Αυγουλάκια στο μπαλκόνι μας

Αυγουλάκια στο μπαλκόνι μας

Εκτροφή ορτυκιών στο μπαλκόνι μας για φρέσκα αυγά

Πριν 3 περίπου χρόνια σε συζήτηση που είχα με τον φίλο Μιχάλη, του παραπονιόμουν ότι καθώς δεν είχα αυλή και ζούσα στο κέντρο της πόλης δεν είχα την δυνατότητα να έχω κότες για φρέσκα αυγά για το παιδί.
– Γιατί δεν παίρνεις... 2 ορτύκια; μου απάντησε.
– Γεννάνε κάθε μέρα σχεδόν, βέβαια μικρά αυγά, αλλά τι χρειάζεσαι παραπάνω για το πρωινό του παιδιού;

Δεν το έκανα τότε, αλλά κάποια στιγμή πρόσφατα το έφερε η κουβέντα σε μια συνάντηση με τον φίλο μου Δημήτρη, που μου είπε ότι κάποιος γνωστός του σε ένα χωριό έχει ορτύκια και θα ρωτήσει λεπτομέρειες.

Τελικά πήραμε 2 ζευγάρια (αρσενικό – θηλυκό), έφτιαξα ένα κλουβάκι από παλετοκιβώτιο , αγόρασα και τροφή και μετά από μια βδομάδα προσαρμογής είχα καθημερινά αβγουλάκια. Παράλληλα κάνοντας μια έρευνα στο internet, έμαθα ότι σε κατάλληλες συνθήκες τα θηλυκά γεννάν έως και 350 αυγά τον χρόνο, ότι τα αυγά τους είναι έως και 5 φορές πιο θρεπτικά από αυτά της κότας, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα (σύμφωνα και με την μαρτυρία μιας φίλης, της οποίας ο ανεψιός είχε ανάλογο πρόβλημα, και το αντιμετώπισε με αυγά ορτυκιών του εμπορίου) στο παιδικό άσθμα, δεν υπάρχει ο φόβος της σαλμονέλας διότι η θερμοκρασία των πουλιών είναι 41 βαθμούς Κελσίου και λοιπές λεπτομέρειες για την διαβίωση και ανάπτυξη τους.

Για όσους αναγνώστες δεν έχουν δει από κοντά ορτύκια, είναι σε μέγεθος περιστεριού περίπου, υπάρχουν διάφορες ράτσες, τα θηλυκά έχουν ευκρινή στίγματα (πιτσιλιές) στα φτερά του στήθους τους.

Αυγουλάκια στο μπαλκόνι μας

Στη φύση τα ορτύκια ζουν ως ζευγάρια, στην αιχμαλωσία όμως ένα αρσενικό αναλογεί σε τρία – τέσσερα θηλυκά, εάν είναι περισσότερα αρσενικά μαλώνουν και τσιμπιούνται μεταξύ τους (ίσως καλύτερα να έχετε μόνο θηλυκά). Περισσότερες πληροφορίες σίγουρα θα βρείτε στο διαδίκτυο.

Τέλος της άνοιξης κράτησα καμιά 20αριά αυγά και μαζί με άλλα τόσα που μας έδωσε ο αρχικός προμηθευτής των πουλιών τα βάλαμε σε μηχανή εκκόλαψης. Ο χρόνος εκκόλαψης είναι περίπου 17-19 ημέρες. Έτσι είχαμε 17 νεοσσούς αν και «έσκασαν» περίπου 24 αυγά, τους οποίους τους μεγαλώσαμε και κάποιοι τώρα είναι στο κτήμα του Δημήτρη. Προσπάθησα να βάλω τα αυγά να τα κλωσήσει κάποιο από τα θηλυκά, φτιάχνοντας μια φωλίτσα από ξερά χόρτα και εναλλάσσοντας τα θηλυκά στο κουτί με την φωλιά, αλλά προφανώς σε τέτοιες συνθήκες δεν κλωσάν.

Ελπίζω να έδωσα ένα ερέθισμα και μια λύση μερικής αυτάρκειας για όσους δεν έχουν την ευχέρεια αυλής και είναι διατεθειμένοι να συντηρούν αντί για ένα ωδικό πτηνό (και το ορτύκι έχει ωραίο χαρακτηριστικό κελάηδισμα) ένα παραγωγικό πτηνό στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα τους, αλλά και για αυτούς που διαθέτουν γη να εμπλουτίσουν την ζωική παραγωγή τους.

Αυτό είναι το κλουβάκι που έχω στην ταράτσα. Το έχω αναρτημένο για καλύτερη πρόσβαση. Το κάτω μέρος είναι ανοιγόμενο με μεντεσέδες για γρήγορο καθάρισμα όποτε χρειαστεί.

Αυγουλάκια στο μπαλκόνι μας

Έχω βάλει μια απλή ποτίστρα, ενώ έχω φτιάξει με 2 πλαστικά μπουκάλια από γάλα μια ταΐστρα. Στη παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε τα πέντε ορτύκια μου, την άμμο στο δάπεδο και ένα αβγουλάκι στα δεξιά στην γωνία.

Αυγουλάκια στο μπαλκόνι μας

Διαβάστε ακόμη:Εύκολη κατασκευή κλούβας για ορτύκια

34 σχόλια:

  1. Καλή ιδέα...Θα τη δοκιμασω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/10/12, 6:11 μ.μ.

    ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΟΡΤΥΚΙΑ;ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ;EYXAΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ δελεαστική πρόταση! Δεν κακαρίζουν σαν τις κότες και δεν ενοχλούν τους γείτονας! Κότες δεν μπορούμε σύμφωνα με το νόμο να έχουμε στην πόλη. Με τα ορτύκια τι ισχύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος19/10/12, 8:24 μ.μ.

    Μπορείς σε παρακαλώ να δημοσιεύσεις και μερικές φωτογραφίες από την κλούβα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρελλαίνομαι, να είστε καλά!! θα το ψάξουμε κι εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ορτύκια πουλάνε σε μαγαζιά με κουνέλια, κότες, ζωοτροφές, και συναφή αλλά και σε παζάρια (τουλάχιστον στα μέρη μας).
    Στο κλουβάκι έχω βάλει άμμο σαν υπόστρωμα καθώς αρέσει στα ορτύκια να κάνουν αμμόλουτρα , για να τσιμπολογάν τα απαραίτητα στοιχεία για το τσόφλι των αυγών , αλλά και για να καθαρίζεται πιο εύκολα. Στο δικό μου κλουβάκι ο πάτος είναι κινητός, οπότε μια στο τόσο μεταφέρω τα πουλιά σε μια κούτα και αλλάζω την άμμο.
    Ο απαιτούμενος όγκος είναι σχετικά μικρός και η όχληση λόγω μυρωδιών ή κελαηδισμάτων πολύ μικρή ( δεν απαγορεύεται να έχεις π.χ. παπαγαλους στο μπαλκόνι φαντάζομαι) οπότε αν είσαι λίγο τυπικός που και που με την καθαριότητα τους δεν θα ενοχλείς ούτε θα "ενοχλήσε".
    Ψάχνω ένα βιντεάκι όπου είχα και τους νεοσσούς , αν δεν το βρώ θα ανεβάσω φωτογραφίες πρόσφατες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΠ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΠΟΙΟ ΠΤΗΝΟ ΓΕΝΙΚΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΕΚΚΟΛΑΠΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΔΕΝ ΚΛΩΣΣΑΕΙ ΑΥΓΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΤΥΚΙΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/10/18, 11:11 π.μ.

      υπάρχουν και εξαιρέσεις.Δεν ξέρω για τα ορτύκια, αλλά οι κότες μπορεί και να κάτσουν.Αγοράζω από μονάδες παραγωγής (λογικά είναι από εκκολαπτική μηχανή) και πολλές φορές μου κάθονται για κλώσσες.Απλά δεν τις αφήνω διότι όσες φορές τους έβαλα αυγά από τα 10 πχ μου βγήκαν τρία πουλιά.

      Διαγραφή
    2. Εξαρτάτε και από την ράτσα της κότας, π.χ. οι λευκές με λίγα μαύρα φτερά ας είναι κλωσσομηχανής κάθονται πολύ πιο εύκολα να κλωσήσουν

      Διαγραφή
    3. 2 αρσενικα με 12 θυληκα ειναι καλα?
      Τα αρσενικα φανταζομαι δεν κανουν αυγα;

      Διαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρων.
    Θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις:
    Όπως προαναφέρθηκε σχετικά με το κλώσημα των αυγών, υπάρχει τρόπος να κάνεις αναπαραγωγή χωρίς μηχανή
    και δεύτερον πως πρέπει να είναι το κλουβί αν κάποιος το φτιάξει μόνος του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμπλήρωσα δύο φωτογραφίες του κοτετσίου για να έχετε μια άποψη .
    Φίλε Πάνο μπορείς να από ένα απλό χαρτοκιβώτιο (αν δεν βρέχεται) έως ένα έτοιμο κλουβί για ωδικά πτηνά ή ενα μεγαλύτερο κλουβί για κουνέλια, εξαρτάται τον χώρο , τον αριθμό των πουλιών , τυχόν άλλους περιορισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολυ ωραιο Σεβαστε. Ισως πρεπει να σκεφτεις μια πατεντα για να καθαριζεις το κλουβι, διχως να τους αλλαζεις χωρο.
    Ταραζονται πολυ οταν το κανεις; Εχω ακουσει οτι ειναι "διαολου καλτσες" τα ορτυκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ Σεβαστέ για τις φωτογραφίες. Όντως το είχα πιο πολύπλοκο στο μυαλό μου. Όσον αφορά την αναπαραγωγή υπάρχει περίπτωση να έχουμε μικρά ή μόνο με μηχανή μπορείς να το πετύχεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρήστο, θα μπορούσε να τοποθετηθεί κουνελόσυρμα πυκνό ως δάπεδο έτσι ώστε όταν ανοίγω τον πάτο να περνούν μόνο η άμμος και οι ακαθαρσίες, μετά θα ξαναγεμίζω με καθαρή άμμο από το πορτάκι.Ίσως το κάνω εδώ που τα λέμε...

    Πάνο, δεν νομίζω να γίνεται να κλωσήσουν τα πουλιά αν δεν τα έχουν κλωσήσει , τουλάχιστον σε αιχμαλωσία ,δεν ξέρω στην φύση τι θα μπορούσε να γίνει (εννοώ αν τα άφηνα ελεύθερα τα συγκεκριμένα πουλιά) φύση είναι αυτή και θαυμαστά τα έργα της !!! ... αλλά πάλι δεν ξέρω κιόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτο σκεφτηκα κι εγω Σεβαστε. Μπορεις επισης με δυο μοχλους δεξια και αριστερα να ανασηκωνεις το πλεγμα για να παιρνεις τον πατο-συρταρακι.
    Ειτε ετσι, ειτε αλλιως, θα πρεπει να εχουν πατος και πλεγμα, καλη επαφη για να μην σκαλωνουν και πιανονται τα ποδαρακια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος6/11/12, 11:20 μ.μ.

    Τι τα ταϊζεις;
    Υπάρχει ειδική τροφή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τρωνε σπόρους. Στην αρχή έπερνα φύραμα από μαγαζί (τραχανά) μετά πήρα στάρι και καλαμπόκι και το έσπαγα σε ένα παλιό μπλέντερ,έτρωγαν και από αυτό αλλά δεν γεννούσαν συχνά, προσπάθησα να βγάλω και φύτρα καιι δεν φάνηκε να τα προτιμούν, τώρα τα έχω γυρίσει στο φύραμα. Από αυτά που βρήκα στο ιντερνετ στην φύση φωλιάζουν στην άκρη χωραφιών με σιτηρά και τρέφονται με σπόρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος9/11/12, 3:06 μ.μ.

    Έχω εδω και μια εβδομαδα 4 ορτυκια σε μια κουνελοκλουβα και τα ταίζω με σπόρους από το pet shop. Μέχρι σήμερα αυγα δεν έχουν κάνει αλλά φαντάζομαι ότι θέλουν λίγο χρόνο για να συνηθίσουν. Η ερώτησή μου είναι η εξής. Τα ορτύκια θα αρχίσουν να κάνουν αυγά σε λίγο μέσα στο χειμώνα ή θα περιμένω μέχρι την άνοιξη; Υπόψιν ότι η κουνελόκλουβα είναι στο μπαλκόνι και σκοπεύω να βάλω γύρω γύρω νάυλον για να μην κρυώνουν με τα κρύα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος9/11/12, 4:50 μ.μ.

    Είσαι σίγουρος ότι είναι ενήλικα? ή ακόμα ότι είναι όλα τους θηλυκά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος9/11/12, 9:34 μ.μ.

    Δεν ξέρω αν είναι ενήλικα αλλά σίγουρα είναι 3 θηλυκά και 1 αρσενικό. Και σήμερα είδα για πρώτη φορά ότι το ένα θηλυκό έχει μάλλον ένα σπασμένο δάχτυλο γιατί φαίνεται παραμορφωμένο. Δεν ξέρω αν έτσι το πήρα ή αν το έσπασε αργότερα. Πρέπει να κάνω κάτι γι'αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. η αλήθεια είναι είναι ότι με το που κρύωσε ο καιρός δεν γεννούν τόσο πολύ , χρειάζονται καμιά βδομάδα προσαρμογή όπως τουλάχιστο παρατήρησα εγώ , και σημαντικό ρόλο παίζει και η τροφή τους πρέπει από ότι κατάλαβα να περιέχει και τα στοιχεία για το τσόφλι(για αυτό βάζεις και την άμμο ή μαρμαρόσκονη ή σουπιά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να πω πάλι ένα "ευχαριστούμε" για την όμορφη ιδέα, πήραμε κι εμείς ορτυκάκια. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε, αλλά από εκεί που τα πήραμε μου είπαν να τα ταΐζουμε και υπολείμματα από τα λαδερά μαγειρεμένα φαγητά μας. Και φαίνεται να τους αρέσει- φυσικά στη φύση δεν θα τρέφονταν έτσι αλλά μου είπαν ότι μοιάζουν στις κότες διατροφικά. Η γνώμη σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος15/4/13, 3:05 μ.μ.

    Το ορτικια γεναν όπως της κότες και χωρίς αρσενικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. εχω 8 ορτυκακια στη αυλη μου εδω και 1 χρονο.παιρνω 4-5 αυγα καθε μερα,ειναι πεντανοστιμα.γενναν χωρις αρσενικο,κελαηδανε ομορφα και τα ταιζω φυραμα ωοτοκιας.ειναι ιδανικα για παιδια γιατι εχουν πολλες βιταμινες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. δεν νομιζω να ειναι καλο να τα ταιζουμε λαδερα φαγητα,τους αρεσουν πολυ τα μαρουλια,το καρπουζι,η αγριαδα ,γενικα φρουτα και λαχανικα (κομμενα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος14/11/13, 8:07 μ.μ.

    emeis phrame 4 ortikia thilika kai perimenoume ta prwta augoulakia toussssss...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος14/11/13, 8:08 μ.μ.

    euxaristoume para polu gia tin ideaaa...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος20/11/13, 11:27 μ.μ.

    παιδιά τα ορτύκια γεννούν κάθε μέρα όλο το χρόνο αρκεί με μια μικρή λάμπα των 5βατ να παρατείνεται την διάρκεια φωτισμού συνολικά ανα μέρα στις 12-15 ώρες! Συνολικά αναπαράγω περίπου στα 300 ορτύκια κάθε χρόνο για προσωπική χρήση, οπότε οποιαδήποτε ερώτηση μπορώ να σας την απαντήσω ευχαρίστως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος8/3/14, 1:20 π.μ.

    aderfe klosane monatoys?
    I mono me mixani.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπερα πολυ καλι ιδεα αυτη εγω εχω 3 αυγα και τα εχω βαλει σε ενα κοτι παπουτσιον με λιγο πριονιδι και μια λαμπα πυρακτοσεος να τα θερμενη . Η αλιθια ειναι οτι αν μεγαλοσουν δεν εχω τι να τα ταισο πιτε μας σχετικα με τροφες και πος μπορουμε να φυιαξουμε μονι μας τροφη για ορτυκια απο βρομη καλαμποκαλευρο σπορους η οτι αλλο μπορουμε να χρισιμοπιησουνε για να φτιαξουμε την δικι μας τροφη για ορτυκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. έιχα την πληροφορία απο φίλη που είχε κότες ότι με το κριθάρι γεννούσαν πολύ περισσότερο οι κότες της , γενικότερα το κριθάρι είναι δυναμική τροφή παλιότερα όταν όργωναν με ζώα τις μέρες που όργωναν τα τάιζαν κριθάρι . δεν ξέρω αν θα το προτιμούν και τα ορτύκια αλλά αφού μοιάζουν με τις κότες διατροφικά μάλλον θα το τρώνε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.