Πως φυτεύονται τα δέντρα

Πως φυτεύονται τα δέντρα

Πως φυτεύονται τα δέντρα: Οδηγίες για το φύτεμα δέντρων

Εάν θέλεις να φυτεύσεις δέντρα το Φθινόπωρο καλό είναι να έχεις τους λάκκους σκαμμένους από τον Ιούλιο ή έστω τον Αύγουστο, να είναι ο καθένας τρία πόδια βαθύς και τέσσερα πλατύς, για να κάψει το χώμα ο ήλιος. Και ας είναι ο λάκκος επάνω στενός και κάτω πλατύτερος για να απλώσουν οι ρίζες γρηγορότερα.
Όταν θέλεις να φυτεύσεις το δέντρο, γέμισε νωρίτερα το λάκκο άχυρα και κάψε τα εκεί μέσα. Με αυτόν τον τρόπο κάνεις δύο καλά, πρώτον καις τον τόπο τριγύρω και δεύτερον το άχυρο ωφελεί πολύ το δέντρο.

Τότε άλειψε τις ρίζες και το όρθιο ξύλο του δέντρου με χολή βοδιού για να μην το τρώνε τα σκουλήκια.
Έπειτα αφού το φυτεύσεις, πρώτα βάλτου κάμποσο χώμα επιφανειακό που να το έχει δουλέψει η ψύχρα και ο ήλιος και με αυτό σκέπασε όλες τις ρίζες και πάτησέ το.
Μετά έχε κοπριά καλή ενός χρόνου χωνεμένη, γιατί αν είναι πολύ καιρού έχει ξεθυμάνει και δεν ενεργεί. Και με αυτήν ανακάτωσε το υπόλοιπο χώμα και σκέπασε το φυτό έως επάνω. Πάτησε το χώμα καλά έως τη μέση του λάκκου και από εκεί και πάνω λιγότερο.

Το δέντρο ας είναι καλά χωμένο με το κοπρόχωμα, για να μην ξεπαγιάσει από τα χιόνια και πάει χαμένος ο κόπος σου. Για αυτό είπαμε να βάζεις την κοπριά, γιατί έχει δύο ενέργειες, δίνει ενέργεια στο δέντρο και βγάζει προκομμένο βλαστάρια και με την ζέστη της το φυλάει από το κρύο. Κα ι για να μην το κάψει είπαμε να βάζεις ανακατωμένη με το χώμα και τότε δεν βλάπτεται.

Γύρω από το φυτό μπήξε καλάμια ή πικροδάφνες για να μην φάνε τα ζώα αυτό που φαίνεται.
Ο καιρός που φυτεύονται είναι μετά τον Οκτώβριο έως τις αρχές του Δεκεμβρίου, μα να μην είναι το φεγγάρι γεμάτο, γιατί τότε όλα τα δέντρα γεννούν σκωλήκια και φθείρονται.

Πηγή: Γεωπονικόν-Αγάπιου μοναχού του Κρητός

Διαβάστε ακόμη:Πολλαπλασιασμός δέντρων

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα,το καλυτερο ιστολογιο που εχω δει ποτε μου!!!Θα ηθελα να ρωτησω ποτε και πως κλαδευουμε τα δεντρα.Ειδικοτερα την συκια .Απαραιτητα πρεπει να μειωσω τον ογκο της συκιας μου, διοτι δυστηχως ο κηπος μου βρησκεται μεσα στην πολη και οι γειτονες μου φωναζουν.15 Μαρτιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Fanua και τώρα μπορείς να κλαδέψεις την συκιά σου, το πώς είναι θέμα τι σχήμα θες να τις δώσεις. Δες και στο ημερολόγιο καλλιεργειών, εκεί έχω αναλυτικά ανά μήνα εργασίες που κάνουμε στα δέντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/1/12, 8:19 μ.μ.

    Καλησπέρα, θα ήθελα να φυτέψω οπωροφόρα δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού μου καθώς και στον ακάλυπτο. Το πρόβλημα είναι ότι όλος ο περιβάλλον χώρος είναι καλυμμένος με τσιμέντο. Μπορούν να ευδοκιμήσουν κάποια οπωροφόρα δέντρα μέσα σε μεγάλες γλάστρες και ναι καρποφορήσουν και αν ναι ποια είναι αυτά και ποιες είναι οι ποσότητες χώματος που πρέπει να χρησιμοποιήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. Σκεφτόμουν να φυτέψω λεμονιά και πορτοκαλιά σε μεγάλα βαρέλια. Μπορούν να ευδοκιμήσουν?τι χώμα πρέπει να βάλω και σε τι ποσότητα? Τι διαστάσεις θα πρέπει να έχει το βαρέλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα