήθελα να σας πω ότι στην οικογένεια μας βάφουμε τα αβγα με την ρίζα φυτού το όποίο το αποκαλούμε εδω στην περιοχή μου ως "ριζάρι". Την επίσημη ονομασία του φυτού δεν την γνωρίζω. Μπορώ να πώ ότι είναι κάλύτερο και από τις βαφές που βρίσκει κανείς στο εμπόριο. Επίσης, δεν ξεβάφουν τα αβγά, αλλά ούτε περνά μέσα στο αβγό το κόκκινο χρώμα. Πιστεύω ότι είναι ότι καλύτερο για να δώσει κανείς κόκκινο χρώμα. Έχω δει και σε μανάβικα.

    Γιώργης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. για πολύ εντονο κίτρινο χρώμα βράζουμε μαζί με τα αυγά κορυφές ή και φύλλα από αμυγδαλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος4/5/13, 3:33 μ.μ.

    Καλησπέρα σας. Εγώ κατά την εκτέλεση δε χρησιμοποίησα ξύδι. Τα άφησα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20'. Στα 12 αυγά τα 10 ήταν ραγισμένα. Το αυγό ήταν ωραία βρασμένο, όπως πρέπει. Μήπως λόγω της παράλειψης του ξυδιού, ράγισαν;;b

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σας
      Τα αυγά πρέπει να είναι σε 'θερμοκρασία δωματίου',
      ή, με άλλα λόγια να έχουν παρόμοια θερμοκρασία με το νερό που θα μπούνε, ώστε να μην σπάσουν όταν θ' αρχίσει το βράσιμο.

      Λιάνα

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα