Πολυκόμπι-Equisetum arvense

Πολυκόμπι-Φαρμακευτικές ιδιότητες Πολυκόμπι-Equisetum arvense Πολυκόμπι-Φαρμακευτικές ιδιότητες

Πολυκόμπι: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Επιστημονική ονομασία: Equisetum arvense-Εκουισέτον το αρουραίον ή Ιππουρίς η αρουραία
Οικογένεια: Ιππουριδοειδή (Equisetaceae).
Άλλα ονόματα:Πολυκόμπι, κοντυλόχορτο, πολυτριχιά, πολυκόνδυλο, Ιππουρίδα των αγρών, Horsetail, Bottlebrush.

Περιγραφή
Πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά και έχει σπείρες από βελονοειδή φύλλα. Ο βλαστός του είναι κιτρινωπός και τα φύλλα του είναι σαν βελόνες πεύκου με πράσινο χρώμα.

Φυσικό περιβάλλον και καλλιέργεια
Το πολυκόμπι φυτρώνει στις περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Βόρειας Ασίας και της Αμερικής και προτιμά τα υγρά εδάφη. Στην Ελλάδα θα το βρείτε δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους την άνοιξη.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται τα υπέργεια πράσινα μέρη που συλλέγονται στην αρχή του καλοκαιριού.

Συστατικά
Το πολυκόμπι περιέχει μεγάλες ποσότητες πυριτικού οξέος και αλάτων, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, αλκαλοειδή, σαπωνίνες, στερόλες, τανίνη, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, θείο. Μεγάλο μέρος της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας αυτού του βοτάνου οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε πυρίτιο, το οποίο είναι ευδιάλυτο και μπορεί να απορροφηθεί.

Ιστορία και παράδοση
Το πολυκόμπι είναι ένα πρωτόγονο φυτό, απόγονος των τεράστιων δένδρων που υπήρχαν στην παλαιοζωική περίοδο. Ο Διοσκουρίδης λέει ότι το πολυκόμπι κοπανισμένο και επαλειμμένο θεραπεύει τελείως τις πληγές και για αυτό χρησιμοποιούταν σαν επουλωτικό για τις πληγές. Το πυρίτιο ενισχύει την ανάπλαση του συνδετικού ιστού.
Στο παρελθόν χρησιμοποιείτο για το γυάλισμα των μετάλλων και του ξύλου. Αυτό γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πυρίτιο που ενεργεί σαν λειαντικό μέσον.
Το αγγλικό του όνομα, bottlebrush σημαίνει ότι χρησιμοποιούταν σαν βούρτσα για μπουκάλια. Το πολυκόμπι δενόταν στις ουρές των ζώων για να τα βοηθά να διώχνουν τα έντομα, για αυτό λεγόταν στα αγγλικά και horsetail(αλογοουρά).

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις

  • Το πολυκόμπι σταματά την αιμορραγία των πληγών, τη ρινορραγία και τις αιμοπτύσεις. Συντελεί στην επιτάχυνση της αποκατάστασης του κατεστραμμένου συνδετικού ιστού καλυτερεύοντας την ισχύ του και την ελαστικότητα του. Το αφέψημα του βοτάνου προστιθέμενο στο νερό του μπάνιου βοηθά στην αποθεραπεία των διαστρεμμάτων και των καταγμάτων, καθώς και σε παθήσεις που προκαλούν ερεθισμούς και φλεγμονές του δέρματος, όπως το έκζεμα και ο έρπητας.
  • Έχει ευεργετική επίδραση γενικώς στο ουροποιητικό σύστημα και για αυτό ενδείκνυται, στις καταστάσεις κυστίτιδας, ουρηθρίτιδας, τις παθήσεις και φλεγμονές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, στη φλεγμονή του προστάτη, στην κατακράτηση υγρών και τις χρόνιες ογκώσεις των ποδιών.
  • Το πολυκόμπι είναι από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία των ρευματικών αρθριτικών προβλημάτων, και βοηθάει τις αναπνευστικές παθήσεις, τη χρόνια βρογχίτιδα και φυματίωση, την αναιμία, εξασθένηση του οργανισμού.
  • Το διοξείδιο του πυριτίου που περιέχει βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και εμποδίζει την εναπό­θεση λιπιδίων στις αρτηρίες για αυτό προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση, και βοηθάει ασθένειες του στήθους, όπως το εμφύσημα.
  • Τέλος χρησιμοποιείτε για τα ευαίσθητα και σπασμένα νύχια γιατί τα σκληραίνει.

Άλλες χρήσεις

Είναι καλό λίπασμα για τα φυτά και χρησιμοποιείτε σαν έγχυμα για την προστασία τους γιατί σκληραίνει την εξωτερική επιφάνεια των φυτών βοηθώντας τα έτσι στην αντιμετώπιση των εχθρών.

Δοσολογία
Δύο κουταλάκια ξερό βότανο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό τρείς φορές την ημέρα.
Για λουτρά 100 γραμμάρια σε καυτό νερό για μία ώρα και προσθέσετε το μετά στο νερό του μπάνιου. Κάντε το μπάνιο σας για 20 λεπτά φροντίζοντας να καλύψετε τα νεφρά σας αλλά όχι την καρδιά σας (αυτό ισχύει για όλα τα λουτρά με βότανα) και μετά μείνετε σκεπασμένοι στο κρεβάτι για μια ώρα. Είναι ευεργετικό για ρευματικούς πόνους και χιονίστρες.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Μη χρησιμοποιείτε το πολυκόμπι για περισσότερο από 6 εβδομάδες γιατί μπορεί προκαλέσει ερεθισμό του πεπτικού.Ελλείψει ικανοποιητικών επιστημονικών στοιχείων, η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δε συνιστάτε.

Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Πηγές: Βοτανοθεραπεία-Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών/Andrew Chevallier
http://en.wikipedia.org/wiki/Equisetum_arvense
https://medlineplus.gov/druginfo/natural/843.html

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω εκχύλισμα με πολυκόμπι για προστασία φυτών

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/4/11, 4:02 π.μ.

    Εχω διαβασει οτι ειναι καλο για την ωστεοπορωση. Σας παρακαλω μηπως μπορειτε να μου πειτε απο που μπορω να το προμηθευτώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε μαγαζιά με βιολογικό και σε φαρμακεία. Στο φαρμακείο μου το εχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/8/12, 8:37 π.μ.

    Είναι ιδανικό για τις παθήσεις του προστάτη..45 ΜΕΡΕΣ πίνοντας το όλη μέρα μαζί με τσουκνίδα...πέταξα από πάνω μου δυο χρόνια...ζαβλακώματος και ατονίας με διουρητικά χάπια και αντιβιώσεις...έψαξα για αυτό στο παραπέντε σκέψεων να προχωρήσω σε άνοιγμα προστάτη με laser..σε τόσο απελπιστική κατάσταση βρισκόμουν... Το βρίσκουμε σε ρεματιές με όχι έντονη ροή νερού και με αμμοπηλώδες έδαφος ..μαζεύεται όλο το καλοκαίρι -και το αποξηραίνουμε με τις μεγάλες κάψες του καλοκαιριού ( προσοχή να μην μουχλιάσει ενώ το ξηραίνουμε ) ΔΟΣΟΛΟΓΊΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ..σε μια κατσαρόλα με δυόμιση λίτρα νερό3-4 χούφτες των δυο χεριών πολυκόμπι και άλλο τόσο τσουκνίδα ( το πολύ δεν βλάπτει ...τουλάχιστο σε μένα ) και το αφήνουμε από βραδύς να μουλιάσει σε ζεστό νερό...το πρωί βράζουμε για μισή ώρα ΕΓΏ το άφησα μέσα στο νερό χωρίς να το στραγγίσω..άλλα μέχρι το βράδυ το κατανάλωσα...τις δυο πρώτες βδομάδες μαζί με αυτό έπαιρνα μαζί και αντιβίωση ( αντιβίωση που πήρα πολλές φορές παλαιότερα για τον ίδιο λόγο αλλά με μηδέν αποτέλεσμα ) ΌΤΑΝ ΤΟ ΞΕΚΊΝΗΣΑ ...ΜΟΥ ΈΣΤΑΖΕ ΣΑΝ ΞΕΨΥΧΙΣΜΈΝΗ ΒΡΎΣΗ...ΣΉΜΕΡΑ 3 ΧΡΟΝΙΆ ΜΕΤΆ ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΚΟΣΆΧΡΟΝΟ ΓΙΟ ΜΟΥ και ξαναβρήκα την ζωντάνια ΠΟΥ ΜΟΥ ΣΤΕΡΟΎΣΑΝ ΤΑ ΜΥΟΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ ΦΆΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΆΤΗ....ΔΟΚΙΜΆΣΤΕ ΤΟ ΆΦΟΒΑ ... ( συμβουλή από έναν γεωπόνο που άργησε να ψάξει...στην φύση )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε σε ευχαριστούμε για την κατάθεση της εμπειρίας, καλό θα ήταν να υπήρχε και ένα email αν κάποιοι θέλουν να σε ρωτήσουν κάτι.
    Συμφωνώ με όλα αυτά που έγραψες, εγώ θα συμπληρώσω ότι δε κάνει μόνο αυτά, βλέπετε το άρθρο το έχω μεταφέρει παλιά και δε το συμπλήρωσα…
    Οι μοναδική περιεκτικότητά του σε πυρίτιο γιατρεύει τις κοίλες και την οστεοπόρωση…
    Ο οργανισμός αυτόματα μετατρέπει το πυρίτιο σε ασβέστιο (Biological Transmutations) http://www.amazon.com/Biological-Transmutations-C-L-Kervran/dp/0846401959

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να μου πείτε πως το χρησιμοποιώ για την κοίλη;

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα