Λυγαριά-Το γυναικείο βότανο

Λυγαριά: Το γυναικείο βότανο

Λυγαριά-Βίτηξ ο αγνός ή Άγνος η κοινή-Vitex castus-Chaste tree

Άλλα ονόματα: Λυγιά, αγνιά, Καναπίτσα Οικογένεια: Βερβενίδες

Αυτό το μεσογειακό βότανο συγκαταλέγεται στα κορυφαία φυτά της γυναικείας γονιμότητας. Διεγείρει την υπόφυση και συμβάλλει στην παραγωγή και την ισορροπία των ορμονών.

Σύμφωνα με τη δρα Μέριλιν Γκλένιβιλ, συγγραφέα του βιβλίου “Natural solutions to infertility” (“Φυσικές λύσεις για την υπογονιμότητα”), η λυγαριά συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, της αμηνόρροιας, ρυθμίζει τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου όταν αυτός είναι πολύ βραχύς, παρέχει ανακούφιση από τη δυσμηνόρροια και αυξάνει την αναλογία των οιστρογόνων έναντι της προγεστερόνης, εξισορροπώντας τις υπερβολικές τιμές των οιστρογόνων.

Η δρ. Γκλένβιλ χορήγησε το βότανο σε μεγαλύτερες γυναίκες που είχαν υψηλές τιμές ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει) και συνεπώς είχαν κριθεί ακατάλληλες για εξωσωματική γονιμοποίηση. Η λυγαριά μείωσε τις τιμές της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης, κι έτσι οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η γονιμότητα των γυναικών που υποφέρουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη λήψη της λυγαριάς.

Η λυγαριά είναι ισχυρότατο βότανο και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με την κρέμα από άγριο γιαμ, στις γυναίκες που έχουν βραχύ εμμηνορροϊκό κύκλο. Σε μια έρευνα στην οποία μετείχαν σαράντα οκτώ γυναίκες με πρόβλημα γονιμότητας που πήραν λυγαριά επί τρεις μήνες, οι επτά έμειναν έγκυες, ενώ είκοσι πέντε από αυτές εμφάνισαν φυσιολογικές τιμές προγεστερόνης, που είναι απαραίτητες για να λάβει χώρα η σύλληψη.

Ένα μειονέκτημα της λυγαριάς είναι ότι ενδέχεται να απαιτηθούν τρεις μήνες προτού γίνει εμφανής η δράση της. Έτσι, μην προσδοκάτε εντυπωσιακές αλλαγές εν μία νυκτί από τη λήψη της λυγαριάς.
Και κάτι ακόμα: φυλάξτε αυτό το βότανο μακριά από το σύντροφό σας!

Κυριολεκτικά «κρεμάει» τη στύση του. Η λατινική ονομασία του βοτάνου προέρχεται από το γεγονός ότι οι μοναχοί το λάμβαναν ως αντιαφροδισιακό, για να θέσουν υπό έλεγχο τη λίμπιντό τους, προκειμένου να στρέψουν τις σκέψεις τους σε πιο πνευματικές ενασχολήσεις. Ορισμένοι Άγγλοι βοτανοθεραπευτές αποκαλούν το βότανο με την παραδοσιακή του ονομασία, «monk’s pepper» (πιπέρι του μοναχού)...

Πηγή: Διατροφή και γονιμότητα-Sarah Dobbyn-δόσεις Διόπτρα

Λυγαριά-Το γυναικείο βότανο

Ρυθμιστής των ορμονών
Η λυγαριά είναι από τα πιο σημαντικά βότανα για την ρύθμιση των γυναικείων ορμονών.

Με το να αυξάνει τη δραστηριότητα της προγεστερόνης, η λυγαριά μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της παραγωγής προγεστερόνης και οιστρογόνων από τις ωοθήκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Προβλήματα εμμηνόρροιας

Η λυγαριά χορηγείται από τους βοτανοθεραπευτές της δύσης για την θεραπεία των προβλημάτων της εμμηνόρροιας, από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και πολλά από τα συμπτώματα που το συνοδεύουν έως τις ανωμαλίες του κύκλου ή την απουσία περιόδου. Για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, το βότανο πρέπει να λαμβάνεται για μερικούς μήνες έως ότου φανούν τα οφέλη του, τα οποία μπορεί να είναι σημαντικά, μείωση των συμπτωμάτων, των φουσκωμάτων, του πρηξίματος και του ερεθισμού του στήθους, της οξυθυμίας και της κατάθλιψης.

Ανωμαλίες περιόδου

Το βότανο βοηθάει να ρυθμιστούν οι ανωμαλίες περιόδου, φροντίζοντας να μικραίνει το μεγάλο κύκλο και να μεγαλώνει το μικρό.

Άλλα εμμηνορροϊκά προβλήματα

Η λυγαριά είναι πολύτιμη στη θεραπεία άλλων προβλημάτων που μπορεί να συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, όπως οι ημικρανίες και η ακμή.

Στειρότητα

Η λυγαριά μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, όταν η στειρότητα οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης.

Δυσκολίες στο θηλασμό

Τα μούρα χορηγούνται για να αυξήσουν το γάλα του στήθους στο θυλασμό.

Πηγή: Βοτανοθεραπεία-Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών/Andrew Chevallier M.N.I.M.H

Τι έγραψαν οι Έλληνες 2.000 χρόνια πριν...

Η άγνος ή λυγαριά είναι θάμνος δενδρώδης, που φυτρώνει δίπλα σε ποτάμια και πετρώδεις περιοχές και χαράδρες, με κλαδιά που σπάνε δύσκολα, φύλλα σαν της ελιάς, πιο μαλακά όμως. Άλλη βγάζει λευκό άνθος μαζί με μια ελαφριά πορφυρότητα, ενώ άλλη βγάζει πορφυρό και σπόρο σαν το πιπέρι.

Λυγαριά-Το γυναικείο βότανο

  • Έχει ιδιότητες θερμαντικές και μαλακτικές. Ο καρπός της, όταν πίνεται, βοηθά όσους έχουν δαγκωθεί από φίδι, όσους πάσχουν από τη σπλήνα και όσους έχουν υδρωπικία.
  • Όταν πίνεται σε ποσότητα μιας δραχμής μαζί με κρασί, κατεβάζει γάλα και προκαλεί την έμμηνο ρύση, ενώ ελευθερώνει και το σπέρμα, χτυπάει όμως και το κεφάλι προκαλώντας νάρκη.
  • Το αφέψημα του ίδιου του φυτού και του καρπού βοηθά τις παθήσεις και τις φλεγμονές της μήτρας με ατμόλουτρα των γυναικείων οργάνων.
  • Ο σπόρος, όταν πίνεται μαζί με γλήχωνα και γίνεται υποκαπνισμός και εισάγεται με βύσμα, προκαλεί την έμμηνο κάθαρση.
  • Ως κατάπλασμα διαλύει τον πονοκέφαλο και γίνονται πλύσεις με αυτόν μαζί με ξίδι και λάδι σε όσους έχουν λήθαργο και φρενίτιδα.
  • Και τα φύλλα της, όταν γίνονται θυμίαμα και όταν στρώνονται από κάτω, διώχνουν τα φίδια και όταν γίνονται κατάπλασμα, βοηθούν όσους έχουν δαγκωθεί από τα φίδια.
  • Μαζί με βούτυρο και φύλλα αμπελιού μαλακώνουν τα σκληρώματα των όρχεων.
  • O σπόρος ως κατάπλασμα μαζί με νερό καταπραΰνει τις ραγάδες στον πρωκτό.
  • Μαζί με τα φύλλα θεραπεύει τα διαστρέμματα και τα τραύματα.
  • Μάλιστα φαίνεται ότι εμποδίζει τα συγκάματα κατά τις οδοιπορίες, αν κανείς κρατά στο χέρι του ένα κλαδί της.
  • Έχει ονομαστεί «άγνος», επειδή οι γυναίκες που παρέμεναν αγνές κατά τα Θεσμοφόρια, τη χρησιμοποιούσαν ως στρώμα. Λέγεται μάλιστα «λυγαριά», επειδή τα κλαδιά της είναι ευλύγιστα.

Πηγή: Διοσκουρίδης–Περί ύλης ιατρικής Α’

Λυγαριά-Το γυναικείο βότανο

Χρήση-Δοσολογία

Οι σπόροι που μοιάζουν με του πιπεριού, μπορούν να καταναλωθούν κατευθείαν, σπάζοντας δαγκώνοντάς τους αργά στο στόμα ένα μετά τον άλλον. Η δόση είναι περίπου μισό κουτάλι του τσαγιού (περίπου 1 γραμμάριο) κατά την διάρκεια της ημέρας.
Εάν θέλετε να το πίνεται σαν τσάι ή να την κάνετε βάμμα, σπάστε τους σπόρους και κάντε τους σκόνη.

Αντενδείξεις
Το βότανο χρησιμοποιείτε για τις εμμηνορροϊκές ενοχλήσεις. Εάν λαμβάνοντας σπόρους λυγαριάς αυξηθούν τα συμπτώματα σταματήστε την χρήση.
Μην παίρνετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε συνδυασμό με αντισυλληπτικά χάπια.

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Πηγή: Making plant medicine-Richo Cech

Διαβάστε ακόμη:Κράταιγος-Το βότανο της καρδιάς

16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/11/12, 2:49 π.μ.

    Γνωρίζουμε τι συλλέγουμε, άνθη, φύλλα ή σπόρους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται και μαζεύονται μέχρι αυτή την εποχή, δες και στο τέλος του άρθρου συμπληρωματικά στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορείς να μου βρεις πιο συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο λήψης που βοηθά τη δυσμηνόρροια και της αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών;
    Θα το ψάξω κι εγώ, απλά επειδή πρωτοπορείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. *VITEX AGNUS-CASTUS (Chaste Tree Berries, Monk Peppers)
    SEEDS. Tincture [1:5, 65% alcohol] 30-60 drops. Ground Berries, 1/2 to 1 tspn. in tea, both once in the morning. As it strengthens the progesterone phase of the estrus cycle, it usually works best the two weeks before menses.

    HERBAL MATERIA MEDICA fifth edition BY MICHAEL MOORE-Page 38

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω ένα λάδι λυγαριάς το οποίο το έφτιαξε μία γιαγιά στην Κω. Φαντάζομαι ότι είναι εκχύλισμα από τα φύλλα ή/ και τους βλαστούς αλλά δεν γνωρίζω και δυστυχώς δεν έχω επαφή για να ρωτήσω και την παρασκευάστρια. Μήπως γνωρίζετε πώς μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε αυτή τη μορφή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/10/18, 5:46 μ.μ.

      Για εντομοαπωθητικό...
      Διώχνει τα κουνουπια...

      Διαγραφή
  6. Είναι τελικά λάδι από άνθη λυγαριάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπεροχη ανάρτηση! Ευχαριστώ για τις τόσες πληροφορίες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία σε ευχαριστώ, να σου προτείνω να διαβάσεις και για την αριστολοχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26/6/13, 6:29 μ.μ.

    Νομίζω υπάρχει ένα μπέρδεμα. Η λυγαριά έχει την ιδιότητα να μειώνει την προλακτίνη, η οποία σημαίνει παραγωγή μητρικού γάλακτος. Εδώ βλέπουμε ότι η λυγαριά προκαλεί γαλακτο-παραγωγή.
    Τελικά τί ισχύει;
    Συγχαρητήρια για όλα τα καλογραμμένα άρθρα σας!

    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οι σποροι μαζευοντε οταν ωριμασουν και γινουν μαυροι η και το καλοκαιρι που ειναι ακομα πρασινοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος26/9/13, 1:33 μ.μ.

    geia sas! mporei na mou pei kapoios pou mporo ns vro sporous ligarias na to parageilo meso internet giati einai anagi ipofero spo tis amigdales mou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σπορους λυγαριας εχει και εδω... http://www.ebio.gr/index.php?act=viewProd&productId=1464

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος7/10/13, 10:21 μ.μ.

    να ρωτησω κατι?πως πρεπει να λαμβανεις τη λυγαρια για προβληματα με πολυκυστικες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος13/11/13, 4:00 μ.μ.

    ψάξε να βρεις την ημερήσια δόση! εγώ βράζω 1 κουταλακι του γλυκού κοφτό σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό! για 2-3 λεπτά και τα αφήνω και λίγο μέσα και μετά σουρωνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα