3ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας 10-11-12 Οκτώβρη 2014

3ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας

3ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας

Μέλη διαφόρων δικτύων αλληλεγγύης, συνεργατικών πρωτοβουλιών και λαϊκών καινοτόμων δομών στην Ελλάδα οργανώνουν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου 2014.
Φέτος έχουν προσκληθεί ομάδες από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες για να μοιραστούν εμπειρίες, γνώσεις και αγώνες με σύνθημα "Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ, γίνε μέρος του!"

Περίπου 200 πρωτοβουλίες απ’ όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στα προηγούμενα φεστιβάλ και εκατοντάδες εθελοντές βοήθησαν στη διοργάνωσή τους. Κοινωνικές κλινικές και φαρμακεία αλληλεγγύης, τράπεζες χρόνου, κοινωνικές κουζίνες, παραδοσιακές τράπεζες σπόρων, οικοκοινότητες, συνεταιρισμοί ή δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και ανταλλαγής έλαβαν μέρος σε αυτά, όπως το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο Βιο.Με, η πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ Κίνηση 136, η οικοκοινότητα Σπιθάρι-Waking Life, το συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος ή η Τράπεζα Χρόνου Αθήνας μεταξύ άλλων.

Το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας διαφέρει από άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις γιατί οργανώνεται εξ’ολοκλήρου από πρωτοβουλίες απλών πολιτών καθώς δεν υπάρχουν χορηγίες ή χρηματοδότηση από οργανισμούς. Βασίζεται στην οριζοντιότητα, τη συλλογική λήψη αποφάσεων, τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, την αμοιβαιότητα, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχική ηγεσία και τη συλλογική νοημοσύνη. Αποτελεί σημείο συνάντησης για ανταλλαγή γνώσης και προσφέρει στους επισκέπτες εναλλακτικές προτάσεις για διέξοδο από την πολύπλευρη κρίση των τελευταίων ετών.

Φέτος, προγραμματίζουμε τη διοργάνωση δημόσιων συζητήσεων, παρουσιάσεων και πρακτικών εργαστηρίων με αντικείμενο: τα κοινά, την αποανάπτυξη, τα δίκτυα ανταλλαγής, τις εναλλακτικές νομισματικές μονάδες, τις εργατικές κολεκτίβες, τις οικοκοινότητες, τη διαχείριση αποβλήτων, την κατανομή των πόρων, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συμμετοχή.

Επίσης, για πρώτη φορά, φέτος προσκαλούμε ομάδες πολιτών και πρωτοβουλίες απ’ όλη την Ευρώπη με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τη μελέτη καλών πρακτικών και τη δικτύωση με αντίστοιχα εγχειρήματα του εξωτερικού.

Για την κάλυψη των μεταφορικών εξόδων των συμμετεχόντων από το εξωτερικό, έχουμε ξεκινήσει καμπάνια crowdfunding, η οποία καλεί ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο να συνεργαστούν και να γίνουν μέρος αυτής της ανοιχτής και συμμετοχικής πρωτοβουλίας χρηματοδότησης: http://www.kapipal.com/festival4sce2014

Το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας προάγει έναν κόσμο που προάγει την επικοινωνία, και την αμοιβαία ανταλλαγή με στόχο τη μετάβαση σε μία κοινωνία βασισμένη στη συμμετοχή και τη συνεργασία, την αυτοδιαχείριση, την αλληλεγγύη, τη βιωσιμότητα, την αυτάρκεια και το σεβασμό στη Φύση και τον Άνθρωπο.

*Θα ακολουθήσει δελτίο τύπου με περισσότερες πληροφορίες για τον τόπο, την ώρα, το πρόγραμμα και τις επιβεβαιωμένες συμμετοχές.

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε;

*Εάν είστε επισκέπτης

Δηλώνοντας εθελοντισμό σε:
Καθαριότητα & Ανακύκλωση
Κουζίνα
Μπαρ
Ανταλλακτικό Παζάρι
Παιδική αίθουσα
Περιφρούρηση

*Εάν είστε συλλογικότητα

Μπορείτε να συμμετέχετε στο φεστιβάλ αναλαμβάνοντας να βοηθήσετε σε συγκεκριμμένο πόστο όπως π.χ κουζίνα/καφέ/ανταλλακτικό παζάρι, κάνοντας κάποιο εργαστήριο, παρουσίαση της ομάδας σας, αλλά και με τραπεζάκι οπου μπορείτε να έχετε ενημερωτικό υλικό.

Μπορείτε να κάνετε εργαστήρια:
1.Αυτάρκειας και βιωσιμότητας
-Οικολογική δόμηση (cob, adobe, αχυρόμπαλες, βιοκλιματικά, οικολογικά υλικά, ανακυκλώσιμα υλικά)
-Ενεργειακή αυταρκεια (βολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία, μόνωση κ.α)
-Καλλιέργεια (βιολογική, φυσική, βιοδυναμική, αεικαλλιέργεια permaculture)
-Οικοτεχνία (σαπούνια, ψωμί, μαρμελάδες, προϊόντα)
-DIY workshops

2.Κοινωνικής οργάνωσης
-Δίκτυα (αλληλέγγυα, ανταλλαγών, κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία, εναλλακτικά νομίσματα)
-Κοινωνικά εργαλεία (NVC, ομοφωνία, αμεση δημοκρατία, Open Space, ο Δρόμος του Συμβουλίου – Way of council, Μη-βία επικοινωνία, Zegg φόρουμ, Participatory Leadership, Mind maps, Circle way)
-Κοινωνικής οργάνωσης (οικοκοινότητες, πόλεις σε μετάβαση – transition towns, social permaculture)

3.Αυτοβελτίωσης και Οικολογίας
-Γιόγκα, μασάζ, tai chi, εργαστήρια διατροφής κ.α
-Ανακύκλωση και επανάχρηση αντικειμένων

Τέλος περιμένουμε προτάσεις για το Παιδικό και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα (μουσική, προβολές, εικαστικά).

Για περισσότερες πληροφορίες:
Facebook: https://www.facebook.com/festival4sce

Δείτε ακόμη:Αλληλέγγυο εμπόριο Φόρος Τιμής στην Καταλονία ΙΙ

5 σχόλια:

  1. θελω οπωσδηποτε καποιο τηλ ισως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηξερα οτι υπαρχουν χαζοι σαν αυτον απο πανω μου ακριβως αλλα οχι και τοαο χαζοι πια!! Ειναι λεει τα σωματιδια που προκαλουν ζυμωση στον αερα ΗΔΗ ΑΧΑΧΑ τι βλακας θεε μου! Η ζωση ειναι χημικη και πολυολοκοτατη αντιφραση βρε ηλιθιε, δημιουργειται δεν προυοαρχει στον αερα! Στοκος τελειος το παιδακι! Χωρις τριβη πως δημιοθργειται ζυμωση στον αερα βρε γκασμα? Ειναι ενα μεγαλο θαυμα ειναι προφανες και δεν χρειαζομαστε αποδειξεις γιατι η αποδειξη ικανοποιει την σκεψη εμεις πιστευουμε με την καρδια οχι με λογικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οποιος εχει διαφορετικη αποψη απο την δικη σου, ειναι χαζος, βλακας, στοκος και κασμας; Bρες εναν πιο δημιουργικο τροπο να διαφωνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο προσωπική πείρα θα σας πω ότι κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων χρόνων προσπάθησα να φτιάξω προζύμι με αλεύρι και νερό, και τ'αποτελέσματα ήταν μέτρια στην καλύτερη περίπτωση και μετά από 3-4 μέρες. Χθές το πρωί (14/9) το προσπάθησα πάλι, σταυρώνοντάς το με τον βασιλικό που πήρα από την εκκλησία την προηγούμενη μέρα. Σήμερα το πρωί, έκανα το σταυρό μου μ' αυτό που αντίκρυσα. Δεν πίστευα πόσο πολύ φούσκωσε σε ένα μόλις 24ωρο. Τώρα ο καθένας
    μπορεί να πιστεύει ότι θέλει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Dakota Tattooin'25/10/14, 3:05 μ.μ.

    η σωστότερη απάντηση. Εύγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα