Φυτά εδαφοκάλυψης για χλωρή λίπανση

Φυτά εδαφοκάλυψης για χλωρή λίπανση

Πως να Δυναμώσετε χωρίς λιπάσματα το έδαφος σε έναν οπωρώνα

Ο σκοπός της διαχείρισης του εδάφους είναι η προώθηση της μετατροπής του διαβρωμένου υλικού από μητρικό πέτρωμα και πέτρα σε έδαφος κατάλληλο για την ανάπτυξη καλλιεργειών και ο εμπλουτισμός του εδάφους αυτού. Το έδαφος πρέπει να μεταβληθεί από μια νεκρή, ανόργανη ύλη σε οργανικό, ζωντανό υλικό.

Ατυχώς, η διαχείριση του εδάφους, όπως γίνεται συνήθως στις μέρες μας, δεν είναι τίποτα άλλο βασικά παρά μια καθαρή καλλιέργεια που μετατρέπει το έδαφος σε μια μη-ζωντανή, ανόργανη ύλη. Φυσικά, υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτό το επανειλημμένο βοτάνισμα, η εφαρμογή χημικών λιπασμάτων και η προσεκτική διαχείριση θα αυξήσουν τις αποδόσεις και θα δώσουν μια καλή παραγωγή.

Το έδαφος σε πολλούς οπωρώνες έχει εξαντληθεί από το συνεχές όργωμα και το βοτάνισμα, γι’ αυτό και ορισμένοι αγρότες αναγκάζονται να μεταφέρουν άχυρα ρυζιού και κριθαριού από τα ρυζοχώραφά τους και να τα απλώνουν γύρω από τα οπωροφόρα δέντρα. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε περισσότερο σαν ένας τρόπος για να ελεγχθούν τα ζιζάνια παρά σαν μια βασική αλλαγή στη διαχείριση του οπωρώνα. Μολαταύτα το να εμπιστευόμαστε στο άχυρο από τα χωράφια το ρόλο της επιφανειακής κάλυψης απέχει πολύ από το να αποτελέσει αυτή η μέθοδος μια ιδανική προσέγγιση. Το μόνο που πετυχαίνει ο αγρότης σ’ αυτήν την περίπτωση είναι να ξοδεύει το χρόνο του μεταφέροντας άχυρο από τα ρυζοχώραφα στο λόφο και ζιζάνια από τις λοφοπλαγιές στα χωράφια.

Η διαχείριση του εδάφους ξεχωριστά για το χωράφι, τον κήπο, τον οπωρώνα είναι χωρίς νόημα- μόνο μια μέθοδος που τα εμπλουτίζει όλα ταυτόχρονα έχει νόημα.

Γιατί Χρησιμοποιώ Εδαφική Κάλυψη
Για την πλήρη αξιοποίηση του οπωρώνα, η διαχείριση του εδάφους πρέπει να βασίζεται στη χρησιμοποίηση του εδαφικού χλωροτάπητα που δίνει τη δυνατότητα στο έδαφος στο χωράφι, στον κήπο και στην πλαγιά να εμπλουτιστούν με φυσικό τρόπο. Είναι πολύ πιο συνετό να φυτεύουμε δέντρα χλωρής λίπανσης και να ενθαρρύνουμε το έδαφος στον οπωρώνα να εμπλουτίζεται φυσικά παρά να εφαρμόζουμε λιπάσματα.
Όταν ξεκίνησα να αναζωογονήσω τον οπωρώνα του πατέρα μου φυτεμένο με γέρικες πορτοκαλιές και μανταρινιές μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισα μελετώντας τις εδαφολογικές συνθήκες και ιδιαίτερα την εδαφική κάλυψη, για τους ακόλουθους λόγους. Πρώτα απ’ όλα, μια και το επιφανειακό έδαφος είχε ξεπλυθεί και μόνον η κόκκινη άργιλος είχε απομείνει, έντονες προσπάθειες για να ενδυναμώσω τα γέρικα δέντρα με εφαρμογή μεγάλων ποσοτήτων λιπασμάτων, εμβολιασμό ριζών και αραίωση των ανθέων θα είχαν αποτέλεσμα εντονότερη κατάπτωση των δέντρων. Και η φύτευση όμως νεαρών δεντρυλλίων δε θα έδινε καλύτερα αποτελέσματα, γιατί αυτά δεν θα ευδοκιμούσαν σε φτωχό έδαφος.
Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι, μελετώντας τον τρόπο που διαχειρίστηκε οικονομικά τον οπωρώνα ο πατέρας μου, ανακάλυψα ότι τα πρώτα 13 χρόνια ο οπωρώνας είχε παθητικό, τα επόμενα είκοσι χρόνια έδωσε λεφτά και τα αμέσως επόμενα δέκα χρόνια ο οπωρώνας είχε πάλι παθητικό. Με έκπληξη διαπίστωσα πως αυτός που μια εποχή τον θεωρούσαν έναν από τους καλύτερους πορτοκαλεώνες της περιοχής είχε αποτύχει να δώσει καθαρό κέρδος στα παραπάνω από 40 χρόνια λειτουργίας του.

Γιατί; Η απάντηση είναι απλή. Ενώ ο πατέρας μου πανηγύριζε για τις επικερδείς συγκομιδές πορτοκαλιών-μανταρινιών, για τα εύρωστα δέντρα του και τον πλούτο του που αύξανε, το έδαφος του οπωρώνα είχε εξαντληθεί.
Ξεκίνησα να μεγαλώσω οπωροφόρα δέντρα που αναπτύσσονται καθώς το χώμα εμπλουτίζεται. Αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που καλλιέργησα φυτά χλωρής λίπανσης.

Τριφύλλι Ladino, Μηδική και Ακακία:
Τί βοηθάει στην αποκατάσταση ενός εξοντωμένου εδάφους; Έσπειρα τους σπόρους τριάντα λαχανικών, φυτών σταυρανθών κα αγρωστωδών σ’ όλο τον οπωρώνα μου και από παρατηρήσεις που έκανα έφτασα στο γενικό συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να καλλιεργήσω έναν εδαφικό χλωροτάπητα χρησιμοποιώντας το τριφύλλι Λαντίνο ως πρωταρχική καλλιέργεια και φυτά όπως η μηδικά τα λούπινα και η Μηδική η πολύκαρπος ως δευτερεύουσες. Για τη βελτίωση των βαθύτερων εδαφικών στρωμάτων στο σκληρό, εξαντλημένο έδαφος, φύτεψα μαζί με τα οπωροφόρα, δέντρα-λιπαντές, όπως η Ακακία Morishima, η Μυρίκη η ερυθρά και ο ποδόκαρπος.

Φυτά που χρησιμοποιούνται για εδαφική κάλυψη σε οπωρώνα

Είδος
Περίοδος ανάπτυξης
Χρήσεις
Αγρωστίδαι


Πολύανθη ήρα
άνοιξη - καλοκαίρι
υποβλάστηση φυλλοβόλων
δακτυλίδα

οπωροφόρων
Φλέως ο λειμώνιος
καλοκαίρι - χειμώνας
με αναρριχώμμενα οπωρωφόρα
αγριοβρώμη
άνοιξη
(έλεγχος καλοκαιρινών ζιζανίων)
χειμερινά σιτηρά


Ψυχανθή


κοινός βίκος

αειθαλή, φυλλοβόλα δέντρα
εριώδης βίκος
χειμώνας - άνοιξη
(έλεγχος ανοιξιάτικων ζιζανίων)
φασόλι moungo

μεγάλα αειθαλή δέντρα
Βίγνα η σινική
άνοιξη - καλοκαίρι
(έλεγχος καλοκαιρινών
Δόλιχος ο ιαπωνικός

ζιζανίων)
Τριφύλλι έρπον ladino*


κόκκινο/άσπρο τριφύλλι

έλεγχος των ζιζανίων
μηδική*
όλο το χρόνο
όλο το χρόνο για όλα
Τριφύλλι το σαρκόχρουν

τα οπωροφόρα
μελίλωτος


Τριφύλλι το υπόγειο

Οπωροφόρα δένδρα και καλοκαιρινά
Μηδική η πολύκαρπος*
χειμώνας - άνοιξη
λαχανικά (έλεγχος ανοιξιάτικων
αστράγαλος
άνοιξη
ζιζανίων)
αραχίδα*


σόγια*
άνοιξη - καλοκαίρι
έλεγχος καλοκαιρινών ζιζανίων
φασόλι adzuki*

(χλωρή λίπανση)
λούπινο*


κουκί*
χειμώνας - άνοιξη
έλεγχος ανοιξιάτικων ζιζανίων
αρακάς*

(χλωρή λίπανση)
Λεσπεδέζα η γραμμωτή


κοινό φασόλι
άνοιξη
έλεγχος ανοιξιάτικων ζιζανίων
Σταυρανθή


daikon(Ραπάνι-ραφανίς)*


ράπα


ινδικό σινάπι*

έλεγχος χειμερινών
άλλα σινάπια
φθινόπωρό - χειμώνας
ζιζανίων
κινέζικο λάχανο

για όλα τα οπωροφόρα
ελαιοκράμβη


άλλα λαχανικά


* Σημαντικά φυτά εδαφοκάλυψης

Πηγή: Η φυσική καλλιέργεια-Masanobu Fukuoka

Διαβάστε ακόμη:Φυτά που καθαρίζουν το έδαφος από βαρέα μέταλλα

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/11/12, 4:26 μ.μ.

    Θέλω να ρωτήσω αν σπέρνωντας βίκο για χλωρή λίπανση νετα τη σπορά χρειάζεται σβάρνισμα ή κτι που θα καλύψει τον σπόρο.Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/11/12, 12:42 μ.μ.

    Καμιά απάντηση ρε παιδιά σχετικά με το βίκο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/11/12, 4:50 μ.μ.

    Γεια σου φίλε μου, Φύτεψα πρόσφατα βίκο. Μετά από ένα σκάλισμα, έριξα τον βίκο στα πεταχτά και τον πέρασα με την τσουγκράνα προς πίσω ίσα ίσα να καλύψω το σπόρο. Επειδή είναι σχετικά χοντρός ο σπόρος μπορείς να περπατήσεις την οργοστική σου και να τον ψευτοκαλύψεις όχι όμως παραπάνω από 3 εκατ. Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακομη και οι σποροι που δεν καλυπτονται με χωμα φυτρωνουν αν υπαρχει σχετικη υγρασια.
    Αν η σπορα γινει πεταχτα και δεν εχουμε εμπειρια, προσεχουμε για να μην μεινουν κενα.
    Πολλοι, βαζουν και κριθαρι 1/10 μαζι, για να σκαρφαλωνει ο βικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.