Ταμπουλέ-σαλάτα με σπασμένο σιτάρι

Ταμπουλέ-σαλάτα

Πως φτιάχνω ταμπουλέ με σιτάρι (συνταγή)

Αυθεντική συνταγή ταμπουλέ
Το διάσημο λιβανέζικο ταμπουλέ (tabboulet ή tabboulé), είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά αλλά και ως μια σαλάτα υγιεινής διατροφής. Για να παρασκευάσετε μια αυθεντική ταμπουλέ, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε πλιγούρι και όχι με σιμιγδάλι, όπως βλέπουμε πολύ συχνά.
Το πλιγούρι είναι θρυμματισμένο στάρι και παρότι θα μουλιάσει στο νερό και θα τραβήξει τους χυμούς των υλικών, δεν θα χάσει το σχήμα του, αλλά θα μοιάζει με μικρές χαντρούλες. Ο μαϊντανός, που περιέχεται σ' αυτή την μεσανατολίτικη συνταγή, δίνει μια πραγματική αναζωογονητική δύναμη.
Συνήθως, οι Λιβανέζες, αδειάζουν το ταμπουλέ σε σκεύος όπου έχουν στρωμένα φύλλα μαρουλιού, λάχανου ή αμπέλου, τα οποία κάνουν χωνάκια, προκειμένου να γευματίσουν και δεν χρησιμοποιούν πιρούνι ή κουτάλι.

Υλικά ταμπουλέ

  • 4 μεγάλες ντομάτες ώριμες σφικτές
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 ματσάκια μαϊντανό
  • 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
  • 1 χούφτα πλιγούρι
  • 1 λεμόνι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 πρέζες αλάτι

Προετοιμασία
Πριν ξεκινήσετε βάλτε μια χούφτα πλιγούρι σε ένα μπολ με νερό ίσα που να το σκεπάζει ένα δάκτυλο, για 15 λεπτά και αφήστε το να μαλακώσει.

Εκτέλεση
Πλύνετε το μαϊντανό παίρνοντας τα φυλλαράκια και κόψτε τα με έ μαχαίρι,ή ψαλίδι, αν προτιμάτε.
Κάνετε το ίδιο με το δυόσμο. Βάλτε τα και τα δύο σε ένα μπολ.
Κόψτε φρέσκα κρεμμυδάκια σε κύβους τις ντομάτες και βάλτε στο μπολ.
Όταν το πλιγούρι είναι έτοιμο, βγάλτε το, και πιέστε το ανάμεσα στα χέρια σας ελαφρά, για να φύγει το νερό. Βάλτε το στο μπολ με τα υπόλοιπα.

Καρύκευμα: Στύψτε 1 ολόκληρο λεμόνι και αδειάστε το στο μπολ, αλατίστε και ρίξτε 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ανακατέψτε απαλά τα υλικά, ανασηκώνοντάς τα με δυο κουτάλες 4 φορές. Προσέξτε ιδιαίτερα το σημείο αυτό, για να μην σπάσετε τα υλικά και αποκτήσουν όψη ταλαιπωρημένης μπαγιάτικης σαλάτας.
Η εμφάνιση του ταμπουλέ πρέπει να είναι λαμπερή, να γυαλίζει, πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο με αρκετό λάδι.

Ας πούμε κάτι ακόμη...
- Ταμπουλέ παρασκευάζουν και στην Αλγερία, αλλά με σιμιγδάλι, που το μουλιάζουν όχι σε νερό, αλλά σε χυμό ντομάτας και λάδι, ενώ στο Λίβανο, οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο το πλιγούρι (θρυμματισμένο σιτάρι).
- Το λιβανέζικο ταμπουλέ περιέχει λίγο σιμιγδάλι, πολύ μαϊντανό, αφού κύριο συστατικό είναι ο μαϊντανός. Έτσι, γίνεται πιο δροσερό και πιο ελαφρύ, ανάλογα και με τη δόση του λαδιού, βεβαίως, σε σχέση με το ταμπουλέ της Αλγερίας.

- Αν θέλετε να κάνετε ένα ταμπουλέ, όχι κατ ανάγκη λιβανέζικο, μπορείτε άνετα να προσθέσετε οτιδήποτε έχετε στη διάθεσή σας εκείνη τη στιγμή, όπως λαχανικά, ζαμπόν, αρακά, δημιουργώντας τις δικές σας αυθεντικές συνταγές ταμπουλέ!
- Πολύ ταιριαστό είναι και το αγγούρι, που θα κόψετε σε μικρά κυβάκια και σε ποσότητα που επιθυμείτε. Θα δώσει μια πραγματική δροσερή γεύση!
- Διπλασιάστε την συνταγή, ανάλογα με τα άτομα, που θα είναι στο γεύμα.
- Μπορείτε ακόμη να μουλιάσετε το πλιγούρι ή το σιμιγδάλι σε νερό με λίγο λάδι, αλλά στην παρασκευή, θυμηθείτε να βάλετε λιγότερο. Λοιπόν, δοκιμάστε, προσαρμόστε ότι έχετε από υλικά και δημιουργείστε για να καταπλήξετε!

Κείμενο, μετάφραση και προσαρμογή ThassosPress-ΦΩΤΟ: Wikipedia

Ταμπουλέ-σαλάτα

Σαν ταμπουλέ σαλάτα με πλιγούρι και φακές, εύκολη νόστιμη και θρεπτική

Υλικά
1 κούπα τσαγιού φακές βρασμένες
2 κούπες τσαγιού πλιγούρι βρασμένο
φρέσκο κρεμμυδάκι
ξερό κρεμμύδι
λάδι
λεμόνι
αλάτι
2 ντομάτες
1 ματσάκι μαϊντανό

Για την σως
1 γιαούρτι στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι και λάδι

Διαδικασία παρασκευής
Βράζουμε τις φακές και το πλιγούρι και σουρώνουμε.
Κόβουμε την ντομάτα μας σε κύβους κρατώντας μόνο την σάρκα.
Κόβουμε και τα κρεμμυδάκια μας.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις φακές, το πλιγούρι, τα κρεμμυδάκια, την ντομάτα, ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό και αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και λεμόνι.
Ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σερβίρουμε με σως γιαουρτιού. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το αλάτι.

Πηγή: Μαγειρεύυοντας στο σπίτι μας

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω πλιγούρι

2 σχόλια:

  1. Μπράβο Θεόδωρε για τα άρθρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/1/13, 6:53 μ.μ.

    και κατι ακομα για πιο ωραια γευση, λιγη κανελα σε σκονη, λιγο σουμακι, το πολυ ωραιο μπαχαρικο που χρησιμοποιειτε πολυ στη λιβανεζικη κουζινα και λιγο πιπερι μαυρο.
    Το πλιγουρι δεν χρειαζεται μουλιασμα αν δεν θα καταναλωθει αμεσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.