Αναγαλλίς η αρουραία

Αναγαλλίς η αρουραία

Αναγαλλίδα: Το λουλούδι του ουρανού

Κρατεύας: χρώνται δ’ αυτή και είς τάς Δημοκρίτου δυνάμεις
Τα φυτά που λέγονται αναγαλλίδες...
την αναγαλλίδα την χρησιμοποιούσαν για να αναδείξουν τις ικανότητες του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ.

Επιστημονική ονομασία: Αναγαλλίς η αρουραία - Anagallis arvensis
Άλλα ονόματα: Φελλόχορτο, Κογχήστρα, το λουλούδι του ουρανού, Scarlet Pimpernel
Οικογένεια: Πριμουλίδες - (Primulaceae

Αναγαλλίς η αρουραία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Μονοετές αναρριχητικό, που φθάνει τα 5-10 εκατοστά, με οβάλ έως λογχοειδή φύλλα και μπλε ή πορτοκαλί άνθη πάνω σε μακρείς μίσχους.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Η αναγαλλίδα φυτρώνει στη Ευρώπη και στις εύκρατες περιοχές της Ασίας, της Βόρειας Αφρικής, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας. Προτιμά τους χερσότοπους και τα εγκαταλελειμμένα αμμώδη εδάφη και η συγκομιδή του γίνεται το καλοκαίρι προς το τέλος της εποχής της ανθοφορίας.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ

Υπέργεια μέρη.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Το βότανο περιέχει σαπωνίνες (συμπεριλαμβανομένης της αναγαλλίνης), ταννίνες και κουρκουβιτακίνες, οι οποίες είναι κυτταροτοξικές (προκαλούν βλάβες στα κύτταρα).

Αναγαλλίς η αρουραία

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Οι Έλληνες κλασικοί ρείς πίστευαν ότι το φελλόχορτο βοηθούσε σε καταστάσεις μελαγχολίας. Η Mrs Grieve στο σύγχρονη Βοτανολογία (Modern Herbal, 1931) παραθέτει ένα παλιό γνωμικό: “Κανένας δεν μπορεί να υποψιασθεί, ούτε γλώσσα να περιγράψει τις αρετές του φελλόχορτου”.

Χρησιμοποιήθηκε στην ευρωπαϊκή λαϊκή ιατρική σαν φάρμακο στη θεραπεία των χολόλιθων, της κίρρωσης του ήπατος, των πνευμονικών προβλημάτων, των νεφρόλιθων, των ουρολοιμώξεων, της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματισμών. Αυτές οι χρήσεις του φυτού υποδεικνύουν την αποτοξινωτική του δράση.
Το φελλόχορτο ονομάζεται στα αγγλικά και “βαρόμετρο των φτωχών ”, γιατί τα λουλούδια του κλείνουν πριν τη βροχή. 

Αναγαλλίς η αρουραία

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΧΡΗΣΕΙΣ
Στις μέρες μας ελάχιστα χρησιμοποιούμενο, η αναγαλλίς έχει διουρητικές, εφιδρωτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Ως αποχρεμπτικό χρησιμοποιήθηκε για να διεγείρει την απομάκρυνση με τα φλέματα των βλεννών και να υποβοηθά την ανάρρωση από τα κρυολογήματα και την γρίπη. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της επιληψίας και των διανοητικών προβλημάτων εδώ και 2.000 χρόνια. Αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του.

Αναγαλλίς η αρουραία

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Δεν συνιστάται η φαρμακευτική χρήση της αναγαλλίδας για διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 εβδομάδων.
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Πηγή: Βοτανοθεραπεία-Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών/Andrew Chevallier

Διαβάστε ακόμη:Η εξέταση του Δημόκριτου για τρέλα από τον Ιπποκράτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα