Ερωτήσεις από αναγνώστες

Ερωτήσεις και απαντήσεις σε αναγνώστες

Ερωτήσεις από αναγνώστες

Σε αυτήν την κατηγορία μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις που θα θέλατε για να μάθετε κάποιες πληροφορίες, για θέματα που δεν υπάρχουν σε κάποια συγκεκριμένη. Κάποιοι αναγνώστες της σελίδας με ρωτάνε για διάφορες απορίες ή συμβουλές με email. Θεωρώ ότι είναι καλύτερο να κάνετε τις ερωτήσεις εδώ για να τις διαβάζουν και άλλοι και να μαθαίνουν και αυτοί από αυτά που γράφουμε εδώ.

Αν κάποια ερώτησή σας ταιριάζει ακριβώς σε μια ανάρτηση που υπάρχει ήδη στην ιστοσελίδα, παρακαλώ κάντε την εκεί στο αντίστοιχο θέμα.

Δεν υπόσχομαι να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις από αναγνώστες γιατί ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, αλλά αν μπορώ και έχω τις συγκεκριμένες γνώσεις ευχαρίστως να βοηθήσω μόλις βρω λίγο χρόνο. Αν κάποιος αναγνώστης που έχει τις γνώσεις πάνω στις ερωτήσεις που γίνονται και είναι σίγουρος ότι η απάντησή του μπορεί να βοηθήσει ευχαρίστως ας το κάνει.

Διαβάστε ακόμη:Όροι και χρήση

99 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/10/08, 6:02 μ.μ.

    Στο θέμα με το σαπούνι αναφέρεται η ποτάσσα...

    τι είναι αυτό; Βρίσκεται κάπου εύκολα/φθηνά; Επίσης και το χρησιμοποιημένο λάδι δεν κάνει τη δουλειά του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/10/08, 3:08 μ.μ.

    Την καυστική ποτάσα την βρίσκουμε πολύ εύκολα από μαγαζιά που έχουν χημικά και είναι αρκετά φτηνή. Το χρησιμοποιημένο λάδι δεν το έχω δοκιμάσει αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε σαπούνι με τον ίδιο τρόπο αλλά δεν ξέρω αν θα έχει την ίδια ποιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/11/08, 5:08 μ.μ.

    καλησπέρα σε όλους. Ηθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε πόσο βάθος χώματος χρειάζονται τα λαχανικά τύπου μπρόκολο κουνουπίδι, σπανάκι . καρπουζι πεπόνι γιατί τα φροντίζω στην ταράτσα του σπιτιού μου μέσα σε καφάσια που τα πάχος τους δεν υπερβαίνει τα 40 εκατοστά. Είναι απαγορευτικό με αυτό το πάχος η καλλιέργεια μου να αναπτυχθεί?
    Επίσης θα ήθελα αν ήταν εύκολο να δώσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καλιεργετικές εργασίες κάθε μήνα και με περισσότερα είδη λαχανικών. Ευχαριστώ , βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/12/08, 6:30 π.μ.

    Φίλε Βασίλη συγνώμη για τη καθυστερημένη απάντηση, η ερώτησή σου ήταν πολύ καλή. Τα περισσότερα φυτά δεν θέλουν πάνω από 40 εκατοστά ύψος για την ρίζα τους, βέβαια κάποια είναι οριακά. Μελλοντικά θέλω να κάνω μια αναφορά στην καλλιέργεια σε παρτέρια στην αυλή ή στη βεράντα μας. Δες λίγο το video που υπάρχει και κυρίως το 3ο μέρος στο τέλος να πάρεις μια ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για σας το site είναι εκπληκτικο μακαρι να γίνουν και άλλες αναρτήσεις. Πιστευω ότι ειναι πολυ χρησιμο να ξερει ή τουλαχιστον να μπορει να μαθει πως τα πραγματα που τρώμε ή χρησιμοποιούμε δημιουργούνται. Μπραβο για την προσπάθεια. Θα ήθελα να μάθω το εξής το αγελαδινό γάλα απο την στιγμή που αρμέγεται σε πόσες μέρες μπορούμε να το καταναλώσουμε? Ακόμα πως είμαστε σίγουροι αν έχουμε δική μας αγελάδα οτι το γάλα ειναι κατάλληλο για να το πιείς (δεν έχει κατι βλαβερο για τον οργανισμό)? Χρειάζεται παστερίωση? Οι παλιοί που δεν είχαν ψυγεία τι έκαναν για να το διατηρήσουν? Τέλος πως φτιάχνουμε βούτυρο και οτι άλλο πρεπει να ξέρουμε οπως συντήρηση κλπ. Συγγνωμη για τον καταιγισμο των ερωτήσεων αλλα ενδιαφέρομαι πολυ να τα μάθω όλα αυτα γιατι θα ήθελα καποια στιγμή να μπορώ να τα φτιάχνω μόνη ώστε να ξέρω τι τρώω. Ευχαριστώ πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρας.Θα ήθελα να ρωτήσω γιά την επίδραση του αζώτου στά στάδια ανάπτυξης του σιταριού και τις ποσότητες (αζώτου)που απαιτείται γιά την ανάπτυξή του σε κάθε στάδιο.Ακόμα και τίς πηγές που θα βρώ τα στοιχεία.Ευχαριστώ

    ΥΣ: Θα επιθυμούσα απάντηση και στο email μου s_lontos@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/1/09, 8:47 π.μ.

    Σοφία συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω . Το γάλα είναι πολύ ευπαθή προϊόν και χωρίς ψυγείο δεν διατηρείτε πάνω από μια ημέρα. Το δικό μας γάλα αν δεν είμαστε σίγουροι ότι το ζώο μας δεν είναι άρρωστο πρέπει να το παστεριώσουμε.
    Οι παλιοί που είχαν 1-2 κατσίκες για το σπίτι τους το κατανάλωναν αυθημερόν, αυτοί που είχαν πολλά ζώα το έπηζαν. Το βούτυρο βγαίνει με χτύπημα παγωμένου γάλακτος στην επιφάνεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/1/09, 8:48 π.μ.

    Σταύρο η επίδραση του αζώτου είναι πολύ σημαντική στη καλλιέργεια του σιταριού.
    Για αυτό η καλλιέργεια του σιταριού ταιριάζει μετά από καλλιέργεια τριφυλλιού, ιδιαίτερα αν ενσωματώσουμε χλωρή λίπανση με τριφύλλι γιατί προσδίδει άζωτο στο χώμα. Για περισσότερα δες πάλι το post μου στην λίπανση.Emails συγνώμη δεν στέλνω γιατί θεωρώ ότι είναι καλύτερα να τα γράφω εδώ να τα βλέπουν και οι άλλοι χρήστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Poli kali h selida sas. An 3eri kanis bori na dwsi kapia syntagi gia xwriatika loukanika.

    euxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος8/1/09, 3:10 μ.μ.

    Ίσως μελλοντικά παρουσιάσω και τον τρόπο που έφτιαχναν τα λουκάνικα παλιά, μέχρι τότε υπομονή προηγούνται άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος25/3/09, 1:04 μ.μ.

    αναρωτιεμαι πως μπορει να ισχυει οτι ειναι καλυτερα να φυτευουμε ψηλα τα λαχανικα ενω αναφερεται σε αλλο σημειο οτι ο ζαν λεπεν καταφερε με ελαχιστο νερο να εχει καλα αποτελεσματα σε χαμηλοτερα σημεια οπου συγκρατειται το νερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/3/09, 1:25 μ.μ.

    Η απάντηση φίλε μου είναι απλή, αν παρατηρήσεις και στις φωτογραφίες από τα παρτέρια-στρώματα των λαχανικών μου θα δεις στα αυλάκια από την πολύ βροχή στάσιμο νερό. Αν δεν κάνουμε παρτέρια τον χειμώνα τα περισσότερα λαχανικά μας θα κιτρινίσουν και θα σαπίσουν. Ο ζαν λεπέν αναφέρεται ξεκάθαρα σε καλοκαιρινές καλλιέργειες, εποχή που υπάρχει έλλειψη νερού. Ακόμη και το καλοκαίρι δεν πρέπει να ποτίζουμε συχνά και το νερό πρέπει να στραγγίζει καλά μην να μην μένει στις ρίζες των φυτών, γιατί σαπίζουν ή προκαλούνται ανεπιθύμητες αρρώστιες στα φυτά μας. Το έχω πάθει και αυτό το καλοκαίρι όταν δεν πότιζα ο ίδιος τα λαχανικά μου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος14/4/09, 8:37 μ.μ.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΙΕΣ ΚΑΤΙΦΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος15/4/09, 7:54 π.μ.

    Φυσικά μπορείς δες περισσότερα εδώ για τις συγκαλλιέργειες

    http://www.ftiaxno.gr/2008/05/blog-post_9558.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος15/4/09, 11:23 π.μ.

    Θέλω να κάνω μια ερώτηση.Τι γίνεται με τους τυφλοπόντικες(ασπάλακες)πως εξολοθρέβονται,γιατί μου έχουν φάει τα πάντα στον κήπο μου.
    Ευχαριστώ πολύ και καλό Πασχα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μετα απο ψαξιμο και ερωτησεις σε γνωστους και internet, βρηκα την λυση για τους τυφλοποντικες. Σε μια τρυπα απο τις πολλες που ειχαν ανοιξει οι τυφλοποντικες εριξα βαθια οσο μπορουσα 3 μπαλλες ναφθαλινης και την σκεπασα. Αυτο ηταν, δεν ξαναειδα αλλη τρυπα!! Οι τυφλοποντικες εχουν πολυ ισχυρη οσφρηση και η ναφθαλινη λειτουργησε σαν απωθητικο!!Καλη επιτυχια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος8/5/09, 11:45 μ.μ.

    Γεια σας.Οι συμβουλες σας γεια τα σπρεει επιτρεποντε και στα δεντρα με τα ιδια αποτελεσματα.Δεν αναφερεστε εκτενος σε δεντροκαλιεργες και καταπολεμιση ασθενειων.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος9/5/09, 3:22 μ.μ.

    Ξερει κανεις τροπους εναλλακτικους εκτος απο το καψιμο του λαστιχου για την καταπολεμιση των φιδιων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. γεια σας φιλοι!πως μπορω να καταπολεμησω την αγριαδα στο αμπελι μου?ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος12/5/09, 1:53 μ.μ.

    -Φίλε pvas ευχαριστούμε για την πληροφορία για τους τυφλοπόντικες.
    -Για τα σπρέι για την προστασία των φυτών φυσικά ισχύει το ίδιο και στα δέντρα.
    -Για τα φίδια παλιά έκαιγαν ένα παλιό παπούτσι. Άλλοι έφτιαχναν περιμετρικές γραμμές με θειάφι, αλλά δε το έχω εξακριβώσει αυτό, μάλιστα πριν λίγο καιρό είδα ένα φίδι δίπλα σε μια σακούλα θειάφι οπότε μάλλον δεν ισχύει. Το ψάχνω και εγώ...
    -Alex η αγριάδα είναι δύσκολο ζιζάνιο θέλει πολύ προσοχή γιατί εξαπλώνετε πολύ εύκολα με τις ρίζες τουτέστιν δεν αρκεί το φρεζάρισμα γιατί έτσι εξαπλώνετε πιο πολύ. Θα γράψω ένα άρθρο σε λίγο καιρό αφού έχω κάνει και μερικές δικές μου δοκιμές…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος14/5/09, 2:26 π.μ.

    Καλημερα σας.Αντιμετωπιζω μια επιδρομη (μιλιουνια) στον κηπο μου απο καποια σκουληκακια μαυρα(προς το γκρι περισσοτερο) γυρω στο 1.5 εκατοστο μηκος που μαλιστα οταν τα πειραξεις γινονται μπιλακια.Ειναι μεσα στο χωμα και βγαινουν αργα την νυχτα και κατασπαραζουν μελιτζανες και πιπεριες(το φυλωμα).Παρατηρησα οτι δεν προτιμανε τις ντοματες αλλα παραμονευουν κατω απο τις κολοκυθιες χωρις ευτυχως να τρωνε το φυλωμα τους.Μηπως ξερετε αν μπορω να κανω κατι ? Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος14/5/09, 9:25 π.μ.

    Σχετικά με την προηγούμενη ερώτηση το "σκουληκάκι" που αντιμετωπίζω είναι η σαρανταποδαρούσα χάπι - μπάλα (Pill Millipede) Παραθέτω και 2 σχετικά links
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pill_millipede
    http://www.the-piedpiper.co.uk/th11b(2).htm
    plz help αν ξερει κάποιος κάτι (εξαφανίζεται ο κήπος μου:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος15/5/09, 12:53 μ.μ.

    βοηθεια ενα ζωυφιο σαν την πασχαλιτσα αλλα πορτοκαλι μου τρωει τισ αγγουριες και πεπονιεσ μου τι να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος19/5/09, 11:29 π.μ.

    Οι σαρανταποδαρούσες συνήθως δεν προκαλούν βλάβες στα φυτά αντιθέτως θεωρούνται ωφέλιμα έντομα γιατί τρώνε συνήθως σάπια φύλλα και αναζωογονούν το έδαφος. Αν όμως είναι πάρα πολλές μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο περιβόλι.
    Η καλύτερη βιολογική λύση είναι να φτιάξετε μερικές παγίδες από κουτιά που θα τα τοποθετήσετε μέσα στο χώμα κοντά στις καλλιέργειες που κινδυνεύουν.
    Βάλε λίγε κομμάτια από πατάτες ή καρώτα μέσα στο κουτί και ελέγχετε τακτικά. Αδειάζετε το κουτί με τις σαρανταποδαρούσες κάπου μακριά από τον κήπο μέχρι τα φυτά σας να μεγαλώσουν.

    Το ζωύφιο φυσικά δεν είναι πασχαλίτσα. Δεν μπορώ όμως να ξέρω τι είναι αν δε το δω. Είναι μεγάλο και πορτοκαλί μαύρο; Ψάξε στο internet μήπως το αναγνωρίσεις σε κάποια φωτογραφία. Μια λύση είναι αν είναι μεγάλα να τα μαζέψεις το βράδυ με ένα φακό ή να ψεκάσεις με ένα βιολογικό εντομοκτόνο μόλις βρεις πιο έντομο είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος26/5/09, 1:55 μ.μ.

    Εξαιρετική ιστοσελίδα και μπράβο σας! Μια ερώτηση: μαύρα μυρμήγκια μου έφαγαν μέσα σε μια μέρα μια ολόκληρη κολοκυθιά. Έμειναν μόνο μερικοί γυμνοί βλαστοί. Υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσω την δεύτερη που έχω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος26/5/09, 6:47 μ.μ.

    Δοκίμασε να βάλεις λίγη ζάχαρη δίπλα στα φυτά σου, μάλλον θα προτιμήσουν αυτή αντί για τη κολοκυθιά σου, άλλος τρόπος είναι να ρίξεις λίγο ασβέστη στο χώμα δίπλα στα φυτά σου για να μην μπορούν να περάσουν, ακόμα μπορείς να σκορπίσεις καφέ ή φλοίδες λεμονιού-πορτοκαλιού δίπλα στο φυτό σου που τα απωθούν. Στο blog υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως να κάψεις μερικά εκεί δίπλα και να τα αφήσεις εκεί η μυρωδιά τους θα διώξει τα υπόλοιπα … δοκίμασε κάποιους και πες μας τι σου δούλεψε καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γεια ! Ειμαι καινουργιος βιοκαλλιεργητης, ζω στην Αιγινα και εχω φιστικιες. Υπαρχει ενα εντομο, το ευρυτομο της φυστικιας,που ακομα και οι συμβατικοι δυσκολευονται να αντιμετωπισουν. Ξερει κανεις σας κανενα βιολογικο τροπο αντιμετωπισης του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος4/6/09, 12:17 π.μ.

    φιλε χρηστο αν ειναι αυτη η ασθενεια που μαυριζουν τα φυλλα τοτε το φαρμακο ειναι ζουμι απο πολυκομπι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χριστος6/6/09, 8:57 π.μ.

    Φιλε/η ανωνυμε/η ευχαριστω, αλλα το ευρυτομο τρυπα τον καρπο, πριν ξυλοποιηθει το κελυφος και γεννα ενα αυγο. Το φιστικι μαυριζει και ξεραινεται. Εμφανιζεται τελη Μαη και Ιουνη, αναλογα τον καιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. nγεια σας φιλοι!εχω αμπελι και εχουν πεσει ακριδες.ηθελα να ρωτησω πως μπορω να τις απομακρυνω?
    τρωνε φυλλα και καρπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος11/6/09, 3:58 π.μ.

    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΑΕΙ. ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ήρθε η ώρα και για τις δικές μου απορίες! Έχω φυτέψει αγγουριές για δική μου κατανάλωση και πριν κόψω άρχισαν να πετούν στα φύλλα κίτρινες βούλες και να ξερένονται. Επίσης έχω και ντοματιές οι οποίες έχουν πάρει πολύ ύψος και δεν κάνουν πολλές ντομάτες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Χάρης, Ηράκλειο Κρήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος16/7/09, 2:19 μ.μ.

    haris γιατι οι μελιτζανες κ τα κλωσσουδια ειναι πικρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος20/7/09, 9:34 π.μ.

    Εχουν κινίνο έχω ακούσει Χάρη οσον αφορά τις μελτζάνες.Φέυγει αν τα βυθήσεις σε μια λεκανιτσα με νερό και ξύδι.Αφού τις κόψεις εννοήτε.Κική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος21/7/09, 9:17 μ.μ.

    Χαρη sorry όχι κινινη,στρυχνίνη.Κική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος22/7/09, 4:53 μ.μ.

    Θα ήθελα αν είναι δυνατόν σε κάποια κατηγορία να μπεί ένα θέμα για τους τύπους και την παραγωγή ξυνόχοντρου-τραχανά. Αν γνωρίζουν τα παιδιά που φτιάξανε και τα video για την παραγωγή φέτας θα ήμουν ευγνώμων.
    Σας ευχαριστώ πολύ
    Γιώργος-Κρήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος23/7/09, 10:17 π.μ.

    Χάρη σου έχω είδη απαντήσει με email. Κική μας μπέρδεψες λίγο
    Στο φίλο που ζητάει για το τραχανά είναι στα επόμενα θέματα… λίγο υπομονή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος28/9/09, 4:16 μ.μ.

    Γεια σας κυριε Θεοδωρε!Η σελιδα σας ειναι φοβερη!Ειναι αμμεσα παραδοσιακα και ορθα τα οσα γραφεται.Αυτο που θα ηθελα να ρωτησω εγω ειναι αν γνωριζεται καποια πατεντα-συστημα περι ανακυκλωσης του νερου σε επιπεδο σπιτιου.Δηλαδη την ελαχιστη καταναλωση νερου και σωστη διαχειριση του απο κουζινα- μαπανιο κ.τ.λ.Νομιζω οτι υπαρχει ενα τετοιο συστημα, ειχα ακουσει απο καποιον καποτε αλλα δν εμαθα κατι παραπανω.Αν γνωριζεται κατι γραψτε σας παρακαλω η δωστε μου καποιο σχετικο link..Καλο σας μεσημερι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλημέρα! Έχω μια κίτρινη κολοκύθα. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω κάποια ποσότητα. Την υπόλοιπη πώς μπορώ να τη διατηρήσω? Στην κατάψυξη? Και για πόσο καιρό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Θεόδωρε
    Εάν είναι εύκολο για εσένα να συμπληρώσεις στην ενότητα ημερολόγιο καλλιεργειών τους μήνες Δεκέμβριο & Ιανουάριο.
    Ευχαριστώ
    Θεόδωρος Δίγκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.
    Η ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΟΙ.

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΑΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ -ΣΚΟΡΔΑ Κ.Λ.Π

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Σάκη καλώς ήρθες, για τα ποντίκια στο περιβόλι γράφω στις οικολογικές λύσεις για το σπίτι, μια μέθοδο με ναφθαλίνη για να τα απομακρύνει, παρόμοια με αυτή που αναφέρει ένας αναγνώστης εδώ, ρίξε μια ματιά και δοκίμασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος2/2/10, 9:46 μ.μ.

    Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι βιολογικής απολύμανσης σε κήπο που έχει προσβληθεί από νηματώδεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Για όλα υπάρχουν βιολογικές λύσεις αρκεί να έχουμε τις γνώσεις και μετά τη διάθεση. Επειδή με έχουν ξαναρωτήσει και νιώθω άσχημα που δεν απάντησα τότε, κυρίως γιατί δεν έχω ψάξει πολύ το θέμα, γιατί δεν έχω συναντήσει τέτοιο πρόβλημα στο χωράφι μου, θα απαντήσω λίγο περιληπτικά και γρήγορα. Και υπενθυμίζω ότι δεν είμαι γεωπόνος ούτε ειδικός.
    Από ότι θυμάμαι τα τσετσέκια βοηθούν πολύ και κάπου είχα διαβάσει πριν την καλλιέργεια μας, η σπορά σιναπιού και η ενσωμάτωση του στο χώμα πριν βλαστίσει, είναι μια πολύ καλή λύση για τους νηματώδεις (αυτό έτσι και αλλιώς δίνει πολύ οργανική ουσία στο χώμα).
    Επαναλαμβάνω δεν τα έχω δοκιμάσει αλλά τα έχω διαβάσει. Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος2/2/10, 10:09 μ.μ.

    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.
    Τσεσεκιά είδα στο ψαχτήρι πως ειναι ο γνωστός κατηφές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Παύλος Παλαπανίδης7/3/10, 9:45 π.μ.

    Μετά την μετ εμφύτευση των φυτών στον κήπο( ντοματιές,μελιτζάνες,αγγουριές,κλπ, τι οικολογικά φυτοφάρμακα-κατά το δυνατόν- μπορώ να χρησιμοποιήσω προληπτικά για να προλάβω τυχόν ασθένειες -π.χ. θειάφι, χαλκός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Παύλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις προληπτικά και χαλκό και θειάφι στα κηπευτικά σου. Διάβασε όμως και στο blog και θα βρεις και άλλους προστατευτικούς μεθόδους όπως το ράντισμα με τσουκνίδα ή πολυκόμπι που ταυτόχρονα προστατεύουν και δίνουν φυσικό λίπασμα στα φυτά σου. Ταυτόχρονα παίζει μεγάλο ρόλο η υγεία του εδάφους. Τα φυτά είναι και αυτοί ζωντανοί οργανισμοί ότι τους δώσεις θα σου δώσουν. Μέχρι και το νερό που τα ποτίζεις παίζει σημαντικό ρόλο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος13/3/10, 8:54 π.μ.

    Σε ευχαριστώ Θεόδωρε.Επί πλέον,όμως,θα ήθελα-αν υπάρχει γνώση γι' αυτό-το είδος του χαλκού και τη συχνότητα χρήσης-του,όπως και του θείου.
    Υ.Γ. Στις 10 Απριλίου-νομίζω-στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας η οργάνωση "πελίτι" θα μοιράσει για όποιον ενδιαφέρεται ντόπιους σπόρους λαχανικών(παραδοσιακούς ελληνικούς).

    ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Πως μπορώ να στείλω φωτο για σχόλια που έκανα με θέμα της ντομάτες; (Βαγγέλης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος19/8/10, 2:08 μ.μ.

    καλησπερα και απο εμενα.
    ξερετε πως φτιάχνουμε αιθέρια έλαια στο σπιτι?
    ας πουμε απο βασιλικο, δυοσμο, δαφνη?
    σας ευχαριστω παρα πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. εχω φυτεψη εδω και δυο χρονια μερικες αχλαδιες και εχουν σχεδον γεμιση τα φυλλα του με μεγαλες κηλιδες χρωματος ανοιχτου καφε σαν σκουρια.αν γνωριζη καποιος την ασθενεια καιτο φαρμακο καταπολεμης ευπροσδεκτα τα φωτα του, ευχαριστω.ΝΤΙΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμε τα αιθέρια έλαια είναι λίγο δύσκολα να τα παρασκευάσεις σπίτι. Μερικές πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ http://www.donkeyisland.gr/new/distillery.html .
    Πολύ πιο εύκολα μπορείς να παρασκευάσεις σπίτι βάμματα ή λάδια με βότανα, εξαρτάτε βέβαια που θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ντίνο καλύτερα πήγαινε τα φύλλα σε ένα γεωπόνο αν μπορείς.
    Μπορείς να εντοπίσεις και εσύ ίσως πια ασθένεια έχει αν ψάξεις εδώ http://www.plantprotection.hu/modulok/gorog/apple/symptoma5.htm
    και εδώ http://www.minagric.gr/greek/proeid/KRHTH/proeid090319.shtml

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Βαγγέλη συγνώμη για τη καθυστερημένη μου απάντηση. Περιμένω τις φωτογραφίες σου, απόστειλέ τες στο ftiaxnw@gmail.com και θα τις αναρτήσω εγώ.
    Δυστηχώς δεν γίνεται αλλιώς στο blogspot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. πολύ καλό το blog σας φίλοι μου.Δέν θέλω να ρωτήσω κάτι απλά να σας δώσω συγχαρητήρια για την πολύ όμορφη και προσεχτική δουλειά σας. Άρχισα και γώ πριν λίγες μέρες να οργανώνω ένα blog με κεντρικό θέμα την πράσινη ανάπτυξη.
    καλά συνέχεια στις δημιουργίες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ανώνυμος7/9/10, 9:47 π.μ.

    Καλημέρα σε όλους!Έχω ένα κήπο στην Κεφαλονιά γεμάτο ζιζάνια,αγριάδα και λενα διαβολεμένο χόρτο που κυκλοφορεί με διάφορα ονοματα σ΄εμένα είναι γνωστό σαν λιγουρας.Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να απαλαγώ εκτός αν δώσω 5.000ευρώ γιά γκαζόν πού απλά μου είπαν πως είναι σκληρότερο και θα πνήξει τα άλλα.Υπάρχει εναλλακτική;Μπορώ να χρησιμοποιήσω χαμομήλι αντί του γκαζόν;Όσο για μία αγριάδα γνωστή σαν του Αυγουστίνου ή του Βεργοτή μου είπαν ότι στα 5 με 6 χρόνια κουφώνει και από κάτω της κυκλοφορεί κοοόσμος...Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμος7/9/10, 4:26 μ.μ.

    Καλησπέρα. Μήπως υπάρχει διαθέσιμη κάποια τεχνική κατασκευής στέρνας για το χωράφι μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. ΑΝΤΩΝΗΣ8/9/10, 9:22 π.μ.

    Ανώνυμε 7-9-2010, 4.26' μ.μ.
    Στην ανάρτηση "Φτιάχνω παραδοσιακό ξυλόφουρνο" υπάρχουν κάποια σχόλια (ΑΝΤΩΝΗΣ) σχετικά με δεξαμενές αποθήκευσης νερού. Είναι εκτός θέματος ανάρτησης, αλλά εκεί έγινε η ερώτηση από Poluvotis, εκεί και δόθηκε η σχετική απάντηση. Διάβασέ τα και αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ ενδεχομένως να σε βοηθήσω, διατύπωσε την ερώτησή σου εδώ, στις "Ερωτήσεις από αναγνώστες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ανώνυμος29/9/10, 8:40 μ.μ.

    Καλησπέρα και συγχαρητηρια για το site!
    Το χωραφι μας ειναι γεματο σε καποια σημεια με καλαμιες, οι οποιες οσο κι αν το σκαψουμε, τις βγαλουμε κ.λ.π. ξαναφυτρωνουν και μας δυσκολευουν στην καλλιεργεια. Ρωτησα γεωπονο και μου προτεινε να τις ψεκασω. Μήπως γνωριζει καποιος εναν πιο φυσικο τροπο για να απαλλαγουμε απο τις καλαμιες? Δεν θελουμε να ριξουμε φαρμακο...
    Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ανώνυμος13/10/10, 10:39 μ.μ.

    Καλησπέρα και πολλα συγχαρητηρια για το site σας. Εχω ένα πρόβλημα με το γκαζόν. Έχω κάνει σπορά από τον καλοκαίρι φεστουκα ένα μίγμα. Το μέρος είναι 120 m2 με αυτόματο πότισμα, περιμετρικα εχει λυγουστρα και λειλα,με αρκετό ήλιο αλλά έχει πολλά κενά και η ανάπτυξη του είναι προβληματική καθώς αλλού μεγαλώνει και αλλού όχι και με ζιζάνια κυριως ομως το ετησιο αγροστωδη Ελευσίνα Eleusine indica . Σκέφτηκα λοιπόν να βάλω γκαζόν αγριάδα CYNODON DACTYLON που βρίσκω σε σπόρο ή με τα καταλληλα λιπασματα να δυναμωσει?. Για να γίνει αυτό πρέπει να ξηλώσω το υπάρχον γκαζόν ή γίνεται να κάνω σπορά από πάνω και θα καλυφτεί το υπάρχον. Και τέλος αυτή η αγριάδα θα απλωθεί μόνη της πιο εύκολα και θα πυκνώσει? θα κανει κακο στα φυτα που εχω; Ευχαριστώ πολύ, αναμένω την απάντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ανώνυμος19/10/10, 12:19 π.μ.

    Καλησπέρα σε όλους τους αναγνώστες.
    Εχω ενα προβληματακι με μια γλαστρα. Ειναι μικρή ροδιτσα.Οταν μου την εφεραν μου ειπαν να την μεταφερω σε μεγαλύτερη γλάστρα αλλα μου φαινόταν πολύ μικρή και την άφησα λίγο να δω πως θα πάει.Παρατήρησα ότι δεν αποροφούσε το νερο, το περισσότερο άρχισε ν βγαίνει στο πιατάκι. Τώρα κιτρίνισαν σχεδόν όλα της τα φύλλα και ο κορμός φαίνεται σαν να ασπρίζει. Σταμάτησα να την ποτίζω,τη πότισα λίγο και τώρα βλέπω οτι αν κ στο μεγαλύτερο μέρος της έχει κιτρινίσει πετάει καινούρια μικρά φυλλαράκια. Τι να κάνω?Να της κόψω τα ξεραμένα κλαριά και να της αλλάξω γλάστρα?Εχει κάποια αρρώστια λόγω του άσπρου κορμού και πρέπει ν βάλω κάτι?Θα ήθελα ν την σώσω αλλά ποτέ δε ξέρεις πόσο νερο, πότε πρέπει να αλλάζεις γλάστρα,πως να αναγνωρίζεις τισ ασθενειες κτλ.
    Αν κάποιος έχει συμβουλή πρακαλώ πείτε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ανώνυμος4/4/11, 2:57 μ.μ.

    Καλησπέρα φίλοι μου,
    Μια βοήθεια γνωρίζετε καμμια αποτελεσματική μεθοδο απώθησης ΣΚΟΡΠΙΩΝ μιλάμε φτάνουν μέχρι και τα 13 εκ. το βράδυ κάνουν παρέλαση!!!
    Χρωματος ξανθός περιοχή Κορώνη-Φοινικούντα-Μεθώνη όλη αυτή η περιμετρική αυτή ζώνη.!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ανώνυμος10/4/11, 5:02 μ.μ.

    Γεια σας.Εδω και τρια χρονια καλλιεργω ντοματες σε γλαστρες στο μπαλκονι μου.Την τελευταια χρονια ειχα εντονο προβλημα με τα πρασινα σκουληκια που τρωνε τα φυλλα και τους πρασινους καρπους.Τι μπορω να κανω για να μην εχω και φετος το ιδιο προβλημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ανώνυμος14/4/11, 10:06 μ.μ.

    Γειά σε ολους!
    Σε κουβεντα με παλιο κρητικο αγροτη μου ειχε αναφερει καποιο βοτανο η θαμνο που εδιωχνε την κατσικα λογω μυρωδιας.Δυστυχως δεν συγκρατησα το ονομα του.Μηπως γνωριζει κανεις τιποτα;
    Επισης αν γνωριζει καποιος που μπορω να βρω σπορο η φυτο του δεντρου Azadirachta indica η Neem;
    Μπορω μα προσφερω ντοπιους σπορους μπαμιας ,αγγουριου και καλαμποκιου κρατημενους απο τον μερακλη τον παππου.
    Φιλικα Νικολας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Νικολα δε δίνεις κανένα στοιχείο για το θάμνο σου, ούτε αν ήταν μεγάλος ή αν είχε λουλούδια…. Πάντως έχω παρατηρήσει ότι τη λυγαριά δεν τη τρώνε, όχι ότι τα απωθεί βέβαια.

    Azadirachta indica η Neem έχω αγοράσει παλιά από horizonherbs.
    Στέλνουν το Φθινόπωρο από φρέσκους, γιατί ο σπόρος δε κρατάει βλαστικότητα πάνω από 2 μήνες μήνες. Πάντως στο ψυγείο με λίγη υγρασία μου βλάστησαν και μετά από έξι.
    Πάντως συστήνω να φυτέψεις μελιά που είναι το ξαδελφάκι της, γιατί είναι πιο προσαρμοσμένη στο κλίμα μας. Έχω γράψει άρθρο σχετικό.
    Σε πιά περιοχή βρίσκεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Ανώνυμος15/4/11, 11:15 π.μ.

    Θεοδωρε σε ευχαριστω για την απαντηση.Για τον θαμνο δεν ξερω κατι παραπανω μιας και δεν τον ειχα δει απο κοντα.
    Μελια παντως δεν εχω βρει πουθενα στην περιοχη μου τον μακρυ γιαλο κρητης.
    Φιλικα Νικολας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Ανώνυμος26/4/11, 1:49 π.μ.

    χρονια πολλα και χριστος ανεστη!!
    εγω θα ηθελα να σε ρωτησω θεοδωρε το εξης:τα υβριδια θεωρουνται μεταλαγμενα?
    δηλαδη με ενδιαφερει κυριως για τα υβριδια σποροφυτα,ντοματα,πιπερια,αγγουρι και αλλα διαφορα, αν θεωρουνται μεταλαγμενα!!
    και επισης δεν μπορω να καταλαβω τα βιολογικα προιοντα που ειναι απο υβριδια!!
    θα σε ημουν ευγνωμων αν με φωτιζες γιατι δεν μπορω να βρω μια σαφη και κατανοητη απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Η απαντηση στον: Ο/Η o kanenas

    σχετικα με τους ντοπιους σπορους,τα υβριδια και τα μεταλλαγμενα για να τα ξεκαθαρισουμε:
    -οι ντοπιοι σποροι προερχονται απο αρχαιες ποικιλιες φυτικων ειδων που "εγκλιματιστηκαν" σε συγκεκριμενο τοπο μεσα απο τη φυσικη εξελιξη χιλιαδων χρονων και ειναι πολυ ανθεκτικοι και με λιγες απαιτησεις σε ενεργεια (νερο,λιπασμα κτλ).Προκειται δλδ για μια απολυτως φυσικη διαδικασια μεσα σε διαστημα χιλιαδων χρονων.
    -τα υβριδια ειναι σποροι που προερχονται απο ντοπιους σπορους και εχουν βελτιωθει "μηχανικα" σε εργαστηριο και διασταυρωθει με αλλους του ιδιου ομως γενους.Η διαδικασια αυτη ειναι τεχνητη και γινεται σε ελεγχομενες συνθηκες απο εταιρειες κατα βαση που εχουν και τα εμπορικα δικαιωματα του σπορου.
    -οι μεταλλαγμενοι τελος σποροι προερχονται και αυτοι απο "τεχητη" γενετικη βελτιωση αλλα στην περιπτωση αυτη οι επιστημονες εχουν προχωρησει βαθυτερα σε επιπεδο γονιδιων και χρησιμοποιουν και γονιδια ξενα προς το αρχικο,μαλιστα μπορει να ειναι και γονιδια ζωικα οχι μονο φυτικα διαφορετικου γενους.Δηλαδη ειναι φυτα "ΦΡΑΝΚΕΣΤΑ'Ι'Ν".Κλασικο παραδειγμα:σπορος γκαζον με γονιδιο απο πυγολαμπιδα ωστε το βραδυ να φωσφοριζει.Ολα αυτα ειναι δυνατα εδω και περιπου 10 χρονια με την εξελιξη της τεχνολογιας και δυστυχως τα αποτελεσματα θα φανουν πολυ αργοτερα στον καθενα μας(με νεες αρρωστιες) αλλα και στη βιοποικιλοτητα μας(η οποια θα μειωθει δραματικα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ανώνυμος26/4/11, 11:42 μ.μ.

    Θα ήθελα να κάνω μια ερωτηση σχετικά με κοπρια από κοτετσι.. εχω αρκετη και θα ηθελα να την αξιοποιησω.. αλλα δεν ξερω αν αντι για καλο, κανω κακο στο χωμα.. για να πουμε οτι η κοπρια ειναι πλεον "χωνεμένη" τι πρεπει να συμβει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Ανώνυμος27/4/11, 9:06 μ.μ.

    καλησπέρα. ήθελα κάποια σχόλια -αν είναι εύκολο- για την καλλιέργεια μπάμιας. έβαλα σπορους σε γλάστρα (μάλλον μικρή), βλάστησαν μερικοί, χάρηκα, αλλά τα φυτάκια είχαν δύο φύλλα κίτρινα και ψιλοψόφησαν(ή τα σκότωσα). μήπως δε γίνεται σε γλάστρα, θέλουν άμεση έκθεση σε ήλιο (τα έχω έξω σε ημισκιά- στην αθήνα);
    Ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση
    Ε. φανατική των αναρτήσεών σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Η μπάμια είναι φυτό που θέλει πολύ ζέστη και ήλιο. Εγώ που είμαι νοτιοδυτικά σε ζεστή περιοχή φυτεύω πάντα περίπου μέσα Μάιου κατευθείαν στο χωράφι.
    Λογικά αυτό είναι το πρόβλημά τους (με επιφύλαξη βέβαια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Σχετικά με την κοπριά.Η κοπριά από κοτέτσι είναι από τις καλύτερες(η δυναμή της κρατάει για χρόνια).Εννοείται οτι είναι χωνεμένη,ήτοι είναι τουλάχιστον τρεις μήνες εκτός κήπου.Είχα κάποτε μεταφέρει κοπριά μέσα σε σακκί και το πλαστικό του τρύπησε σε πολλ΄ες μεριές,δλδ. η κοπριά δεν ήταν χωνεμένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Καλησπέρα σας θα ήθελα σας παρακαλώ να βρω σχέδια για τα σπίτια από παλέτες. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. για σε ολους!!!Πιοσ ξερι να μου πει ποσ μπορω να ενιμερονομε ποτε γινοτε εκθεσεισ χιροπιτον πραγματον γενιακα.εγο ειμαι στο ηραλκειο κρητης.Οπιος ξερη να με ενιμεριση φχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ανώνυμος15/9/11, 11:36 π.μ.

    Γεια σας!
    Θέλω να φτιάξω ένα μικρό σπορείο και θα ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζει κανείς πού μπορώ να προμηθευτώ κεσεδάκια για σπορόφυτα...
    Τα φυτώρια που έχω επισκεφτεί μου απαντούν οτι παράγονται εργοστασιακά κατά χιλιάδες και δεν υπάρχει περίπτωση να βρω καμιά 50αριά που χρειάζομαι...
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ανώνυμος21/9/11, 1:21 μ.μ.

    Αγαπητοί φίλοι, ζω στη Σάμο και έχω τη δυνατότητα να σπέρνω σιτάρι για τις ανάγκες tης οικογένειάς μου και των φίλων μου. Αλλά το πρόβλημα είναι το αλώνισμα. Μήπως γνωρίζει κάποιος αν υπάρχουν μηχανές αλωνισμού, αλλά μικρών διαστάσεων και για οικιακή χρήση; Ευχαριστώ, Δημήτρης Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Θόδωρε καλησπέρα.
    Σκέφτομαι να καταργήσω την καλλιέργια τομάτας με έτοιμα φυτά και να φυτέψω δικούς μου σπόρους ώστε να βγάλω δικά μου φυτά. Ο λόγος είναι ότι πιστεύω πως ήδη τα φυτά που περνώ έχουν επάνω τους είτε φιδάκι , τούντα είτε άλλες αρρώστιες.
    Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι πια ποικιλία κατά την γνώμη σου μπορεί να ευδοκίμηση στην περιοχή μου (Βάρδα)και από που μπορώ να βρω τους σπόρους.

    Ευχαριστώ
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Vardeos, για μένα πολύ σωστά σκέφτεσαι και το ίδιο πιστεύω και εγώ. Αν θες για οικιακή χρήση μπορώ να σου προμηθεύσω εγώ μιας και είσαι και κοντά (στείλε μου email). Όχι μόνο δεν θα έχεις περισσότερες ασθένειες αλλά και τα φυτά σου θα προσαρμόζονται χρόνο με το χρόνο στο κλίμα της περιοχής σου. Από γεύση δε το συζητάμε βέβαια ότι θα είναι πολύ καλύτερες….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ανώνυμος26/10/11, 2:16 μ.μ.

    Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας.
    Αν έχω καταλάβει καλά τα φυτά που πωλούνται στα διάφορα φυτώρια είναι υβρίδια. Μπορείτε να μου προτείνεται από που μπορώ να αγοράσω βιολογικούς σπόρους. Μένω Πειραιά.
    Δεν έχω δει πουθενά για καλλιέργεια καπνού πέρα από παραγωγούς. Είναι απαγορευμένο; Αν όχι υπάρχει περίπτωση να ανοίξει κάποιο θέμα;

    Υ.Γ. Αν και το δεύτερο έρχεται σε αντίθεση με το πρώτο δυστυχώς είναι μια συνήθεια που δύσκολα κόβεται.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την χρήσιμη και πρακτική ιστοσελίδα σας. Ψάχνω τον τελευταίο καιρό να επιλέξω ένα μεγάλο δέντρο να φυτέψω στον κήπο μου. Η συνολική έκταση είναι περίπου 250 τ.μ. Στα πρώτα 100 τ.μ. υπάρχει μόνο γρασίδι ενώ στα υπολοιπα υπάρχουν συνολικά 14 δέντρα κυριώς εσπεριδοειδή (6) και άλλα οπωροφόρα. Στη δεντροφυτεμένη επιφάνεια καλλιεργώ λαχανικά ανάλογα με την εποχή. Το δέντρο που θα ήθελα να φυτέψω είναι η ήμερη βελανιδιά στο κέντρο περίπου του κήπου εκεί δηλ. που τελειώνει το γρασίδι και ξεκινά η δεντροφύτευση και τα λαχανικά. Ο προβληματισμός μου είναι κυρίως ο εξής: Εκτός του κήπου υπάρχει ήδη ένα μεγάλο πεύκο που σκιάζει ένα μέρος της δεντροφυτεμένης περιοχής (3 δέντρα). Τα δέντρα που βρίσκονται από κάτω δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά ούτε κουβέντα για θερινά λαχανικά. Η φύτευση μιας βελανιδιάς που μεγαλώνοντας θα σκιάζει ένα άλλο κομμάτι του κήπου θα έχει πιστεύετε επίπτωση στην καλλιέργεια λαχανικών;
    Υ.Γ. Οι λόγοι για την επιλογή του συγκεκριμένου δέντρου είναι ιστορικοί, συναισθηματικοί αλλά και πρακτικοί (δημιουργία βιοποικιλότητας, σταδιακή πτώση των φύλλων, μερική σκίαση από τα κλαδιά της).
    Ευχαριστώ, Θανάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΗΠΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΠΟΡΟΙ ΥΒΡΙΔΙΚΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ, ΑΛΛΟΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ? ΡΩΤΩ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ Ν ΑΛΛΟΙΩΘΟΥΝ ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Πληροφορίες για αποστάσεις φύτευσης για να κρατήσεις "παρθένο" σπόρο μπορείς να βρεις εδώ

    http://www.ftiaxno.gr/2007/07/blog-post_04.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. πρωταρης21/6/12, 11:56 μ.μ.

    καλησπερα σε ολους.παρακαλω αν καποιος γνοριζει,να μου προτεινει μια λυση στο προβλημα του μπαχτσε μου.Τα φυτα της πιπεριασ που εχω φυτεψει με πολυ μερακι,οι οποιες μολις αρχισαν να ανθιζουν,εξαφανιζονται μια-μια και στην θεση τους υπαρχει μια τρυπα διαμετρου 3 εκατοστων.ειχα την εντυπωση οτι ο τυφλοποντικας τρωει μονο σκουλικια.υπαρχει περιπτωση να ειναι κατι αλλο?και αν ναι τι πρεπει να κανω...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Ανώνυμος22/6/12, 7:42 π.μ.

    Εξαφανίζονται ολόκληρα τα φυτά? Μπορείς να διακρίνεις αν είναι φαγωμένες από κάτι ή κάποια ασθένεια π.χ. σήψης ρίζας τις ρίχνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Υπάρχει βιολογικός τρόπος καταπολέμησης της αγριάδας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Θα ηθελα να δω ενα αρθρο για μικρη καλλιεργια καπνου- ποικιλιες- τι χρειαζεται- τροποι συντηρησης/ υγρασια κτλ.
    ευχαριστω πολυ καλο μπλογκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. θεοδωρε καλλημερα προσπαθω να βρω τα σχολεια σου αναφορικα με την ζεια. δεν τα καταφερνω,μπορεις να με βοηθησεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Στην ανάτηση για τη ζέα
    http://www.ftiaxno.gr/2010/12/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Καλησπέρα,συγχαρητηρία για την απίστευτη δουλειά σας.Αντιμετωπίζω πρόβλημα με τις ντοματιές μου.Εχω φυτέψει 8 γλ?στρες με ντομάτες στην ταράτσα του σπιτιού μου στην Αθήνα,απο σπορείο περίπου δύο μήνες.Πριν απο 3 μέρες πρόσθεσα σε όλες ένα λεπτό στρώμα κομπόστ κ π?τισα.Σημείωση ότι ακόμα δεν έχω τοποθετήσει πανί σκίασεις.Σήμερα κ κατα την διάρκεια των ημερών που πέρναγαν, παρατήρησα ότι τα φ?λλα άρχιζαν να κιτρινίζουν,λίγη περιστροφή κ ξύρανση στις άκρες των φύλλων.Δεν βρήκα κάποιο έντομο,φταίει ο ήλιος,πολύ νερό?Τί πρέπει να κάνω?Μου είπαν για θειάφι.Μου κάνει εντύπωση όμως ότι στην ίδια ταράτσα σε διπλανό χώρο εχω φυτέψει μια αγγουριά κ μια πιπεριά στα οποία ακολουθώ το ίδιο προγραμμα με τις ντομάτες,δηλαδή κ σε αυτά έβαλα κομπόστ πριν 3 μέρες,σήμερα τα φύλλα του αγγουριού ειναι αρκετά κιτρινα κ επίσης και της πιπεριάς,αλλα λιγότερο.Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Πολλα πραγματα μπορει να παιζουν ρολο Κυριακο. Το λιγο νερο, το πολυ νερο, η κακη -πιθανον- αποστραγγιση και αλλα πολλα. Υπ οψην οτι στην ταρατσα υπαρχει και η αντανακλαση αλλα και η θερμοκρασια που ανεβαζουν τα τσιμεντα. Ειναι δυσκολο να εξηγησει κανεις απο δω, ποιο ειναι το προβλημα. Παντως το κομποστ αν το αγορασες, δεν μπορει να ειναι το προβλημα, ουτε και το θειαφι θα σε βοηθησει εκτος και αν εχουν ωίδιο. Πηγαινε μερικα φυλλα σε αν γεωπονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. πικος απικος14/5/13, 8:53 π.μ.

    παρε ενα μεγεθυντικο φακο και κοιταξε προσεκτικα τα φυλλα απο την κατω πλευρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. καλησπέρα,σε συνέχεια για το πρόβλημα με τις ντομάτες με κιτρινισμένα φύλλα,σήμερα πήγα στον γεωπόνο με μερικά από αυτά.Δεν βρήκε έντομα ή οτιδήποτε άλλο κ μάλλον ευθύνεται η αποστράγγιση.Μου είπε να τις αφήσω απότιστες πάνω απο τρείς μέρες(πότιζα ανα 3 μέρες) και παραπάνω κ να παρατηρήσω τις αλλαγές κ αναλόγος να πράξω.Απο κεί και πέρα μου πρότεινε θειο-χαλκιτη λόγω της βροχής των ημερών για πρόληψη τυχόν ασθενείων κ συγκεκριμένα περονοσπορου.Δεν γνωρίζω κάτι,έτσι πρέπει?Ευχαριστώ πολύ για την σημαντική βοήθεια κ καθοδήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Το ακόλουθο πλάνο είναι αρκετά καλό για προστασία στις ντοματιές

    1 φορά την εβδομάδα ελαφρύ άχνισμα με θειάφι τις ντοματιές, πρωινές ώρες για να έχει δροσιά το φυτό να κολλάει επάνω του και να μη φυσάει.
    Κάθε 2 εβδομάδες ελαφρή ψέκασμα με διαλυμένο χαλκό απογευματινές ώρες

    Πάντα μετά από βροχή ψεκάζουμε με χαλκό, μέσα σε 24-48 ώρες

    Συνήθως και δυστυχώς τα έτοιμα σκευάσματα θειοχαλκίνης έχουν πολλά Χ-Χ-Χ ακατάλληλα για το περιβάλλον και για τους ζωντανούς οργανισμούς

    Σαν εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βορδιγάλιο πολτό ή θειασβέστιο που αναφέρω αναλυτικά πως φτιάχνονται στα άρθρα

    http://www.ftiaxno.gr/2008/04/blog-post.html

    http://www.ftiaxno.gr/2010/03/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Ανώνυμος15/5/13, 8:51 μ.μ.

    δηλαδη η θειοχαλκινη δεν ειναι ας πουμε ''αθωο''παρασκευασμα;
    υπαρχει κατι αντιστοιχο οικολογικο;(εκτος του να φτιαξουμε κατι μονοι μας)
    μπαμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Απλό θειάφι επίπασης και γαλαζόπετρα, αλλά ο χαλκός όχι σε μεγάλες ποσότητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. καλησπερα σε ολους θα σημφωνισω με τους φιλους για τη καλη δουλεια και λειτουργικοτητα στο site για τη ντοματα ηθελα να πω καθε 3 μερες σκαλισμα καθε 7 ποτισμα και καθε 10 θειουχο ασβεστιο το ζητατε ειναι βιολογικης γεωργιας οταν ανθιζει κορφολογιμα να μην παει ψιλια ο βοριας τη καιει στη ριζα και μολις δεσει αυξανουμε το ποτισμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω πότε μπολιάζουμε με καλέμι το αμπέλι και την ροδιά. Ακόμα αν παίζει ρόλο η γέμιση ή λιγωση του φεγγαριού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες για το κέντρωμα στα παρακάτω άρθρα:

    Κέντρωμα δέντρων πως και πότε να γίνεται
    https://www.ftiaxno.gr/2009/10/blog-post_4204.html

    Δέντρα και κεντρώματα
    https://www.ftiaxno.gr/2015/02/dentra-kai-kentromata.html

    Βιοδυναμική καλλιέργεια δέντρων
    https://www.ftiaxno.gr/2013/12/viodinamiki-kalliergeia-dentron.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Ανώνυμος21/6/22, 3:32 π.μ.

    Μετά από πόσες μέρες μπορούν να καταναλωθούν λαχανικά μετά από χρήση γαλαζόπετρας ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα