Αναγνώριση και συλλογή άγριων φαγώσιμων χόρτων τον Ιανουάριο

Γάλλιο-Galium aparine

Γαιδουράγκαθο-Silybum marianum

Ζοχός-Sonchus oleraceus

Καλέντουλα άγρια-Calendula arvensis L.

Λάπαθο-Rumex sp.

Μάραθος-Foeniculum vulgare

Μολόχα-Malva sp.

Μπόραγκο-Borago officinalis

Ξινήθρα-Oxalys acetosella

Ξινολάπαθο-Rumex sp.

Πεντάνευρο-Plantago major

Πολυκόμπι-Equisetum arvense

Πυράκανθος-Cotoneaster pyracantha spach

Ραδίκι κιχώριο-Cichorium intybus L.

Ραδίκια άγρια-Ταραξάκο-Taraxacum officinalis

Ραπανίδα-Raphanus raphanistrtum L.

Σινάπι-Sinapis alba L.

Σιναπόβρουβα-Brassica nigra L.

Σκολυμος-Scolymus hispanicus L.

Σκόρδο άγριο-Allium

Τραγοπώγων ο πρασόφυλλος-Tragopogon porrifolius
Διαβάστε ακόμη:Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας
Μπράβο και ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλε τι να πω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστουμε!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ!! Μπορεί όμως κάποιος να μου πει πως ακριβώς τρωγεται ο πυράκανθος? προφανώς εννοείται τους καρπούς. Τρωγονται ωμοί? Είναι κάποιο συγκεκριμένο είδος πυράκανθου αυτό που τρώγεται? Επίσης το γαιδουράγκαθο το βράζουμε οπως κάποια άλλα χόρτα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου πυράκανθου τρώγονται οι καρποί και μάλιστα τους αποδίδεται ισχυρή αντικαρκινική δράση. Ωστόσο θα πρέπει να είσαι προσεκτικός και φειδωλός στην αρχή, ως 7-8 σπυριά και ποτέ πανω από 10-15 ανά ημέρα. Έτσι τουλάχιστον το εφαρμόζω εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης γίνονται μαρμελάδα σε συνδυασμό με άλλους καρπούς, κράνα, κράταιγο, αγριοτριαντάφυλλο κλπ, όπως επίσης και ποτό με τον κλασικό τρόπο της τεκίλας, ζάχαρης και στον ήλιο.
Το γαιδουράγκαθο είτε το τρώς τελείως φρέσκο όταν δεν έχουν σκληρύνει τα αγκάθια του, είτε περιμένεις να βγάλει τον ανθοφόρο βλαστό και κάπου εκεί λιγάκι πριν ανθίσει, τον κόβεις, κόβεις και το αγκαθωτό λουλούδι, ξεφλουδίζεις και τρως σαν αγγουράκι. Αν το κάνεις ειδικά πρωινό μετά από βροχή είναι τρομερά δροσιστικό και σχετικά γλυκό. Αυτά εφαρμόζω εγώ.
ευχαριστώ για την ανταπόκριση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε!!! πολύ ωραίο άρθρο :)
ΑπάντησηΔιαγραφήδιαχρονικο!
ΔιαγραφήΑυτό το blog είναι ατέλειωτο. Όσο ψάχνεις, βρίσκεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είστε καλά και να έχετε υγεία και δύναμη.
Το μπόραγκο στην Κεφαλονιά λέγεται πουράτζινο, αν το κατάλαβα καλά.
Μπορεί και κάποιος άλλος να το επιβεβαιώσει;
Εξαιρετικό, φυτρώνει σχεδόν σε κάθε κήπο και μπαίνει στα τσιγαρίδια.