3η Ανταλλαγή σπόρων στην Αλαγονία Μεσσηνίας

3η Ανταλλαγή σπόρων στην Αλαγονία Μεσσηνίας

3η Ανταλλαγή σπόρων στην Αλαγονία

Στην Αλαγονία Μεσσηνίας, στον Ταΰγετο , θα γίνει γιορτή ανταλλαγής σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, από τις 11 π.μ και μετά, στο θεατράκι της Αλαγονίας.

Τί είναι η ανταλλαγή σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες;
Είναι μια γιορτή που γίνεται από όλους μας, για όλους μας, όπου απλοί άνθρωποι, καλλιεργητές, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, και ευρύτερα όλοι όσοι μοιραζόμαστε την ασχολία μας και την αγάπη μας για την φύση, ανταλλάσουμε σπόρους που έχουμε μαζέψει και φροντίσει εμείς, με αγάπη και ελπίδα και προσμονή να κρατηθεί και για τα παιδιά μας αυτός ο φυσικός πλούτος που απλόχερα μας προσφέρεται.

Στην ανταλλαγή σπόρων δεν υπάρχει διαμεσολάβηση χρημάτων.
Ίσα, ίσα πιστεύουμε ότι οι σπόροι την φύσης, που περιέχουν πληροφορίες για εμάς , για την ιστορία μας, για την πορεία μας στο χρόνο και το μέλλον μας , τόσο σημαντικές και απαραίτητες για την φυσιολογική εξέλιξη και επιβίωση μας σε αυτόν τον πλανήτη χρειάζεται και πρέπει να διακινούνται ελεύθερα.
Οι σπόροι ανήκουν σε όλους και κανείς δεν έχει δικαίωμα για όποιον λόγο και να επικαλείται να τους καταστήσει αντικείμενα ελέγχου και εξουσίας σε βάρος της ανθρώπινης κοινωνίας.

Όλοι γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα της βιοποικιλότητας στις λειτουργίες της φύσης κ της ζωής. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να διατηρήσουμε όλοι μαζί, τα δώρα που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.
Όπως είναι γνωστό, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ο κόσμος γυρίζει στις ρίζες του και ξαναρχίζει να καλλιεργεί, είτε για καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες, είτε επιχειρηματικά.
Επομένως είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ψάξουμε να βρούμε τις ντόπιες ποικιλίες, να τις διατηρήσουμε και να τις παραδώσουμε στα παιδιά μας.
Επίσης στο πλαίσιο της ανταλλαγής θα υπάρχουν και παράλληλες δράσεις όπως εργαστήρι αυτοσχέδιας κομματοποίησης από το project Re:Think, ενημέρωση πάνω στην αξία της διασφάλισης, διατήρησης και χρήσης της γεωργικής βιοποικιλότητας του τόπου μας ενημέρωση πάνω στις φυσικές, συμβατές με τον άνθρωπο, μεθόδους καλλιέργειας ενημέρωση πάνω στην συλλογή, αποξήρανση και διατήρηση των σπόρων.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Όσοι έχουν σπόρους από ντόπιες ποικιλίες, προτιμότερο είναι να τις συσκευάσουν σε μικρά χάρτινα σακουλάκια που θα αναγράφουν:
- Την ποικιλία
- Περιοχή καλλιέργειας (ή και προέλευσης εφόσον είναι γνωστή)
- Όνομα καλλιεργητή

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ!!

Η Εκδήλωση είναι μια ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ.
Ως εκ τούτου, ευπρόσδεκτες είναι οι προσφορές σε ΦΑΓΗΤΟ, ΠΟΤΟ και ΜΟΥΣΙΚΗ, που γίνονται από ανθρώπους με μεράκι και που οι ίδιοι έχουν ετοιμάσει ή δημιουργήσει!!!

Για περισσότερες πληροφορίες e-mail:kalamatafreespace@gmail.com
mob :6972755079, 6974972750, 6974703911

''Είμαι ένας κόκκος σταριού. Κράτα με στη χούφτα σου, κλείσε τα μάτια σου και άφησέ με να σου διηγηθώ την ιστορία της ζωής μου...''

Διαβάστε ακόμη:Παραγωγη ενεργειας στο σπιτι

5 σχόλια:

  1. τι ομορφη και χρησιμη εκδηλωση !!!μακαρι να ειμουν κοντα να ερθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύχομαι καλή επιτυχία στην όμορφη προσπάθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας!!!αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να πάρω σπόρους χωρίς να δώσω...γιατί δεν έχω και θα θελα να κάνω μια αρχή;ενδιαφέρομαι να καλλιεργήσω σε κήπο στο σπίτι μου στην Αθήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΑΡΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ...ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΓΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ "ΠΕΛΙΤΙ"...ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σας.συγχαρητηρια για την προσπαθεια.μακαρι να ηταν ποιο κοντα για να μπορουσα να ερθω.εδω και 2 χρονια εχω ξεκινησει να καλλιεργω ερασιτεχνικα χωρις φαρμακα φυσικα αλλα με υδριβια.πως θα μπορουσα να βρω σπορους βιολογικους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα