Το δικό μας σπορείο λαχανικών

Το δικό μας σπορείο λαχανικών

Πως φτιάχνουμε δικό μας σπορείο λαχανικών

"Αυτό το αρθράκι είναι για τους νέους επίδοξους καλλιεργητές. Ξέρω πως θα μιλήσω για πράγματα ειπωμένα πολλές φορές, αλλά αυτά που για κάποιους είναι αυτονόητα, για μερικούς άλλους είναι όαση γνώσεων για το ξεκίνημά τους".
Πάμε λοιπόν:

Δεν είμαι αγρότης. Ούτε βιολόγος, ούτε γεωπόνος. Απλά αισθάνομαι την ανάγκη να αντιδράσω στον τρόπο που προσπαθούν παγκόσμια να επιβάλλουν τη σίτιση μας, στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται από πίσω και στην αδιαφορία των «μεγάλων» για την καλή υγεία και τη σωστή διατροφή των λαών.

Αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω αφορούν μόνο όσους θέλουν να καλλιεργήσουν βιολογικά, αποφεύγοντας τα πανάκριβα ομοιόμορφα και άγευστα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, άγνωστης προέλευσης που έχουν μεγαλώσει με χημικά λιπάσματα. Δώστε μια καλή ευκαιρία στα παιδιά σας, αλλά και στον ίδιο σας τον εαυτό να τραφεί πραγματικά υγιεινά, να θυμηθεί τις πραγματικές ξεχασμένες γεύσεις και προσφέρετε μια ευκαιρία έστω και σε ένα πολύ μικρό μέρος της γης να αποδώσει τους καρπούς της με τον δικό της τρόπο και τη δική σας μικρή βοήθεια.

Αν στην πορεία προτίθεστε να ραντίσετε με χημικά σκευάσματα τα φυτά σας και να τους προσφέρετε λιπάσματα ταχείας ανάπτυξης, θα συμβούλευα να μη μπείτε στον κόπο να καλλιεργήσετε, ούτε να διαβάσετε τα παρακάτω, αλλά να συνεχίσετε να ψωνίζετε τα λαχανικά σας όπως ακριβώς κάνατε μέχρι σήμερα. Προσπαθήστε μόνο να ψωνίζετε λαχανικά που αφορούν την κάθε εποχή. Ίσως έτσι κάτι να γλυτώσετε.

σπορείο λαχανικών

Πιστεύω πως γι’ αυτόν που προτίθεται να καλλιεργήσει λαχανικά είναι καλό να ξεκινήσει το σπορείο του στα μέσα Φλεβάρη ή του αρχές του Μάρτη. Έτσι κατά τα τέλη του Απρίλη θα έχει έτοιμα ανεπτυγμένα τα φυτά που τον ενδιαφέρουν και αν το σπορείο του ήταν καλυμμένο μεν, αλλά υπαίθριο, ακόμα καλύτερα γιατί είναι ήδη αρκετά σκληραγωγημένα και δυνατά για να αντιμετωπίσουν το μεταφυτευτικό σοκ.

Το δικό μας σπορείο λαχανικών
Μικρές ντοματιές σε κουβά

Για αυτούς που δε θέλουν να διατηρήσουν υπαίθριο σπορείο, μπορούν να το κάνουν σε κλειστό χώρο, με την προϋπόθεση πως αφού ξεπροβάλλουν τα πρώτα φυλλαράκια από τα σποράκια τους, να τα βλέπει το φως του ήλιου για αρκετές ώρες την ημέρα. Αν το δωμάτιο που βρίσκεται το σπορείο δε φωτίζεται από ήλιο, θα πρέπει να καταφύγετε στο τεχνητό φως, το οποίο πάντως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ευεργετικό φως του ήλιου.

Η κατασκευή του υπαίθριου σπορείου

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ο αριθμός των λαχανικών που πρόκειται να καλλιεργήσουμε. Από αυτό θα εξαρτηθεί η μικρή ή η μεγαλύτερη κατασκευή μας. Για τις ανάγκες μιας 5μελούς οικογένειας για παράδειγμα, μια κατασκευή με πλευρές 1 x 1 μέτρο και ύψος 40 εκατοστά είναι μια χαρά. Στην ουσία θέλουμε να φτιάξουμε ένα κουτί με αυτές τις διαστάσεις το οποίο θα καλύψουμε με διαφανές πλαστικό. Εννοείται πως στο εσωτερικό του κουτιού αυτού θα πρέπει να έχουμε άμεση πρόσβαση προκειμένου να προσφέρουμε την περιποίηση που θα χρειάζονται τις επόμενες ημέρες τα νεογνά φυτά μας.
Άρα θέλουμε 4 σανίδες στις διαστάσεις που αναφέραμε και 8 σιδερογωνιές με τα ανάλογα βιδάκια για να γίνει η σύνδεσή τους.

Το δικό μας σπορείο λαχανικών

Είναι απαραίτητο να υπάρχει και ένας πάτος στο σπορείο μας, έτσι ώστε να μπορούμε να το μετακινούμε εύκολα όταν χρειάζεται. Για τη σύνδεση της βάσης με τις κάθετες σανίδες υπολογίζουμε άλλες 4 σιδερογωνιές. Με ένα τρυπανάκι μπορούμε να κάνουμε καμιά 10ριά τρυπούλες στις όρθιες σανίδες για να μπαίνει λίγος αέρας. Την επάνω μεριά της κατασκευής θα την καλύψουμε με το διαφανές πλαστικό το οποίο θα μετρηθεί στις διαστάσεις του κουτιού και θα αφήσουμε και 5 cm περισσότερο στις 3 από τις 4 πλευρές. Στη μία πλευρά θα καρφώσουμε η θα βιδώσουμε σταθερά το πλαστικό κάλυμμα, ενώ στις υπόλοιπες 3 θα στερεώσουμε το πλαστικό με μεταλλικά clips (μοιάζουν με σιδερένια μανταλάκια) που θα βρούμε πάμφθηνα στα βιβλιοπωλεία. Έτσι μπορούμε πανεύκολα να ανοίγουμε και να κλείνουμε το πλαστικό μας κάλυμμα, αλλά και να μη φοβόμαστε μήπως κάποιος δυνατός αέρας το σηκώσει και μας κάνει ζημιά.

Το δικό μας σπορείο λαχανικών
Προετοιμάζοντας τα σπορόφυτα για την τελική φύτευση

Φυσικά αντί για την παραπάνω κατασκευή, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για σπορείο οτιδήποτε διαθέτει, όπως για παράδειγμα ένα παλιό ντεπόζιτο νερού, ή ένα χοντρό χαρτοκιβώτιο, ή ακόμα και γλάστρες τις οποίες θα καλύψει με πλαστικό.

Παρακάτω θα δείτε μια πολύ απλή κατασκευή μεγαλύτερου υπαίθριου σπορείου από παλέτες ικανό να φιλοξενήσει 200 γλαστράκια. Η εν λόγω κατασκευή απαιτεί γύρω στη μια ώρα δουλειά και είναι πολύ αποτελεσματική.

Υλικά για την κατασκευή σπορείου:

  • 5 παλέτες
  • Πρόκες - σφυρί
  • Πλαστικό ώστε να καλύψουμε τις επιφάνειες των παλετών + μια στρώση για το έδαφος
  • Λίγο σύρμα για να ενώσουμε το καπάκι
  • Ένα καρφωτικό χειρός (6-10 €)
  • Ένα κοντάρι για να στέκεται η οροφή ανοιχτή
  • Μια αξίνα για να παραχώσουμε τις βάσεις της κατασκευής.

Το δικό μας σπορείο λαχανικών
Η κατασκευή τελειωμένη

Το δικό μας σπορείο λαχανικών
200 φυτά μπορούν να βρουν καταφύγιο σ΄ αυτό το σπορείο

Το δικό μας σπορείο λαχανικών
Το κενό για τον αερισμό

Το δικό μας σπορείο λαχανικών
Η κάτω μεριά με το στρωμένο πλαστικό και λίγο κομπόστ για την υγρασία

Το δικό μας σπορείο λαχανικών
Αφήνετε ανοιχτό το καπάκι τις καλές μέρες

Το δικό μας σπορείο λαχανικών
Στη βάση περιμετρικά τοποθετούμε χώμα

Φυτεύοντας τους σπόρους μας

Αφού προμηθευτούμε από ένα επαγγελματικό φυτώριο τα κλασσικά μαύρα κυπελάκια φυτέματος και φυσικά πιστοποιημένους βιολογικά σπόρους με τα φυτά που μας ενδιαφέρουν, έφτασε η στιγμή να φυτέψουμε. Καλό θα ήταν να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κάποια στιγμή μια ομάδα καλλιεργητών που θα έχουμε προστατευμένους σπόρους από βιολογικές καλλιέργειες και γιατί όχι, μια καλή παρακαταθήκη σπόρων για κάθε ενδιαφερόμενο ευαισθητοποιημένο καλλιεργητή.

Αν είμαστε σίγουροι πως το δικό μας χώμα είναι πλούσιο σε απαραίτητα συστατικά για την ανατροφή των μικρών φυτών μας χρησιμοποιούμε αυτό. Η άλλη λύση και η καλύτερη είναι το δικό μας κομποστοποιημένο χώμα από μεγάλη ποικιλία οργανικών υλικών.
Η εύκολη λύση είναι η αγορά κάμποσων λίτρων συσκευασμένου φυτοχώματος από το φυτώριο, το οποίο θα πρέπει να είναι ένα μίγμα commpost, τύρφης και εμπλουτισμένο με τα όλα τα στοιχεία που χρειάζονται τα μικρά φυτά μας για να αναπτυχθούν τις μέρες που θα παραμείνουν στο σπορείο μας. Όπως και να έχει καλό είναι να είστε διαβασμένοι πριν αγοράσετε το χώμα και να ρίξετε μια προσεχτική ματιά στις περιεκτικότητες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Γεμίζουμε τα πλαστικά κυπελάκια με το χώμα κατά τα 2/3 και καταβρέχουμε χορταστικά. Θα διαπιστώσουμε πως το χώμα θα κατέβει ελαφρώς. Για τα φυτά με μικρού μεγέθους σπόρους (ντομάτα, πιπεριές κ.λ.π.) ρίχνουμε 3-4 σε κάθε κυπελάκι για να εξασφαλίσουμε πως ένας τουλάχιστον θα φυτρώσει. Από τους μεγαλύτερους σπόρους (κολοκύθα) θα βάζουμε από ένα. Ο κανόνας της κάλυψης των σπόρων είναι το χώμα που θα τους σκεπάσει να είναι 3-4 φορές το ύψος τους. Δηλαδή για την περίπτωση των σπόρων ντομάτας ελάχιστο χώμα ώστε να μη φαίνονται είναι αρκετό. Κατόπιν πιέζουμε ελαφρά το χώμα που προσθέσαμε με τα δάχτυλά μας και ποτίζουμε πολύ ελαφρά. Σε αυτή τη φάση το πότισμα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά για να μη παρασυρθούν τα σποράκια μας από μια μεγάλη ποσότητα νερού και δε βλαστήσουν ποτέ.

Ένα ποτιστήρι με μικρές τρυπούλες είναι ιδανικό για τα πρώτα ποτίσματα του σπορείου μας. Για να γνωρίζουμε τι έχουμε φυτέψει σε κάθε κυπελάκι μπορούμε να γράψουμε μια λίστα με τους σπόρους μας όπως το παράδειγμα παρακάτω:

  1. Ντομάτα-Cherokee
  2. Κολοκυθάκι
  3. Πιπεριά κέρατο
  4. Πιπεριά φουσκωτή
  5. Μπάμια
  6. Καρπούζι
  7. Αγγουριά
  8. Ντομάτα

Κατόπιν σε μικρά αυτοκόλλητα χαρτάκια γράφουμε τα αντίστοιχα νούμερα και τα κολλάμε στα κυπελάκια. Αυτό θα μας βοηθήσει να βλέπουμε την παρακολουθούμε την ανάπτυξη των φυτών μας, αλλά και να μη μπλέξουμε τις ποικιλίες σε περίπτωση ίδιων λαχανικών. Έτσι όταν σε κάποιο κυπελάκι με το νούμερο 8 δούμε να ξεπροβάλλει κάποιο μικροσκοπικό φυτό, θα γνωρίζουμε πως ένα ντοματάκι Roma είδε το φως του ήλιου.

Για όσους γνωρίζουν για το εκχύλισμα τσουκνίδας, αφού ξεπροβάλλουν τα μικρά φυτά μας και φτάσουν το ένα cm ύψος μπορούν να φτιάξουν ένα μίγμα με 1 μέρος εκχυλίσματος τσουκνίδας και 20 μέρη νερού, να το βάλουν σε ένα ψεκαστηράκι (σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για το σιδέρωμα) να ανακινήσουν καλά και να ψεκάσουν λούζοντας το μικρό φυτό και παράλληλα ποτίζοντας το.
Με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε το πρώτο βιολογικό λίπασμα σε υγρή μορφή στα νεαρά φυτά και δυναμώνουμε την αντίστασή τους από μελλοντικούς εχθρούς.

Είμαστε έτοιμοι λοιπόν. Βάζουμε όλα τα κυπελάκια το ένα κοντά στο άλλο, τοποθετούμε το κάλυμμα και κάνουμε ένα ποτισματάκι με καθαρό νερό καθημερινά με το ψεκαστηράκι μας, χωρίς να το παρακάνουμε σε ποσότητα. Περιμένουμε και σε λίγες μέρες θα πάρουμε μεγάλη χαρά από τα πρώτα πράσινα σημαδάκια που θα ξεφυτρώσουν στο μαύρο χώμα...

Αφού φυτρώσουν τα πρώτα φυτά

Αφού τα πρώτα φυτά μας φυτρώσουν, μπορούμε τις ηλιόλουστες ημέρες να τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο για κάποιες ώρες. Δηλαδή να βγάζουμε το κάλυμμα της οροφής. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου θα βοηθήσουν στην γρήγορη ανάπτυξή τους και στην ευρωστία της μετέπειτα ζωής τους. Αν έχουμε φυτέψει σε γλάστρα ή κάπου αλλού πολλούς σπόρους μαζί, όταν φτάσουν τα 5 cm, θα πρέπει να τα μεταφυτέψουμε με μεγάλη προσοχή στα πλαστικά κυπελάκια μόνα τους, για να έχουν πλούσια τροφή και άνεση χώρου για να αναπτυχθούν ομαλά. Συχνά το ριζικό σύστημα των φυτών είναι μεγαλύτερο από το υπέργειο τμήμα τους, πράγμα που σημαίνει πως θέλουν κάμποσο χώρο για να εξαπλωθούν κάτω από τη γη και να αποδώσουν την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη.

Το δικό μας σπορείο λαχανικών

Η μεταφύτευση γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως με τους σπόρους, μόνο που εδώ θα πρέπει να βάλουμε το φυτό στο χώμα μέχρι το ύψος των πρώτων φύλλων του.

Η τελική μεταφύτευση

Το δικό μας σπορείο λαχανικών
Με ειδική φροντίδα θα έχετε φυντάνια 60 cm Εδώ μια Cherrokee!

Ο δικός μου τρόπος ανάπτυξης και φροντίδας των μικρών σπορόφυτων, διαφέρει από τον τρόπο που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι. Πέρα από το τσουκνιδόζουμο που ανέφερα παραπάνω, ταϊζω τα μικρά φυτά με τσάϊ κομπόστ. Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω αργότερα το τρόπο παρασκευής του, γιατί πρόκειται για σημαντικό κεφάλαιο και θα πρέπει να αναλυθεί πλήρως.
Τώρα θα περιμένουμε μέχρι να φτάσουν το ύψος των 15 ή και περισσότερο εκατοστών για να κάνουμε τη μεταφύτευση στην τελική τους θέση. Δηλαδή στον κήπο μας.

Οι δικές μου οι ντομάτες στα κυπελλάκια τους γίνονται 50 - 70 cm εξαιτίας της ειδικής "διατροφής". Για τα υπόλοιπα φυτά δεν ριζοποτίζω τακτικά με το εκχύλισμα κομπόστ. Οι ντομάτες με ενδιαφέρει να έχουν ψηλό και γερό κορμό για να τις φυτέψω ξαπλωτές. Δηλαδή παραχώνω στο έδαφος όλο το ριζικό τους σύστημα και τον κορμό, αφήνοντας μόνο 10 εκατοστά του φυτού πάνω από την επιφάνεια φύτευσης. Έτσι εξασφαλίζω ένα φυτό με πολύ μεγάλες ρίζες και φυσικά ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται.

Εννοείται πως έχουμε κάνει την κατάλληλη προεργασία στον χώρο που πρόκειται να μεταφυτεύσουμε τα φυτά μας, οργώνοντας ένα μήνα πριν έτσι ώστε τα ζιζάνια που έχουν φυτρώσει εκεί να θαφτούν στο χώμα και προσφέρουν τη λεγόμενη χλωρή λίπανση στο έδαφος, αλλά και να συλλέξουμε μηχανικά όσους σπόρους μπορούμε, αλλά και να απομακρύνουμε τυχόν πέτρες και άλλα αντικείμενα που είναι πιθανό να αποτελέσουν αρνητικό παράγοντα της ανάπτυξης των φυτών.

Το δικό μας σπορείο λαχανικών
Φύτεμα και εδαφοκάλυψη με κόμποστ

Τέλος κάνουμε ένα φρεζάρισμα για να γίνει το χώμα όσο το δυνατό πιο λεπτόκοκκο για να δουλεύεται εύκολα με τα φυτευτικά μας εργαλεία.

Η τελική μεταφύτευση των λαχανικών

Το δικό μας σπορείο λαχανικών
Κάποιες από τις μικρές κολοκυθιές

Μπορούμε να αποφασίσουμε τον τρόπο που θα στήσουμε τον κήπο των λαχανικών μας, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε τόπου σε νερό, ήλιο και φροντίδα. Θα πρέπει να παρατηρήσουμε την κλίση που έχει τυχόν το έδαφος και στο κατηφορικό μέρος να φυτέψουμε τα λαχανικά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη νερού, όπως είναι οι κολοκυθιές και οι αγγουριές μας. Ο κλασσικός τρόπος πάντως, είναι αυτός που ακολουθώ εγώ και είναι το φύτεμα σε σειρές. Και εξηγώ:

Με την τσάπα μαζεύουμε το χώμα σε βουναλάκια ύψους 30 cm, αφήνοντας ανάμεσα κενά αυλάκια πλάτους 50-60 cm για το πότισμα. Αυτό το κάνουμε για να μη ποτίζονται απευθείας τα φυτά μας στη ρίζα, γιατί έτσι γίνονται ευάλωτα σε αρκετές ασθένειες. Επίσης (ειδικά για τις ντοματιές) όταν έχουν ανθίσει, το νερό από τα αυλάκια θα πρέπει να είναι τόσο ώστε να υγραίνει ελαφρά το χώμα γύρω τους, διαφορετικά μπορεί να χάσουν τα άνθη τους.

Το δικό μας σπορείο λαχανικών
Μη ξεχάσετε τα αρωματικά φυτά

Αφού σχηματίσαμε τα βουναλάκια μπορούμε να τα συμπιέσουμε στην κορυφή τους ελαφρά με μια σανίδα και να ανοίξουμε τις τρύπες, τηρώντας τις αποστάσεις που αναφέρονται στα διαγράμματα. Εδώ προσοχή. Τα νεαρά φυτά για να μη σοκαριστούν από τη μεταφύτευση, θα πρέπει να βρεθούν σε ένα περιβάλλον που θα προσομοιάζει αρκετά με αυτό που γεννήθηκαν. Καλό είναι λοιπόν το χώμα που θα φυτευτούν να είναι μοιρασμένο με φυτόχωμα εμπορίου, από αυτό που είχαμε χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη των σπόρων. Μη παραλείψετε μερικές γούβες παραπάνω για τη συγκαλλιέργεια με τα λαχανικά σας των διάφορων αρωματικών φυτών (βασιλικών, κατιφέδων, μέντας κ.λ.π. – διαβάστε τα σχετικά με τις συγκαλλιέργειες και τα ευεργετήματά τους).

Το δικό μας σπορείο λαχανικών
Οι ταινίες οριοθετούν την περιοχή του σκύλου και τρομάζουν τα πουλιά

Καταβρέχουμε όλες τις τρύπες που έχουμε ανοίξει και αφαιρούμε προσεκτικά τα φυτά από τα κυπελάκια, φροντίζοντας να βγαίνει όλο το χώμα μαζί με το φυτό. Τοποθετούμε το φυτό στη γούβα μέχρι το ύψος των πρώτων μίσχων. Όχι λιγότερο. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη καλού ριζικού συστήματος, απαραίτητου για την περαιτέρω ανάπτυξη του φυτού. Εφαρμόζουμε λίγη τύρφη ή compost περιμετρικά του φυτού σαν εδαφοκάλυψη για την αποφυγή της ανάπτυξης παρασίτων γύρω από το φυτό μας. Στην τελική φάση καλό θα ήταν ένα ριζοπότισμα με εκχύλισμα τσουκνίδας αραιωμένο με νερό σε αναλογία 1 : 10 για να δώσει πολύτιμη βοήθεια στα φυτά που θα μεταφυτεύσουμε.

σπορείο λαχανικών

Καλή επιτυχία στην κατασκευή του δικού σας σπορείου!

Διαβάστε ακόμη:Σπορά φύτεμα καλλιέργεια λαχανικών

68 σχόλια:

  1. Κώστα το ξέρεις ότι ούτε εγώ είμαι επιστήμονας. Απλώς παρατηρώ και διαβάζω…
    Πέρσι που είδα τα φυντάνια σου από τις cherokke μέσα στο κλασσικό μαύρο μικρό κεσεδάκι του εμπορίου και να έχουν γίνει 60 πόντους εντυπωσιάστηκα…
    Όταν μου μίλησες λίγο για το εκχύλισμα φυκιών που φτιάχνεις με το δικό σου τρόπο με έβαλες σε σκέψεις. Φυσικά και περιμένω και εγώ όπως και οι αναγνώστες για τη μέθοδό σου, όχι πως δεν έχω διαβάσει λίγο για τις βιολογικές μεταβολές (συνιστώ ανεπιφίλακτα στους χημικούς να διαβάσουν το biological transmutation του C.L. Kervran).
    Στην Ελλάδα δεν έπρεπε να αγοράζουμε κόκκο λιπάσματος… έχουμε τη θάλασσα και τα βουνά.
    Οι Αγγλομαθείς ας διαβάσουν και το βιβλίο που υπάρχει στη βιβλιοθήκη του blog και λέγεται bread from stones(ψωμί από πέτρες), ε... ελπίζω κάποιος θα βοηθήσει στη μετάφραση (για ποιόν χτυπάει η καμπάνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/2/12, 8:41 π.μ.

    ΑΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΛΗΣ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ.ΓΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ.
    ΕΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΦΙΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ καλη δουλεια φιλε Κωστα,συγχαρητηρια σε σενα και στον Θωδορο για το blog συνεχιστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα ήθελα και εγώ να μάθω για το υγρό λίπασμα από φύκια αλλά και άλλες βιολογικές λύσεις στον κήπό.
    Επίσης, το πότισμα μετα τη μεταφύτερυση (στα υπερυψομένα παρτέρια) γίνεται με διάτρητο σταλακτοφόρο σωλήνα φαντάζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κώστα συγχαρητήρια,έχεις βάλει τα γυαλιά σε όλους τους επαγγελματίες. Τέτοιο φυσιολογικα μεγαλωμένο φυτό ντοματιάς δεν έχω δει και εγώ ξανά. Ολη αυτή την τεχνογνωσία πρέπει να την μεταδόσουμε σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια φίλοι μου. Δημήτρη για τα εκχυλίσματα θα γράψω στο άμεσο μέλλον αναλυτικά τον τρόπο παρασκευής. Το σημαντικότερο όλων είναι η κομπόστα μας να είναι ώριμη και υγιής. Κατά τ΄άλλα πειραματίζομαι ακόμα με διαφορετικά είδη φυκιών. Φωτογραφίζω,παρατηρώ,σημειώνω, συμπεραίνω, μοιράζομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε κώστα και από μένα τα συγχαρητήρια μου πραγματικά βλέποντας την 60 εκατοστών τομάτα σου οφείλω να ομολογήσω ότι κόντεψα να πατήσω την ... γλώσσα μου ΕΥΓΕ
    περιμένω εναγωνίως κι άλλες αναρτήσεις σου καθώς και του Θεώδωρου ...και πάλι ΜΠΡΑΒΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος6/2/12, 8:06 μ.μ.

    φιλε πολύ καλο το άρθρο σου έχω πάθει πλακα!! και γενικά το blog είναι απίστευτο συγχαρητήρια παιδιά συνεχίστε έτσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος7/2/12, 1:22 π.μ.

    Εξαιρετικο το αρθρο. Ομως αντι για πλαστικα γλαστρακια, μπορουμε να χρησιμοποιησουμε αυτη την -γνωστη πλεον- μεθοδο και να φτιαξουμε απο χαρτι, διαφορων μεγεθων γλαστρακια. Το δοκιμασα περσι και απο τοτε δεν ξαναχρησιμοποιησα πλαστικο...

    http://www.youtube.com/watch?v=w3HmxTr8DXw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος7/2/12, 5:36 μ.μ.

    Sax,
    oreos!
    to exo dei kai ego auto to kolpaki
    den ksero omos poso antexei sta potismata.. 2 mines antexei i dialuete?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος7/2/12, 6:06 μ.μ.

    Κωστα, μια ερωτηση... Λες πως φυτευεις τις ντοματες ξαπλωτες, ομως οι αποστασεις που βλεπω να εχουν μεταξυ τους ειναι νορμαλ. Με το που σηκωνεις την μια, μετα απο 10 ποντους, φυτευεις την επομενη;

    Ανωνυμε (5:36) δεν παθαινουν τιποτε. Αλλωστε θα τα σφηνωσεις το ενα διπλα στο αλλο.
    Μ ενα ενα ποτηρι κι ενα στρογγυλο κομματι ξυλο απο στυλιαρι, εκανες μικρα και μεγαλα. Το μπουκαλι, κανει πολυ μεγαλα. Εμενα δεν με βολεψαν. Ο χωρος ειναι πολυτιμος...
    Αν ειναι ελαφρως νοτισμενο το χαρτι, γινεται ο πατος καλυτερος απ οτι αν ειναι στεγνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ κ Κώστα ένα μεγάλο μπράβο και για αυτό το ενδιαφέρον άρθρο.
    Θα περιμένω το επόμενο άρθρο για την παρασκευή τσάϊ κομπόστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ sax, όντως οι αποστάσεις μεταξύ των ντοματιών είναι νορμάλ. Πολλές φορές τα ριζικά συστήματα δύο φυτών είναι χωμένα στο έδαφος παράλληλα για κάμποσα εκατοστά. Η ιδέα είναι πως οι αποστάσεις μεταξύ των βασικών κορμών πρέπει να είναι πάνω από 50cm κι αυτό επειδή οι ντοματιές "απωθούνται" μεταξύ τους.
    Το χάρτινο κουτάκι το βρίσκω εξαιρετική λύση και άκρως οικολογική. Θα χρησιμοποιούσα χαρτόνι γκοφρέ ατύπωτο, για να αποφύγω τα μελάνια. Κάτι που πρέπει να γίνεται και στη σωρό της κομπόστας μας.
    κ. Αργύρη στις αρχές του επόμενου μήνα θα δημοσιεύσω το άρθρο. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος8/2/12, 4:59 μ.μ.

    Σ ευχαριστω Κωστα. Ετσι φυτευε η γιαγια μου τις ντοματες, μονο που τις ξαπλωνε εκ των υστερων, αφου φυτευε κατ ευθειαν στον μπαχτσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος13/2/12, 11:19 μ.μ.

    τι ακριβως εννοειται οτι τις φυτευετε ξαπλωτες και σε τι εξυπηρετει?ειμαι καινουριος στο αθλημα και χρειαζομαι λιγη βοηθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος14/2/12, 11:57 π.μ.

    Ανωνυμε, πηγαινε και διαβασε στο "Ντομάτα σπορά φύτεμα καλλιέργεια" την παραγραφο "Μεταμοσχευση" και θα καταλαβεις το ριζικο συστημα της ντοματας, οποτε και σε τι εξυπηρετη η ξαπλωτη φυτευση. Παλια φυτευαν τις ντοματες και αφου μεγαλωναν 30-40 ποντους τις ξαπλωναν και τις παραχωναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος14/2/12, 7:12 μ.μ.

    Με τις ντοματιές να είναι φυτεμένες πάνω στα σαμαράκια, το πότισμα πώς γίνεται; Ρωτάω γιατί στις φωτογραφίες φαίνεται ότι το κενό διάστημα ανάμεσα στα φυτά είναι 50-60cm.. Θα γεμίσουμε όλον αυτόν τον χώρο με νερό κατά το πότισμα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σωστά παρατήρησες την απόσταση. Μιλώντας μόνο για τις ντοματιές. Αυτή είναι αναγκαία, καθώς μετά τη φύτευση τα λαχανικά μας έχουν κι άλλες ανάγκες, όπως πότισμα, ξεφύλλισμα των, ξερίζωμα παράσιτων, σκάλισμα κ.λ.π. Οπότε ο χώρος για να κινείται κάποιος άνετα είναι απαραίτητος.

    Κατά το πότισμα και εφόσον το έδαφος δεν έχει κλίση αρκεί να υγραίνεται το χώμα. Αν έχει κλίση με την τσάπα οδηγείς το νερό στη βάση των φυτών ή δημιουργείς μικρές αναβαθμίδες. Κατά την ανθοφορία φυσικά το πότισμα σχεδόν σταματάει μέχρι το δέσιμο των καρπών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος20/2/12, 11:55 π.μ.

    Είμαι ένας επίδοξος καλλιεργητής (οικογενειακής κλίμακας) και έχω μπερδευτεί λίγο από το άρθρο.. Στα περισσότερα περιοδικά και site με πληροφορίες για τη σπορά και φύτευση λένε ότι φυτεύω τα φυτά ΜΕΣΑ στα αυλάκια, για να κρατάν την απαραίτητη υγρασία.. Εδώ λέει ότι τα φυτεύω πάνω στα σαμαράκια.. Ποια τα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα καθεμιάς μεθόδου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος20/2/12, 2:19 μ.μ.

    Φίλε 11:55 Κάποιο λάθος κάνεις. Άμα φυτέψεις στο αυλάκι θα τα σαπίσεις. Φύτεμα πάνω στα σαμάρια και πότισμα στα αυλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΘΕΟΦΙΛΟΣ27/2/12, 7:45 μ.μ.

    Καλησπερα σ ολους,θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να χρησιμοποιησω ενα εγχυλισμα τσουκνιδας που εχω αποθηκευμενο μεσα σε ενα πλαστικο 25 κιλο δοχειο απο περυσι τον Μαρτη.Βρωμαει αλλα δεν αφριζει πλεον στην αναδευση,μηπως εχει χασει την δυναμη του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα σε όλους
    Θα ήθελα να μάθω από τις μασχάλες της ντοματιάς εάν τις αφήσουμε να γίνουν μεγαλούτσικα φυντάνια και τα μεταφυτέψουμε στο χώμα θα μας δώσουν καρπούς κανονικά όπως η ντοματιά που τα κόψαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος28/2/12, 4:38 μ.μ.

    συγχαρητήρια γιά το άρθρο και γιά το ιστολόγιο γενικά το οποίο ανακάλυψα πρόσφατα.Σοφία από Σύρο΄Όποιος ενδιαφέρεται γιά καθαρό πλυμένο φύκι έχω μαζέψει αρκετό pantsofi@otenet.gr ας μου γράψει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σας συγχαίρω για τον αναλυτικό οδηγό σας. Είμαι νέα στο "άθλημα" και τον βρήκα πολύ κατατοπιστικό. Έχω ένα πρόβλημα όμως. Φύτεψα πριν κανένα μήνα μαρουλάκια από παραδοσιακές ποικιλίες. Τα έβαλα σε μικρά κύπελα χάρτινα αφού ανοιξα τρύπες για αποστραγγιση. Σε 2-3 μέρες πετάξανε τον πρώτο βλαστό και γρήγορα αναπτύχθηκαν. Επειδή στην περιοχή που βρίσκομαι φυσάει πολύ απέφυγα να τα βγάζω έξω από το σπίτι και περιορίστηκα μονο στις μέρες με ηλιοφάνεια και νηνεμία. Τις υπόλοιπες τα έχω σε ένα δωμάτιο με μεγάλη μπαλκονόπορτα και 18 οC. Την τελευταία εβδομάδα αρχισαν μερικά να λυγίζουν, να εξασθενεί ο μίσχος τους και να πεθαίνουν. Τι μπορεί να φταίει και πως να το αντιμετωπίσω φυσικά; τα ποτίζω κάθε 2-3 μέρες. Σας παρακαλώ τα φώτα σας γιατί θα τα χάσω όλα...
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ελίζα τα μαρούλια δεν είναι φυτά προορισμένα για εσωτερικό χώρο. Επίσης είναι λαχανικά του χειμώνα. Έπρεπε να βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο ο οποίος φυσικά δεν είναι το δωμάτιο.

    Τοποθέτησέ τα σε εξωτερικό χώρο και θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Θα τα βγάλω έξω την ημέρα, αλλά και την νύχτα; Μηπως θα πρέπει να τους βάλω κάτι για αυτόν τον μαρασμό που παθαίνουν; Είναι μύκητες;
    σε ευχαριστώ και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος8/3/12, 7:29 π.μ.

    eliza μπορεί να είναι ότιδήποτε. Συμβουλέψου κάποιο γεωπόνο. Αν δε δει κάποιος τα φυτά, η διάγνωση μπορεί να είναι λανθασμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση.
    Να προσθέσω και γώ κάτι που το διάβασα σε ενα δελτίο της ΕΓΕ του 1937 και εχει ενδιαφέρον.Αφορά την φύτευση σε διπλές σειρές.
    Λέει λοιπόν οτι η δημιουργία περισσότερων κενών χώρων μεταξύ των φυτών βοηθαει στο να αερίζονται καλύτερα.Οι τοματιές μην ξεχνάμε εχουν πολύ πυκνό φύλλωμα.Τα φυτά στις διπλές παράλληλες σειρές δεν φυτεύονται το ενα απέναντι στο αλλο,αλλά τα της δεύτερης γραμμής ακριβώς στο μέσον του παρουζιαζόμενου κενού της πρώτης.
    Δίνει επίσης απόσταση μεταξύ των γραμμών 40 πόντους και μεσολαβεί κενό 80 πόντων για τις διάφορες εργασίες.Σκαλισμα,πότισμα,λίπανση ,μαζεμα κλπ.
    Το νερό πέφτει μόνο στο αυλάκι των 40 πόντων.Τα φυτά μεταξύ τους εχουν απόσταση 30 πόντους.
    Ο τρόπος φυτευσης αυτός βοηθάει στην ποιότητα,την ποσότητα και στην καλή εμφάνιση των καρπών.΄΄οτηταο΄'οπος Η φύτευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος4/4/12, 1:19 μ.μ.

    Ερωτήσεις ερωτήσεις ερωτήσεις!!!: 1)Επαναλαμβανόμενη "εφαρμογή" εκχυλίσματος τσουκνίδας,ανα διαστήματα, καθώς το φυτό μεγαλώνει, βοηθά ή το αντίθετο;
    2) Απλό αραιωμένο διάλλυμα από χωνεμένη κοπριά για πότισμα ανα κάποια διαστήματα στο μεγάλωμα του φυτού και πριν τη μεταφύτευση(στη λογική τσάι-κομπόστ)επιτρέπεται ή θα "καεί";
    3)Ειδικά για τις ντομάτες: πότε πρέπει να απομακρυνθούν οι ποικιλίες και πόσο πιθανή είναι η αλλοίωσή τους; Το ίδιο ισχύει και για τις πιπεριές; Η ερώτηση 3 διότι έχω 20 τετραγωνικά όλα κι όλα και στο σπορείο 4 ποικιλίες ντομάτας.
    Σας ευχαριστώ (και για τις απαντήσεις π[ου προσδοκώ αλλά και για την "παρέα" σας εδώ.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος4/4/12, 2:20 μ.μ.

    Αυτη ειναι η αξια του εκχυλισματος Γιωργο. Οταν την επαναλαμβανεις καθε 15 μερες. Κανενα προβλημα αν τηρεις τις αναλογιες.
    Με αυτον τον τροπο, σπορο σωστο δεν θα παρεις, γιατι θα ειναι απο μια περιοδο -την τελευταια- της ζωης του φυτου, οποτε θα ειναι ωψιμος ο σπορος σου και απ το επανω μερος του. Αν ομως επιμενεις, πρεπει να ξηλωσεις τις αλλες ντοματιες πριν ανοιξουν τα λουλουδια απ τα οποια θα κραστησεις σπορο, οποτε θα χασεις κι ενα σημαντικο μερος της παραγωγης σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος11/4/12, 1:33 π.μ.

    εχω 2 παρτερια 60 ποντους πλατος επι 12 μετρα μηκος, θα ηθελα να μαθω πιος ειναι ο καλυτερος τροπος φυτεματος και ποτισματος για λαχανικα οπως(ντοματα,αγγουρι,πιπεριες,μελιτζανα,κολοκυθακι).ποια να βαλω στο 1 και ποια στο αλλο? να τα φυτεψω δεξια-αριστερα στο παρτερι και στην μεση αυλακι για ποτισμα? αν ναι, μπορω να ποτιζω στο αυλακι με σταγονα που θα σταζει μεσα στο αυλακι? η θα πρεπει να αφηνω το νερο να τρεχει στο αυλακι με απλο λαστιχο? θα ηθελα την βοηθεια σας γιατι ειμαι αρχαριος ακομα. ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Δημητρης30/4/12, 9:03 μ.μ.

    μπραβο φιλε μου καταπληκτικη δουλεια!
    θελω να σε ρωτησω κατι.το τσαι κομποστας μπορει να γινει και με κοπρια απο ζωα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δημήτρη και λοιποί φίλοι καλό μήνα να έχουμε.

    Φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις κοπριά. Δες εδώ http://www.ftiaxno.gr/2012/02/blog-post_23.html για περισσότερες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Δημητρης3/5/12, 9:20 μ.μ.

    πολυ ωραια ευχαριστω!
    οπουδηποτε εχω κοιταξει δεν αναφερετε η κοπρια ολο για τσαι κομποστ μιλανε.γιατι?ειναι καλυτερο το κομποστ απο την κοπρια?
    παρασκευαζεται με των ιδιο τροπο το τσαι της κοπριας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος11/9/12, 3:06 μ.μ.

    Καλημερα,

    Ακολουθωντας τις οδηγιες μελων του φορουμ εφτιαξα το δικο μου μποστανακι με ζαρντινιερες στην ταρατσα του σπιτιου μου. Ξεκινησα με ροκα/μαρουλια. Η ροκα εχει μεγαλωσει αρκετα και εχω κοψει φυλλα για σαλατα 2 φορες. Την δευτερη φορα ειχαν αρκετα πιο πικρη γευση. Απ' οτι καταλαβα εφταιγε που εκοψα φυλλα και δεν ξεπατωσα ολο το φυτο. Υπαρχει καποιο κολπο να μην μου πικριζουν τα φυτα? Αυτη η πικριλα ειναι επιβλαβης? Θελω να αποφυγω το ξεπατωμα για να μην χρειαζομαι να φυτευω συνεχεια, οπως θα καταλαβατε.

    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. θελω να ξεκινησω μποστανι στη ταρατσα μου
    δεν ξερω ομως απο απου που να προμηθευτω σποροφυτα η σπορους
    εαν αγορασω ποικιλια που θα ειναι υβριδιο δεν θα μπορω μετα να παρω σπορους απο τα φυτα
    εαν εχεις καποια ιδεα για Αθηνα που θα βρω σπορους η σποροφυτα θα σου ειμουν ευγνωμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Απλά συγχαρητήρια για το άρθρο σου Κώστα,
    απλό και κατατοπιστικότατο.Με βοήθησε. Εύγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Συγχαρητηρια.. σημερα ανακαλυψα το blog αυτο.. αποφασισα να ασχοληθω με την σωστη φυσικη καλλιεργια .. ( μεχρι τωρα απλα επαιρνα απ το φυτωριο μικρα φυτα , λιγο κοπρια, φαρμακα οταν επιαναν αρρωστια... και γενικα, οτι να ναι. ) .. πλεον θελω να το κανω σωστα.. και νομιζω οτι θα με βοηθησει πολυ να διαβασω αρθρα εδω μεσα... σας ευχαριστω λοιπον ολους πολυ. Εφτιαξα προφιλ για να σας ευχαριστησω και απο σημερα αρχιζει η μελετη.. και μιας και εχουμε σημερα 1 Ιανουαριου...καλη χρονια σε ολους...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Γεια σας παιδια!
    θα ηθελα να μαθω πως μπορω απο σπορο που εχω να φτιαξω Κρεμμύδι.
    ξερω πως γινεται απο κοκκαρι σε κρεμμυδι φυτευω καθε χρονο αλλα για πρωτη φορα θελω να τα καταφερω απο σπορο.
    ξερει κανεις την σωστη διαδικασια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Δημήτρη Κάμπουρα, η καλλιεργειεια κρεμμυδιου απ σπορο, δεν διεφερει σε τιποτε απ αυτην με κοκαρι, εκτος απ το οτι θα πρεπει να περιμενεις περιπου 2 μηνες περισσοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. εισαι σιγουρος φιλε μου?
    Γιατι εχω ακουσει απο διαφορους οτι πρεπει να το βαλεις τωρα σε πρασια οταν γινει κοκαρι να το βγαλεις να το ξερανεις και του χρονου να το φυτεψεις κανονικα,
    εσυ το εχεις κανει ποτε οπως λες και πετυχε?

    αν το βαλω τωρα θα προλαβει να γινει η ειναι εψιμα.τωρα βαζουν το κοκαρι 2 μηνες μετα αν παμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αν αφησεις Δημητρη το κοκαρι να μεγαλωσει κι αλλο, δεν θα γινει κρεμμυδι;
    H καλλιεργεια με σπορο ειναι πιο δυσκολη, αφου θελει πολυ καλα δουλεμενο χωμα για να μεινει ο σπορος στην επιφανεια, θέλει 7 μηνες για ξερα και δεν εχεις την ευλιξια που εχεις με το κοκαρι, που σχεδον ολο τον χρονο μπορεις να εχεις χλωρα κρεμμυδια. Θα βαλεις τον Μαρτιο και θα μαζεψεις τελη Αυγουστου με αρχες Σεπτεμβριου.
    Αν καποιος γνωριζει κατι διαφορετικο, ας φωτισει κι εμενα.

    Οχι, δεν εχω βαλει ποτε σπορο για ξερα γιατι πιανουν χωρο, οποτε προτιμω να βαζω αλλα πραγματα που ειναι πιο ακριβα, για να κανουμε μεγαλυτερη οικονομια στο σπιτι. Και πατατες με το ζορι βαζω...
    Η διαχειριση του χωρου και του κοπου μας για την μεγαλυτερη και καλυτερη δυνατη αποδοση, ειναι μεγαλο θεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. οποτε φυτευω το σπορο τωρα και θα φαμε ξερο κρεμμυδι το καλοκαιρι 2 μηνες μετα τους αλλους που φυτευουν τωρα κοκαρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ετσι ειναι. Δεν αξιζει τον κοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλημέρα, είμαι κι εγώ μια ερασιτέχνης κηπουρός. Στο εξοχικό μου (Β. Ελλάδα) έχω ένα μικρό μπαξέ (χωρίς θερμοκήπιο)και φέτος αποφάσισα να κάνω μόνη μου τα φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες. Παρήγγειλα λοιπόν από το εξωτερικό τους παραδοσιακούς (heirloom)σπόρους μου και σκέφτομαι το σπορείο. Αν το κάνω όπως λέτε στο ύπαιθρο με τις κατασκευές αυτές, στα μέσα Φεβρουαρίου, δεν θα παγώσουν οι σπόροι ή τα φιντανάκια αν καταφέρουν να φυτρώσουν; Αν ναι πώς μπορεί να γίνει ένα σπορείο για περίπου 100 σπόρους εύκολα για μέσα στο σπίτι; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την απάντησή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μεσα Φλεβαρη εμεις στην Β. Ελλαδα, δεν μπορουμε να βαλουμε σπορους σε μη θερμαινομενο σπορειο σαν κι αυτο του Κωστα, εκτος και αν ειναι δυο, το ενα μεσα στο αλλο ή αν μεσα σε μια τετοια κατασκευη βαλεις τα φυτα σε κουβαδες, τους οποιους θα σκεπασεις με τζαμια.
    Σε ολα ειμαστε εναν μηνα μετα...

    Αν εχεις σημειο μεσα στο σπιτι που το βλεπει ο ηλιος, μπορεις να το κανεις, χρησιμοποιοντας τελαρα λαχανικων απ τα σουπερ μαρκετ -ειναι καποια μαυρα μικρα μιας χρησης, οπου μπορεις να εχεις τακτοποιημενα τα γλαστρακια σου κι ενα ναυλον απο κατω για να μην λερωνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Να κάνω άλλη μία; Αφορά το νερό που χρειάζονται: Απλώς φροντίζω να είναι νωπό το χώμα ποτίζοντας όταν χρειάζεται ή να τα έχω μέσα σε λίγο νερό ώστε να "αυτοποτίζονται"; Πάλι ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλησπερα Ευη.
    Φροντιζεις να ειναι νωπο το χωμα και ποτιζεις οταν χρειαζεται.
    Μεσα στο σπιτι, θα εχουν μεγαλυτερες αναγκες απ οτι θα ειχαν σε μια κλειστη κατασκευη οπως του Κωστα.
    Γρηγορα θα καταλαβεις τις αναγκες τους αν τα παρακολουθεις και παιξε για να καταλαβεις τι θελουν. "Κρεμανε" οταν θα περνας το οριο, διχως να παθαινουν τιποτε.
    Καλυτερα το νερο να ειναι λιγο λιγοτερο, παρα λιγο περισσοτερο και καλο ειναι να στραγγιζουν καλα. Το τελαρο που σου ειπα, σου δινει αυτη την δυνατοτητα.

    Το χωμα που θα τα φυτεψεις, θα το κρατησεις υγρο για μερικες μερες πριν την φυτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος8/2/13, 7:16 μ.μ.

    Σε περίπτωση που αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί με την βιολογική καλιέργια φυτών, που μπορεί να βρεί μη μεταλλαγμένους σπόρους ντομάτας, φασολιών, κ.λ.π.?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Δεν κυκλοφορουν μεταλλαγμενοι σποροι ντοματας, φασολιων κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. φιλε χρηστο.
    ρωτησα γεωπονο και μου ειπε οτι πρεπει να φυτευτει ο σπορος του κρεμμυδιου τωρα και να το κανω κοκαρι σε 3 μηνες περιπου κι μετα να τα βγαλω να τα ξερανω και να φυτευτουν του χρονου.
    ειπε οτι αν τα αφησω παραπανω δεν θα γινουν κρεμμυδια.
    το καλοκαιρι θα ξαναποσταρω να σας πω τι εγινε τελικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ωραια Δημητρη. Σ ευχαριστω. Κατι μαθαμε παλι...
    Αυτο που σου ειπε, οτι πρεπει να τα ξερανεις, εμενα μου το ειπαν για το πως πρεπει να αντιμετωπισω διχως φαρμακα το ασπρο σκουλικι του πρασου, που ειναι προβλημα και με τα κρεμμυδια. Πρεπει να τα αφηνουμε να ξεραθουν -οχι στον ηλιο- εντελως πριν τα φυτεψουμε για να μην εχουμε προβλημα. Ουσιαστικα, το σκουλικι υπαρχει στον σπορο που ξεραινοντας το, το εξοντωνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος5/3/13, 8:34 π.μ.

    Το βελτιστο ποσοστο υγρασίας στοσπορειο γνωρίζει κάποιος ποιο είναι;Γιατί από θερμοκρασία αυτοί που ασχολούνται επαγγελματικά λένε όχι κάτω απο 17 και όχι πάνω από 21 και το πετυχαίνουν με αυτοματισμούς.Επίσης η θέρμανση γίνεται με λάμπες και όχι με αεροθερμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ανώνυμος5/3/13, 12:08 μ.μ.

    Παιδια, οταν μεταφυτευθουν οι ντοματες στο χωραφι, ειναι αναγκαιο εαν ειναι διαφορες ποικιλιες, να μην ειναι κοντα η μια με την αλλη? Ισχυει αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος12/3/13, 6:13 π.μ.

    Έχουν βγεί οι ντομάτες γύρω στα 5 εκατοστά στο σπορείο, και βλέπω ότι ο κορμός είναι αδύνατος και σε μερικές γέρνει. Πρέπει απο τώρα να τα στηρίξω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Για τον φίλο 5/3 12:08 :
    Οι ντοματιές δεν επιμολύνονται εύκολα. Κράτησε όμως 3-5 μέτρα απόσταση από ποικιλία σε ποικιλία για καλό και για κακό.

    Για τον φίλο 12/3 6:13 :
    Φυσικά δε θα στηρίξεις τα φυτάκια από τόσο μικρά. Απλά βεβαιώσου πως υπάρχει ρεύμα αέρα μέσα στο σπορείο και αρκετό φως. Ο αέρας τα κινεί και γυμνάζει τους κορμούς με αποτέλεσμα γεροδεμένα φυντανάκια, ενώ το ηλιακό φως στη φάση αυτή είναι απαραίτητο.
    Αν έχεις το σπορείο εσωτερικά, θα παρατηρήσεις πως ψάχνουν την πηγή φωτός κι εκεί κατευθύνονται.
    Τέλος αφήνω ένα μικρό ενδεχόμενο οι σπόροι να ήταν προς λήξη τους και αδυνατισμένοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμος19/3/13, 11:10 π.μ.

    Καλημέρα! Ήθελα να ρωτήσω, οι επεξεργασμένοι συσκευασμένοι σπόροι είναι κ αυτοί υβρίδια; Τι εννοεί όταν γράφει επεξεργασμένοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ανώνυμος9/4/13, 2:56 μ.μ.

    Καλησπέρα, πέρυσι αγόρασα ιταλικά ντοματίνια (αυτά που είναι σε τσαμπιά) από το σουπερ μάρκετ. Λόγω του ότι ήταν νοστιμότατα αποφάσισα να κρατήσω σπόρο και να δοκιμάσω φέτος τι θα γίνει. Έχω ήδη σπείρει εδώ και ένα μήνα, και τα φυτά είναι υγιέστατα και έχουν μεγαλώσει αρκετά. Αν τα αρχικά ντοματίνια (που πείρα τον σπόρο) ήταν βιολογικής καλλιέργειας η όχι δεν το ξέρω. Ποια θεωρείτε πως είναι η πιθανότητα να μην πάρω καθόλου ντομάτα από τα φυτά λόγω του ότι ίσως ο σπόρος προέρχεται από υβρίδιο; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ανωνυμε 1, "επεξεργασμενοι σποροι" σημαινει, οτι εχουν φαρμακα για την ενισχυση της ριζοβολιας και ειναι αποστειρωμενοι για να μην χαλασουν. Μικρο το κακο, οσο κι ενας σπορος. Oυτως ή αλλως καλο ειναι να ξεπλενουμε τους σπορους πριν τους φυτεψουμε.
    Ανωνυμε 2, και μονο απ την ποσοτητα του σπορου μεσα στο φακελακι, μπορεις να καταλαβεις αν ειναι ιβρυδιο, αφου αυτα ειναι πιο ακριβα. Ομως και το φαλεκακι θα ειχε το F1 η F2.
    Οταν λενε "Βιολογικος σπορος" δεν μπορω να καταλαβω τι εννοουν, περα απ το οτι δεν εχει την παραπανω επεξεργασια και που δεν θα εχει ο σπορος που θα παραξεις εσυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Καλησπέρα, σχετικά με την συγκαλλιέργεια ντομάτας τα αρωματικά φυτά θα πρέπει να είναι φυτεμένα ανάμεσα στις ντοματιές ή κοντά στο παρτέρι?
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ας εχουν λιγη αποσταση απ τις ντοματες George και βαλτα οπως θελεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Καλησπέρα, αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα με τον φίλο ανώνυμο πιο πάνω. Τα φυντάνια ντομάτας είναι αρκετά γερμένα. Ακόμα και αυτά που είναι σχετικά καλός ο κρμός τους είναι γερμένος. Τα έχω σε εξωτερικό χώρο προστατευμένα, την ημέρα τα ανοίγω για να φυσάει τα αεράκι, τα βλέπει άπλετο φως (τόσο που νομίζω πως μάλλον τους κάνει κακό, γιατί πρόσεξα πως το απόγευμα που δεν τα χτυπάει τόσο σαν να δροσίζονται). Θα ισιώνουν και θα γίνουν σαν τα φυτά που αγοράζα ή τζάμπα ο κόπος, η χαρά και οι ελπίδες μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Καλημέρα, παιδιά πως μπορώ να ποστάρω φωτογραφίες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Γιώργο γεια σου
    Συγνώμη για τη καθυστερημένη απάντηση
    Εάν θες μπορείς να μου στείλεις άρθρο σου ή φωτογραφίες και θα τα αναρτήσω στα άρθρα από αναγνώστες.
    Το email μου ftiaxnw@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Σου έστειλα στις 9 Ιουλίου με θέμα "Πρόβλημα ντομάτες".
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Καλημερα στην κοινοτητα ...θα ηθελα να ρωτησω ποια κυρια η κυριος θα μπορουσε να μου στειλει φυκια .κιν 6980933226 .Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω εκ των προτερων .Επισης θα ηθελα να μαθω πως φτιαχνουμε τον πολτο απο τσουκνιδα και ποιες ειναι οι αναλογιες μιξης με νερο !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Για την τσουκνίδα μπορείτε να διαβάσετε για τις αναλογίες εδώ:

    Φτιάχνω εκχύλισμα τσουκνίδας για φυτοπροστασία
    https://www.ftiaxno.gr/2008/03/blog-post.html

    και για τα φύκια εδώ:
    Φύκια για λίπανση λαχανικών
    https://www.ftiaxno.gr/2015/09/fikia-gia-lipansi.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα