Χηνοπόδιο: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Χηνοπόδιο: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Καλλιέργεια: Χηνοπόδιο το αμβροσιοειδές (Chenopodium ambrosioides)

Το καλοκαιρινό σπανάκι
Είδη Χηνοποδίων της Ελληνικής χλωρίδας, υπάρχουν περί τα 11 τα οποία είναι γνωστά με τις κοινές ονομασίες βρωμόχορτα, βρωμούσαι και στριγγλόχορτα στην Κεφαλλονιά. Είναι της τάξεως των Χηνοποδιωδών.
Πάντα αυτά όπως και άλλα εξωτικά, μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε εμάς. Αυτό είναι είδος Αμερικανικής προελεύσεως, εισαχθέν στις παραμεσόγειους χώρες, όπως και στην κεντρική Γαλλία.

Βοτανικοί χαρακτήρες
Φυτό ετήσιο ή πολυετές ύψους 0.50-0.70 εκατοστά. Στελέχη ανορθωμένα και κλαδώδη. Φύλλα μόλις μισχοφόρα και όρθια, επιμήκη, λεπτυνόμενα στα δύο άκρα, οδοντωτά ή ολόκληρα, λεπτά, αδενώδη και χρώματος ανοικτού πρασίνου. Ανθίζει κατά Ιούλιο ή Αύγουστο, τα δε άνθη είναι σε σχήμα φυλλωδών στάχεων. Κάλυκας κλειστός. Σπέρματα στίλβοντα, λεία με άκρα αμβλεία.

Καλλιέργεια-Πολλαπλασιασμός

Το Χηνοπόδιο πολλαπλασιάζεται με την σπορά, η οποία γίνεται την άνοιξη. Αυτή λαμβάνει χώρα σε πρασιές ή απευθείας επί τόπου. Προτιμάται η σπορά σε σπορείο, διότι αυτή δίνει καλά αποτελέσματα, με όλη την δυσκολία της μεταφυτεύσεως. Οι σπόροι οι οποίοι σπέρνονται εντός πρασιών καλύπτονται με λίγο χώμα ή δεν σκεπάζονται καθόδου. Πιέζουμε τους σπόρους επί του χώματος, με ένα ξύλο ή με μια σανίδα.

Κατά την εκτέλεση της σποράς, απλώνουμε επί των πρασιών, ποσότητα αραιής αχυρώδης κοπριάς, για να μην παρασυρθούν οι σπόροι από τις βροχές και τα ποτίσματα και να μη βρέχεται το χώμα υπερβολικά, καθώς και να μη σκληραίνεται το χώμα από τις ηλιακές ακτίνες. Η σπορά γίνεται αραιά, για να αναπτυχθούν καλά τα φυτά. Εάν είναι πυκνή προβαίνουμε σε αραίωση, όταν αυτά φυτρώσουν.

Προετοιμασία του εδάφους
Τούτο οργώνεται πολλές φορές για τους γνωστούς λόγους. Χαράσσονται αυλάκια, εντός των οποίων φυτεύουμε. Αναλόγως της φυτείας μικρής ή μεγάλης, η εργασία αυτή θα γίνει με το χέρι ή με το ιπποσκαλιστήριο και μεταξύ των αυλακιών θα αφεθούν αποστάσεις. Προκειμένου περί εργασίας γενομένης με το ιπποσκαλιστήριου οι αποστάσεις αυτές θα είναι 0.80 εκατοστά.

Χηνοπόδιο: καλλιέργεια

Φύτευση
Τα φυτά θα φυτευτούν με κενά 0.40 εκατ. Επειδή η φύτευση θα γίνει τον Ιούνιο, παρίσταται ανάγκη ποτίσματος των φυτών κατά το φύτευμα, διότι χωρίς αυτό πολλά από αυτά αποξηραίνονται και η φυτεία συχνά αποτυγχάνει αν όχι εξ ολοκλήρου, εν μέρει.

Φροντίδες που δίνονται στην φυτεία
Κατά την ανάπτυξη των φυτών, δεν θα λείψουν τα σκαλίσματα και τα βοτανίσματα.

Συγκομιδή
Αυτή συντελείται κατά το τέλος Σεπτεμβρίου. Κόβουμε από την ρίζα, το φυτό και το προϊόν φέρεται στο αποξηραντήριο.

Χηνοπόδιο: συγκομιδή

Μέρη χρησιμοποιούμενα
Ολόκληρο το φυτό (Χηνοποδίου πόα-Herba Chenopodii), χωρίς την ρίζα και τα χονδρά στελέχη. Χρησιμοποιούνται επίσης και οι καρποί.

Φαρμακευτικές ιδιότητες
Το φυτό είναι στομαχικό και διεγερτικό, οι δε καρποί ανθελμιντικοί.

Πηγή: Θεραπευτικά φυτά-Μιχ. Δ. Καλλιφρονα-Αθήναι 1936

Διαβάστε ακόμη:Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα