Η εκτροφή της φραγκόκοτας

Η εκτροφή της φραγκόκοτας

Πως εκτρέφομαι τις φραγκόκοτες

Η φραγκόκοτα δεν είναι πολύ διαδεδομένη. Είναι πουλερικό που βόσκει στα χωράφια. Φοβερός κυνηγός των εντόμων. Το κρέας του είναι νόστιμο και μοιάζει σαν κυνήγι.
Δύσκολα ξεχωρίζεται το αρσενικό από το θηλυκό. Το μόνο διακριτικό γνώρισμα είναι πως η αρσενικιά έχει τα κρεατένια εξογκώματα και το κερατάκι στο κεφάλι πιο εξογκωμένα.

Η φραγκόκοτα γεννάει πολλά αυγά, 100-150. Από το Μάρτη-Νοέμβρη.
Γεννάει ως τα 8 χρόνια. Ένα αρσενικό αναλογεί για 6-8 θηλυκά. Η φραγκόκοτα κρύβει τα αυγά της σέ θάμνους ή όπου τύχει.
Φροντίζουμε να τη συνηθίσουμε από πουλάδα να γεννάει στη φωλιά της. Όταν συνηθίσει, όπου κι αν βρίσκεται, πηγαίνει στη φωλιά της για γεννάει.Το αυγό είναι μικρότερο αλλά εκλεκτότερο και νοστιμότερο από της κότας.

Αναπαραγωγή και πολλαπλασιασμός της φραγκόκοτας

Το κλώσημα διαρκεί 25-28 μέρες. Τα αυγά τής νεαρής φραγκόκοτας, καθώς και τα πρώτα σε κάθε χρονιά, δεν κάνουν για κλώσημα. Είναι άγονα. Η φραγκόκοτα είναι κακή κλώσα. Για αυτό βάζουμε τα αυγά της για κλώσημα σε κότες ή γαλοπούλες.

Τα φραγκοκοτάκια είναι πολύ ευαίσθητα στο κρύο και στην υγρασία. Αρρωσταίνουν και ψοφάνε. Τα προσέχουμε πολύ. Τα περιορίζουμε σε ζεστό και ξερό μέρος.

Την πρώτη βδομάδα τα τρέφουμε με τρίμματα από σφιχτοβρασμένα αυγά, με σουσάμι, με τρίμματα ψωμιού και κατόπιν σπόρους (κεχρί, κανναβούρι, σκύβαλα κλπ.) και μπόλικα κρεμμύδια.

Η κρίσιμη περίοδος είναι δύο μήνες. Αν περάσει καλά αυτή ή περίοδος, κατόπιν δεν παθαίνουν αρρώστιες. Βόσκουν σε κοπάδια στις βοσκές. Στον τρίτο μήνα βγάζουν στο κεφάλι το κερατένιο λοφίο. Της δίνουμε συμπληρωματική τροφή τα βράδια.
Έτσι συνηθίζουν και επιστρέφουν στο κοτέτσι τους. Μετά τον πέμπτο μήνα είναι για σφάξιμο. Τα φτερά τους έχουν κάποια άξια.

Η διατροφή της φραγκόκοτας

Η εκτροφή της φραγκόκοτας

Η φραγκόκοτα είναι παμφάγο πουλί. Τρέφεται κυρίως με διάφορους σπόρους, βολβούς, ρίζες και με διάφορα δημητριακά. Εκτός από τη φυτική τροφή προτιμά και διάφορα έντομα, περίπου 12% της διατροφής τους όπως (κυρίως τερμίτες και ακρίδες), σαλιγκάρια και σαρανταποδαρούσες. Για αυτό τον λόγο είναι ένα από τα ωφέλιμα ζώα στο περιβόλι μας.

Εάν έχουμε τις φραγκόκοτες ελεύθερες στο χωράφι μας, θα πρέπει να κόβουμε τακτικά τα φτερά τους, γιατί λόγο του μικρού βάρους και της κατασκευής τους οι φραγκόκοτες πετάνε πολύ εύκολα.

Διαβάστε ακόμη:Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα