Σκόρδο: φύτεμα καλλιέργεια

Σκόρδο φύτεμα καλλιέργεια

Πως γίνετε η καλλιέργεια σκόρδων

Τα σκόρδα είναι φυτά βολβώδη, πολυετή και ανήκουν στην οικογένεια των λειριοειδών. Καλλιεργούνται για τούς βολβούς τους, οι οποίοι βρίσκουν μεγάλη χρησιμοποίηση στη μαγειρική ή παρασκευή ειδικών δροσιστικών τροφών.
Τα φύλλα διαφέρουν απ' εκείνα των κρεμμυδιών, γιατί είναι ποιό σπαθωτά και ποιό στενά και στριμμένα. Τα άνθη είναι λευκά και στη κορυφή του καυλού σχηματίζουν σφαιρικό σκιάδιο. Κάθε κεφάλι αποτελείται από 8-12 σκελίδες, εκ των οποίων οι εξωτερικές είναι μεγαλύτερες από τις εσωτερικές και ποιό καυτερές.

Τα σκόρδα ευδοκιμούν σε χώματα ελαφρά, όχι πολύ υγρά, προ πάντων στραγγερά και γόνιμα. Στα βαριά και σφικτά εδάφη, πού κρατούν πολλή υγρασία, σαπίζουν η δίδουν μικρά κεφάλια, στα δε πολύ ξηρά και άγονα ή απόδοσης των είναι μηδαμινή και ή γεύσης των γίνεται εξαιρετικά καυτερή.

Η καλλιέργεια των σκόρδων γίνεται αποκλειστικώς με βολβίδια (σκελίδες) είτε, πολύ σπανίως, με σπόρους. Στα θερμά μέρη ή φυτεία αυτών, εκτελείται κατά "Οκτώβριο-Νοέμβριο, τα δε ψυχρά και ορεινά κατά Φεβρουάριο- Μάρτιο. Το ίδιο γίνεται και για τον πολλαπλασιασμό με σπόρο. Για την απόκτηση καλής φυτείας, πρέπει από κάθε κεφάλι σκόρδου, να διαλέγονται τα εξωτερικά και χονδρά βολβίδια, τα όποια και μόνο να χρησιμοποιούνται, τα δε μικρά και λεπτά να απορρίπτονται.

Τα σκόρδα φυτεύονται σε βραγιές και κατά γραμμές 20-25 πόντους, η μία της άλλης, επ’ αυτών δε, κατά διαστήματα 12-5 πόντους και σε βάθος 2-3 πόντους, το πολύ. Σε περίπτωση συγκαλλιέργειας φυτεύονται ως μπορτούρες στα σαμάρια των βραγιών, των ποτιστικών αυλακών, είτε ανάμεσα στα μαρούλια, στα σπανάκια κλπ.

Για κάθε στρέμμα απαιτούνται πέντε πλεξούδες η 1500-1800 κεφάλια περίπου.
Η προετοιμασία του εδάφους πρέπει να γίνεται καλή, με 2-3 σκαψίματα και σπάσιμο των βώλων, ώστε το χώμα να τρίβεται εντελώς. Επίσης και ή λίπανσης πρέπει να είναι ή κατάλληλη.
Η κοπριά αποτελεί άριστο λίπασμα, σε ποσό 2-2.500 οκάδες στο στρέμμα, πρέπει όμως να είναι εντελώς χωνευμένη και να χρησιμοποιείται πολύ προ της φυτείας. Μαζί με συμπληρωματικά φωσφοροκαλιοΰχα χημ. λιπάσματα (0-12-6) δίδει πολύ καλλίτερα αποτελέσματα. Από τα σύνθετα χημ. λιπάσματα αξιοσύστατος είναι ό τύπος 4-10-10, σε ποσό 50-60 οκάδ. στο στρέμμα. Κατά προτίμηση χρησιμοποιούνται σκέτα, σε χώματα με οργανικές ουσίες η οπωσδήποτε σφικτά.

Η καλλιέργεια των σκόρδων με σπόρο, δεν είναι πρακτική, γιατί χρειάζονται δύο έτη για να δώσουν κεφάλια, δηλαδή, το πρώτο έτος θα παραχθούν μικρά βολβίδια, τα όποια θα ξαναφυτευτούν για ν' αποδώσουν το επόμενο έτος. Επίσης δε πολλαπλασιασμός αυτός, με σπόρο, δεν δίδει τις επιθυμητές ποικιλίες.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα σκόρδα, κατά την διάρκεια της βλαστήσεώς τους, πρέπει να βοτανίζονται και να σκαλίζονται 1-2 φορές, ιδίως στην αρχή, και να ποτίζονται εφ’ όσον μόνον υπάρχει μεγάλη ξηρασία. Όταν πλησιάζει ή ωρίμανση και αρχίσουν να κιτρινίζουν τα φύλλα, τότε δένονται στη κορυφή, είτε στρίβονται για να σταματήσει ή βλάστηση και να γίνουν τα κεφάλια χονδρότερα, ή ακόμη και για να επισπευτεί ή πρωιμότης των.

Η συγκομιδή αρχίζει κατά Μάιο-Ιούνιο αναλόγως των ποικιλιών και του τόπου. Πρέπει να γίνεται μετά την τέλεια αποξήρανση των φύλλων, αλλιώς όταν είναι πρόωρη, τα κεφάλια δεν διατηρούνται και σαπίζουν πολύ γρήγορα στην αποθήκη.
Τα σκόρδα αφού ξεριζωθούν με το χέρι η με λισγάρι, δένονται σε πλεξούδες ανά 50- 100 κεφάλια και αφήνονται μερικές ήμερες στον ήλιο για να χάσουν μέρος της υγρασίας τους. Κατόπιν αναρτώνται σε ξηρή και ευάερη αποθήκη μέχρις ότου διατεθούν. Μια καλή απόδοσης σκόρδων φθάνει 8-12 φορές μεγαλύτερη από το χρησιμοποιηθέν ποσό της φυτείας.

Ποικιλίες σκόρδων

Οι κυριότερες ποικιλίες των σκόρδων, οι οποίες και συχνότερα συναντώνται στην καλλιέργεια είναι:

  • Σκόρδα κοινά. Ταύτα κάνουν κεφάλια μέτρια στο μέγεθος με πολλές και σφικτές σκελίδες, συνήθως ο-λίγο κυρτές. Είναι ποικιλία ανθεκτική και μάλλον όψιμη.
  • Σκόρδα ολόλευκα. Ταύτα γίνονται χονδρότερα των προηγουμένων και με σκελίδες ποιό σαρκώδεις. Οι εσωτερικές και εξωτερικές φλούδες είναι χαρακτηριστικώς κάτασπρες. Είναι ποικιλία εκλεκτή και πρώιμη
  • Σκόρδα τεράστια. Τα κεφάλια αυτών αποκτούν τεράστιο όγκο (10—15 πόντους διάμετρο) με ολίγες σκελίδες, αλλά ή κάθε μία αντιστοιχεί μ' ένα ολόκληρο σκόρδο κοινό. Πρόκειται περί εξαιρετικής ποικιλίας, ελάχιστα όμως καλλιεργούμενης
  • Σκόρδα στρογγυλά χονδρά. Ταύτα αποκτούν κεφάλια χονδρά και σχεδόν στρογγυλά, με σαρκώδεις σκελίδες ελάχιστα καυστικές.
  • Σκόρδα σχιστά. Ταύτα χαρακτηρίζονται από τις σκελίδες όποιες είναι πολύ χαλαρές μεταξύ των η μάλλον όλως διόλου χωριστές. Είναι γλυκύτερα από τα άλλα σκόρδα και αποτελούν άλλο είδος

Οι συνηθέστερες αρρώστιες των σκόρδων είναι:

Σκόρδο φύτεμα καλλιέργεια

Η σκωρίαση
Παρουσιάζεται στα φύλλα σαν πολυάριθμα και πυκνά στίγματα σκουρόξανθα, τα όποια εμποδίζουν τη κανονική λειτουργία της βλαστήσεως. Προλαμβάνεται με 2-3 ψεκάσματα βορδιγαλείου πολτού (1 οκά θειικός χαλκός με 1 οκά ασβέστη σε 100 οκάδες νερό).

Η σήψης των βολβών
Είναι ένας μικρός μύκητας, ο οποίος ζει συνήθως ως σαπρόφυτο, αλλά κάποτε προσβάλλει τα σκόρδα και κρεμμύδια, όπου αναπτύσσεται σε παράσιτο. Παρουσιάζεται ως μαύρη μούχλα μεταξύ των λεπίων των βολβών. Ευνοείται σε πολύ υγρά εδάφη και εκεί πού γίνεται χρήσης φρέσκης κοπριάς. Για τα σκόρδα είναι επικίνδυνη αρρώστια. Θεραπευτικό μέσο δεν υπάρχει, παρά αποφυγή των αίτιων πού τη προκαλούν, είτε αλλαγή της καλλιέργειας για 3-4 χρόνια.

Έντομα σκόρδων

Από τα έντομα, οι σοβαρότεροι εχθροί είναι ό κρεμμυδοφάγος και ή μηλολόνθη, οι όποιοι προσβάλλουν τούς βολβούς. Καταπολεμούνται με άρσενικούχα δολώματα από αραβόσιτο ή πίτυρα, είτε με παγίδες.

Πηγή: Πρακτικός οδηγός του λαχανόκηπου-Παράρτημα «Γεωργικού δελτίου» μηνός Ιανουαρίου 1940

Διαβάστε ακόμη:Κρεμμύδια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια>

16 σχόλια:

  1. Ήταν πολλή ενδιέφεραν το θέμα. Ήθελα να φυτέψω σκόρδα τώρα, αλλα όπως το έγραψες δεν θα μπορέσω λόγο κρύο, επειδή ζω στο Καρπενήσι.
    Θα κρατήσω της συμβουλές που έδωσες.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ellada όπως κάποιοι θα καταλαβαίνουν από τα γραφόμενά μου, το σκόρδο είναι από τις βασικές καλλιέργειες που πρέπει να γνωρίζουμε. Δεν αντέχω να βλέπω στα super market λευκό σκόρδο από Κίνα μεριά και να έχουν 4πλασιαστεί τα κέρδη τους από αυτό την περασμένη χρονιά (δες video youtube). Τόσο άχρηστοι είμαστε;
    Ε άχρηστα πράματα τρώμε και μας αξίζουν…. τα χειρότερα
    Το σκόρδο είναι από τα καλύτερα βότανα σαν τροφή για μένα… δεν θα αρρωσταίναμε τόσο συχνά αν το είχαμε στο διαιτολόγιό μας και τελειώνω εδώ με την απαραίτητη σημείωση…
    Πριν το φάτε στουμπίστε το 5’ λεπτά πριν, για να δημιουργήσει την απαραίτητη φαρμακευτή του ουσία που βγάζει μόνο έτσι, γιατί αλλιώς είναι άχρηστο… φαρμακευτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε πολύ ορεινό κλίμα σε υψόμετρο 1000 μέτρων 5 χρόνια φύτευα σκόρδα μέχρι την 28 Οκτώβρη και τα μάζευα τον Ιούνιο. Κατά παράδοση τότε τα φυτεύουνε. Αν το πιστεύεις τα πρώτα που φύτεψα ήταν κινέζικα από το σούπερ μάρκετ και μετά είχα τα δικά μου. Όταν έχασα το σπόρο και ξαναέβαλα από το σούπερ μάρκετ δεν ξανακάναν βολβό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συγχαρητηρια για το site, μπορεσα να βρω αρκετες χρησιμες πληροφοριες. εχω μια μικρη απορια. φυτεψα ανιθο μαζι με σκορδα μαιντανο, ριγανη και σελινο. για καποιο λογο ο ανιθος μετα απο ενα συντομο διαστημα αρχισε να γινεται καφε και χαλασε. υπαρχει περιπτωση να ξερετε γιατι? φταιει η συγκαλλιεργεια του με κατι απο τα παραπανω? σας ευχαριστω, πανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3/10/11, 1:40 π.μ.

    ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΠΟΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για την Μαρίζα,
    Τα πρώτα κινέζικα σκόρδα απλά
    δεν τα είχαν βαφτίσει στα χημικά για τον λόγο αυτό είναι
    πεντακάθαρα δίχως κανένα ίχνος
    από χώμα και ετσι τους δίνουν ακόμα περισσότερο χρόνο ζωής στο εμπόριο. Τα δεύτερα που αγοράσατε απο το Σ.Μάρκετ
    ηταν εμποτισμένα στά χημικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό μεσημέρι. Μια ερώτηση σχετικά με τα σκόρδα. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιό τρόπο δένονται στην κορυφή τα σκόρδα για να σταματήσει η βλάστηση τους και να χοντρύνουν. Αν κόψουμε τις κορυφές από τα φύλλα δεν σταματάει η βλάστηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος27/3/12, 6:22 μ.μ.

    ε, πιανεις 3 σκορδα και τα πλεκεις απο πανω, οπως πλεκουν της κοτσιδες στα μαλια τους τα κοριτσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος18/10/12, 1:58 μ.μ.

    πρεπει πρωτα να τα βαζουμε απο βραδυ στο νερο ? η οχι?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. k egw dustuxws apo s.market exw k lew na futepsw.den exw asxolithei ksana me khpourikh k epeidh exw ena mikro khpo sto spiti mou lew na asxolithw me to athlima.to briskw polu endiaferon apo to na trexw boltes edw k ekei.k to kuriotero einai pws tha exw fresko prama sto trapezi mou k eidika apo ta xerakia m.elpizw san prwth fash na mhn apotuxw..to euxomai dhladh.bebaia exw mpei se polla site gia diafores kalliergeies alla o kathenas leei ta dika tou k ektos oti fobamai mhn kanw kamia blakia apo ta diaforetika pragmata pou leei o kathenas exw mperdeutei kiolas.elpizw ola na pane kala.twra exw parei wraies patates apo sparth k exw afhsei merikes na bgaloun futres gia na futepsw k apo autes.ti allo tha mporousate na mou proteinete na futepsw tetoia epoxh?? Epishs kathe skelida pou futetw posa skorda tha kanei? Fainontai gelies oi erwthseis gia kapoion pou kserei alla gia emas pou den kseroume einai polu xrhsimes.euxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. σε χαραδρα μιλαμε? Θα μας απαντησει κανεις??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κοκόνα, τα greekengklish σου αργούν να περάσουν από τη χαράδρα… αν φυτέψεις τώρα πατάτες θα πάρεις πατατάκια (διάβασε σχετικά στο καλλιέργεια πατάτας), σκόρδα μπορείς να βάλεις, φυτέψεις ακόμα σε γλάστρα, αν και έχεις αργήσει, προφύλαξέ τα όμως λίγο τα καημένα από το κρύο, ούτε λες σε πια περιοχή βρίσκεσαι και το άρθρο γράφει αρκετά από αυτά που ρωτάς, ρίξε και μία ματιά στο Δεκέμβριος στο αγρόκτημα, λίγα πράγματα φυτεύουμε τώρα με τα κρύα, εκτός εάν έχουμε προστατευμένο χώρο.

    1 σκελίδα κάνει 1 σκόρδο που έχεις πολλές σκελίδες αναλόγως την ποικιλία, εάν ωριμάσει πλήρως, χλωρό το τρώμε φρέσκο και είναι όπως το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να αναπτυχτεί ο βολβός του το καλοκαίρι και από το σούπερ μάρκετ φυτρώνουν…

    Επίσης στο ημερολόγιο καλλιεργειών θα βρεις αρκετά για το τι σπέρνουμε ανά εποχή.

    Φιλικά το φαράγγι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος16/10/13, 6:49 μ.μ.

    καλησπερα
    Ειμαι απο Κοζανη και θελω για πρωτη χρονια να βαλω σκορδο ( 1 στρεμα περιπου ) και αν βγαλω καλη παραγωγη να την κρατισω ωστε του χρονου να βαλω 6-7 . θα ηθελα να ρωρησω ποτε να τα βαλω , με ειπαν οτι δεν πρεπει να εχει ζεστη και ακουσα οτι μεχρι τις 28 θα εχει σχετικη ζεστη, μπορω με το που τα βαλω να ριξω απο πανω χωνεμενη κοπρια , ποσο κοντα πρεπει να τα βαλω ωστε να μπορεσω ( σε μια σειρα) να τα κανω πλεξουδες ανα 3 για να χωντρινει το σκορδο ?
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος28/12/13, 3:00 μ.μ.

    Καλημέρα/Καλησπέρα σας,

    Είμαι κάτοικος εξωτερικού (Αγγλία) και ως Έλληνας από οικογένεια με αγάπη για την γη και τα ζώα θέλω να ξεκνήσω να καλλιεργώ κάποια δικά μου προϊόντα. Το σκόρδο είναι μία καλή αρχη και θα ήθελα να ρωτήσω όποιον γνωρίζει σχετικά με την καλλιέργεια σκόρδου σε γλάστρα. Είναι εφικτό? Αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις?

    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. λενε οτι πρεπει να κοψεισ την κοριφη ειναι αληθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σας, έχω μια ερώτηση: φέτος έβαλα σκόρδα που αγόρασα από τη λαϊκή. Ήταν δυο ποικιλίες. Η μια ποικιλία, που ηταν και τα περισσότερα που έβαλα, λευκά και μεγάλες σκελίδες, έκαναν έναν πολύ λεπτό βλαστό ο οποίος έσπασε 4-5 εκατοστά πάνω από το χώμα μια δυο βδομάδες αφότου τα φύτεψα. Πιστεύετε ότι έχει νόημα να αφήσω τη σκελίδα μέσα; Να την πετάξω και να βάλω κάτι άλλο στη θέση της; Έχει περάσει ένας μήνας και από τότε που έσπασαν και δεν βλέπω καποια εξέλιξη: ούτε κιτρινίζουν τα φύλλα, ούτε μεγαλώνει το σκόρδο. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα