Τρέλα - φρενίτιδα

trela-frenitida

Μανία - Τρέλα - φρενίτιδα

Μανία είναι η λεγόμενη τρέλα των ανθρώπων, η οποία συμβαίνει στον εγκέφαλο αυτών.
Αυτή προέρχεται από ζωηρές φαντασίες, από την μελαγχολία, από τα πνευματώδη ποτά, από τον έρωτα και φόβο και από τα βίαια χτυπήματα της κεφαλής.
Διαιρείται η τρέλα σε σθενική και ασθενική, σε οξεία και χρονική, σε ιατή και ανίατη, πολλές φορές είναι και θανατηφόρος.

Στην τρέλα ωφελεί: η συνεχής φλεβοτομία, οι βδέλλες στον πάτο, το ψυχό νερό στην κεφαλή, το χιόνι και ο πάγος και στα πόδια ζεστό νερό.

Εσωτερικώς παίρνει το καθαρτικό στάγμα 843. Την μπελαντόνα 1084. Την λευκή βρυωνία 1085. Την ντιτζιτάλις 1099. Την ιππεκακουάνα 1115. Τον ελλέβορο 1104. Το εμετικό κάρυο 1123. Τον τάτουλα 1195. Τον υοσκύαμο 1198. και τον άζωτον και βρωμερόν αέρα.

Λέει ο Ιπποκράτης ότι «οι μαινόμενοι, κυριευθέντες από αιμορροΐδες ή κιρσοκήλες, ελευθερώνονται».

Φρενίτιδα

Φρενίτης αληθής

Ονομάζεται φρενίτιδα η φλόγωση των μεμβράνων του εγκεφάλου και αληθής λέγεται όπου όταν το πάθος σχηματίζεται αμέσως στην κεφαλή.

Προέρχεται η φρενίτιδα από σταματημένη αιμορραγία, από βαθιά μελέτη και ζωηρά πάθη της ψυχής. Αυτή εάν δεν προφθαστεί θανατώνει τον άνθρωπο σε τρεις ή τέσσερες ημέρες.

Λέει ο Ιπποκράτης ότι:

- «Εις τους φρενιτικούς, ανίσως συνέβωσιν οι αιμορροΐδες, είναι καλόν σημείο». Αφορισμός σπζ’».
- «Όταν συμβεί όμως Φρενίτης εις την περιπνευμονία, τότε είναι κακόν». Αφορισμός τμή.
- «Τα κάτουρα των περισσοτέρων φρενιτικών είναι άσπρα και καθαρά». Αφορισμός ρυιέ.

Στην ασθένεια αυτή ωφελεί: το ψυχρό νερό και το χιόνι επιτιθέμενο συνεχώς στην κεφαλή του πάσχοντος, η φλεβοτομία, το καθαρτικό κλύσμα 677. Το μικτό ποτό 781. Οι βδέλλες στον πάτο του πάσχοντος, το κριθαρόνρο 680. Το δροσιστικό μίγμα 708. Το κόχλασμα 652. Το τυρόγαλο με θαμαρίνθι 886. Η πορφυρή ντιτζιτάλις 1099. Οι σιναπισμοί στα πόδια 835. Και εσωτερικώς το ανώδυνο στάγμα 841. Και ο ελλέβορος.

Φρενίτης ψευδής

Η ψευδοφρενίτης διαφέρει από την αληθή, διότι αυτή γενάτε ύστερα από οξείες αρρώστιες και θέρμες.

Ωφελεί σε αυτή την αρρώστεια το δυναμωτικό μίγμα 704. Η κίνα 1134. Η ντιτζιτάλις 1099. Το βυζικάντε στις κνήμες των ποδιών 608. Οι βδέλλες και οι βεντούζες στον τράχηλο, στις πλάτες και στον πάτο. Να μένει σε κατοικία ανοικτή και καθαρή.

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Πηγή: Εγκόλπιον των ιατρών-Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός-Εν Ναυπλίω 1831

Διαβάστε ακόμη:Ο ελλέβορος ο μύθος και η θεραπεία της τρέλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα