Ιανουάριος: Φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

Αναγνώριση και συλλογή άγριων φαγώσιμων χόρτων τον Ιανουάριο

Γάλλιο-Galium aparine
Γάλλιο-Galium aparine

Γαιδουράγκαθο-Silybum marianum
Γαιδουράγκαθο-Silybum marianum

Ζοχός-Sonchus oleraceus
Ζοχός-Sonchus oleraceus

Καλέντουλα άγρια-Calendula arvensis L.
Καλέντουλα άγρια-Calendula arvensis L.

Λάπαθο-Rumex sp.
Λάπαθο-Rumex sp.

Μάραθος-Foeniculum vulgare
Μάραθος-Foeniculum vulgare

Μολόχα-Malva sp.
Μολόχα-Malva sp.

Μπόραγκο-Borago officinalis
Μπόραγκο-Borago officinalis

Ξινήθρα-Oxalys acetosella
Ξινήθρα-Oxalys acetosella

Ξινολάπαθο-Rumex sp.
Ξινολάπαθο-Rumex sp.

Πεντάνευρο-Plantago major
Πεντάνευρο-Plantago major

Πολυκόμπι-Equisetum arvense
Πολυκόμπι-Equisetum arvense

Πυράκανθος-Cotoneaster pyracantha spach
Πυράκανθος-Cotoneaster pyracantha spach

Ραδίκι κιχώριο-Cichorium intybus L.
Ραδίκι κιχώριο-Cichorium intybus L.

Ραδίκια άγρια-Ταραξάκο-Taraxacum officinalis
Ραδίκια άγρια-Ταραξάκο-Taraxacum officinalis

Ραπανίδα-Raphanus raphanistrtum L.
Ραπανίδα-Raphanus raphanistrtum L.

Σινάπι-Sinapis alba L.
Σινάπι-Sinapis alba L.

Σιναπόβρουβα-Brassica nigra L.
Σιναπόβρουβα-Brassica nigra L.

Σκολυμος-Scolymus hispanicus L.
Σκολυμος-Scolymus hispanicus L.

Σκόρδο άγριο-Allium
Σκόρδο άγριο-Allium

Τραγοπώγων ο πρασόφυλλος-Tragopogon porrifolius
Τραγοπώγων ο πρασόφυλλος-Tragopogon porrifolius

Διαβάστε ακόμη:Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

9 σχόλια:

  1. Μπράβο και ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/2/14, 12:16 π.μ.

    Φιλε τι να πω!
    Ευχαριστουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/2/14, 12:51 π.μ.

    Ευχαριστούμε πολύ!! Μπορεί όμως κάποιος να μου πει πως ακριβώς τρωγεται ο πυράκανθος? προφανώς εννοείται τους καρπούς. Τρωγονται ωμοί? Είναι κάποιο συγκεκριμένο είδος πυράκανθου αυτό που τρώγεται? Επίσης το γαιδουράγκαθο το βράζουμε οπως κάποια άλλα χόρτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/2/14, 6:53 μ.μ.

    Του πυράκανθου τρώγονται οι καρποί και μάλιστα τους αποδίδεται ισχυρή αντικαρκινική δράση. Ωστόσο θα πρέπει να είσαι προσεκτικός και φειδωλός στην αρχή, ως 7-8 σπυριά και ποτέ πανω από 10-15 ανά ημέρα. Έτσι τουλάχιστον το εφαρμόζω εγώ.

    Επίσης γίνονται μαρμελάδα σε συνδυασμό με άλλους καρπούς, κράνα, κράταιγο, αγριοτριαντάφυλλο κλπ, όπως επίσης και ποτό με τον κλασικό τρόπο της τεκίλας, ζάχαρης και στον ήλιο.

    Το γαιδουράγκαθο είτε το τρώς τελείως φρέσκο όταν δεν έχουν σκληρύνει τα αγκάθια του, είτε περιμένεις να βγάλει τον ανθοφόρο βλαστό και κάπου εκεί λιγάκι πριν ανθίσει, τον κόβεις, κόβεις και το αγκαθωτό λουλούδι, ξεφλουδίζεις και τρως σαν αγγουράκι. Αν το κάνεις ειδικά πρωινό μετά από βροχή είναι τρομερά δροσιστικό και σχετικά γλυκό. Αυτά εφαρμόζω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος18/2/14, 12:05 π.μ.

    ευχαριστώ για την ανταπόκριση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρια Τζζ8/2/21, 7:03 μ.μ.

    Ευχαριστούμε!!! πολύ ωραίο άρθρο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το blog είναι ατέλειωτο. Όσο ψάχνεις, βρίσκεις.
    Να είστε καλά και να έχετε υγεία και δύναμη.
    Το μπόραγκο στην Κεφαλονιά λέγεται πουράτζινο, αν το κατάλαβα καλά.
    Μπορεί και κάποιος άλλος να το επιβεβαιώσει;
    Εξαιρετικό, φυτρώνει σχεδόν σε κάθε κήπο και μπαίνει στα τσιγαρίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.